Дюканска диета

Диетата на Дюкан е една от най-популярните системи за отслабване. Нейният автор, д-р Пиер Дюкан, твърди, че ще помогне да се постигне оптимално телесно тегло и да се поддържа през целия живот. Така ли е? Какви са особеностите на подхода? Какви са недостатъците на диетата на Дюкан, менюто за всеки ден, „клопки“ за начинаещи.
Дюкан с пица върху лист за печене

Пиер Дюкан е верен френски лекар. Той е на седемдесет и три години, но изглежда младежки, годен, енергичен и активен, което според него е задължено на собствената му система за хранене. Известно е, че много знаменитости го спазват. Смята се, че именно тя помогна да отслабнете преди сватбата с херцогинята на Кеймбридж и майка й Карол Мидълтън, а също и да се върне във форма, след като роди Дженифър Лопес. Диетата на Дюкан се търси от мнозина в контакти и други социални мрежи, за да отслабне по неговия метод. Можете също да се запознаете с диетата на dukandiet ru и да научите за Pierre Ducan в Wikipedia.

Характеристики на храненето според Дюкан

Дюкан придоби световна популярност през 2000 г. след публикуването на книгата "Не мога да отслабна". В него малко известният френски лекар Пиер Дюкан обясни защо е изключително трудно за някои хора да отслабнат и защо той бързо се връща след тежки диети.

Според Дюкан, човешкото тяло съдържа определено снабдяване с клетки, които могат да натрупват мазнини. Всеки човек има свое количество, някои мастни клетки повече, други по-малко. Онези, които „притежават“ голям запас от такива клетки, имат много по-голям шанс да качат допълнително тегло. Освен това, когато една мастна клетка не е в състояние да побере натрупаните от нея мазнини, тя започва да се дели. А количеството на мастната тъкан се увеличава експоненциално.

 

Принципи на диетата

Въз основа на това Пиер Дюкан прави заключения, които са в основата на неговата хранителна система.

 • Борбата със затлъстяването чрез намаляване на калориите е безполезна. Не можете просто да намалите приема на калории за известно време. Когато се върнете към обичайната си диета, теглото ще се върне към началната точка. Трябва да се придържате към диета, при която човек просто не може да натрупа мастна тъкан и постоянно да фиксира резултата.
 • Не се ограничавайте в продуктите и тяхното количество. Френската диета Pierre Ducant категорично опровергава ефективността на монодиетите. Не можете да се ограничите до нито един продукт, тъй като ще се случи разбивка. В диетата на „Дуканиста” има сто продукта, включително месо, зеленчуци и млечни продукти. Има какво да избирате! Освен това няма ограничения за количеството и изяденото време. Яжте достатъчно, за да се почувствате пълноценни и тогава, когато имате нужда.
 • Преминаването отвъд „допустимото“ е опасно. Преди да започнете храненето, Пиер Дюкан препоръчва да почистите забранените шкафове в кухнята и хладилника. И оставете само това, което можете да ядете безопасно и без ограничения. В този случай няма да се изкушите да хапнете нещо нередно.
 • Не можете без трици. Овесените трици са ключов елемент сред диетичните храни на Дюкан. Те трябва да присъстват в диетата ежедневно. Авторът ги разглежда като уверени помощници в отслабването, тъй като изпълняват няколко задачи. Първо, те осигуряват бързо насищане: триците са хигроскопични и абсорбират вода в обем двадесет пъти по-голям от неговия собствен.Яжте само една и половина супени лъжици от продукта, изпийте чаша вода и в стомаха си вече триста грама хранителна маса, което няма да ви позволи да почувствате глад. Веднъж попаднали в червата, те намаляват усвояването на захарите и почистват токсините от него, поемат неразградени частици храна, като по този начин намаляват общия прием на калории.
 • Физическата активност е важна! Диетологът не ви призовава да оставите любимия си диван и да прекарате часове във фитнеса. Но без физическа активност, постигането на очаквания резултат ще бъде изключително трудно. Твърде вероятно е да стигнете до „критичната точка от непоносими килограми“, която е трудно да се преодолее. Това намалява мотивацията и ви кара да изоставите здравословната диета. Но движението и физическата активност карат тялото да работи по съвсем различен начин. Започнете с малки: ходете поне двадесет минути на ден. Правете клякания и коремни упражнения у дома. За младите хора е достатъчно да започнат с дванадесет клякания и тридесет упражнения за пресата. За хора над петдесет години можете да намалите наполовина първоначалната физическа активност. Увеличете го постепенно.

