Марина Луста: „В Русия днес има тенденция да се готви пестеливо и да се готви у дома“

Портрет на червен фон

Отдавна се смята, че една жена трябва да бъде добра домакиня: старателна, спретната, икономична и винаги с грим на благороден готвач. Въпреки това, много от нас са предпазливи по отношение на готвенето. Особено ако все още не сме имали късмета да намерим някой, който постоянно изисква себе си да се храни редовно и за предпочитане вкусно. Междувременно всеки иска кулинарни изкушения да не се превърнат в проблем за семеен портфейл. Разговаряме с Марина Луста, хранителен блогър, кулинарен специалист и автор на проекта за готвене на икономиката, за това как да се научим как да готвим вкусно, бързо и икономично.

- Марина, нека поговорим малко за теб: как стана така, че ти, човек с висше медицинско образование, сега тръгваш по съвсем различен път и учиш хората как да готвят?

- Случи се така, че по време на празниците в медицинския университет работех в кухнята като помощник-готвач и ми хареса. Реших, че имам нужда от друга диплома и уча в Томск, а след това в Москва, на специални курсове, а след това работех в различни кафенета, както мрежови, така и местни, като сладкар. Тогава приятелите ми започнаха да ме молят да ги науча как да приготвят някои вкусни ястия. Беше преди около пет години и тогава кулинарните майсторски класове все още не бяха популярни при нас.

Всички гурута на готвене - Джейми Оливър, Гордън Рамзи, Рейчъл Рей - опитайте се да се съсредоточите върху икономичното готвене.

Марина в кухнята си

- Значи шегата пита: научихте ли хората да готвят, когато все още не беше мейнстрийм?

- Да, да, да! (смее се) Поканих ги в дома си, имахме кулинарни партита. Тогава бях поканен да работя в Италия като готвач в малка компания. Прекарах лятото там, върнах се в Томск, където започнах да провеждам майсторски класове по италианска кухня. И не толкова отдавна замислих и реализирах проекта „Икономично готвене“ - ръководих го въз основа на кулинарните студия „Добра кухня“ и „Лофт“, както и в моя блог.

- Как стигнахте до извода, че такъв курс е необходим? Като се има предвид кризисната ситуация в страната, днес като цяло има тенденция към спестявания в различни области. Готвенето не е изключение?

- Ако обърнете внимание на тенденциите, тогава всички готварски гурута - Джейми Оливър, Гордън Рамзи, Рейчъл Рей - опитайте да се съсредоточите върху икономичното готвене. Но факт е, че се опитах да изхождам от проблемите, с които хората се сблъскват днес. Самият аз постепенно се отдалечих от високата кухня към дома си, особено популярен е в регионите. Междувременно много хора имат стереотипи, че готвенето у дома е скъпо и дълго. Но това е напълно погрешно. Когато лично се сблъсках с факта, че трябва да планирате правилно семейния бюджет, започнах да обръщам внимание за какво се харчи. Разбрах, че продуктите, ако са избрани неправилно, вземат прилична част от него. Много време и пари се харчат за гастрономия, ако дойдете в магазина без списък с продукти и ясно разбиране за това, което ще готвите в близко бъдеще. Ето защо, на първо място, препоръчвам на моите ученици да не са много мързеливи, да прекарват време в съставяне на менюто си за седмица и едва след това да напишат списък за пазаруване.

Разбира се, моят богат опит ми помага в това, мнозина го нямат - затова прекарвам курса си, в който уча хората да готвят правилно, бързо, без да повредят портфейла си и разнообразни.

Прекарвате два или три часа за всички тези неща и си осигурявате домашно приготвени продукти за цяла седмица!

Портрет в черно и бяло- Звучи много примамливо. Кажи ми повече?

- Моят трудов опит показа, че заготовките, които се използват в кухни в ресторантите и ресторантите, могат да се правят в домашни условия - това ще намали дневното време за готвене до 15-20 минути. Препоръчвам един ден в седмицата да се посветите на заготовки. Например, слагаме във фурната ястие, което не изисква постоянното ни участие: например, печем месо.Но тъй като все още сме в кухнята, използваме това време рационално. Почистваме и запържваме зеленчуци за супа в продължение на седмица: лук, моркови, чушки, целина - в олио те ще престоят без проблеми в хладилник една седмица. Сварете и замразете ориза, след това той ще влезе в кайма за кюфтета, кюфтета, гювечи. Нарязваме пилешко: например гърдата ни ще отиде за пържене, краката за печене, костите за бульона. Ние сами готвим бульона и го замразяваме. Прекарвате два или три часа за всички тези неща и си осигурявате домашно приготвени продукти за цяла седмица! През тази седмица можете бързо да готвите всяко ястие всеки ден. Сигурен съм, че храната трябва да е прясна - тя е много по-добра от тенджера със супа, приготвена за една седмица.

Момичета, които не готвят постоянно, идват при мен, защото се страхуват да не развалят храната: в резултат на това се женят и срещат проблем, отколкото да хранят любимия си мъж. И причината за този страх е проста: по-рано те се опитаха да готвят по рецепти, в които някои основни неща не са изписани, технологията е нарушена, те вземат грешни продукти и нищо не се получава.

Марина уверено управлява кухненските уреди- Например?

- Например сиренето моцарела в саламура и твърдата моцарела за пица са различни продукти, а твърдата моцарела няма да работи в салата от капреза. И има много такива нюанси. Всички те трябва да знаят и да се съобразяват.

- Доближихме се до факта, че трябва да споделите с нашите читатели тези основни тайни на добрата домакиня.

