Олга Пешкичева: „Ако сте последователни, хоби ще започне да генерира доходи“

Олга в бяла среда

„В университета ни казаха: само 7% от хората са надарени с предприемачески талант. И преди няколко години не предполагах, че съм на този номер! “, Казва Олга Пешкичева, блогър и създател на един от най-големите сайтове за съвместни пазарувания в Русия. Може би това икономическо образование помогна на Олга да организира собствен бизнес, или може би гласът на здравия разум, който настояваше, че не можете да преплащате за нещата, които получавате.

Преди около десет години нов начин за придобиване на стоки започна да придобива мода: без да излиза от дома, да избира от широк диапазон, да купува на изгодна цена. Този метод се нарича „съвместни покупки“ или просто съвместно предприятие.

„Всеки редовно купува дрехи, обувки, козметика, хоби стоки и много други“, казва Олга Пешкичева. - Повечето са свикнали да правят това в магазините. Но можете да закупите познати или нови продукти, като си сътрудничите с други клиенти и правите поръчки през Интернет директно от производителя на едро, което означава по-ниска цена. Организаторът на това „сътрудничество“ става посредник между клиентите и доставчика, той работи с фиксирана такса. Това е съвместна покупка.

"Искаме да купим от вас!"

- Оказва се, че участието в съвместното предприятие е полезно за купувача?

- За повечето продукти - да, покупката е по-евтина. В отделна категория сме разпределили потребителски стоки без индивидуални характеристики (обикновени кремове, шампоани, почистващи препарати и т.н.): цената в съвместното предприятие за тях може да не се различава от цената в супермаркета, просто поради особеностите на ценообразуването. Съвместното предприятие обаче дава предимство при избора, разширява асортимента. Това важи особено за нашите клиенти, живеещи в селата, където има пунктове за доставка на поръчки. Там съвместното предприятие често е единственият начин да закупите нещо повече от оскъден комплект стоки в селски магазин.

- Сигурно има трудности с покупките по този начин?

- Основният "минус" - продуктът не може да бъде "усетен", опитайте, опитайте. Не винаги е възможно да изберете правилния размер или да гадаете как дрехите ще „седнат“ на фигурата. Да, и качеството на стоките чрез монитора не може да се определи. Ето няколко предложения.

  • Ако се съмнявате, поръчвайте поръчки на производители, чиято размерна решетка е позната и моделите пасват. Можете да започнете с закупуване на детски дрехи, например: вземете растеж, след това ще се ориентирате по размер.
  • Друг важен момент: когато поръчвате стоки на много ниска цена, не очаквайте високо качество. Това важи особено за китайските продукти. Въпреки това, понякога известните марки дават супер отстъпки, обаче, нещата могат да имат малки дефекти.
  • Отзивите ще са от голяма полза при избора: потърсете ги в интернет и на уебсайта на съвместното предприятие (има такъв раздел във всеки уебсайт, там участници и организатори на покупки пишат за измерението на нещата, качеството, характеристиките на стоките и т.н.).
  • Ако изведнъж стоките не ви подхождат, вижте раздела "приложение". Тъй като нещата се купуват на ниска цена, те лесно се купуват от други посетители на сайта.

Уверена походка на Олга- Как ви хрумна идеята да организирате уебсайт за съвместно предприятие в Самара?

- Дълго време живеех в Томск и свикнах да обличам цялото семейство на съвместно място за пазаруване. Когато се преместихме в Самара, видяхме, че този бизнес не е добре развит тук. И пъзелът в главата ми се разви. Закупихме софтуер, компютър, за да хостваме сайта. Съпругът действаше като спонсор, тъй като в този момент аз бях в отпуск по майчинство.

Отначало и съпругът ми, и аз, какво да крия, не разглеждахме това занимание като бизнес, а като хоби, което носи малък доход. Сега е ясно, че това мнение беше грешка. Когато решихме да отделим всичките си усилия за разработването на сайта 63pokupki.ru, съпругът ми напусна работата си и започнахме да работим заедно.Така че нашият бизнес е прераснал в успешен семеен бизнес.

- Как се разви съвместното ви предприятие?

- Сайтът работи от седем години и през това време изминахме дълъг път. Първоначално сайтът работеше изключително върху ентусиазма на майките, които седяха в отпуск по майчинство. Неразрушимата енергия не им позволяваше просто да "седят", те искаха да направят нещо, като в същото време имат малък бонус - да купуват това, което им е необходимо за семейството, на цена на едро.

Парите се приемаха в пликове, всичко беше „условно“, издаването на поръчки беше следното: организаторите се събраха в някаква пустош и клиентите тръгнаха от кола до кола, търсейки поръчки.

Сега, разбира се, е съвсем различен въпрос. Всеки организатор е регистриран като индивидуален предприемач, плаща данъци и застрахователни премии. Разполагаме със собствен автопарк за доставка на поръчки до пунктовете за доставка, които вече са повече от 130 и този брой нараства. Точките за доставка 63pokupki.ru са отворени в района на Волга, доставяме поръчки от Поща на Русия или транспортни компании в страната, където имаме сериозни отстъпки. Всеки ден получаваме заявки - "Отворете точка в Москва (Петербург, Саратов, Казан), няма такъв удобен сайт, искаме да купим от вас."