 

Д-р Пиер Дюкан препоръчва тези принципи да се помнят и спазват през целия курс, а в идеалния случай - през целия живот. Прекъсванията са неприемливи, трябва да се формират правилните хранителни навици и физическа активност.

Диетата включва постепенен преход от един етап в друг. Авторът е подредил фазите, както следва:

 • атака - Основната загуба на тегло продължава до пет дни;
 • редуване - продължителна загуба на тегло, трае до желания резултат, вероятно няколко месеца;
 • фиксиране- определяне на резултатите, продължителността се изчислява по формулата десет дни за всеки загубен килограм тегло;
 • стабилизация - запазване и поддържане на резултатите през целия живот.

Всяка фаза има собствен списък с продукти. Интензивността на отслабването се определя от спазването на основните принципи на диетата.

Пейер Дюкан

Подробно описание на неизвестни факти

Диетата на Дюкан активно се популяризира в света. Авторът й пътува много и дава интервюта, привличайки последователи в различни страни. Наскоро дори се появи красива легенда за това как обикновен лекар от Париж дойде да разбере правилната концепция за отслабване.

Един ден пациент със затлъстяване дойде при д-р Дюкан. Тя помоли лекаря да й избере диета за отслабване, но със състоянието. Жената беше готова да откаже всякаква храна, освен месо. Лекарят помислил и я посъветвал да яде само постно месо и да пие много вода. За седмица жена загуби пет килограма.

Медицинското общество формира двусмислено отношение към хранителната система на господин Дюкан. Въпреки факта, че броят на неговите привърженици надхвърля двадесет милиона в различни страни, има факти, непознати за широката публика.

 • Протеиновата диета на Пиер Дюкан е успешен търговски проект. Авторът започва да го развива през 1975 г., като работи като обикновен терапевт в Париж. В продължение на двадесет години проектът беше „откъснат”, докато не получи модерния си облик. Първата му „лястовица“ беше книгата „Не мога да отслабна“, тиражът на която в много страни беше втори след разпространението на публикации за Хари Потър. В следващите години бяха публикувани и други книги, предназначени да „попълнят пропуските“ в разбирането на методологията. Малко по-късно беше създаден официалният уебсайт на диетата, на пощата на който се регистрираха над тридесет хиляди души. В супермаркетите и аптеките има повече от петдесет продукта, създадени специално за тази хранителна система. Всяка година успешен търговски проект носи на автора около сто милиона евро.
 • Принципите на хранене на Дюкан са опасни. Това беше обявено на международния симпозиум по здравословно хранене от лекар Лурис Арони през 2013 г. Според него изобилието от протеини в диетата е пагубно за бъбреците, в бъдеще това може да доведе до неуспех в работата им и необходимостта да се заменят функциите им с диализа.А американският професор Уолтър Лонго сравнява опасността от такава значителна консумация на животински протеини с опасностите от тютюнопушенето. И той категорично не препоръчва подобна диета да се спазва от хора на средна и стара възраст, тъй като увеличава риска от опасни заболявания и намалява продължителността на живота.
 • Лоша диета. Експертна група от Съединените щати, която проучи влиянието на различните диети върху човешкото здраве, отбеляза опасността от тази диета. Според лекарите диетата според Дюкан може да навреди на здравето на всеки от нейните етапи. Единственото изключение е последното, поради което концепцията е призната за една от най-вредните диети в света.
 • Не е най-ефективната система за отслабване. През 2013 г. група от двадесет и два американски лекари и диетолози оцени ефективността на двадесет и петте най-популярни диети. Според констатациите на комисията диетата на Дюкан е класирана на двадесет и четвърто място по обща оценка. Диетите са оценени въз основа на показатели за краткосрочна и дългосрочна загуба на тегло, лекота на проследяване, безопасност на храненето и съответствие с диабет и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Конфликтната информация за ефективността на системата за хранене, нейната вреда за здравето е многократно опровергана от автора на методиката. В интервю той се съсредоточи върху факта, че диетата му погрешно е наречена протеин.

„Различни проучвания за опасностите от протеини не са от значение за диетата ми“, казва Пиер Дюкан. "Предлагам богати на протеини ястия само за няколко дни, само четири, не повече от пет." В диетата ми наистина има много богати на протеини храни, но препоръчвам да ядете колкото се може повече зеленчуци, освен тях. “

Според Пиер Дюкан той съветва богата на протеини диета не за всички, а само за тези, които имат сериозно наднормено тегло. Важно е да се разбере, че затлъстяването представлява заплаха за качеството и дълголетието. При затлъстяването няколко дни яденето на протеин е много по-малко зло от приемането на лекарства или на гладно.

