Диета при панкреатит: хранителни особености при остро и хронично възпаление на панкреаса, разрешени и забранени храни

Панкреатитът е възпаление на панкреаса, което може да възникне по различни причини, понякога дори не свързани с заболявания на самия орган. За облекчаване на симптомите и предотвратяване на рецидив са разработени специални хранителни системи.
Пилешко филе на руло

Дълго време се смяташе, че панкреатитът причинява злоупотреба с алкохол. Това невярно впечатление се е формирало, защото за първи път е открито и описано като алкохолици като пример. Но сега вече е известно, че най-опасният им, остър стадий почти никога не се среща в тях - това е „прерогативата“ на хората със здравословно отношение към силните напитки.

Панкреатитът може да бъде следствие от преяждане (сега също се счита за форма на зависимост), патологии на други храносмилателни органи, ендокринни нарушения. Независимо от етиологията, формата и етапа на курса, той нарушава значително храносмилането, заплашва състоянието на метаболитната система, а понякога и живота на пациента. Храненето при панкреатит се изгражда основно на протеинова основа (стомахът усвоява протеините) и включва задълбочено смилане на храната.

Функции на тялото

Панкреасът е разнороден в структурата и функциите на своите тъкани. Основната част от клетките му произвежда панкреатичен сок - концентрирана алкал с ензими, разтворени в нея (или по-скоро техните неактивни прекурсори). Панкреатичният сок формира храносмилателната среда на червата. Бактериите, които обитават различните му отдели, играят важна, но поддържаща роля.

Главният жлъчен канал също преминава през тъканта на панкреаса. Води от жлъчния мехур към дванадесетопръстника, попадайки на самия изход в лумена си в главния канал на самата жлеза. В резултат на това алкалите, ензимите и жлъчката влизат в червата не поотделно, а под формата на готова "смес".

Вътре в тъканите на жлезата групи от клетки от друг тип също са разположени на групи. Те се наричат ​​островче и синтезират не алкал, а инсулин - хормонът, отговорен за усвояването на въглехидратите от храната. Аномалии в развитието, работата или деградацията на такива клетки (обикновено те са наследствени) са един от сценариите на захарен диабет. Второто е повишаването на имунитета на телесните клетки към нормалния инсулин, който те произвеждат.

Причини за заболяването

В острия стадий панкреатитът води до запушване на малките канали на жлезата, през които панкреатичният сок се влива в основния, а след това в лумена на дванадесетопръстника. Налице е ефект от неговото „самосмилане“ от ензими, натрупани вътре. Острият панкреатит може да бъде причинен от следните причини.

 • Камъни в жлъчката. Те възникват поради възпалителна патология на черния дроб или жлъчния мехур, аномалии в състава на жлъчката (причиняват се от сепсис, прием на лекарства за атеросклероза, захарен диабет и същите чернодробни заболявания).
 • Инфекция. Вирусни (паротит, хепатит и др.) Или паразитни (хелминтиаза). Възбудителят засяга клетките на жлезата, причинява оток на тъканите и нарушава функцията му.
 • С лекарства. Токсични ефекти от атеросклероза, стероидни лекарства и някои антибиотици.
 • Отклонения в структурата или местоположението. Те могат да бъдат вродени (огъване на жлъчния мехур, твърде тесни канали и др.) Или придобити (белези след операция или травматично изследване, тумор).

Хроничният панкреатит най-често може да се наблюдава при пияни алкохолици и диабетици „с опит” от поне пет години. Тук е важен автоимунният процес в жлезата, причинил възпаление или употребата на антидиабетни лекарства (Metformin). Но той може да придружава и следните заболявания.

 • Чревна патология. Особено дванадесетопръстника, включително дуоденит (възпаление на стените му) и ерозия.
 • Съдова болест. Всички жлези трябва да се снабдяват активно с кръв. Особена роля тук играят вродените аномалии и коагулационни нарушения (хемофилия, тромбоза).
 • Травма. Проникващи рани, интервенции, силни удари в корема.

Най-честата причина за панкреатит е спазъм на сфинктера на Оди, който завършва в общия жлъчен мехур и панкреатичен канал. Сфинктерът на Оди е разположен на самия изход от него в дванадесетопръстника. Обикновено той регулира "частичното" подаване на панкреатичен сок и жлъчка в кухината му, позволява ви почти да го спрете в интервала между храненията и драстично да се увеличите, когато човек седи на масата. Освен това предотвратява обратния поток на чревно съдържание заедно с различни патогени (бактерии, чужди съединения, червеи) в кухината на панкреаса или жлъчния мехур.

