Василина Смотина: „Шестте ми сина са ми помощници“

Зимен портрет на фон на прозореца

Василина Смотрина успява да съчетае всички възможни женски роли: на 35 години е майка на шест момчета, участничка и победителка в конкурси за красота, журналистка и блогър. Как да прави всичко в кариерата си и същевременно да бъде добра майка, каза тя пред woman365pro.com.

Портрет във въздушен пеньоар- Василина, кажи ни тайната си: винаги ли си мечтала за голямо семейство?

- Мисля, че това все още е моята съдба, за която реших като дете. Имах любима кукла и куп малки животни и всички те бяха мои деца. Когато станах малко по-възрастен, казах, че ако имам добър съпруг, със сигурност ще имам четири деца - поставих си летвата. Затова вероятно първоначално четири деца се раждат едно след друго и едва след това, с почивка от пет години, още две. Това беше важна и осъзната стъпка, преди която узрях и осъзнах, че това е моята съдба и моята земна същност. Като цяло мисля, че всеки човек в света има нещо за някого: някой готви борш по-добре от всеки друг в света, обичан е и е развълнуван. И когато бръмчи, това е същността на това. Разбира се, опитах да работя и да се развивам в кариерен план - получих две степени: режисура в колежа по изкуства и култура и психологическа в педагогически университет. Но в един момент разбрах, че именно такава кариера в живота ми трябва да бъде сведена до минимум. Домът е моята основна и любима работа. В крайна сметка тези с едно или две деца работят успешно. И се справят. И имам, така да се каже, "над нормата" - още четири деца. И това също е работа за мен, с която мога да се справя.

- Да имаш шест деца не е лесна задача за тялото. Разкажете ми за тази страна на въпроса: как са ви дадени физически бременностите?

- Разбира се, да издържим токсикозата шест пъти не е лесна задача. През последната бременност беше особено трудно, защото имам последните две деца - Архип и Саша - времето, а физически да "нося" бебе и корем на мен не е лесно. Но всъщност по време на бременност тялото лекува, това също има предимства. Като цяло ми се струва, че уменията на майка ми са моят вроден талант, така че бременността ми беше лесна.

Женена двойка на зелена улица

- Познавам жени, които напълно не се приемат в състояние на бременност - както го разбирам, това не е за вас?

"Не, разбира се, не!" Бременността е вълшебно състояние, радвам се. Защото когато не съм бременна, следвам фигурата. И когато забременея - мога да се отпусна малко, да си позволя твърде много. Обичам да подчертавам състоянието си: правете грим, обличайте се ярко, носете обувки на висок ток, ако изляза на светлина. Освен това често ми пишат в социалните мрежи, казват, токчета - това е вредно! Отдавна знам какъв тон е - и в обувки на висок ток се чувствам много удобно. Ако трябва да отида някъде красива и елегантна, няма да имам извинения за това. Както и да е, ходенето на високи токчета е друга моя естествена способност.

- Споменахте, че често ви пишат в социалните мрежи. Чувствате ли засиленото внимание на хората?

- Разбира се! Много хора ми пишат и то много активно - много по-активно, отколкото аз самата съм. Децата са ми първи приоритет, но когато имам време, обичам да споделям опит с други майки, когато имат нужда. Никога не се катеря с непоискани съвети, не преподавам, не чета инструкциите. Но ако някой ме попита за нещо, винаги ще ви посъветвам и ще ви кажа. Разбира се, всяка майка може да сподели своя опит - просто, когато имате шест деца, по някаква причина имате по-голямо доверие.

—И получавате ли негатив по свой адрес?

- Да, и то доста често. Понякога чувам некоректни шеги, дори от баби на входа: имахте ли светлина? Никога не влизам в полемика и не доказвам нищо. Уважавам мнението на всеки човек и просто разбирам, че моят избор не е подходящ за всички.

- И така, ние плавно преминаваме към вашия социален живот: въпреки общата заетост в дома, социалните ви дейности са доста активни. Разкажете ми повече за тази страна на живота и как успявате да направите всичко.

