Наталия Родикова: „У нас има много предразсъдъци, свързани с цветята“

Момиче с вълна от тъмна коса

Няма да се заблудя, ако кажа, че има малко жени на света, които са безразлични към цветята. Флористиката е индустрия, която се развива и се развива с прескоци и граници по всяко време, включително кризисни. И особено днес, когато всеки ден научаваме от социалните мрежи за новите модни тенденции, включително флоралната мода. Следователно не е изненадващо, че традиционните букети от рози, гербери и хризантеми, опаковани в мрежа и сизал, потъват гладко в забвение и на тяхно място стоят шикозни композиции, които понякога са истинско произведение на изкуството. За това какви цветя са популярни днес и защо четен брой цветя не е лошо, разказва собственичката на работилницата на Цветаева Наталия Родикова.

Наталия се обляга на маса с букет- Наталия, откога стигате до флористиката и какви тенденции бяха очертани на пазара в този момент?

„Нашата работилница е на две години и половина.“ Преди това имах възможност да закупя цветя за други магазини, това ми беше интересно и след известно време разбрах, че ще се развивам в тази област. Ходих на курсовете на цветарите в Калининград при много известен специалист, след което прекарах известно време в Москва и Санкт Петербург, гледах пазарната ситуация в централна Русия.

Знаете ли, че в света на флористиката има и модни ревюта, подобни на модните ревюта на световно известни кутюрьори? Едно от тези събития ми даде вдъхновение, затова започна Цветаева. Мечтаех да създам идеална услуга за доставка на цветя, така че всеки букет да предизвика истинска наслада сред получателя и да вдъхнови, да зарадва клиента. Тогава имаше тенденция да давате рози в пакети, но исках да променя коренно отношението си към цветята, защото когато обикновените рози отново ви се подарят - това не е оригинално.

Букети от екзотични цветя не са толкова устойчиви в природата, колкото класическите рози например. От купувачите възниква въпросът: необходимо ли е да се закупи букет, който вместо две седмици ще "стои" пет дни?

Отначало направих всичко сам, докато не разбрах, че вече не мога да го правя. Така в екипа започнаха да се появяват хора, които са на една и съща дължина на вълната с мен. Много е важно хората да се вдъхновяват от работния процес, те да обичат истински това, което правят. И знаете ли, ние имаме точно такъв екип от „любители на работата и живота“.

Големи сини цветя, вързани с панделка в тон

- Какви други тенденции бяха тогава на пазара за цветя?

- Честно казано, трудно е да се формира търсенето на нещо, което хората не са виждали досега. Веднага си поставяме целта да се отдалечим от стандартните букети, които предлагат много салони за цветя. Но търсенето на нещо по-интересно в нашия регион по онова време беше в начален стадий, така че в началото беше трудно. Правиш необичаен букет, публикуваш снимки в социалните мрежи и в началото хората просто гледат отблизо.

Букети от екзотични цветя не са толкова устойчиви в природата, колкото класическите рози например. От купувачите възниква въпросът: необходимо ли е да се закупи букет, който вместо две седмици ще "стои" пет дни? И си поставихме друга задача: да изненадаме получателя, да произведем такъв „ефект на уау“. В крайна сметка неслучайно заехме определена ниша на пазара: момичета отдавна и често започнаха да казват, че би било чудесно, ако някой намекне на мъжа си колко са уморени от розите. Когато мъж реши за нещо необичайно, приятелката му винаги ще го оценява. Но с времето започнахме да получаваме обратна връзка и осъзнахме колко е готино, когато това, което ни харесва, се харесва от другите.

Наталия гледа буйния букет в ръцете си.- Смятам, че това е обща тенденция за Русия, и по-специално за регионите: постепенно все повече и повече хора избират по-интересни решения вместо стандартни. Така ли е?

- В големите градове на Русия цветя, различни от рози, гербери и хризантеми, станаха популярни преди 3-4 години, по-късно в регионите.Разбира се, навсякъде все още има много сергии, които продават обикновени букети, но има и много, които ценят някаква друга красота. Да, екзотичните букети са малко по-високи, но хората са наясно с тяхната стойност.

- Нека да стигнем до подробностите. Какви цветя набират популярност днес?

- Днес божурите придобиха огромна популярност. Въпреки че има мъже, които при вида на божури казват: „О, те растат в градината“. Но, първо, не всеки има градини, и второ, божурите са различни, само аз познавам повече от 30 сорта, мисля, че има още повече от тях, а тези, които се отглеждат в градините, са по-малко устойчиви. Като цяло божурите са търсени през цялата година и днес новите страни започват да ги размножават, за да осигурят непрекъснато предлагане, въпреки че от това, разбира се, цените се променят за тях през цялата година.

Обичаме и розови рози - някои от техните сортове са невероятно ароматни. Интересни цветя са ранункули. Много момичета, особено булки, мечтаят да имат ранункули и божури в сватбения си букет, но в природата е уредено някои цветя да заменят други. Ранункулусът завършва в края на май, божурите по това време едва започват и само някои късметлии имат късмета да намерят и двете цветя. Зашеметяващите цветя са хортензии, те са полезни във всеки смисъл: доста устойчиви (при правилна грижа) и с голямо съцветие. А шепа хортензии неизменно произвежда същия „уау ефект“.

Розови цветя, разредени със синьо

Градинските букети са популярни в Европа - като че ли са събрани заедно с клони на дървета, градински рози. Много свободен и лек стил и сравнително равномерна цветова схема.

- Чух, че лилиите Calla предизвикаха нова вълна на популярност?