Сфинктерът на Одди не е склонен към спазми, както всички разделители на гладката мускулатура от този тип. Дълго време такова нещо като собствената му дисфункция не съществуваше в медицината. Той беше заменен от различни „синдроми на жлъчните дискинезии“ и „постхолецистектомия“ (усложнение от отстраняването на жлъчния мехур). Но всъщност неговият спазъм е рядко нещо само по време на нормалното функциониране на нервната система. Но той често догонва неврологични разстройства или в резултат на активиране на рецепторите за болка - когато се дразни от камъни, напускащи жлъчния мехур, настъпва нараняването му.

Разделянето на причините за остър и хроничен панкреатит е условно, тъй като първото, дори при висококачествено лечение, в огромната част от случаите преминава във второто. И какво го "храни", след като елиминира причинителните фактори, не е ясно. В някои случаи (около 30%) никой от тези процеси не може да обясни появата на панкреатит при пациент.

доказателства

Острият панкреатит започва и се придружава от непоносима (до загуба на съзнание) болка в пояса в цялата горна част на корема, под ребрата. Спазмолитиците, болкоуспокояващите и антибиотиците не го отстраняват, обичайните лекарства „от сърцето“ - „Корвалол“, нитроглицеринът също не помагат. Специалното хранене също няма да облекчи болката - имате нужда от лекар, а не от диета. Обикновено, макар и не винаги, той се излъчва нагоре, в областта на сърцето, под ключицата, в гръдния кош, поради което пациентите могат да объркат симптомите на панкреатит със сърдечен удар или обостряне на остеохондроза. Това се улеснява от каскадни реакции на организма към стимула на критичната сила:

 • скокове на кръвното налягане (хипертонията и хипотонията са еднакво вероятни);
 • прекъсвания на сърдечната честота;
 • припадъци;
 • студена, лепкава пот.

Характерният симптом за панкреатит са насипни изпражнения - каши, съдържащи полусмилаеми хранителни фрагменти и мазнини. Появява се вече след няколко часа от началото на заболяването. До края на първия ден обезцветяването на изпражненията с урина става забележимо. Обикновено билирубинът от жлъчката ги оцветява с жълто-кафяв цвят, през който се извършва храносмилането. И поради запушването на канала, той не влиза в червата. На втория или третия ден при пациента се увеличава метеоризъм, „смучене“ под лъжицата и повръщане при вида на мазни или пикантни храни.

Хроничният панкреатит също протича с болка, но не толкова изразена. Те могат да се засилят час след хранене, особено ако е било неподходящо - студено, пържено, пушено, мазно, пикантно, придружено с алкохол.Усещанията за болка се засилват, когато лежите на гърба, храносмилането се нарушава до диспепсия (когато почти непроменена храна излиза вместо изпражнения).

Една от най-известните жертви на остър панкреатит (много експерти посочват вероятността от перфорация на язва на стомаха) е английска принцеса Анриета - съпруга на херцога Филип Орлеански, брат на краля на Слънцето Луи XIV. Поради типичния болезнен ход на болестта, тя беше сигурна, че един от любимите на съпруга й я е отровил. Вярно, това беше разкрито само при аутопсията, предназначена да потвърди или разсее този слух.

Последствията

Острият панкреатит е опасен от бързо (два до три дни) „изяждане” на панкреатичната тъкан чрез, което води до каустична алкална, жлъчна и храносмилателна ензими директно в коремната кухина чрез тази „фистула”. Този сценарий завършва с дифузен перитонит (възпаление на перитонеума, което бързо се разпространява в органите на коремната кухина), появата на множество ерозии и смърт.

Перитонитът е характерен за много патологии, включително перфорирана язва, рак на стомаха или червата, апендицит, ако е придружен от пробив на абсцеса (поради този сценарий умира магът Хари Худини). Ако панкреатитът е бил предизвикан не от механична обструкция (спазъм на сфинктера на Оди, камък, белег, тумор и др.), А от инфекция, може да се развие гноен абсцес на панкреаса. Ненавременното му лечение също завършва с пробив в коремната кухина.