- Винаги съм бил активен човек: ръководителят в група, в училище, водачът във всички игри, така че никога не съм притъпявал лидерските си качества в себе си. Това е моят характер. Сред моите проекти е конкурсът „Мисис Томск“, където бях награден на второ място, тогава станахме семейството на годината. Сега съм активен автор в списание „Светски бум“, дирижирам рубриката „Аз съм майка“. Имам планове за собствен творчески проект, а не един. И ние също строим къща със съпруга ми - и това също е един от текущите ми планове. Как е? Просто обичам да мечтая и да изпълня мечтите си.

Като цяло смятам, че сънуването и планирането е добро нещо, всички мечти се сбъдват, ако сънувате правилно.

Някой поглежда отстрани и казва: разбира се, че ти е лесно, когато имаш пари. Винаги се смея, защото смятам, че всички имат еднакви възможности. За да имате повече, трябва да направите повече. Разбира се, фактът, че имам време за саморазвитие, е голяма заслуга на моя съпруг: той не само работи усилено, но и ми помага с деца. Всички го правим наполовина. Освен това имаме момчета и тук много зависи от образованието на мъжете.

- Родителството е важна тема. Как отглеждате гаджетата си?

- Имаме всяко дете със собствен бизнес. В образованието, според мен, трябва да се обърне внимание както на физическото, така и на духовното. От 4-годишна възраст нашите момчета започват да спортуват. Най-големият е Кирил, той вече е на 17 години - плуване и развитие на ораторски способности. Участва в различни конкурси на читатели, театрални постановки. И скоро ще има дипломация, той ще бъде негов лидер. Егор е на 13 години - той е футболист и по едно време се занимаваше с рисуване. Захар е по-млад, освен това играе футбол и пее. Участва във вокални конкурси, взема награди. Вовка завършва първи клас сега, от ранна детска възраст искаше да играе хокей - и ние го изпратихме в секцията възможно най-скоро, той вече беше ходил на няколко турнира. Често чувам от приятели, че изпращането на дете някъде е скъпо.

Затова е по-добре да не си купувам нови ботуши, но детето ми ще отиде на турнира, защото това е опит, това е инвестиция в неговото бъдеще.

Момчетата и спортът са неразделни неща. Защото спортът възпитава сила на волята и решителност у човек. Това е много важно за един мъж. Що се отнася до духовното развитие, то е полезно не само от гледна точка на хармоничното развитие, но и с някаква предпазна мрежа. Опитвам се, така да се каже, да сложа сламки, така че детето да разбере, че в живота можете да направите всичко. Помагам на децата си във всичко, така че те да растат наистина щастливи и успешни.

Момчета се суетят над малкия брат

"Имате ли някакви тайни, които ви позволяват да управлявате толкова голямо семейство толкова успешно?"

- Ще отворя основното: когато има повече деца, всичко се оказва още по-добре. Дете е човек, роден в света, и ние го придружаваме и му помагаме да заеме мястото си на слънце. Не съм кокошка, споделям времето си сред децата пропорционално. Всички деца са различни, имат нужда от различно внимание. Ако детето обича да се гушка и целува, аз се гушкам от удоволствие. Ако другото дете няма нужда от това, аз избирам различен подход към него. Винаги намирам време да говоря с всички, да разбера как се справя: не само в училище, защото училището за дете винаги не е щастлива тема, но и като цяло. Предлагам, че носете какво да правите, те слушат съветите ми. Татко е по-зает със средни деца, въпреки че миналата година, бременна, заведох Вова да тренирам с по-младия Архип и корема. Времето беше трудно и го възприех философски: в никакъв случай не се оплаквах и не търсех причини за кавги със семейството.

Съпругът ми ми помогна много и всички членове на домакинството разбраха, че ако вечерята не е готова у дома, трябва да я вземете и да я сготвите.