Овесени трици

Етап първи - атака

Лекарите смятат този етап за най-опасния за здравето. Самият Пиер Дюкан е съгласен с общото мнение, поради което дава ясни препоръки относно спазването му.

 • Изчислете излишното тегло. За да изчислите теглото, можете да използвате безплатния калкулатор, който е на официалния уебсайт на Ducan. Изчислението е безплатно под формата на попълване на въпросник на руски език. След въвеждане на данните на вашето имейл ще дойде имейл с интересна информация. Средностатистическите данни могат да бъдат получени независимо. За това е необходимо да се вземат сто за мъже и сто и десет за жени от растеж в сантиметри. По този начин теглото за жена с ръст от 164 см трябва да бъде 54 килограма.
 • Придържайте се към фазата "Атака" за не повече от препоръчителния период. Има широко разпространено вярване, че в тази фаза човек може веднага да постигне желаното тегло. Това е не само невъзможно, но и опасно! По време на "Атаката" сваля от един до шест килограма. Спазвайте продължителността на фазата според таблицата.
Излишно теглопродължителност
До пет килограма 3 дни
До десет килограма 4 дни
До двадесет килограма 5 дни
До тридесет килограма 6 дни
Над тридесет килограма7 дни
 • Контролирайте състоянието си. Опасността от този етап е използването само на животински протеини. Това създава висока тежест за бъбреците и причинява дехидратация. Според редица експерти, бързата загуба на тегло през първата седмица от диетата се основава на това. Има мотивиращ ефект, демонстрирайки, че теглото започва да намалява. На този етап е важно да се пие много. Пийте поне един и половина литра течност на ден.
 • Яжте овесени трици. Пийте една и половина супени лъжици от продукта на ден с много вода. Тя може да бъде или лека закуска или заместител на някое от храненията.
Защо диетата Пиер Дюкан за отслабване започва с протеини? Авторът му вярва, че животинските протеини са най-добрата храна за хората. Нашето тяло е познато с него още от древността, а съвременните бързи храни, сладкишите не са приемливи, тъй като техните формули са чужди на тялото ни.

Освен това протеините са сред най-трудно усвояващите се храни. Тялото харчи невероятно количество енергия за храносмилането им, което изключва възможността за трансформиране на излишните калории в мастна тъкан. Важно е само да си набавите чист протеин, без мазнини или с минимално количество от него.

Филийка сьомга

Разрешени продукти

На този етап ще се запознаете подробно с основния списък на разрешените продукти. Тя включва седемдесет и две съставки от животински произход.

 • Месото. Пилешко филе и нискомаслено филе, печено говеждо месо, пържола, ескалоп. Разрешено е да се използва заешко месо, телешки карантии: език, бъбреци, черен дроб. Пиле, пуйка и свинско месо могат да се консумират под формата на постна шунка. Диетата може да включва пилешки черен дроб, както и постно птиче месо: пъдпъдъци, гълъби, токачки, щраус, петел.
 • Фиш. Мазната риба също може да се консумира, тъй като съставът на нейните мазнини е коренно различен от този на животните. Включете в диетата си скумрия, треска, хек, саури, херинга, камбала, синя камшика, палтус и морска платика. Яжте малки риби, като цаца или сардини, и големи речни или морски риби: трясък, сом, кефал, щука, пъстърва, шаран, есетра, риба тон, сьомга.
 • Морски дарове. Яжте месо от раци, калмари, скариди без ограничения. Включете в диетата гребени, вентилатори, стриди, миди, раци, омари, омари, сепия.
 • Яйцата. Яжте до две яйца от пилешко или пъдпъдък всеки ден. При висок холестерол броят на жълтъците на седмица трябва да бъде до четири.
 • Млечни продукти. Изключват се високомаслените домашни млечни продукти. Във вашата диета могат да бъдат включени само напълно обезмаслено мляко, кефир, кисело мляко, извара, извара.

На пръв поглед има много продукти и не би трябвало да има проблеми с избора. Но може да имате някои трудности в това, което можете да ядете.

Супа от пъдпъдъчи яйца

Какво да готвя

Д-р Дюкан беше многократно питан как да замени продукти от разрешения си списък, недостъпни за повечето жители на страните от ОНД. В крайна сметка много съставки не са лесни за закупуване в магазините, някои от тях обикновено се считат за гастрономически лукс.