Ензимите и храносмилателният сок на панкреаса понякога причиняват ензимен плеврит - възпаление на плеврата от същия тип, както в случая на перитонеума. За хроничния панкреатит забавянето във времето е характерно, но усложненията по-сериозно нарушават неговата работа и други органи.

 • Холецистит. А холангитът е възпаление на чернодробните канали. Самите те могат да причинят панкреатит поради съпътстващата холелитиаза, но те често се формират в обратен ред - като следствие от това.
 • Гастрит. Стомахът не е свързан с панкреаса толкова близо, колкото черния дроб, въпреки че се намира непосредствено под него. Възпалението му при панкреатит възниква не толкова поради чужди вещества, влизащи в кухината от възпалената жлеза, а поради постоянната недостатъчност на чревното храносмилане, която той е принуден да компенсира. Диетата с панкреатит е предназначена да намали тежестта върху всички храносмилателни органи, но „интересите“ по отношение на здравия стомах са по-малко внимателно разгледани в него. Колкото по-изразена деградация на панкреаса, толкова по-висок е рискът от гастрит.
 • Реактивен хепатит, Развива се и в отговор на постоянен застой на жлъчката и нейното дразнене на чернодробните канали. Понякога холестазата, възникнала по време на следващото обостряне на панкреатит, е придружена от жълтеница. Ето защо в диета с панкреатит не можете да включите продукти, които изискват засилено отделяне на жлъчката. Сред тях са мазни, пържени, пикантни меса и риба, рибен хайвер, други животински карантии, пушени меса, алкохолни напитки - храносмилателни стимуланти.
 • Цистоза и псевдоцистоза, Тези доброкачествени новообразувания или огнищата на застой на панкреатичния сок, симулиращи ги, възникват поради същите трудности с неговата екскреция в дуоденалната кухина. Кистите имат тенденция периодично да се възпаляват и гнойни.
 • Рак на панкреаса, Всяко хронично възпаление се счита за канцерогенен фактор, тъй като причинява дразнене, ускорено разрушаване на засегнатите тъкани и засилен растеж на реакцията им. И той не винаги е доброкачествен. Същата е ситуацията с хроничния панкреатит.
 • Захарен диабет, Това не е първото "по ред" усложнение на хроничния панкреатит. Но колкото по-бързо и по-осезаемо се разгражда цялото желязо, толкова по-трудно е оцелелите островни клетки да компенсират дефицита на инсулин, възникнал от смъртта на техните „колеги“ във вече мъртви райони. Те се изчерпват и също започват да изчезват.Перспективата за диабет след седем до десет години (често - дори по-бързо, в зависимост от прогнозата и характеристиките на хода на панкреатита) „опитът“ за обикновения пациент става все по-осезаем. Поради своята заплаха, диетата с панкреатит в идеалния случай трябва да отчита намаленото съдържание на не само мазнини, но и прости въглехидрати.
Хроничното повтарящо се възпаление в тъканите на жлезата причинява белези и загуба на функционалност. Прогресиращата недостатъчност на чревното храносмилане е неизбежна. Но като цяло с панкреатит можете да живеете още 10-20 години. Прогнозата за нейния ход, качество и продължителност на живота на пациента се влияе от различни „отклонения“ от диетата и вида им, особено във всичко, което се отнася до алкохола.

Яйце Пиле Булион

Диета терапия

Острият стадий на заболяването често изисква спешна детоксикация, назначаване на антибиотици (обикновено широк спектър, тъй като няма време за определяне на вида на патогена), а понякога и хирургическа интервенция. Необходимо е, ако причината за заболяването е спазъм на сфинктера на Оди, камък, заседнал в канала или друга запушване (тумор). В края му основата на лечението трябва да бъде специално терапевтично хранене.

Гастроентеролозите обикновено вземат за основа диета номер 5разработен от Мануил Певзнер в съветско време за пациенти с холецистит и други патологии, които възпрепятстват синтеза и отлива на жлъчка. Но по-късно самият автор го промени, създавайки диета номер 5p.

Общи разпоредби

За възрастни пациенти с леко протичане на заболяването е подходящ вариантът на таблица № 5p без механично щадене - без изискване на смилане на храна до хомогенна маса. Меню за деца най-често трябва да се прави от пюрирани продукти. Хранене по време на обостряне на хроничен панкреатит (особено през първите три дни от началото му) и в острия стадий, започнал за първи път, има няколко задължителни общи правила.

