Капсули "Линекс": в какви случаи пробиотикът помага, а в кои - безсилен

Линекс е пробиотик - лекарство, съдържащо бактерии от полезна чревна микрофлора (за разлика от пребиотиците със само хранителна среда за тях). Инструкциите за употреба "Linex" твърдят, че приемането му за възстановяване на баланса на микрофлората е по-рационално от киселото мляко, тъй като млечнокиселите бактерии в него са защитени от храносмилането в стомаха чрез ентерична капсула. Но приемането на пробиотици може да маскира храносмилателната система.
Опаковане на лекарство Linex в капсули

Капсулите "Linex" или неговите бебешки форми под формата на сашета / капки се считат за универсално лекарство, почти без странични ефекти и подходящи за употреба във всички възрастови групи, включително новородени и възрастни над 70 години. Препаратите на базата на лактобацили се считат за безопасни в страните от бившия СССР и на Запад, където дори не се посочват като лекарства, а като хранителни добавки. Но има и друга тенденция: благодарение на рекламата и съобщенията за тяхната безопасност пациентите са склонни да надценяват своите ползи и да ги използват излишно често, за да избегнат храносмилателни разстройства.

Състав и действие

"Линекс" за възрастни е твърда, разтворима капсула само в червата. За деца се произвежда саше с прах или капки за разтваряне във вода / напитки. Съдържанието им е култури от Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium infantis и Enterococcus faecium. Всичко това са лактобацили, които не са пригодени за оцеляване в храносмилателната среда на стомаха. Според производителя те са имунизирани срещу антибиотици. Но това не подлежи на обективна проверка. Прахът, който съдържа полезни бактерии, се образува от смес от лактоза (хранителна среда за тях), нишесте, магнезиев стеарат и декстрин.

Сред сортовете Линекс съществуват следните лекарства.

 • Линекс форте. Съдържащ два щама млечнокисели бактерии срещу три в обичайния Linex (Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium animalis subsp, lactis), но в по-висока концентрация и с различна хранителна основа, усилен от фруктоза, глюкоза и инулин. Инулинът не трябва да се бърка с инсулин. Той е друг полизахарид и по никакъв начин не е свързан с хормона на панкреаса.
 • Линекс Гастро. Съдържа култури от Bifidobacterium infantis, Enterococcus faecium и Lactobacillus acidophilus видове L. gasseri. Те също принадлежат към млечнокисели чревни бактерии, следователно целта на префикса „гастро“, обозначаващ стомаха, тук не е ясна (съдейки по неговия състав, препаратът не цели да подобри функциите му).
Разликите в състава на Linex с отделни префикси в името са незначителни и служат за търговски цели по-вероятно. Но те могат да бъдат използвани за избор на най-подходящата за пациента комбинация. Отзивите за Linex Gastro и Linex Fort не показват по-високата им ефективност от конвенционалните Linex. В същото време се отбелязва, че всички модификации на лекарството имат предимства в сравнение с аналозите (Bifidumbacterin, RioFlora).

Доказани ефекти

Млечнокиселите бактерии изпълняват няколко важни функции в червата и затова Linex ви позволява да се установите в червата:

 • киселинно-алкален баланс - тъй като храносмилателните бактерии произвеждат редица киселини (млечна, кехлибар, оцет);
 • хигиена на вътрешната му среда - поради синтеза на водороден пероксид и бактериоцини (съединения, които инхибират растежа на патогенна микрофлора и гъбички);
 • производството на редица витамини — Група Б и витамин К, произведен в самия организъм.

Показания за употреба на Линекс касаят:

 • дисбиоза;
 • колики (във всички възрастови групи);
 • подуване на корема;
 • колит от всякаква етиология;
 • диария от всякаква етиология;
 • запек (освен причинен от запушване и лекарства);
 • чревни инфекции, включително ротавирусни и патогенни щамове на стафилококи.
Може да бъде включен в рехабилитационна терапия след хранително отравяне, епизоди на инвалидизиращо повръщане, антибиотично лечение на други инфекции. Но курсът на гастрит, хемороиди, киселини "Линекс", противно на общоприетото схващане, не улеснява, въпреки че помага за предотвратяването им. Употребата му е в състояние да маскира хроничния панкреатит, особено муден или в ремисия.

