Екатерина Сартакова: „Етикетът не е сухо правило, което приковава хората с ръка и крак“

Красива жена с косата си

Между нас има пет часови зони. Будилникът чака 05:45 сутринта. Жалко е да закъсняваш, а да закъсняваш за интервю със специалист по етикет е провал. Epic fale, на интернет език. Между другото, в мрежата има и етикет. Това се нарича нетикет, или нетикет. И не бива да се мисли, че специалистите по правилното поведение в момента не са търсени: въпросите „мога ли да целуна на първата среща“, „позволено ли е да кърмя при хора“ и в крайна сметка „как да ям тестени изделия“, винаги остават актуални. Екатерина Сартакова от Новосибирск знае отговорите и ги споделя с клиентите си. Тя е специалист по етикет.

Жена в шарено яке пресече ръце на гърдите си.- Катрин, вие сте юрист по образование. Как станахте треньор по етикет?

- Ще го поправя веднага: не съм треньор по етикет, а специалист. Обучителят е най-високата стъпка в йерархията на хората, участващи в този бизнес. Специалист е човек, който разбира етикета и съветва според правилата на добрия вкус, еднократно или периодично по желание на клиента (курс от няколко урока). Мога да се нарека треньор, когато отида да уча в Европейското училище по етикет. Треньорите по етикет в Русия могат да се броят на пръсти. Мнозина обаче не мислят за йерархията и се наричат ​​обучители - всеки е бизнес.

И аз започнах да уча етикет за себе си, просто се събудих веднъж и тази дума се върти в главата ми. Започнах да чета всичко, което попадна в интернет, но този етап бързо премина - знанията бяха фрагментарни и нямаше доверие в източниците. Купих книги и отново стана скучно - сред авторите нямаше експерти по добри нрави. Това е след като попаднах на една книга. Реших, че би било чудесно да отида някъде да уча, завърших юридическия факултет на Томския държавен университет и отидох в Москва за първите си курсове по етикет. Учих британски и френски етикет в Международната школа по етикет, Австрийското висше училище по етикет и центъра за ефективна комуникация на Иван Артишевски. Имам и ментор - необходимо е да ставам треньор по етикет. Мечтая за този ден.

- Спомняте ли си първия си ученик?

- Това беше група организатори на сватби. 3 месеца след тренировка с треперещи колене отидох в първата проучвателна група. Страхът беше неистов. Исках да изляза с извинение, че ме е ударил трамвай, че съм се разболял, само за да не ходя на клас. Аз съм много критичен човек, струваше ми се, че направих всичко лошо, но за моя изненада и радост, отзивите бяха добри. Когато има много знания, се появява естествено желание да ги споделите и ако се окаже, разбирате, че това е вашето призвание. Това е страхотно! Реших да стана специалист по етикет, защото обичам да правя хората по-добри, да им помагам да растат. Човек, който притежава правилата за добра форма, не е възможно да не забележи, той се откроява в обществото.

Катрин в черна рокля от шифон

- На какво учат ученици? С какви „неразположения“ се обръщат към вас?

- Ето обичайното съобщение: „Катрин, здравей. Бих искал да премина индивидуално обучение. Така че само аз и че никой не ме вижда и изобщо не знае, че ... " Хората се срамуват да признаят, че не знаят нещо: как да се държат, как да използват устройства и други тънкости. Авторитетно заявявам: няма нищо „подобно“ в това. Родителството не е равно на етикет. Ако не знаете как да ядете тестени изделия, това не означава, че сте некултурни, неграмотни, неучтиви и т.н. Това означава, че още не го знаете. Чао. Не сте лоши и родителите ви не са лоши.

В Русия етикетът завърши с царуването на Николай II и съпругата му Александра Федоровна, внучката на английската кралица. До началото на 2000-те, тоест 90 години, добрите нрави и етикет на масата у нас бяха подценявани. Пропуснахме 20 век, но 21-ви е наш.

- Между другото, как има паста?

- Има два начина и експертите твърдят кой е по-добър. Вярно, истинско и правилно - има едно устройство, щепсел. Но малко хора в Русия са свикнали, подобно на италианците, да ядат паста от ранна детска възраст. Смята се, че в Италия само деца, туристи и възрастни хора вземат лъжица за паста в ръка. Но правилата се променят и днес признатите ценители на спагети също използват лъжицата. Държим лъжицата в лявата ръка, вилицата в дясната, в изключителни случаи можете да разменяте устройствата. Съвременният етикет не забранява яденето с два уреда.

Портрет в шик ресторант

- А какви други коварни ястия има по отношение на етикета?

