Псориазис: как се лекува с лекарства, хардуерни методи и у дома

Псориазисът е хронично кожно заболяване, което се проявява чрез специфични обриви от червеникав цвят с грапава повърхност. Заболяването е незаразно и не може да се предава на други хора. Независимо от това, пациентите с тази диагноза изпитват физически и психически дискомфорт. Традиционните методи за лечение на псориазис само облекчават състоянието или временно премахват симптомите.
Надпис на псориазис

Това е хронично дерматологично заболяване, което се среща в продължение на много години с периодични рецидиви и ремисии. В ICD-10 му беше присвоен номер L40.0.

Псориазисът е автоимунна патология, при която собствената ви имунна система атакува и уврежда кожните клетки. В резултат на това възниква интензивно образуване на нови клетки и се появяват характерни обриви.

Обикновено епидермиса отнема около четири седмици, за да се актуализира напълно. При псориазис подобни процеси на пролиферация се появяват за три до четири дни. При такъв бърз растеж на клетките не се образуват нормални слоеве на епидермиса и вместо това се образуват характерни псориатични образувания. Червеникави, люспести обриви, които се издигат над повърхността на кожата - така изглежда псориазисът.

класификация

Повечето образувания са локализирани в конкретна част от тялото, по лицето, но в някои случаи те могат да се разпространят върху доста голяма площ. Все още не е ясно защо възниква подобна неизправност на имунната система и как се нарушават механизмите на пролиферация.

Има няколко форми на псориазис. Те се диференцират в зависимост от местоположението на обривите и тяхното естество:

 • палмарно-плантарен псориазис;
 • псориазис с форма на сълза;
 • вулгарен (плакатен) псориазис;
 • псориатична еритродермия;
 • псориазис на гънките;
 • псориазис на ноктите;
 • псориазис на скалпа;
 • псориатичен артрит.

симптоми

Основният симптом на псориазис е появата на характерни обриви по кожата. Образованието има някои характеристики.

 • рязко очертани контури;
 • червеникав цвят;
 • повдигнат над повърхността на кожата;
 • покрити с белезникави люспи.

Псориатичните петна често са малки и точковидни, но в някои случаи могат да покрият големи участъци от тялото. Повърхностният слой на такъв обрив може лесно да се почисти, долният е здраво фиксиран върху тънък слой кожа. Ако се опитате да го премахнете, тогава има леко точково кървене. Това е така нареченият феномен Auspitz.

Най-честите места за локализация на такива елементи от кожата са:

 • лакът;
 • коляното;
 • сакрума;
 • скалпа;
 • глутеални гънки;
 • зоната зад ушите;
 • пъпна област.

При тежки форми на заболяването обривите не се ограничават до горните области на тялото. Те могат да се разпространят върху огромни области на багажника и крайниците, да променят външния вид на пациента до неузнаваемост.

Постепенно псориатичните обриви изчезват, без да оставят последствия върху кожата. Периодът на ремисия може да бъде различен - от две до три седмици до няколко години.

Самият псориазис не е опасен, но често е придружен от сърбеж и представлява значителен козметичен дефект. Само в редки случаи могат да възникнат сериозни усложнения на псориазис - като правило, развитието на по-тежки форми на същото заболяване.

диагностика

Дерматолог може да подозира това заболяване вече въз основа на преглед на пациента. Извършва се и тест с изстъргването на повърхностните люспи, наличието на явлението Auspitz потвърждава диагнозата. Промените на ноктите, характерни за псориазис, също могат да бъдат допълнителен диагностичен критерий. В редки случаи може да е необходим хистологичен анализ на кожната област (биопсия).

Диференциалната диагноза се извършва със следните заболявания:

 • гъбични инфекции;
 • сифилис;
 • многоцветен лишей;
 • себореен дерматит.

Причини за псориазис

Точните причини за псориазис все още не са известни. Но фактът е установен, че псориазисът не е заразен, не се предава чрез контакт. Има обаче доказателства, потвърждаващи наследствения характер на това заболяване. Човек може да наследи предразположение към него от родителите си, но това не означава, че непременно ще се разболее. Предразполагащите фактори са:

 • стрептококова инфекция;
 • хроничен стрес;
 • приемане на имуносупресивни лекарства;
 • ХИВ.
Псориазисът обикновено започва за първи път при възрастни хора. Независимо от това, болестта може да се прояви на всяка възраст, а признаците на псориазис при жени и мъже са почти еднакви. С различни дисхормонални нарушения или бременност обривите могат да се засилят и да се разпространят по цялото тяло.

Рана на лакътя

лечение

Няма ефективни лечения за псориазис. Съществуват обаче лекарства, които значително намаляват симптомите, което понякога води до тяхното изчезване.

Основни грижи

Лечението на псориазис включва преди всичко правилна грижа за кожата. Идеални са специални мазни душ гелове, мехлеми и кремове с високо съдържание на мазнини. Те повишават защитните свойства на горните слоеве на кожата и предотвратяват изсъхването й. Козметичните препарати, съдържащи урея и салицилова, млечна киселина, също имат положителен ефект при псориазис. Взимат се и допълнителни терапевтични мерки в зависимост от тежестта на симптомите.

