Колики при кърмачета: 10 съвета за облекчаване на болката при бебе

Всяка майка, връщайки се от болницата, задава въпроса: защо детето започна да е капризно, да плаче, да мрънка? И припомняйки думите на приятели или баби, че нищо не помага на коликата при новородените, те ще минат до тригодишна възраст, те самите ще поставят диагноза на бебето: ето ги - колики! И тогава терапевтът не бърза да го успокоява, казват, дръжте се! И така, какво да правя? Как да улесним живота на детето? И възможно ли е да се избегне появата на колики при кърмачета? Много въпроси! Нека се опитаме да го разберем по ред.
Колики при кърмачета: 10 съвета за облекчаване на болката при бебе

Колики при кърмачета: какво е това?

Детската колика е натрупване на газове в корема на бебето. Голямото натрупване на газове причинява спазми, които причиняват на детето болка, безпокойство. Организмът на детето се адаптира към нов живот извън утробата. Ако преди детето е получавало храна през пъпната връв, сега трябва да работите усилено, за да получите достатъчно. И заедно с храната, независимо дали става въпрос за майчиното мляко или сместа, в организма се въвеждат нови бактерии. Съответно и другите храни ще се усвояват по различен начин. Стига се до това, че всяка мама посещава форума, за да открие отговори на въпроси за коликите. Дали да давате лекарства за отстраняване на газове. Бебето се измъчва, а майка му се притеснява, иска да му помогне да пълзи.

Колики и газики при новородени: защо се появяват, как да разберат, че е колика, как се появяват при месечно бебе?

 • Образуването на стомашно-чревния тракт. Подуване на корема при новородени може да възникне поради факта, че стомашно-чревния тракт на бебето все още се развива и не се е образувал окончателно.
 • Прикрепване към гърдите. Може би коликите при кърмачета се появяват поради неправилно прикрепване на бебето към гърдите. Бебето може да не приема правилно гърдата и да поглъща въздух с мляко по време на хранене. Поради това се получава подуване на корема и в резултат на това чревни колики.
 • Естеството на детето. Има възможност новороденото да боли в стомаха поради факта, че е плакал, викал, бил превъзбуден, гълтал въздух. Има бебета, които плачат малко и не се нуждаят от внимание, и има деца с характер, така че специалният темперамент на детето може да предизвика колики.
 • Хранене на мама. Ако кърмите, трябва да знаете какво представлява. диета за кърмачка, Коликите при кърмачета може да се дължат на недохранване.
 • Смес за хранене на бебето. Ако детето е на изкуствено хранене, тогава може да има смисъл да смените сместа или още веднъж да проверите правилността на нейното приготвяне.
 • Режим на хранене Опитайте се да премахнете вероятността от колики поради неспазване на режима на хранене. Тук мненията на педиатрите се различават. Някой продължава да вярва, че храненето трябва да бъде строго според режима (интервал от поне три часа), защото храната няма време да се усвои за кратко време и има нарушения в храносмилателния тракт. И други смятат това убеждение за "миналия век" и предлагат да се хранят "при поискване". Какво е подходящо за вашето бебе зависи от вас. Но ако всичко друго се провали, един ден пак можете да експериментирате.

Колики при новородено: симптоми и признаци

 • Бебето плаче и изтегля пръстите и пръстите на краката, придърпва коленете си към корема, спи и плаче.
 • Бебето плаче силно, докато лицето се изчервява.
 • Появява се подуване на корема, чува се бучене. След като газиките са тръгнали, детето се успокоява.
 • Коликите при кърмачета могат да започнат на десетия ден от живота и да продължат до три до четири месеца.
 • Обикновено с колики изпражненията на бебето са редовни и непроменени.
 • По-често коликите са при бебета, които бързо наддават на тегло.

10 съвета за облекчаване на болката при дете с колики у дома. Лекувайте или изчакайте чудо

Не забравяйте да направите всички процедури, като вземете бебето на ръце. Детето ще се отпусне и няма да се страхува от нищо. Коликите се срещат както при момчета, така и при момичета.

 1. Погладете корема по посока на часовниковата стрелка около пъпа.
 2. Поставете топла длан върху корема си и леко го разклатете с другата си ръка.
 3. Поставете бебето на гърдите по време на колики. Това ще му позволи да се отпусне и да облекчи спазмите.
 4. Сложете топла пелена на корема си. Трябва да се сгъне на няколко слоя и да се глади. Ако памперсът се оказа горещ, след това го поставете отгоре на жилетката и когато започне да се охлажда, го прикрепете към голия корем.
 5. Сложете бебето на корема си. Бебето ще бъде много приятно да спи на корема ви. Когато мама е наблизо, децата винаги спят сладко.
 6. Правете гимнастика: натиснете коленете си към корема, това ще доведе до естествен масаж на коремната кухина. Свържете дясното коляно с левия лакът и обратно и така на няколко пъти. Газики веднага започват да се отдалечават.
 7. Разклатете детето в поза "тигър на клон". Тази поза е по-подходяща за татковци, които имат силни ръце. Свийте ръката в лакътя и сложете детето върху него с корема надолу, главата трябва да е на дланта. В тази позиция можете не само да облекчите състоянието на детето, но и да носите в нормални моменти. За много татковци това е любимо положение за разходка.
 8. Направете „самолет“: поставете детето на ръце с корема надолу и го завъртете леко надясно и наляво. Много деца започват да пищят от радост и да се смеят за първи път по време на това упражнение. Между другото, това винаги може да се направи, когато детето започне да действа.
 9. Ако детето обича да се къпе, направете му топла вана с добавяне на лайка, варена на водна баня (три супени лъжици цветя в половин литър вода). Това ще помогне за облекчаване на болката при колики и жълтеница при новородени. Болката отминава.
 10. Газова тръба. Умишлено говорим за нея последно. Да, помага да се отървете от газовите струи, но не можете да злоупотребите с него, в противен случай бебето бързо ще свикне с него и вече не можете да правите без тази тръба. Детето няма да иска да се справи сам с проблема, освен това това е допълнителна досада на ануса. За тези, които въпреки това по съвет на педиатри решиха да се справят с колики при кърмачета с помощта на изход за газ: смажете върха с вазелин или бебешки крем и внимателно въведете тръбата в ануса, но не повече от 2 см. При най-малкото съпротивление спрете тази дейност. Бъдете подготвени за факта, че подобна интервенция може да причини дифракция.

Използвайте нашите съвети и със сигурност ще можете да облекчите болката на вашето бебе с колики!

Също така препоръчваме да прочетете нашата статия „Колики при новородени: лечение и профилактика„И ще разберете:

 • какви лекарства обикновено се предписват от лекарите при колики за новородени,
 • 7 съвета за предотвратяване на колики
 • и също така, ако не са колики, тогава какво?
Статията е актуализирана: 27.06.2019 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (40 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Шоколадова торта наведнъж две три според рецептата стъпка по стъпка със снимка

Как да съхранявате лука у дома през лятото и зимата, в мазето и в апартамента: температура, влажност

Конфитюр от дрян 🥣 според стъпка по стъпка рецепта със снимка

Зелена леща: стъпка по стъпка рецепта със снимка 🍲

красота

мода

диети