- Пиле. Особено краката и крилата. Птицата, която се яде във всяка къща в ресторант, може да кара в боя. В институциите трябва да се храним с уреди, като отделяме месото от костта, отрязваме месото от костта до максимум. По принцип не е лесно да ядем каквото и да е месо на костта с инструменти, още повече, че рядко правим това у дома. Ако можете да ядете храна с една вилица, яжте с вилица. Ако сте започнали с две прибори за хранене, хапвайте две без забавяне. Освен това най-добрата тренировка е у дома.

Плодовете също са трудни продукти, според етикета плодовете също трябва да се ядат с уреди. Все още десерти като меренги, Павлова - тези, които са натрошени, и риба - не сме свикнали да ядем риба цяла с рибен нож, в началото ще е трудно. Между другото, салата с големи листа и рукола също може да бъде смущаваща в началото.

Ако не знаете как да боравите внимателно с ястието, не го поръчвайте в ресторант - тренирайте в спокойна атмосфера. Или шпионирайте домакинята на събитието.

Катрин в строга черна рокля- Относно образованието. На каква възраст е нужно да насаждате добри обноски? Имате ли деца?

- Родителите са втората по големина група ученици. Занимавам се с деца над седем години. Случва се родителите да помолят да работят с дете на 4–5 години, като в този случай предлагам да се проведе урок с възрастни, така че в ежедневна атмосфера да запознаят детето с правилата на добрата форма, използвайки собствен пример. Най-добрите учители за малко дете са неговите родители, а най-добрата възраст, каквото и да се каже, е на 3-4 години. По правило майките и бащите разбират, че промяната започва от самия себе си и преди да научите детето си, би било хубаво да направите етикета ежедневна норма. Детето трябва не само да чува, но и да вижда всичко ясно, използвайки примера на своите родители. Етикет - това не е сухо правило, не някакъв вид правила, които държат хората за ръка и крак.

Уча се да останем себе си, но не забравяйте за такт, любезност, внимателност, сдържаност. Не блокиране на емоции, а именно сдържаност. Не съм Мери Попинз, аз съм жив човек, който знае колко полезни са правилата за добра форма, колко са универсални и помагат в непознати ситуации.

- Казахте, че родителите са втората най-голяма аудитория? И кой се нуждае от етикет най-много?

- На първо място, на хората от бизнес сферата. Те трябва да се съобразят с високия статус на своята позиция. Те разбират, че маниерите ще разкажат за човек по-добре от всяко представяне. Те не казват на масата: „Аз тренирах по етикет“, но е лесно да разпознаем човек, който е практикувал и прилагал етикет по доверие в работа с устройства, салфетка и лекота на поведение. Ако човек механично следва етикет, мозъкът му е зает само с бизнес мисли. Като цяло хората от 20 до 45 години идват да учат. Има повече жени, отколкото мъже.

Смеещо се момиче в хвърлено яке- За колко време можете да научите правилата за добра форма?

- Можете да прочетете книга и да си спомните. Въпросът е колко бързо започвате да използвате знания? За да приложите правилата, трябва да ги помните всеки ден. Някои отнемат два месеца, други отнемат година. Аз се занимавам с етикет от 2013 г. и до ден днешен овладявам правилата. Можете да разберете информацията в един майсторски клас, но задачата на обучителя е завършена, когато правилата станат норма. Маниерите са добри, когато са естествени.

- Сега всичко е естествено на мода: естествено раждане, еко-хранене.Има общности на защитниците на откритото кърмене, които вярват, че нищо не е по-добре за бебето и естествеността на процеса няма да обиди никого. Какво казва етикетът за това?

- Няма специално правило. Ще кажа: „Не се препоръчва.“ Бях свидетел на случай, когато жена кърмеше в ресторант, а друг гост не го харесваше. Администраторът трябваше да помоли мама да спре да се храни. Този случай предполага, че въпреки всички аргументи за естествеността на процеса, не всеки е щастлив и трябва да види как се храни бебето.

Не всички естествени процеси са красиви и приятни за другите, въпреки че естественото тайнство трябва да бъде запазено. Етикетът учи на зачитане на едни и други граници.

Мека усмивка в кафяви очи- Какво мислите да говорите по мобилния в транспорта? Преговарящите не се интересуват от пътниците дали искат да знаят „за Петров честно“ и някои други новини на непознати. Това ли е и нарушаването на границите? Колко време мога да говоря по мобилен в градския транспорт?

- Считам, че по принцип не е възможно да се говори по мобилния в градския транспорт и да сте заобиколени от хора, особено ако това не е работна среда и седим в ресторант или се разхождаме с приятел. Единственото, което мога да направя, е да кажа: „Съжалявам, не мога да говоря сега. Мога ли да ви се обадя след 30 минути? “Или„ Моля, обадете ми се след 30 минути, ако е удобно за вас, за съжаление сега не е много удобно да проведете разговор “. Може да бъде по-кратко: "Съжалявам, не ми е удобно да говоря сега, ще бъда след 10 минути." Може да се даде малко обяснение. Ако разбера, че обаждането страда, просто изключвам звука и се обаждам по-късно. Защото никой не се интересува да слуша какво говоря. Хората се занимават с бизнеса си и замърсяването на информацията, разбира се, досадно.

