Татяна Белецкая: „Мечтая всички хора по света да бъдат обичани и необходими“

Татяна дава енергия на своите домашни любимци

Ако питате, тогава повечето от нас обичат животни - кучета, котки, коне, всички животни като цяло. Някои дори имат домашен любимец или няколко наведнъж. Но да обичат животни достатъчно, за да поемат отговорност за непознати, болни и стари, могат само няколко.

Татяна със спасения хрътка ВихърТатяна Белецкая е местна московчанка, икономист по образование, мениджър на голяма международна компания и в същото време е съосновател на благотворителния фонд „Да живеем!“ И хоспис за кучета. Единственият в Русия.

- Таня, как стана така, че животът ти се оказа свързан с кучета?

- не ми харесва думата „свързан“, това е някакъв вид преса, дълг, свързан си с нещо или някой и сякаш няма изход, нямам достатъчно въздух във всички задължения, аз съм типичен Стрелец, за мен основното - свобода. Що се отнася до живота ми, в него има кучета, освен това от раждането, и любимата ми работа, и приятели, и пътувания, и много от всичко, което обичам. А относно кучетата - случва се човек да е вроден изрод, това е диагнозата. Винаги съм искал куче, родителите ми не издържаха на лудия си натиск и имах куче в детството си. И след това и нататък. Между другото, в същото време обичам работата си, всичките ми предци са работили в търговията, с изключение на родителите ми, и аз също в продажбите. Всичко се вписва перфектно. Просто в живота има два важни еквивалентни въпроса, два начина на прилагане. И двете за душата.

- Разкажете ни за хосписа за кучета - от момента, в който се роди идеята на проекта до днес.

- В началото това беше доста призрачен сън. Исках да направя нещо специално за най-уязвимите - за стари кучета и за кучета с увреждания, тоест за тези, които имат малък шанс да намерят семейство и които със сигурност няма да оцелеят на улицата. Но аз бях един „толкова умен“ и беше трудно да го преведа всичко. И тогава случайно срещнах Дария Пушкарева, моята Даша: Бях водач на доброволци в един голям фонд за защита на животните, тя беше фотограф-доброволец и прекарахме четиринадесет часа, скитайки из приюти, наехме кучета за разширение, разговаряхме и не можехме да говорим. И след това не вярвайте в съдбовни срещи - от този ден ние не сме само най-добри приятели, но и стартирахме нашия благотворителен фонд за стари кучета и кучета с увреждания „Да живеем!“.

Забавно беше, че и двамата разбраха за безумието на тази идея, разбраха, че няма пари, че няма да намерим спонсори, че проектът ще бъде почти невъзможен за „публичност“, но вече не може да спре. Проектът беше замислен като камарно куче, 40-50 кучета, но има много повече хора, които спешно се нуждаят от помощ, които умират без нашата помощ в момента. Всъщност има огромен брой от тях, така че разбираме, че вече има около сто кучета и ще има повече, само финансовият въпрос тук действа като ограничител.

- Фондация „Да живеем!“ Съществува от три години. Какво успяхте да направите през това време?

„Освен шеги, за три години беше направена невероятна сума: закупена е земя, построени са 6 сгради за кучета, но най-важното е, че са създадени абсолютно домашни и удобни условия за почти стотици хора с увреждания, всеки получава необходимите грижи и лечение. Всичко това звучи толкова весело, но всъщност има огромна, много упорита работа на най-добрите ми приятели Дария и съпруга й Дмитрий, защото те живеят с кучета, а всички трудности и трудности в основата, уви, падат върху тях. Аз съм повече "на куката", шофьор и товарач.

В допълнение към спасяването на конкретни кучета и осигуряването на достоен живот за тях, ние се опитваме да популяризираме идеята, че специалните кучета и още повече старите хора са достойни за щастие. Нашият лозунг: „Не бързайте да евтаназирате“.

Много от нас, които ни следват в социалните мрежи (instagram @danka_pu, група във Facebook), променят мнението си за възрастови кучета, кучета с гръбначни наранявания, така наречените „спиналници“ и възприемат опита от грижи и лечение. И истината не бърза да евтаназират, дават на кучетата възможност да живеят щастливо досега, те ни пишат, че кучетата „Да живеем!“ Ги вдъхновяват, дават им сили да преодолеят трудностите. Всичко това звучи малко жалко, но такива писма ни се радват невероятно и на свой ред ни дават сила. Дори ни изпращат рисунки на нашите кучета, това е толкова трогателно.

- Кой днес помага на хосписа? Как и как може да се помогне на фонда?

- Нашата фондация и всички кучета съществуват главно за сметка на основателите, тоест на нашите. Разбира се, има и такива, които помагат редовно, други само от време на време, но тази помощ, която е много ценна за нас, не е сравнима с десетата част от месечните разходи за лечение на храна и кучета. Затова се опитваме да разчитаме само на себе си. Не харесваме и всъщност не знаем как да питаме, което вероятно е защо те ни помагат по-охотно. Винаги можем да ни помогнем с пари, фуражи и лекарства. Специално направихме списък на спешните нужди на нашия уебсайт dog-rehab.ru и винаги много искрено се радваме на всяка помощ и подаръци.