Още една точка.Мнозина хващат децата за ръка, някои почти до пенсия, защото тогава ръката не се отделя. Трябва да пуснем ръцете на децата си рано. Разбира се, притеснявам се, както всички майки: как едно дете стига до училище, как върши работата си, но всеки път всичко върви добре. Затова силно вярвам, че трябва да започнете да се доверявате на децата си малко по-рано, а не да изтривате сополите им преди старост.

Понякога чувам от други майки: ето, моето все още не може да направи леглото, всичко ще направи криво. Да, нека е криво - ще го поправите по-късно! А дъщерята на другата майка не може да мие чиниите - има мазнина. Да, нека остане - днес не се получи, утре ще работи! Мама не трябва да прави за детето онези неща, които може да направи сам.

Имаме и правило у дома: ако обикаляте апартамента, вземете това, което лежи наоколо, и го поставете на място. Затова никой не се разхожда без мен, а у дома винаги има ред!

Децата ми са ми помощници. С всеки от тях живея всички етапи от живота им: детска градина, училище, сега университетът пред най-големия ми син е ново преживяване. Толкова е страхотно, че съм толкова малък и имам такъв възрастен син.

- И освен съпруга ви, някой ви помага - бавачки, баби?

„Нямаме бавачка и бабите и моята кръстница винаги ни помагат, доколкото е възможно.“ Майка ми е уважаван учител, а майката на съпруга ми готви много добре, така че винаги се шегувам, че децата ни са отгледани и хранени. Те не взимат деца наведнъж завинаги и дълго време, но седят с радост, когато имат нужда. Благодарен съм за такава помощ и смятам, че е необходимо да вземете това, което се предлага, а не да се оплаквате, че никой не е зает с децата ви денонощно. Радвам се на всяка помощ - включително от държавата: майчинска столица, безплатни пътувания до летния лагер. Това не е много - но също така е добре.

По принцип съвременните майки имат много джаджи, предназначени да улеснят живота: перални и съдомиялни машини, двоен бойлер, бебешки монитори и т.н. За нас е много по-лесно, отколкото веднъж за нашите майки. Вярвам, че трябва да помислите за вашия комфорт и да се опитате да улесните живота си в този смисъл. Ако не можете да намерите парите, спестете от нещо друго и внесете домашен уют в живота си. В крайна сметка това ще ви спести времето.

Черно-бяла снимка в античен фотьойл- Перфектната физическа форма е мечтата на много майки. Вие сте тук пред останалите. Как се справяш?

„По природа изобщо не съм стройна.“ Но за мен е важно, че нямам излишни килограми, така че винаги работя върху него. Няма да ям допълнителен кифлик, ако разбера, че е вредно Следя храна, занимавам се със спорт у дома, докато по-младата Сашка е напълно мъничка. Извивам обръча, заставам на щангата, замахвам с пресата, много ходя. Не измислям оправдания, че нямам време и пари. Понякога други майки се оплакват: как мога да следвам храненето - да готвя за всички и за себе си отделно? Отговорът е да. Купете пилешко месо, нарежете гърдата си и гответе. Всеки ден пека рулца и торти - но това не означава, че сам ги ям. И с такава сила на воля не само се стимулирам - давам пример на децата си. Уча ги да завършат работата и да отидат към целта си.

- Когато казвате, че да си майка е дестинация, какво искаш да кажеш?

- Фактът, че давам живот на човека, че се ражда нов член на обществото. А фактът, че Всемогъщият ми се доверява в отглеждането на мъже, също не е случайно. Не се хваля, но наистина знам как да отглеждам деца. Разбира се, като всички хора, имам собствен спад в вдъхновението и силата - но е важно да разберете, че съм жив човек, трябва да се развеселите и да продължите напред.

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Тык американски тиквен пай по стъпка по стъпка рецепта със снимка

Мариновано грозде по стъпка по стъпка 🍇 рецепта със снимка

Как да почистите сребро у дома бързо и ефективно от замърсявания, петна и почерняване

Кюфтета като в детската градина: стъпка по стъпка рецепта с 🥩 снимка

Актуализиран статия: 13.07.2017 г.

красота

мода

диети