Основната грижа за кожата трябва да се извършва не само по време на обостряне, но и по време на ремисия. Козметичните процедури обикновено отнемат от десет до 45 минути на ден, времето зависи от тежестта и разпространението на псориазис.

Лека форма

С лек ход на заболяването в повечето случаи разчитат на локално лечение. Използвайте вещества, които забавят прекомерния растеж на кожните клетки и имат противовъзпалителен ефект. Предлагат се специални кремове, гелове, лосиони, шампоани за лечение на псориазис.

Най-често използваните вещества са:

 • производни на витамин D3;
 • кортизон;
 • дитранол, цинолин;
 • производни на витамин А.

Най-често срещаните лекарства с дитранол. Това вещество инхибира прекомерния растеж на клетките и възпалението. Страничните ефекти на терапията с дитранол включват дразнене и промяна в цвета на кожата, спалното бельо и дрехите. Фармаколозите са разработили така наречената "минутна терапия": лекарство с висока концентрация на дитранол се задържа в засегнатите райони до половин час. Според прегледите, ефективността на процедурата не е по-ниска, отколкото при продължителна употреба на лекарството.

Лекарства свитамин D също имат противовъзпалителни ефекти и са част от стандартната терапия. Може да се използва самостоятелно или да се комбинира със селективна фототерапия.

Витамин D често се комбинира с кортизонови мехлеми. Тази схема е добре подходяща в началния етап на лечение, но не може да се използва дълго време. При постоянна употреба кортизонът прави кожата в третираните зони по-тънка и по-податлива на инфекция.

Лечението с производни на витамин А (ретиноиди) дава добър ефект в комбинация с външно лечение, като ултравиолетова светлина.Тази група лекарства нормализира растежа на клетките, ускорява десквамацията (люспести люспи) и има противовъзпалителен ефект.

Ако псориазисът се появи на лицето, между пръстите, в областта на гениталиите или на задните части, тогава в някои случаи калциневриновите инхибитори имат добър ефект. На фармацевтичния пазар те се представят като препарати Такролимус и Пимекролимус.

С изключително внимание трябва да се използва витамин А при жени в детеродна възраст. В този случай задължително трябва да се осигури надеждна контрацепция, тъй като ретиноидите могат да навредят на неродено бебе.

Лекарят изследва лакътя на пациента

Умерен и тежък

При този вариант на заболяването допълнително се използват лекарства, които влияят върху функционирането на имунната система. Например, може да се назначи:

 • "Циклоспорин";
 • естери на фумарова киселина;
 • "Метотрексат".

Този подход се дължи на факта, че развитието на псориазис се причинява от нарушение на имунния отговор в организма. Също така, за лечение на това заболяване се използват лекарства, чиято активна съставка е етанерцепт. Предлага се в инжекционна форма.

Други възможни лекарства за лечение на умерена до тежка форма на псориазис са:

 • "Адалимумаб";
 • "Инфликсимаб";
 • "Iksekizumab";
 • "Устекинумаб".

"Иксекизумаб" има ефект върху връзките на имунната система. Той инхибира определени Т-клетки и медиатори на възпалението. Цената на това лекарство е доста висока, а дългосрочните ефекти все още не са известни. Използвайте тези лекарства след консултация с Вашия лекар.

Etanercept е биологично генетично модифициран агент, наподобяващ ендогенни вещества. Не лекува псориазис, но добре потиска проявите му. Ефектът от лекарството продължава само докато се използва.

фототерапия

В този случай терапевтичният ефект върху кожата се осигурява от светлинни лъчи. В солариум пациентът е изложен на естествена слънчева светлина (хелиотерапия) или специални лъчи. Най-ефективните при лечението на псориазис бяха лампи, излъчващи лъчи с дължина на вълната 311 nm.

Съществуват и комбинирани методи за лечение със светлина. Принципът им е да засилят действието на лъчите върху кожата с помощта на други компоненти (балнеотерапия, "Psoralen").

С балнеофототерапия кожата се облъчва след баня със солена вода. Има и техника, която комбинира фототерапия и излагане на Psoralen (PUVA терапия). Първоначално върху кожата се нанася специален крем, след което се извършва облъчване.

Лазерна терапия

Всъщност лазерното лечение е форма на фототерапия. По време на лазерната терапия лъчът е насочен стриктно към увредените участъци на кожата. Също така се използва по-мощна радиационна енергия, докато повърхностните слоеве на кожата се обработват и подлежащите тъкани не се увреждат. Лазерната терапия е особено подходяща за лечение на малки огнища на псориазис, като псориазис по ръцете или краката.

