Как да къпем новородено бебе: съвети за младите родители

Спомнете си как децата се смеят на плажа или в басейна и с какво удоволствие плават във водата. Децата наистина обичат плуването. Но тук неправилното поведение на родителите по време на първото „плуване” може да доведе до хронична неприязън на бебето към тази процедура. Имате ли нужда от ежедневни сълзи и писъци, вместо от весел бучене? След това помнете 6-те основни правила за това как да къпете новородено бебе!
Как да къпем новородено бебе: съвети за младите родители

Първото къпане на бебето обикновено не се извършва в деня на изписване от болницата. Не бързайте да го потапяте в банята, докато пъпната рана не заздравее. Имунитетът на детето все още не е готов да се срещне с „обитателите“ на чешмяна (дори и преварена) вода и отворена пъпна рана ще се превърне в порта за заразяване. За хигиена на бебето през първите две седмици използвайте мокри кърпички или памучни тампони, навлажнени с вода.

Полезни съвети за къпане на новородено бебе

За да направите първото запознаване с водните процедури успешно, подгответе се за това предварително.

 • Използвайте специална бебешка вана. Той има компактни размери, което ви позволява винаги да го поддържате чист. И направете с малко вода за плуване.
 • Кипнете вода. През първия месец от живота на бебето е препоръчително да го къпете във преварена вода. Повечето микроорганизми, които живеят във водоснабдителната система (тя може да бъде салмонела, E. coli, Legionella и дори смъртоносната Pseudomonas aeruginosa), умират при нагряване на водата до 80-100 ° C. Така водните процедури ще бъдат безопасни.
 • Най-удобната температура за къпане на новородени е 37 ° С. В бъдеще можете леко да го намалите (до 36,6 ° C), ако забележите, че детето е неудобно в него. Във всеки случай, за да определите при каква температура да къпете новородено, трябва да ви помогне термометър, а не длан или лакът.
 • Използвайте пързалка или хамак. Преди това майките и бащите бяха принудени да стоят над банята с бебето в огънато състояние в продължение на 20-30 минути. И тогава - с трудно развързване. Плъзгачът за къпане на новороденото осигурява правилното му положение във водата, докато ръцете ви остават свободни.
 • Ограничете използването на почистващи препарати. Въпреки факта, че къпането на вашето бебе се препоръчва ежедневно, процедурите за баня със сапун и шампоан са препоръчителни само веднъж на 7-10 дни. Под забраната антибактериални средства, които имат агресивен ефект върху кожата, и сапун с остри парфюми. Изберете специален шампоан, гел и сапун за деца.
 • Внимавайте с добавките. Обикновено се смята, че новородените трябва да се къпят във вода с добавяне на манган или отвара от лайка. Въпреки това, днес педиатрите не препоръчват това, тъй като и двата средства изсушават деликатната кожа на детето твърде активно. Ако бебето има пелена обрив, добавете отвара от връвта към водата или оман, И ако всичко е наред, се къпете в обикновена вода.

Как да къпем новородено бебе: съвети и алгоритъм на действията

Как да къпем новородено бебе - алгоритъм на действията

 1. Напълнете банята с вода.
 2. Внимателно потопете детето в него. За да не плашите бебето, първо го увийте в памперс. Тя ще се намокри постепенно, както и тялото на бебето, адаптирайки го към непозната среда.
 3. Ако не използвате пързалка или хамак, дръжте трохите на лявата си ръка. Хванете рамото му най-отдалечено от вас и заключете дланта си в подмишницата. В този случай тилът на детето трябва да е над китката ви. Дръжте задника с другата си ръка. Така предотвратявате евентуално подхлъзване на трохите в банята.
 4. Нежно насапунете детето, като се движите от шията към краката, изплакнете от пяната. Измийте косата си последно.
 5. След къпане изплакнете бебето с вода, чиято температура е с 1 ° C по-ниска, отколкото във ваната.
 6. Увийте бебето в кърпа и само леко подсушете тялото с него. Не търкайте бебето, по-добре е да закачите суха пелена, която абсорбира влагата. Преди да сложите памперса, уверете се, че всички гънки са добре изсъхнали.

Къпане и втвърдяване

Знаете ли как да къпете новородено бебе, за да го закалите безопасно, да нормализирате апетита и да спите? За да направите това, ще ви трябва:

 • Голяма баня. Температурата на водата при първата процедура трябва да бъде 37 ° C, като всяка следваща може да я намалите до 26 ° C. Моля, обърнете внимание, че това е възможно само ако бебето активно ще се движи, а не лежи в ръцете на татко.
 • Надуваем пръстен за врата. Можете да го купите в детски магазин. Той слага на врата на бебето и подкрепя главата си над водата. В такъв кръг детето може свободно да движи ръцете и краката си, да плува без риск да се удави.

Времето за къпане може да бъде от 5 до 40 минути. Какво мислиш колко новородено спи след такива водни процедури? Най-малко 6 часа, което ще позволи на всички членове на семейството също да си починат и да спят!

Във всеки случай послушайте мнението на вашите трохи. Определено ще ви каже дали харесва водни процедури със своя писък или весела усмивка!

Статията е актуализирана: 27.06.2019 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (30 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Пица бутер тесто мини пица по рецепта със снимка

Торти без рецепти за печене 🍲 как да направите торта без печене, бързи и лесни стъпка по стъпка рецепти със снимки

Елда в микровълновата според рецептата стъпка по стъпка 🥣 със снимка

Моркови котлети: рецепта със снимка стъпка по стъпка

красота

мода

диети