- И колко време могат да чакат съобщенията в социалните мрежи? Има ли закони на добрите нрави в Интернет? Или по отношение на етикета има нулева гравитация?

- Препоръчително е да отговорите на съобщението в рамките на един ден. Ако сте отворили съобщение, но не можете да отговорите веднага, поне през следващия час, напишете, че не можете да отговорите сега, но можете по време на такова и такова време. Ако кореспонденцията е бизнес, тогава забравяме за емотиконите, следваме сричката. Винаги препрочитаме съобщения, проверяваме правописа. Грамотността и коректността също са необходими на страниците в социалните мрежи, защото отворен профил в никакъв случай не е частно пространство. Вашата страница може да бъде разгледана, когато кандидатствате за работа, например, HR или служба за сигурност.

- Казахте, че жените се интересуват повече от етикета, отколкото мъжете. Предлагам женски блиц. Въпрос първи: как да се обличаш на среща?

- Нека първо да разберем дали ще има среща? Ако поканата за уикенда дойде в четвъртък, петък или ден за ден, тогава като истинска дама жена трябва да отговори: „Вече имам планове“. Защото офертата трябва да дойде поне три дни предварително. Особено ако говорим за началото на една връзка. Първата дата е като полагане на основата, моментът, когато маркираме границите в отношенията със себе си. Същото нещо и в дрехите. Носете блуза с дълбоко деколте и висок ток - не се изненадвайте, ако приятел ще се държи по-смело, отколкото може би сте очаквали. Ела в анцуг - не се обезкуражавай, ако няма втора среща. Считам за подходящо да поддържате сдържан романтичен стил: рокля точно под коляното и обувки със стабилни токчета. Диво високите токчета и полата с молив обездвижват и разрушават градската разходка.

Уличен портрет в хвърлено яке- Какви напитки да поръчате?

- Не мисля, че е страшно чаша бяло или червено вино, която да придружава вечерята. Една чаша. Не повече. Чаша вода - 100%. За месо или риба - чаша вино.

- Възможно ли е да се целувате на първа среща?

- Като специалист по етикет не го препоръчвам. Границите са граници, основата е основата. Вечеряйте, ходете, погледнете звездите и се приберете. Няма да е по-лошо.

- Как да се държим при посещение на родители на мъж? За какво да говорим? Има ли табу теми?

- Поведението трябва да ви характеризира като личност. Бъдете внимателни, сдържани, тактични и точни. При първата среща родителите на мъжа не са ви познати. Не знаете техния темперамент, реакцията им на вашите изказвания и мисли, така че се чувствайте за ситуацията. Ако не знаете за какво да говорите, задайте въпрос за спорта, киното, книгите, изкуството, културния живот на града, научните постижения, времето, природата, храната и институциите. Говорете за общи анти-конфликтни теми.

Темите на табу са политиката, религията, парите и здравето. Няма нужда да се интересувате: „Болен ли си? И как се лекувате? ”Комуникацията трябва да върви положително.

В лична среща правите първо впечатление, дори и за вас вече да ви е казано. Ако се приберете вкъщи за семейна вечеря в мини-риза или в рокля за превръзка със събрана коса и вечерен грим, това ще бъде поне странно. Уместността е златното правило. Запазете стойката и усмивката си, усмивката, между другото, често се подценява и тя е вашият спасител. Помислете над минималния сценарий, дузина въпроси. И бъдете искрени.

- И накрая, какви книги за етикета препоръчвате да прочетете?

- „Пълен набор от правила за социална и бизнес комуникация” от Татяна Белоусова. Има и книга на основателя на Вашингтонската школа по протоколи Дороти Джонсън и Лив Тайлър: „Не поставяйте смартфона си на масата. Правилата на етикета, които ще ви помогнат винаги да сте на върха. " Има много добри точки, харесва ми начинът, по който са изложени правилата, но тълкуването е американско. В някои моменти той се различава от английския и френския етикет, който се следва в Русия. Съветвам също „365 правила за етикет, които всяко дете трябва да знае“ от Cheryl Eberly. Преди да купите книга, Google: „Кой е този автор? Специалист по етикет ли е? Къде е учил? Какво е образованието му? ”Проверката е добър навик.

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Супа от киселец стъпка по стъпка рецепта със снимка

Рататуй стъпка по стъпка рецепта със снимка

Вкусен шоколадов мъфин във фурната по стъпка по стъпка 🍩 рецепта със снимка

Салата с морски водорасли и ракови пръчици: проста рецепта 🥣

Актуализиран статия: 13.07.2017 г.

красота

мода

диети