В отговор на това авторът съветва руснаците да ядат онези храни, които са им познати. „Ако руснаците поддържаха своите гастрономически традиции и не следваха тенденциите на Запада, вашата страна нямаше да има проблем със затлъстяването“, коментира Пиер Дюкан.

 • Изберете какво можете да си позволите. От месните продукти, пилешко и пуешко, постно говеждо и свинско месо винаги са ни на разположение. Понякога можете да се почерпите със заешко месо или пъдпъдъци. Няма да има проблеми с покупката на карантии. Същото нещо с рибата: изобилието на речна риба успешно замества непристъпността на океана. Но при избора на морски дарове сме по-ограничени. Но се притеснявайте за това не си струва. Яжте миди и калмари, които можете да си купите замразени във всеки супермаркет.
 • Гответе с минимално количество сол. Можете да осолите храната, но много малко. Но захарта трябва да бъде изключена от диетата напълно.
 • Храната може да се приготви както искате. Френският диетолог Пиер Дюкан не забранява пържене на месо и риба. Необходимо е само да се намали количеството олио за пържене. Сложете малко олио в тигана, разтрийте го със салфетка. Той абсорбира излишъка, но подготвя повърхността за пържене. Също така, продуктите могат да бъдат варени, задушени, задушени, печени. Обелете птицата преди готвене.
 • Използвайте подправки. Може да мислите, че храната е станала прясна поради липса на сол. Разнообразие от аромати с подправки: оцет, горчица, лук и чесън, сушени билки, смлени подправки.

Таблицата е пример за меню за седмица на диетата на dukan в етапа на атака.

дензакускаобядВисок чай вечеря
1Омлет с месо, кафеУхо с треска, трици хляб Маса извараПечено месо във фолио, зелен чай
2Пълно извара, трици хлябМесна супа с пъдпъдъчи яйцаНискомаслено кисело млякоРиба задушена в собствен сок
3Яйца, херинга или сьомга, кафеМесни котлети без добавяне на лук и хляб, кисело млякокефир Варени калмари
4Хрупкав хляб с трици и крема сирене, силен чайРибена супа Извара гювеч, чайЗапечено пилешко филе, кефир
5Варени яйца, кефирРибни котлети без лук и хляб, кисело млякоМляко, хляб от трициБрашно от говеждо месо, чай
6Пържени яйцаМесна супа с кюфтетаКисело мляко, овесени трициПечени миди, чай
7Пълно извара, кафеСупа с парчета риба, кисело млякоИзвара касерол, кефирМесни банички, кисело мляко

Можете да променяте продуктите в менюто по ваша преценка, като замествате месните ястия с риба, като използвате извара в чистия си вид и в гювечи, чийзкейк. Диетата не посочва приема на течности, но трябва да помните, че между закуските трябва да пиете много вода, поне един и половина литра на ден.

Домат на вилица

Втори етап - редуване

В тази фаза настъпва голяма загуба на тегло. Продължителността му не е регулирана. Теоретично трябва да се придържате към него, докато теглото ви е идеално.

Ето основните принципи на тази фаза.

 • Добавете зеленчуци. Храни, богати на фибри, се добавят към изключително протеинова диета. Това са зеленчуци и зелени. Общо, д-р Дюкан позволява добавянето на двадесет и осем нови храни, което прави диетата по-балансирана и разнообразна.
 • Редувайте протеинови дни със смесени. Протеиновите дни са периоди, в които продължавате да ядете само животински протеини. Смесено - когато към протеиновите продукти се добавят растителни продукти. Схемите за редуване се избират индивидуално. Използвайте таблицата, за да определите своя модел на въртене.
Необходима загуба на теглоСхема (протеини / смесени дни)
До десет килограма1/1
До двадесет килограма3/3
До тридесет килограма5/5
Над тридесет килограма 5/5
 • Ядем повече трици. Увеличете дневния прием на продукта до две супени лъжици.
 • Пийте повече течности. Оптимално е дневният прием на вода и чай да се сведе до два литра.

В етап на редуване загубата на тегло настъпва стабилно, но не интензивно. Средно е един килограм на седмица. Ето защо ще трябва да сте на диета в тази фаза от няколко седмици до няколко месеца.

Зеленчукова салата в бяла чиния

Разрешени продукти

Можете да продължите да консумирате всички продукти, познати от последната стъпка. Новият добавя зеленчуци и всички видове зелени, без изключение.