 • лекота, Рецептите трябва да са възможно най-прости - без пълнени гърди и месни салати, дори ако всички съставки в състава им поотделно „се вписват“ в диетата.
 • Пълен глад в първите дни, При обостряне на патологията се предписва глад. Тоест, само топла алкална напитка и поддържащи инжекции венозно (витамини, глюкоза, натриев хлорид).
 • Само гасене и готвене (на вода, на пара), Таблици № 5 и 5p не предполагат други методи като печене и пържене.
 • Минимална мазнина, Особено ако атаката е придружена (или причинена) от холангит, холецистит. С него растителните и животинските мазнини трябва да са еднакво строго ограничени, тъй като един и същ агент, жлъчката, ги разгражда. За един ден те могат да се консумират не повече от 10 g, но във всякаква пропорция.
 • Без подправки, Особено пикантни и пикантни.
 • Без ядки, Семената също са забранени. Този вид храни са богати на растително масло и са твърде сурови, за да могат да се хранят дори на прах.
 • Сол на вкус, Консумацията му не влияе на хода на патологията, дневната норма на солта остава същата като при здрави индивиди - до 10 г на ден.
 • По-малко фибри, Този компонент, който обикновено се оценява от диетолозите и хората с храносмилателни проблеми с възпаление на панкреаса, е строго ограничен за употреба. Тайната на неговия „магически“ ефект върху червата е, че фибрите не се усвояват, абсорбират и дразнят различни части на червата, стимулират перисталтиката и отделянето на вода. Фибрите спомагат за подреждането на изпражненията, тъй като се отделят непроменени. При възпаление на панкреаса всички тези свойства на влакната само влошават ситуацията. Можете да ядете само моркови, тиквички, картофи, които са богати на нишесте и каша, но сравнително бедни на твърди фибри. тиква, Бялото и червеното зеле е забранено, но можете да използвате карфиол (изключват се само съцветия, клонки и стъбла).
 • Малки порции, Има, както преди, три пъти на ден на порции с общо тегло от половин килограм или повече, като патологиите на панкреаса са невъзможни.Трябва да има поне пет хранения на ден, а общото тегло на всички храни, изядени наведнъж, не трябва да надвишава 300 g.
 • Забраната за сода, кафе, алкохол и квас, Тези напитки са най-добре изключени от диетата завинаги. Но ако по време на периода на ремисия те просто не трябва да се пренасят, тогава по време на обостряне те са строго забранени.
Забранени са и киселите зеленчуци (като доматите), както и всички плодове и плодове. Те допълнително ще стимулират секрецията на жлъчка. Акцентът в храненето трябва да се прави на некисели и нискомаслени млечни продукти, скариди, яйца (всеки друг ден, не в сурова или пържена форма). Като източници на въглехидрати се използват пюре от зърнени култури, главно елда, ориз иовесена каша.

Пример за меню

Диетичното меню за панкреатит трябва да съдържа достатъчно протеини и въглехидрати. Но "набиването" с последното е най-добре да се избягва, като се ограничи добавянето на захар, мед към напитките и ястията. Често трябва да включвате елда в диетата си - любима каша за диабетици, тъй като тя се състои от сложни въглехидрати. Захарта може да бъде заменена с диабетици - фруктоза, ксилитол и сорбитол (когато се добавят към горещи ястия, те придават неприятен послевкус), аспартам. Диета във време, когато обостряне или първично възпаление на панкреаса вече намалява, може да изглежда по следния начин.

понеделник

 • Първа закуска. Варено пилешко пюре от гърди. Оризът е пюре.
 • Втората закуска. Парни рибни питки.
 • Обяд. Оризова супа в пилешки бульон, разреден наполовина с вода. Мляко желе.
 • Следобедна закуска. Омлет с две яйца
 • Първа вечеря. Пилешки кюфтета (мелене на месо с ориз). пюре елда круши с десертна лъжица масло.
 • Втора вечеря. Постно, некисело извара, натрошено в блендер с чаена лъжичка заквасена сметана.