Ние постоянно работим върху техническия компонент на сайта, опитваме се да направим съвместните покупки разбираеми и удобни за клиентите. Не говоря за това колко значително разшири избора на стоки.

Не се страхувайте да започнете

В Instagram Олга редовно се появява пред абонати в нови тоалети: сега модни спортни панталони, сега рокля, след това ботуши. Нормална дамска страница. Което собственикът активно използва за популяризиране на бизнеса си.

- Много клиенти - участници в съвместни покупки - буквално живеят в Интернет, така че е удобно да общуват с нас чрез социалните мрежи, - обяснява Олга. - Имаме групи в основните социални мрежи, в допълнение, имам лична страница @pesholga в Instagram, където показвам своите придобивания и в същото време рекламирам покупки. При отдалечени покупки винаги няма достатъчно отзиви за продукти, снимки на живо. Поръчвам много на моя сайт, защо да не помогна на хората да направят избора? Няма да съветвам лошите.

- Смятате ли, че организирането на съвместно предприятие е достъпен начин за жена да печели пари?

- По един или друг начин в работата на сайта участват няколкостотин души, а по-голямата част са майки. За тях основното предимство в този въпрос е нередовното работно време. Не е необходимо да седите неподвижно от сутрин до вечер, можете да заведете детето на секцията, да го заведете на лекар в точното време, да се срещнете с него след училище. Има обаче и друга страна на монетата. Организаторите на JV често не почиват вечер и през почивните дни, работят с доставчици, създават каталози, отговарят на въпроси на клиентите. И това постоянно присъствие на компютър в живота, разбира се, не е лесно.

- И как ставате организатори на обществени поръчки?

- Трябва да започнете с анализ на ситуацията във вашия град. Вижте колко SP сайтове имате, колко активни са продажбите в тях. Проверете групите в социалните мрежи, в много региони са концентрирани съвместни предприятия. След това изберете най-големия сайт и се свържете с главата. В този случай веднага ясно посочете интереса към работата, нейните предимства като кандидат. Просто искам да ви предупредя: важно е да имате добра представа за задачите и отговорностите на „органа“ и да разберете, че вашите приходи няма да са равни на организационното събиране, в най-добрия случай - половината от него.

- Какви са отговорностите на ръководителя на обекта за обществени поръчки?

- Задачата на всеки собственик е да наеме компетентни служители, на които могат да бъдат делегирани правомощия и отговорност. Освен това лидерът определя стратегията за развитие, контролира бизнес процесите и генерира нови идеи. Работата ме отнема цял ден. Можем да кажем, че живея на работа, защото работата ми е невероятно интересна за мен.

Събуждам се рано, изпращам децата си на училище и детска градина и или сядам пред компютъра вкъщи, или отивам на фитнес за тренировка.След обяд и до края на работния ден работя в офиса, общувам със служители: срещи, планиране на срещи, сесии за мозъчна атака. След това вземам най-малките от детската градина, вечерям - и отново съм на работа.

В края на краищата, трябва не само да направите нещо на сайта, но и трябва да поставите основата на бъдещето: да четете книги за маркетинг и продажби, да прелиствате интересни профили в социалните мрежи и да научите нещо за себе си, да организирате домашна среща със съпруга си.

Портрет на Олга в бяло- Какъв съвет бихте дали на жени, мечтаещи за работата си?

- Можете да говорите много, но отбелязвам два основни съвета. Първо, направете това, което е забавно. В крайна сметка имаме един живот и е безумно погрешно да го прекарваме на нелюбима, отвратена работа. Обичате ли да печете торти? Вземете страница в социалните мрежи, научете се да правите красиви снимки на вашите шедьоври, следвайте най-добрите кулинарни експерти, навийте си мустаци, включете индивидуалността. Същото нещо, ако обичате да правите снимки, да четете книги и да пишете за тях, плетете, шиете ... Отделете си време, постепенно разширявайте броя на клиентите - чрез приятели и роднини, след това чрез техните приятели ... И скоро хобито ще започне да генерира доходи. Ако сте последователни, скоро ще имате финансовата възможност да вземете помощник или двама, наемете или закупите по-голяма стая. И сега бизнесът е на крака.

Дръжте очите си отворени. Мислете, анализирайте, пребройте и не се страхувайте да започнете. В крайна сметка, ако не започнете, никога няма да разберете дали ще се получи или не.

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Корейски зимни домати в буркан: незабавни рецепти, от зелени и кафяви домати, без стерилизация, с марината

10 години сватбен стих ✍ 50 стихотворения с годишнината от семейния живот, десетилетие на брака, годишнина, смешно

Скумрия в лук лук според стъпка по стъпка рецепта със снимка

Цветаевски ябълков пай според рецепта стъпка по стъпка със снимка

Статията е актуализирана: 04/08/2017

красота

мода

диети