- Значи. Булионът е основата на основите. Тя трябва да бъде замразена винаги. Ако фризерът го позволява, просто трябва да го сготвите, прецедете, да го изсипете в контейнера и да го замразите. Когато готвите, използвайте костите, които обикновено хвърляте: крила, хрущял - така бульонът ще бъде по-богат. Тогава този бульон е достатъчен за размразяване и употреба. Ако във фризера няма достатъчно място, тогава бульонът може да бъде „сварен“ до една трета от първоначалния обем, замразен във форма за лед или торбички с лед и ще получите домашно приготвени кубчета бульон. При готвене ще им трябват 3-4 вече наведнъж. Бульонът е основа за супа, яхния, ризото, тестени изделия - дори без месо, но на месен бульон, всички ястия са по-ароматни. Също така, от бульони могат да се правят зеленчукови, гъбни, рибни.

Тайната за икономичната домакиня: да купува пилешко месо на кокал и да го накълца е по-изгодно от това да купува готово филе. Костта може да се използва за супа, за пържене на бяло месо, но струва по-малко. Чувствайте се свободни да събирате и замразявате стъблата от зелените - те ще работят перфектно за готвене на бульона, защото имат много вкус, а ние обикновено ги изхвърляме. Замразете зеленчуци като лук, моркови - след това те могат да се използват и в бульон.

Ако ръката посегне към кроасана - вземете телефона и разчитайте на калкулатора. Кроасан струва 30 рубли, бутер тесто - 60. Но ще направи 8 големи или 20 малки.

Марина в топло грахово яке- Ти си толкова вкусна да разкажеш!

"И това е само началото." Тук живеем в Русия, през зимата нямаме сезон за много зеленчуци, така че, освен да купуваме скъпи и гумени домати и краставици, използвайте замразени броколи, карфиол, грах. Можете бързо да ги извадите с джинджифил и чесън, да добавите към юфката за уок - и удонът е готов! И аз също препоръчвам да закупите различно тесто - бутер и фило тесто - за пролетни рулца, пайове, ориенталски сладки. Винаги у дома трябва да има запаси от зърнени храни, тестени изделия. Не се страхувайте да замразите готовите ястия. Например сос Болонезе - приготвихте много от него, разделих го наполовина, сервирахте първата част точно там, а втората част замразете. След това го използвате за катерене, пълнене с пай и гювеч.

- Винаги съм смятал, че замръзването е лошо.

- Изобщо не. Има продукти, които наистина го понасят лошо: картофи, яйца, млечни продукти. Замразените месни пържоли няма да са толкова сочни. Но всичко останало ще трябва само да бъде отново подправено - и това е! Но тук има тайни.

По-добре е да замразите храната по-бързо. С размразяването важи обратното: колкото по-бавно, толкова по-добре.Следователно, в идеалния случай вечер е по-добре да прехвърлите необходимите продукти от фризера в хладилника. Основните принципи, които ви съветвам да използвате, взех от италианската кухня: използвайте местни продукти и сезонно. Вместо гумена салата, пригответе супа от домашни кисели краставички и използвайте например зеле като салата. Но през лятото преминете към продукти, които са възможно най-близки до средиземноморската кухня.

Уверена усмивка на просперираща жена- Значи. Какво трябва да положи добра домакиня в кошницата за хранителни стоки, когато отиде в магазина?

- Както вече казах, по-добре е да дойдете в магазина със списък: отделете време, съставете меню, разгледайте хладилника, за да не купувате прекалено много и да не забравите това, което ви трябва. Не ходете по пазаруване гладни. Вече говорих за пилешко месо - не позволявайте на магазините да печелят от вашия мързел. Не купувайте нарязано филе, по-добре вземете пилешко месо и го нарежете сами. Сега нека поговорим за каймата. В Европа например няма такъв продукт по рафтовете на магазина: каймата се превърта заедно с вас от парчето месо, което сте избрали. Затова не препоръчвам да купувате готови продукти. Не си падайте за имена като "месо на фурна": вземете месо за яхнии, което е със слоеве мазнини, а не е най-скъпото. Tenderloin е необходим само за пържоли и котлети.

Ако ръката посегне към кроасана - вземете телефона и разчитайте на калкулатора. Кроасан струва 30 рубли, бутер тесто - 60. Но ще направи 8 големи или 20 малки. И не забравяйте да опитате да изберете своя магазин: сравнете в кои магазини продуктите от вашата диета са по-евтини и винаги налични? И следете за промоции и отстъпки: днес супермаркетите често ги държат. В този случай не забравяйте да проверите датата на изтичане.

- Кажете ми, говорим много за домашно готвене - имах чувството, че днес, напротив, тенденцията за улична храна набира популярност. Греша ли?

- Дойде при нас от Европа. Там хората имат по-малко време да готвят у дома, имат различна хранителна култура: за тях бързата закуска в движение е по-подходяща, отколкото за нас. Затова заведенията за хранене с улична храна идват при нас, а по-скоро като места, където можете да дойдете след работа или през уикенда. Статистиката е упорито нещо. В Русия днес има тенденция да се готви пестеливо и да се готви у дома - и това е чудесно!

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Наденица от бисквитки, както в детството, според стъпка по стъпка рецепта със снимка

Слива в собствен сок 🥫 за зимата според стъпка по стъпка рецепта със снимка

Розова сьомга с лук и моркови във фурната по проста рецепта със снимка 🐟

Класическа торта с костенурка стъпка по стъпка рецепта със снимка

Статията е актуализирана: 15.08.2016 г.

красота

мода

диети