митология

Съществува мнение, че Линекс и други пробиотици укрепват имунитета при деца от две до 12 години, като подобряват храносмилането и намаляват броя на хранителните инфекции. Всъщност качеството на имунната система при деца не зависи от честотата на заболяванията на чревните инфекции и използването на Linex не влияе на този показател, тъй като:

 • не е антибиотик или антисептик;
 • Не насажда хигиена на мястото на родителите;
 • Не стерилизира храна и вода, ако са замърсени.

Друго погрешно схващане, наблюдавано дори от някои лекари, е, че употребата на Linex помага на децата срещу атопичен дерматит. Това е името на имунния отговор, който обикновено се появява при въвеждането на допълващи храни или други фактори. Тя не е склонна да се повтаря в зряла възраст, въпреки че са известни случаи на последващото й консолидиране под формата на пълноценна алергия. Често, с началото на курса на Линекс, кожните обриви изчезват. Но в половината от случаите „трикът“ не работи. И има няколко причини за това.

 • Липса на реална връзка. Автоимунните реакции не са свързани с качеството на храносмилането - само със състава на храната. И ако разграждането на хранителните вещества е „куцо“ и в стомаха / червата се образуват „неформатирани“ съединения, които могат да провокират остра имунна реакция, те не влизат в кръвообращението. За вещества с грешна химична формула няма протеини-носители, които да могат да ги идентифицират, да се свържат с тях и да ги доставят до целевите тъкани. Това е един от механизмите за поддържане на метаболитната стабилност.
 • Липса на стипчиви свойства. Linex не помага да се премахнат „излишните“ елементи от чревната кухина - само абсорбенти могат да направят това. Следователно тяхното назначаване с атопичен дерматит, предполагаемо причинено от непълно разделяне на храната, е по-подходящо.

Фактът, че Linex понякога работи като стимулант и „организатор” на правилното функциониране на имунната система, се обяснява с добре познат ефект, който те умишлено се опитват да не прибягват, но често се наблюдават като злополука. Това е явление, когато имунната защита, неспособна да се справи с някаква болест или сама по себе си създава алергична / автоимунна реакция, се активира или започва да работи правилно, когато се появи нова инфекция.

Поради суперинфекцията на болен от рак, който се е заразил с венерическа болест или гъбичка, той може неочаквано да получи ремисия до една година, а алергичен човек към амброзия - свобода от нея до следващия сезон на цъфтеж на растението. Това също работи с Linex, ако лактобацилите в него се окажат „нещо ново“ за микрофлората на храносмилателния тракт.

Положителният ефект на суперинфекцията върху имунната система рядко продължава дълго, действа непредвидимо и вредата, причинена от новия патоген / неговото лечение, надвишава ползата от подобрението. Разбира се, Linex има предимство пред суперинфекцията. Но този механизъм не оправдава назначаването на Linex за кандидоза на хранопровода, устата или влагалището, гъбични кожни лезии. Неговото перорално приложение не влияе на хода на такива патологии. За локално приложение лекарството също не е подходящо (лактобацилите в неговия състав не оцеляват върху кожата и могат драматично да нарушат вагиналната микрофлора).

Ограничения за прием

Линекс и други пробиотици се считат за безопасни.Тяхното "активно вещество" (по-скоро "битие", тъй като говорим за колония от млечнокисели бактерии) не се абсорбира в кръвта (не се метаболизира). Само помощните вещества, с които се хранят, напускат червата.

Лактозата, фруктозата и глюкозата са захар. Съдържанието им по отношение на размера на капсулата Linex е незначително и не влияе значително на дневния гликемичен индекс на храната. Но те могат да бъдат опасни за диабетици, като повишат нивото на захарта с допълнителна единица или две (в зависимост от обстоятелствата).

Единственото строго противопоказание за приемане на лекарството е индивидуалната непоносимост към някои компоненти на лекарството. Особено често се отнася до лактоза - млечна захар. Неспособността да го асимилира образува лъвския дял от страничните ефекти на Linex. Следователно използването на Linex може да провокира:

 • повишена диария;
 • появата на слуз в изпражненията;
 • повръщане;
 • колики.

