Вероника Паутова: "Смятам, че усмивката ми е перфектна!"

Жена с букет от жълти лалета

Вероника Паутова е зъболекар от най-висок клас, заместник-началник на денталната клиника. Д-р Паутова има всичко: опит, изключителна репутация, многобройни редовни клиенти. Но тя има и свой, специален поглед към естетиката на зъбите. И гледайки снежнобялата усмивка на Вероника, разбираш, че тя знае много за „зъболекарската красота“.

Вероника държи огромно синьо сърце- Вероника, как момичетата стават зъболекари?

- И аз като всяко момиче от прилично семейство през 80-те, когато завърших гимназия, имаше само два начина - „мед” или „пед”. В педагогическия университет се интересувах само от чужд език, но не исках да ходя на училище. И тъй като в семейството имаше всички лекари, с изключение на зъболекаря, изборът беше направен за мен. Просто не се съпротивих.

- Вероника, вие сте специалист, уникален за Сибир, занимаващ се с толкова тясна тема като цвета на зъбния емайл. Как стигнахте до това?

- Промяната на цвета на зъбите, от гледна точка на естетиката, ме интересува повече от 10 години. Преди няколко години моите сътрудници организираха такъв клуб - професионалисти по избелване. В него обсъждаме нюансите на цвета, светлината, начините за безопасно постигане на желания пациент, обсъждаме устройството на камерите и обективите, снимачните техники за запис на етапите на промяна на цвета. Този клуб се нарича Общество за изследване на цвета в стоматологията. За съжаление в Кузбас съм единственият член на клуба. Иска ми се да има повече професионалисти на същата дължина на вълната като мен.

- Правилно разбирам, че се интересувате повече не от самата стоматология, а от естетиката на зъбите, усмивките?

- Не. Промяната на цвета на зъбите с избелване е само удар, една от стъпките при създаването на красива здрава усмивка. Обичам цялата стоматология. Обичам да правя рутината - да почиствам каналите, да поставям уплътненията. Тази ежедневна работа има и много естетика и причини за създаването на шедьоври. Избелването на зъбите със специални препарати е само един вариант за обезцветяване. Тя може да бъде променена и възстановяване, и по други начини. Всичко зависи от първоначалния "материал" и желанията на пациента.

Усмивката на Джоконда далеч не е от математиката, но очарова милиони.

Жена в шапка и големи очила- Кои са компонентите на естетическата усмивка? Кое е най-важното в него?

- Като цяло красотата е субективно понятие. Никога не налагам възгледите си за естетиката на усмивката, мога да предлагам само опции. Моето мнение е това: лекарят по естетика и пациентът трябва първоначално да съвпадат. Тяхната вътрешна химия, тяхното виждане за резултата трябва да съвпадат. Ако това не е, по-добре да си тръгнете.

За мен красивата усмивка е на първо място здрава, чиста усмивка, която озарява лицето, дори одухотворява, бих казал. Изобщо не гоня след белота - това е много тънка линия на красота и бял цвят. Белите зъби не са за всеки.

Последните цикли на подобрение, които преминах, бяха посветени само на естествеността и начините за постигането му при промяна на цвета на зъбите. Дори абсолютно белите зъби могат да играят и да изглеждат „живи“, ако знаете нюансите на оптиката, законите за възприемане на цвета от човешкото око. Въпреки че имаше опити да се обясни хармонията от науката: изчислете размера на зъбите, тяхната позиция, местоположението на контурите и вертикалите на лицето (линия през зениците; линия на затваряне на устните; линия през режещите ръбове на зъбите; линия на закрепване на венците; централна линия на лицето през носа отгоре надолу и т.н.), пропорциите на ширината и височината на зъбите - така наречената „златна пропорция“. Всички тези измервания са наистина важни за обективна оценка на усмивката. Но понякога тяхното нарушение е акцентът, който ни прави индивидуални. Усмивката на Джоконда далеч не е от математиката, но очарова милиони.

- Имате ли професионален навик да обръщате внимание на зъбите на човек, когато за пръв път взаимодействате с него? Можете ли веднага да кажете какво трябва да направи човек със зъбите си?

- Да, веднага виждам чертите на усмивка, захапка, цвета на зъбите. Просто ги оправям за себе си. Но най-вече, явното нездравословие на зъбите ме разстройва, в крайна сметка съм предимно лекар. Забелязвам кариозни кухини, плака, липсващи зъби, при по-близък контакт забелязвам лош дъх. Мога да кажа на този човек, но няма да го направя. По-добре да дам визитката си и да ви поканя да продължите общуването в моя стол.

Необходимо е да „поведе” пациента, да формира пристрастеността си първо към здравословна усмивка, а след това и до бяло.