Въведете сезонни зеленчуци в диетата си: краставици и домати, патладжан и тиквички, всички видове зеле, цвекло и моркови. Яжте всички видове лук, гъби, целина и аспержи. Опитайте тези зеленчуци, към които преди сте били безразлични, като ряпа итиква, цикория, репички, зелен фасул. Полезни и вкусни зеленчуци: спанак, киселец, маруля, киранто, копър, магданоз, зелен лук.

Въпреки факта, че всички зеленчуци са здравословни, някои от тях са забранени, тъй като съдържат много нишесте, следователно, са с твърде високо съдържание на калории. Това се отнася за грах и боб, картофи, царевица.

Всички подправки, които можете да използвате при готвене на ястия, остават в диетата. Добавете нови продукти към тях:

 • какаото без мазнини е един от продуктите на Ducane, невъзможно е да го намерите в нашите магазини;
 • нишесте - ще помогне при приготвянето на ястия от зеленчуци;
 • сметана - редовна със съдържание на мазнини до четири процента или соя;
 • сирене - съдържание на мазнини до шест процента, невероятно рядък продукт;
 • бяло и червено вино - до три супени лъжици;
 • кетчуп.

През деня можете да ядете не повече от две нови храни. Нормата за всеки е до две супени лъжици на ден.

Печено месо

Какво да готвя

В тази фаза обикновено се формират хранителни предпочитания и навици, така че използването на зеленчуци и билки, някои нови продукти ви позволява да създадете повече или по-малко пълноценна диета без риск от нарушения. Според тези, които са отслабнали, диетата на Дюкан на този етап може да включва следната диета.

Таблицата е вариант на менюто на диетата Dukan за седмицата на етапа на редуване.

дензакуска обяд Висок чай вечеря
1Омлет, трици хляб, кафеСупа с кюфтета, мляни зеленчуциИзвара, чайПечено на фолио месо, зеленчукова салата, зелен чай
2Пълно извара, кисело млякоРибена чорба с филийки филеХрупкав хляб с трици, леко осолена риба, чай Варено месо, кефир
3Извара касерол, кафе Сглобяема месна супаКефир, трици хлябКотлети от филе от домашни птици, зеленчукова салата
4Пържени яйцаРибена супаИзвара гювеч, чайЗапечено филе от риба, кефир
5Варени яйца, леко осолена риба, кафеМесни котлети, зеленчукова салата, кисело млякоКефир, трициПечени калмари, зеленчуци, чай
6Чийзкейки, кафеРибена чорба с филийки филеВарени миди, кисело млякоПечено месо
7Пълно извара, варено яйце, кафеКюфте супа, зеленчукова салата, кисело млякоИзвара касерол, кефирПилешко и зеленчуково яхния

Такава диета е подходяща за редуване на едно през едно. За други схеми комбинирайте протеини и смесени дни в желаната последователност.

Плодове в ръцете

Трети етап - закопчаване

На този етап отслабването става бавно. Средно отнема 0,4 килограма седмично. Авторът обаче отбелязва, че задачата на етапа не е да продължава да губи тегло, а да консолидира резултата и да го запази за дълго време, като не позволява теглото да се върне.

Ето няколко характеристики на фазата на свързване.

 • Добавете нишестени храни. Продуктите, които традиционно сте консумирали преди, може постепенно да се появят във вашата диета, като обикновен хляб, тестени изделия и картофи. Но те трябва да се консумират умерено, а не постоянно.
 • Увеличаваме обема на триците. Повишете дневната норма до три супени лъжици ценен компонент.
 • Ядем мед. Нов елемент от хранителната система, който озарява пълната липса на сладкиши в диетата. Сега ви е позволено да ядете до три чаени лъжички от този здравословен и вкусен продукт.
 • Подреждаме „празници“! Връщането на обичайната диета, според автора, е невъзможно без някои индулгенции към себе си. Празниците или „пиршествата“ са ястия, по време на които ядете каквото искате. Абсолютно всякакви продукти в произволно количество. Важно е да запомните, че „пиршество“ е едно хранене, а не цял ден. И можете да го повтаряте само два пъти седмично и не два последователни дни.
 • Връщаме се в атаката. Това трябва да се прави веднъж седмично. Можете да изберете всеки удобен за вас ден и всяко меню от първата фаза.