Прегледите на лекарите, които наблюдават последствията от назначаването на Линекс за различни патологии, също показват, че прилагането му е нежелателно за:

 • болка в стомаха от необяснима причина;
 • температура над 38 ° С;
 • трескави състояния;
 • кървава диария;
 • диария с продължителност повече от два дни подред;
 • захарен диабет (поради полизахаридите в основата на лекарството);
 • имунодефицити (HIV инфекция, приемане на имуносупресори).

Момичето лекар изписва рецепта на пациент

Важни нюанси

Лекарството има други характеристики на употреба.

 • Бременност и кърмене. Прием "Линекс" по време на кърмене и по време на бременност не е изключен, просто не се препоръчва. Теоретично лекарството не им влияе. Червата на лактобацилус няма да напуснат, а захарта от спомагателната част на лекарството се метаболизира като обикновените въглехидрати от храната. Но практическите изследвания по този въпрос не са достатъчни. Компромисно решение е да се назначи Linex на майката само като лекар, а лекарството трябва да се приема под негово наблюдение.
 • Съпътстващо лечение с антибиотици. Производителят твърди, че бактериалните култури в Linex имат имунитет към тях. Но за да се избегне проверката на нивото на тяхната резистентност на практика, приемът на Линекс с антибиотици трябва да се извършва с разлика от три до четири часа.
 • Детска възраст. Linex е показан за употреба от деца под три години с диагностицирана и доказана дисбиоза. Временният дефицит на лактобацили може да доведе до факта, че кърмата няма да се абсорбира. Но без да се предписва лекар, даването на лекарството на деца не си струва.
 • Пропуснат прием. По различни причини това се случва при възрастни и деца. Ако една доза е пропусната, следващата не трябва да се удвоява, за да се компенсира - просто трябва да продължите курса, както преди.
Предозирането на млечнокисели бактерии е проблемен въпрос. Нейните случаи не са описани или наблюдавани. На теория с предозиране на лекарството е възможно повишаване на нивото на кръвната захар (представлява заплаха за диабетици, но безопасно за другите) и развитие на реакция на свръхчувствителност към компонентите на лекарството. Превишаването на посочените дози е нежелателно при употребата на каквито и да е лекарства и хранителни добавки. В случая с Linex, това също е по-разумно да се избягва.

Инструкции за употреба "Linex"

Основният прием на Линекс за юноши от 12-годишна възраст и възрастни: две капсули три пъти на ден, с храна или веднага след хранене. Лекарството не трябва да се приема с горещи ястия или алкохолни напитки.

 • Деца под две години. Дневна доза капсули (цели или отворени, с разбъркващо съдържание в мляко / изкуствена смес): един три пъти на ден с равни интервали между дозите.
 • Деца под 12 години. Предписват се една или две цели / отворени капсули три пъти на ден с храна.

Дозировката "Linex forte" за различни възрастови категории се различава от тази, предписана за обичайния "Linex" в по-малка посока.

 • Деца под две години. Необходимо е съдържанието на една капсула веднъж дневно да се смесва с мляко.
 • Деца под 12 години. Предписват се по една капсула два пъти на ден, с храна.
 • Тийнейджъри от 12 години и възрастни. Дозировката зависи от тежестта на признаците на дисбиоза: една капсула една до три пъти на ден с хранене.

Отговаряйки на въпроса как да дадете Linex за деца на дете, можем да кажем, че:

 • деца от първата седмица на живота до седем години - назначавайте едно саше или шест капки от лекарството в разтворена форма веднъж на ден след хранене;
 • деца от две до седем години - трябва да давате по едно саше или шест капки два пъти на ден, разтворени в топла напитка / вода, след хранене;
 • деца от седем до 12 години - трябва да приемате два сашета или шест капки два пъти на ден, разредени с вода, мляко или друга напитка, след хранене.

Еднократната доза на капки за деца не се променя в зависимост от възрастта - броят на приемането му на ден се променя.