- Колко цветове и нюанси на зъбния емайл съществуват? Понякога гледате телевизия, някои звезди и зъбите им са неестествено бели, дори изглежда страшно.

- Самият зъбен емайл е почти безцветен. Разнообразие от нюанси му придават цвета на дентина, разположен под него, и може да има много много от тях. За да определите нюансите, има стандартни везни, средно състоящи се от 16 цвята. Перфектната комбинация и сходство с естествените зъби се постига чрез индивидуален подбор и смесване на бои. Капка едно, капка друго - и ще се окаже същото. Тук също има закони за местоположението на нюансите, прозрачността, „топлината“ или „студените“ цветове, задължителното възстановяване на всички анатомични форми и забележителности. Но това е темата за реставрационните работи, а не съвсем за избелване. Между другото, харесвам повече термина „изсветляване“. Свързвам избелването с домакински химикали.

Има пациенти, които искат побеляла усмивка. Мисля, че тук можете да работите с психолози, защото това са някои признаци на дисморфофобия - неприязън към външния вид. Звездите на киното и телевизията имат такива неестествени усмивки, но това, като всичко останало в живота, е само една от възможностите за разнообразие. Без тях също не бихме знаели как да не го направим. Освен това, имайте предвид, някои побеляват, а други не. Не е необходимо да разглеждате цвета отделно, а в комбинация с лицето, косата, кожата, очите, пола, възрастта. Естетикът трябва да вземе предвид всичко това, за да не е смешно в крайна сметка или дори страшно. Необходимо е да „поведе” пациента, да формира пристрастеността си първо към здравословна усмивка, а след това и до бяло.

Белозъба усмивка през лятото- Но какво ще стане, ако искате бяла усмивка?

- Жените и момичетата, преследвайки красотата, прибягват до различни начини за подобряване на външния си вид. Ако момиче реши да изсветли зъбите си, никой няма да я спре. Тя ще изпробва различна аптека или купена в интернет фондовете. Понякога успешен, друг път никак не. Затова се радвам, когато момичето първо, преди всички експерименти, стигне до мен. Ще променя цвета на зъба. Но също така гарантирам, че ще го направя поне безопасно, използвайки доказани методи и средства.

- Съществува категорично мнение, че избелването на зъбите означава да им навреди. И това мнение е често срещано сред бабите на входа и сред зъболекарите.

- По принцип отношението на моите колеги към изсветляването на зъбите понякога ме разстройва. Най-често тези лекари спорят в категорията „Аз самият не съм чел книгата, но авторът е написал боклук“. Преди много години също казах, че избелването е зло. Но тогава тя започна да се чуди защо по света избелването се разпространява толкова бързо и нуждата от него нараства. И започнах да уча. Учих с германци, американци, руснаци - всички онези, които директно разработват избелващи системи, които ги тестват и използват. И разбрах, че избелването е безопасно. Това е всичко. Въпросът. Избелването е безопасно!

НО! Безопасно е в моя офис или чрез препоръчаните от мен методи и средства. Когато пациентът реши да направи без лекар, той може да наруши технологията на процеса и най-малкото, което се случва, няма да има ефект. И в най-лошия случай ще има проблеми. И тогава пациентът казва: избелването е глупост. В този момент ние губим него и няколко негови приятели, на които той каза това. По този начин самата тема на избелването е дискредитирана.Затова лекарите напоследък се стремят да върнат в кабинетите си хора, които искат да подобрят усмивката - така че да има по-малко жертви и по-доволни.

Между другото, зъбите започнаха да избелват още през 18 век. И оттогава средствата и методите се подобряват. Най-новите системи за избелване на зъбите дори въведоха микроелементи за укрепване на емайла паралелно с процеса на избелване. Отивате до мундщука с лекарството, избелвате и укрепвате едновременно.

- Знаете ли някакви универсални продукти за домашна дентална грижа, които наистина помагат? Възможно ли е избелване на зъбите у дома?

- Вече говорих малко за опасностите от избелването на дома. Но също така трябва да се каже, че обезцветяването на зъбите е повърхностно, получено в резултат на живот: плака, камъни, пигментация от кафе, чай, тютюн. Можем да премахнем тези пигменти механично. Леко ежедневно меко покритие се отстранява у дома с четка за зъби, по-плътни отлагания се елиминират в кабинета на хигиениста с ултразвук или сода. След тези процедури ние получаваме цвета на зъбите, който човек има по природа или е получил под влияние на възрастта и злонамерените лоши навици. Тук възниква въпросът за по-дълбок химичен ефект върху зъба с цел промяна на цвета. Това всъщност е избелването на водороден пероксид и карбамид във високи концентрации.

Черно-бял портрет на смееща се блондинка

- Каква е ролята на пастата за зъби в процеса на избистряне на зъбния емайл?