"Не бих казал това." Callas бяха популярни през 90-те, те наистина са постоянни, необичайни. И сега има любители на изключително кала, но има сравнително по-малко от любителите на ранункулус. Днес малко по-различни зеленини са популярни от преди: евкалипт, скими, интересни дървесни клони. Опитваме се да ви представим наистина необичайни цветя. Например кутия с лотос, която променя цвета си от светло зелен до черен. В букетите тя привлича много внимание, особено подходяща е в букети „с характер“. Далиите се завръщат на мода, но отново, не тези от градината на баба, а интересни, необичайни сортове. Тази година те са популярни на сватби. Сладкият грах изглежда необичайно в букети - той също има приятен аромат. С една дума, ако клиент наистина иска да подари не дежурен букет, а такъв, който се откроява от другите букети и изненади, днес наистина има какво да избирате.

Момичето на букета гледа през рамо- Говорейки за тенденциите, искам да поясня: чий опит трябва да се съсредоточите? Към големите градове или дори към други страни?

- Ние се фокусираме върху тези и другите. Много интересни неща могат да бъдат намерени у цветарците от САЩ, Франция, Англия. Те имат много различен подход при съставяне на букети, има повече сбитост, простота, тенденцията е дори моно-букети или букети с два вида цветя. В Москва се провеждат много интересни неща, специализирани събития и хората постоянно обменят опит и идеи. Много красиви букети се правят от Украйна. Това не означава, че някъде е по-добре, но някъде по-лошо, просто е различен поглед върху флористиката. Градинските букети са популярни в Европа - като че ли са събрани заедно с клони на дървета, градински рози. Много свободен и лек стил и сравнително равномерна цветова схема.

- Какви промени претърпя опаковката днес?

- За да бъда честен, преди не бях приемал опаковки и в началото обвързахме всичките си букети с широки сатенени панделки. След известно време се опитахме да опаковаме цветя в репей, първият в региона. Днес тя стана популярна. По едно време имаше бум на кутии за шапки - цветята в тях изглеждат ефектно, но това е доста скъпо. Транспортните кутии също са много добри, особено през зимата и плюс това изглеждат стилно.

Обичаме да експериментираме с дърво: имаме собствено производство, където правим дървени кутии, кутии за цветя. Цветята със сладкиши изглеждат особено красиви в такива кутии. Самите чекмеджета са многофункционални, в бъдеще те могат да се използват като контейнер за различни аксесоари за дома. И днес крафт хартията в различни нюанси е невероятно търсена като опаковка. Букети от черна занаятчийска хартия изглеждат много красиви и стилни, в тях погледът се фокусира върху самите цветове, въпреки че трябва да разберете, че не всеки ще оцени такъв букет.

У нас като цяло има много предразсъдъци, свързани с цветята. Досега някои хора обръщат внимание на броя на цветята в букет и не приемат четно число. Имаше случай, когато жена от Америка поръча букет от нас, а получателят ни се обади с твърдението, че има 16 рози в комбиниран букет (с различни цветове). За някои това наистина е трагедия, докато в Европа хората спокойно купуват цветя, като опаковат. 10 броя, например.

Състав с горски плодове и шишарки

„Мислите ли, че това са само предразсъдъци?“

- Не, разбирам, че той е индивидуален за всеки, но не бива да стигате до крайности. Едно е, ако видите моно-букет от 10 цветя, друго - когато букетът е сглобен, просто няма смисъл да броите цветята.

Момичетата вече не се притесняват да си купят цветя за себе си - особено често те призовават за цветя в края на седмицата, за да ги поставят вкъщи.

- Има ли предразсъдъци относно нюансите? Например, какви жълти цветя - до раздяла?

- Много хора все още възприемат жълтия цвят в букетите като цвят на раздялата. Но има и такива, които се свързват с това по-лесно. Вярваме, че жълтото е цветът на слънцето, прохладно и енергизиращо. Или например хората са предпазливи от червените и бели карамфили. Те се възприемат като траурни цветя. Но в същото време карамфилите от други нюанси са много любители и някои от техните видове - например „рошави“, изобщо не се възприемат като карамфили. Преди две години се появи тенденция на букети от плодове и зеленчуци, които изглеждат много стилни, красиви и ефектни. Експериментирахме, но технологично това е доста трудно и висока степен на отговорност за качеството на продуктите, въпреки че в сезона на плодовете правим букети с ягоди и череши.

- Промени ли се културата на възприемането на цветовете днес? За какво и кой купува букети най-често?

- Разбира се, тя се е променила и това е угодно. Имаше мода за мъжки букети - с интересни цветя в необичайна опаковка, вместо тези стари "триъгълни" букети. Освен това момичетата вече не се притесняват да си купят цветя за себе си - особено често те призовават за цветя в края на седмицата, за да ги сложат вкъщи. И безумно щастливи, че мъжете подаряват на жените цветя не само за, но и просто да угодят. Например, един от нашите клиенти, заминавайки в командировка до Япония, изпращаше букети от сладки бележки на приятелката си всеки ден.

Флористиката днес е също толкова развиваща се област, колкото модата, тази индустрия има свои списания и водещи експерти. А самата природа е толкова невероятна, че вдъхновява нови идеи всеки ден. И това е страхотно.

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Червен кефал: стъпка по стъпка рецепта за готвене 🐟 със снимка

Ема Робъртс: 70 снимки известна личност

Касерол от карфиол с кайма проста рецепта за най-вкусната гювеч

Rolls Philadelphia стъпка по стъпка рецепта със снимка

Статията е актуализирана: 26.07.2016

красота

мода

диети