Продължителността на етапа е индивидуална. Според прегледите на тези, които отслабват, трябва да се отдели много време за закопчаването. Но наличието на нови и такива познати продукти, възможността да се движите малко от диетата премахват психологическия дискомфорт на сцената.

Продължителността се изчислява по формулата - 10 дни за всеки килограм, загубен на втория етап. Тоест, ако сте загубили 8 килограма на Редуването, ще трябва да прекарате 80 дни във фазата на свързване.

Чийзкейки в чиния

Какво да готвя

Килограмите няма да се върнат, ако спазвате препоръчаната диета. Вашите постоянни спътници са всички протеинови продукти от фазата на атака, всички растителни продукти от фазата на редуване.

Включете нови компоненти в захранващата система:

 • плодове, различни от банани и висококалорично грозде;
 • бобови растения, картофи и тестени изделия - яжте не повече от два пъти седмично;
 • сирене - до четиридесет грама;
 • хляб - до няколко филийки на ден.

Таблица - приблизителна дажба за седмицата на фазата на фиксиране

дензакускаобядВисок чай вечеря
1Извара, чайМесна супа, овесени трици, кефирСезонни плодове Запечено пиле със зеленчуци, гарнитура с картофи
2Омлет с пуйка, кафеРибена супа с филийки филе, салатаСезонни плодовеЧийзкейки, плодове, кафе
3Месни котлети, зеленчукова салатаСглобяема месна супаПлодово кисело млякоПечено месо, зеленчукова салата
4Изберете всяко меню от фазата „Атака“
5Пържени яйца, кефир, кафеКюфте супа, салата Плодове, трициЗапечено рибно филе, задушени зеленчуци
6Извара касерол, кафеРибена супа с филийки филе, кисело млякоСезонни плодовеПечени миди със сирене, салата, ориз гарнитура
7Пълно извара, варено яйце, кафеКотлети от филе от домашни птици, трици хляб, салатаСезонни плодове или плодовеПресни зеленчуци, яхния, 2 чаши от любимото ви вино

На този етап можете да използвате обичайните рецепти, съставили диетата си по-рано. Котлети, кюфтета, кюфтета, всички видове печено и задушено месо, риба, морски дарове се допълват със зеленчуци, плодове и горски плодове. Всъщност диетата престава да се възприема от всяко ограничение в храненето.

Момиче пие вода

Четвърти етап - Стабилизиране

Самият господин Дюкан нарича този етап навик не само да се храни правилно, но и да води здравословен начин на живот. Колко време трябва да се придържате към него? Колкото и да искате да останете стройни, здрави и привлекателни, тоест винаги.

Следвайте основните изисквания на тази стъпка.

 • Включете в храната си всякакви храни. Или продължете да ядете от менюто на крепежите. Това е най-добрият начин да поддържате тялото си в състояние и да го предпазите от натрупване на излишно тегло.
 • Задайте една „Атака“ на седмица. Яжте само протеинови храни за един ден.
 • Продължете да ядете трици и да пиете много. Нормите остават същите - три супени лъжици ценни фибри и два литра вода на ден.
 • Обърнете внимание на физическата активност. Колкото повече се движите, толкова по-добре ще се чувствате. Ходете, избягвайте асансьори, правете прости упражнения у дома.

Момиче с гира

Във фазата на стабилизиране и дори по-рано може да загубите усещането, че сте на диета. Понякога възникват ситуации, че разрешените продукти не са достъпни за вас, например, на корпоративно или семейно парти. Не забравяйте, че можете да организирате свои „празници“, това не е забранено. Но след като се отпуснете, върнете се към протеиновото меню за един ден.

Ефективна ли е протеиновата диета на Пиер Дюкан? Разбира се. Той помага да отслабнете. Но всички не трябва да го смятат за подходящо. Според автора на методологията той може да препоръча да се придържаме към почистване на „протеинови дни“ само за хора със затлъстяване, чието излишно тегло представлява заплаха за здравето и живота. Само третият етап от диетата може да се счита за по-адаптиран към реалните нужди на човешкото тяло.

Резултати от хората (снимка)

Погледнете резултатите, постигнати от хората, опитали диетата на Дюкан:

Други диети

Статията е актуализирана: 07/08/2019

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (38 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Лайка за коса: ползите от отвара и маски, рецепти за укрепване и изсветляване

Поллок във фолио във фурната по стъпка по стъпка 🐟 рецепта със снимка

Ема Робъртс: 70 снимки известна личност

Попълване за самса стъпка по стъпка рецепта с 🥐 снимка

красота

мода

диети