вторник

 • Първа закуска. Овесена каша. Варен карфиол.
 • Втората закуска. Нискомаслено телешко пастетче с масло. Чай с мляко и няколко сухари с бял хляб, напоени в него.
 • Обяд. Рибена супа с ниско съдържание на мазнини с ориз и вода. Мляко или плодово желе без плодове.
 • Следобедна закуска. Извара с мазнина със сладка заквасена сметана.
 • Първа вечеря. Парно суфле от пуешки гърди. Втрита елда.
 • Втора вечеря. Варено пюре от скариди с варен ориз.

сряда

 • Първа закуска. Рибни кюфтета с ориз (смилайте ориз с риба). Варено морковено пюре.
 • Втората закуска. Две супени лъжици настъргано твърдо сирене с ниско съдържание на мазнини.
 • Обяд. Супа от пюре от овесени ядки, разреден пилешки бульон и нарязана гърда. Извара със заквасена сметана.
 • Следобедна закуска. Няколко съцветия от варен карфиол.
 • Първа вечеря. Макаронени пюре с извара. Парен омлет от две яйца.
 • Втора вечеря. Тиква каша. Чай с няколко бели бисквити, напоени в него.

четвъртък

 • Първа закуска. Пюре от тиквички Пилешки котлети на пара.
 • Втората закуска. Две супени лъжици настъргано твърдо сирене с ниско съдържание на мазнини.
 • Обяд. Картофена супа с масло. Нискомаслено телешко пюре.
 • Следобедна закуска. Турция суфле с гърди.
 • Първа вечеря. Настъргана елда. Суфле от нискомаслена риба.
 • Втора вечеря. Морков-тиква каша.

Зеленчукова салата с червен хайвер

петък

 • Първа закуска. Извара със заквасена сметана. Пюре от тиквички Пилешки кюфтета (смилайте ориз, като месо).
 • Втората закуска. Картофено пюре с масло.
 • Обяд. Млечна супа с макаронени пюрета. Парен омлет от две яйца с настърган кашкавал.
 • Следобедна закуска. Няколко съцветия от карфиол. Оризов пудинг.
 • Първа вечеря. Смелени скариди в сос от заквасена сметана. Пюре от елда. Чай с бял крекер.
 • Втора вечеря. Пюре от моркови Мляко или плодово желе без плодове.

събота

 • Първа закуска. Тиква каша. Постно говеждо суфле.
 • Втората закуска. Рибни кюфтета.
 • Обяд. Оризова супа на слаб пилешки бульон и с добавяне на кайма. Макаронени пюре с мляко.
 • Следобедна закуска. Овесена каша.
 • Първа вечеря. Тестена паста с ниско съдържание на мазнини с масло. Картофено пюре.
 • Втора вечеря. Тиква-моркова каша. Чай с няколко бели бисквити

неделя

 • Първа закуска. Извара с мазнина със заквасена сметана. Омлет.
 • Втората закуска. Тиквички под сиренето "палто". Чай с мляко и бели бисквити
 • Обяд. Елда супа на разреден телешки бульон с варено говеждо месо. Парно суфле от пуешки гърди.
 • Следобедна закуска. Пюрирана овесена каша.
 • Първа вечеря. Картофено пюре. Пилешки котлети.
 • Втора вечеря. Извара и оризов пудинг.

Диетата при панкреатит изисква изключване на всички сладкарски изделия и кифлички от диетата, включително шоколад и какао. Ограничете приема на всякакви мазнини, диетични киселини и фибри. Също така, не яжте пресен хляб. Под забраната просо, пшеница, царевица. Тези зърнени храни не могат да се пюрират дори с пасатор. Всички бобови растения, включително соята, също се анулират. Те са богати на растителни протеини, за които са ценени от вегетарианците. Но те също са "виновни" за повишеното образуване на газове, повишаването на киселинността на стомаха, което е крайно нежелателно в острия период.

Други диети

Статията е актуализирана: 05/06/2019

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (36 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Как изглеждат въшки и гниди 🐜 откъде идват и как се предават, инкубационният период на педикулоза и признаци на поява, информация 2018-2019

"Зимен крал": салата от краставици за зимата без стерилизация, рецепти с лимонена киселина, черен пипер, моркови, горчица

Сладкарски сладкиш без яйца по стъпка по стъпка рецепта 🍪 със снимка

Мързеливи зелеви рулца в доматен и заквасена сметана във фурната според стъпка по стъпка 🍲 рецепта със снимка

красота

мода

диети