- Избелващите пасти за зъби се разделят според начина, по който влияят на повърхностния пигмент. Те могат да съдържат абразив, който просто механично почиства и, ако се използва неправилно, може да повреди емайли или ензим, който разтваря пигмента и улеснява отстраняването му с четка за зъби. Имаше една паста за зъби, или по-скоро гел, с водороден прекис, който препоръчвам за домашна употреба, но само след консултация! В аптеките не се продава.

Както каза един философ, Бог ни дава зъби безплатно два пъти, за една трета трябва да платите.

За забележима промяна в цвета е по-добре да прибягвате до професионални системи за избелване. Като цяло, докосвайки въпроса за средствата и методите за миене на зъбите, винаги казвам - зъбите трябва да се мият! Не купувайте четки и пасти, декорирайки рафта в банята, а редовно почиствайте поне три минути, като използвате правилната техника. Между другото, обърнете внимание на времето, което отделяте за това. Повярвайте ми, на четиридесетата секунда ще си помислите: „И така, къде другаде да се изкачите, за да почистите? Вече съм преминал всичко. “ Не си сам в това. Това се случва при 80% от световното население, което си мие зъбите. Затова работата със зъболекарите винаги ще бъде.

- Има ли тенденции сега в декорирането на усмивката ви - в изсветляването, подравняването, в кристалите на зъбите ви?

- Модата е променлива! Някога черните зъби бяха на мода. Те бяха специално боядисани с пепел. Златните зъби бяха на мода, помниш ли? Диамантите и кристалите бяха на мода. Сега по мое мнение, все едно, „направлява“ естествеността. Но все пак няколко пъти правих временни вампирски зъби за Хелоуин.

Що се отнася до подравняването, това е любимата ми тема. Всички смятат, че брекети и други устройства за промяна на захапката и положението на зъбите са необходими само за красота. Това не е така. Красотата е страничен ефект от нормализиране на положението на зъбите. Основното е, че при криви зъби функцията на дъвчене страда, но това все още е основната задача на зъбите и челюстите. След като направи няколко измервания, лекарят с пациента може да установи, че дъвче само с два зъба. Останалите заемат място в устата или дъвчат не с пълна сила. Това увеличава абразията, зъбите се дъвчат не както трябва, а както могат. И какво могат. Не месо и ябълки, а варена наденица. Това намалява качеството на живот и аз виждам моята задача в подобряването на това качество.

- Кой сега се интересува повече от здравето и красотата на зъбите им: жени или мъже?

- Според моите наблюдения мъжете са по-заинтересовани от възстановяването на функцията на зъбно-лицевата система, при липса на пречки за прилагането на вкусния прием на храна.Жените, разбира се, също са озадачени от това, но за тях естетиката не е на последно място. Грижете се за зъбите по-обстойно от жените. Те имат по-малко лоши навици, могат да сдържат порива да се хранят нездравословно за зъбите.

Вероника с жълти цветя- Колко скъпо е да поддържате усмивката си в перфектно състояние? И като цяло идеалът е постижим ли в това отношение?

- Както каза един философ, Бог ни дава зъби безплатно два пъти, за една трета трябва да платите. Редовните професионални прегледи, професионалното почистване и отстраняването на малки проблеми, които не се отлагат от рафта, спомагат за намаляване на продължителността на проверката. Почти невъзможно е да постигнем идеала, използваме зъбите си всяка секунда: ядем, говорим, стискаме зъби в емоция. И това, което днес изглеждаше идеално, вече не отговаря на нуждите: потъмнява, разчупва се и заличава. Често сравнявам зъбите по честота и интензивност на удара върху тях с обувките: той също е безкрайно използван предмет. И според важността на професионалните прегледи и професионалните почиствания, предлагам да го сравним с проверка на автомобила. Мъжете са по-наясно с тази аналогия. Въпреки че, за съжаление, по-често хората са по-добре да гледат обувки и автомобили, отколкото над телата си.

Понякога стремежът към идеал придобива сериозна форма. Човекът не дава почивка нито на себе си, нито на хората, които „правят“ красота. Срещам се и с такива пациенти, обичам ги скъпо и най-често успявам след разговор да повиша самочувствието им и да се разубеждавам от някои безразсъдни стъпки в преследване на изключително променливи стандарти за красота.

"Какво мислиш за собствената си усмивка?"

- Смятам усмивката си за перфектна! Е, пожелавам на всички, че проблемът със зъбите е единственият проблем. Защото може да се реши.

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Цяла рецепта за пилешко месо

Извара касерола според Дюкан в бавна готварска печка и фурна

Рецепти за хумус 🍲 как да приготвите хумус, бързи и лесни стъпка по стъпка рецепти със снимки

Торта рецепта медена торта със снимка

Актуализиран статия: 13.07.2017 г.

красота

мода

диети