Кална терапия

климатолечение

Някои експерти препоръчват на пациентите с псориазис по тялото да променят климатичната си зона или да се преместят в друг регион. Типичен пример за климатична терапия е пребиваването в Мъртво море, където слънцето и солената вода имат положителен ефект върху кожата.

Елиминиране на провокиращите фактори

Ако се установи връзка между рецидив на псориазис и стрептокок, тогава е необходимо да се премахнат огнищата на инфекция. В случай на чести тонзилит или обостряне на хроничен тонзилит е възможно хирургично отстраняване на сливиците. Често след това курсът на псориазис се подобрява в дългосрочен план, в някои случаи обострянето му изобщо не се проявява.

Солени бани

Ваните със солена вода могат да се използват и като част от терапията на псориазис. Вода с високо съдържание на сол (20-30%) се произвежда от подземни кладенци. Съдържа висок процент натриев хлорид и други минерали.Проучванията показват, че концентрираният физиологичен разтвор намалява възпалението върху кожата и по този начин облекчава симптомите на псориазис.

Народни средства

Има много различни народни рецепти, които могат да облекчат обострянето на псориазис. Те могат да се използват независимо у дома. Те включват някои ядливи масла. Например, бадем, иглика, екстракт от гроздови семки. Има отзиви за добрата ефективност на глинени обвивки или разтриване на кожата с масло от шеа.

Тези примери за народни средства могат да облекчат симптомите на заболяването и да намалят възпалението върху кожата. Във всеки случай методите за лечение на псориазис се избират индивидуално, въз основа на характеристиките на тялото, тежестта на процеса.

Алтернативни методи

Алтернативни методи могат да се използват и за лечение на псориазис: традиционна китайска медицина, хомеопатия, препарати силимарин. Ефективността им обаче до голяма степен е недоказана.

психотерапия

Медицинските проучвания показват, че хората с псориазис изпитват по-голям психологически дискомфорт от пациентите със сериозни заболявания като захарен диабет или бронхиална астма. Хората с кожни обриви често се чувстват обезобразени, тяхното самочувствие и усещане за вътрешна увереност са нарушени.

Младите хора са особено засегнати, те отбягват своите връстници и познати, въпреки факта, че болестта не е заразна. В този случай локализацията на процеса е от голямо значение, ако лицето е засегнато, гениталната област или обривите са на главата, тогава това може да доведе до сериозни психологически проблеми.

Психолозите препоръчват използването на такива методи на лечение като психоанализа, поведенческа терапия или методи за релаксация. Обмен на опит в целеви групи за самопомощ с други подобни пациенти също е ефективен. В народната медицина се използват и методи на психотерапия и внушения - например конспирации от псориазис.

Появяващият се хроничен стрес засилва кожните промени, което от своя страна се превръща в причина за депресия, социално изключване, понякога има проблеми с алкохола. Сексуалните дисфункции също са често срещан проблем сред псориатиците.

Хапчета в ръцете

Здравословен начин на живот

Тези, които се хранят правилно, не пушат, пият алкохол умерено, следят теглото си, имат силна имунна система и са по-малко склонни към рецидив на псориазис.

Научните изследвания показват, че псориатичните обриви са по-изразени при пушачите, отколкото при непушачите. При хора, които пушат 15 цигари на ден или повече, рискът от развитие на болестта се утроява. Известно е също, че при мъжете, които консумират много алкохол, псориазисът е много по-често срещан. Затова отхвърлянето на лошите навици служи като добра превенция на рецидив на псориазис.

храна

Има много диетични препоръки за псориазис. Основните принципи на такова хранене обаче са следните:

 • намаляване на потреблението - продукти, съдържащи линолова и гама-линолова киселини (свинско месо, колбаси и пушени меса, телешко месо);
 • от месо предпочитат - пиле, пуйка, заек;
 • увеличете потреблението - продукти с витамин D, цинк;
 • ежедневно включвайте в менюто - риба с високо съдържание на мазнини (сьомга, пъстърва, скумрия).
Научните изследвания показват, че нискокалоричната диета, която ограничава приема на бързи захари и животински мазнини, допринася за намаляване на псориазиса.

Лечението на псориазис представлява цял комплекс от мерки, както локални, така и системни. Терапията на тази патология се провежда от дерматолози, имунолози, общопрактикуващи лекари. Само опитен специалист ще може правилно да състави схема на лечение, като вземе предвид тежестта и етапа на процеса. Използвайте народни методи трябва да бъдете изключително внимателни. Преди да лекувате псориазис у дома, определено трябва да се консултирате с лекар.

Статията е актуализирана: 27.06.2019 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за каквито и да било негативни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (33 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Желени свински бутчета и пилешко 🥣: стъпка по стъпка рецепта със снимка

Конфитюр от ранетки у дома: рецепти за зимата с портокал, лимон, сушени кайсии, кондензирано мляко, тиква, слива, круша и арома

Салата от консерви с фасул 🍲: стъпка по стъпка рецепта със снимка

Гераний с форма на лале: грижи за дома, особено цъфтеж и размножаване

красота

мода

диети