Много родители имат затруднения как да дават капсули на капризно или малко дете. Лекарите се съмняват в ефективността на тяхното заместване с "отворени" форми на лекарството. Те са по-удобни за използване (могат да се дават без знанието на детето, като се разбъркват в напитка или чиния, докато не види). Но лактобацилите в техния състав с голяма степен на вероятност просто няма да стигнат до червата. Те не са пригодени да оцеляват в рязко кисела среда, като стомашен сок.

При юноши и възрастни, при избора на каквато и да е модификация на лекарството, курсът на лечение трябва да се проведе преди нормализиране на чревното храносмилане, перисталтиката и изпражненията. За деца от първите седмици на живота до 12-годишна възраст е по-добре да разпределите употребата на Linex в курсове с фиксирана продължителност две седмици / месец - в зависимост от препоръките на лекаря, скоростта на началото на подобренията и поносимостта на лекарството.

Отзиви

Трябва да кажа, че подцених Линекс. Предписаха ми цял курс антибиотици и за цената при мен този курс излезе в доста подредена сума и реших да не купувам Linex все още. Курсът ми с антибиотици вече приключи и аз самият реших, че употребата на Linex не е необходима за мен.

Мислех, че може би има по-евтини аналози на Linex, има подобни лекарства, но всичко е малко погрешно. Аптеките посъветваха някои кисели млечни продукти да купят, в крайна сметка аз не съм купувал нищо. Прегледите показаха, че сега имам проблеми с червата и черния дроб. Казаха, че е напълно възможно тези антибиотици да бъдат премахнати така, особено след като имаше няколко такива там и може би ако смекча удара с Linex, всичко щеше да е малко по-розово.

Като цяло, не пренебрегвайте това лекарство, моят съвет към вас. Въпреки че, изглежда, по някакъв начин хората са живели без Linex и всичко е наред, но за да видят екологията и начина на живот дават да се почувстват.

Nick, https: // www. otzyvua. net / linekslinex / преглед-299504

Когато дъщеря ми се разболя от грип, тя разви отит, имам болки в гърлото и в резултат на това двете приехме антибиотици. Тя се справи с флемоксин, а аз опитах и ​​амоксицилин, иазитромицин, но само unidox помогна, пълен срив дойде от три антибиотика до червата. Педиатърката каза на дъщеря си да пие Линекс, тя реши да пие с нея. Пихме капсули, всичко, както се очаква, според инструкциите. Но изобщо не видях ефекта. Столът на дъщеря ми се настани на третия ден от приемането, стомахът престана да се притеснява. И тази катавазия продължи със стола ми, газове и колики и в резултат отидох при терапевта и попитах какво да правя. Мислех, че някакъв гастрит вече се е развил. Терапевтът, без да гледа и чувства, предписа нормоспектър, на въпроса ми защо каза, че има пълен комплекс от бактерии за червата, той помага дори в трудни случаи. Попитах за linex, тя каза, че е повече за деца, тъй като там една от бактериите изобщо не се абсорбира при възрастни. Накратко, както разбрах, няма смисъл да пием Linex за възрастни, не е ясно само защо се рекламира по този начин. Тогава щяха да го направят лекарство само за деца, всичко би било логично. И за да бъда честен, все още не разбирам как да се лекувам с тези пробиотици и как да ги избера. Без тестове, без изпити .... И това въпреки факта, че композицията е различна навсякъде.

Dzhey_Lo, http: // irecommend. com / съдържание / samyi-populyarnyi-no-ne-samyi-efektivnyi

Купувах Аципол, но не ми харесваше, че трябва да се приема няколко пъти на ден, докато изчислявам продължителността на времето между приема на антибиотици, така че лекарството да не загуби своята ефективност. А с Linex Forte трябва да приемате само 1 капсула на ден, което, разбирате ли, е много удобно!

Oksana34, http: // irecommend. com / content / lineks-forte-vsego-1-kapsula-v-den-dlya-profilaktiki-disbakterioza-kak-pravilno-prinimat-lin

Други лекарства

Статията е актуализирана: 27.06.2019 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (30 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Ястие от индийската кухня стъпка по стъпка рецепта със снимка

Вкусна тортила по стъпка по стъпка 🥞 рецепта със снимка

Краставици с чесън 🥒 стъпка по стъпка рецепта със снимка

Как да разтегнете дънки у дома: дълги и широки

красота

мода

диети