Струва ми се, че има повече хора, които помагат, някак си все повече и повече започнаха да се вписват в проекти за помощ не само на животни, но и на деца, възрастни хора в старчески домове и започнаха да ходят в хосписи. Важно е хората не само да се притесняват и да проливат сълзи, когато видят някои призиви за помощ, но и да действат.

Дори не е необходимо да помагате с пари. Можете да отидете в приюта за кучета, да донесете торба с храна, да разхождате кучетата, да ги домашни любимци, те не се нуждаят от нищо друго.

Можете да отидете при старите хора и просто да говорите с тях. Изпратете им персонализирани картички за празниците, донесете няколко прости подаръка. Те не се нуждаят от много, въпреки че ценят вниманието, нямат достатъчно комуникация, за да слушат, някои от техните истории за младостта. Това не е трудно абсолютно! Просто трябва да станете и да го направите.

- За такава дейност са нужни не само пари, но и известна доза умствена сила. Къде и в какво ги получавате?

- Ще приемем, че това е цикъл от животворна енергия в природата: спестявате някого, лекувате, грижите се, наистина се тревожите, тогава този някой - Бог желае - се подобрява, добре, по-точно, се връща повече или по-малко нормално, играе, бързаш или шумолеш там тихо по старомоден начин, грееш на слънце и щастлив. И в такива моменти сме невероятно щастливи, защото успяхме да направим нещо съвсем конкретно, леко да нарушим баланса на доброто и злото към доброто. Но това не винаги е така, разбира се, това се случва, те не го извадиха, случва се, извадиха го и след известно време болестта или старостта взеха своя път, а вашето малко животно тръгва за дъгата. Случва се и това е най-лошото, кучетата си тръгват в един ред едно по едно. И тогава наистина разбираш, че си на прага на колапса, че всичко е ужасно, че всичко е безполезно. И започваме да се утешаваме един друг, търсим някакви успокояващи думи, понякога просто седим и ревем всички заедно, дори това да се случи. Но не без причина ние избрахме името „Ще живеем!“, Нямаме право да правим това - да кисеем и да сгъваме ръцете си, трябва да спим, трябва да се лекуваме, трябва да живеем. Основното, което трябва да запомните, е, че всички наши кучета живеят с нас, както беше правилно да се каже, извънживот, допълнително време, което те изобщо не биха имали. Това е важно.

- Разкажете ни за чудесата, станали в работата ви с кучета.

- Аз просто обожавам чудеса и от това те постоянно се случват, основното е да ги забележите! Има прости чудеса, младите кучета ни довеждат с фрактура на гръбначния стълб, поставяме ги на колички или както ги наричаме „колесници“ и те започват да тичат, играят, живеят пълноценен живот, понякога се движат по-бързо от здравите кучета. Или отнемаме омразено, плешиво куче, угояваме, лекуваме, възстановяваме косата - и се оказва такъв красив мъж или красавица, че всички около нас започват да се възхищават и завиждат! Това са прости човекотворни чудеса, чудеса на търпението и правилното лечение.

Но се случват истински чудеса - имаме стара жена, Вихрица, руска кучешка хрътка, една година беше напълно парализирана след инсулт, тя беше захранена от спринцовка, можеше само да си легне, но тя стана, сега се носи, само за да не я премествам. Или друго чудо, например, Драго, куче, което със задните си крака беше отрязано с влак, когато беше вдигнат от див човек, не пускаше хора, не даваше инжекции и лекуваше рани, всички ни казаха да го оставим да спи в хор. Но Даша търпеливо го кърмеше, той беше добре социализиран, движеше се по предните си лапи, не можеше да бърза наоколо. Тези чудеса се случват по-рядко, но се случват и те. Мога да говоря за чудеса дълго време, защото имаме много чудеса, като в приказка!

- Имаше ли случаи или отделни кучета, които бяха особено запомнени, потънали в душата?

- Всички те потъват в душата, иначе това не се случва. Но има кучета, за които ние сме нещо като слуги с купи и лекарства и има такива, които стават наистина ваши кучета, придържайте се към вас, всяка минута се опитват да ви покажат, че се обичат, че са благодарни. Страшно се тревожиш за напускането на такива кучета и не можеш да оцелееш напълно, винаги си спомняш.

"Вече е направено много, но има ли нещо, за което мечтаеш?"

- Има мечти-утопии, но има и мечти-задачи. Например, основната ми мечта е утопия, че хората стават по-добри по принцип, че няма жестокост към животните, че няма бездомни животни, че никой никога не измъчва или убива никого. Също така много искам хората да не купуват кучета и котки, а да бъдат осиновени от приютите, защото те наистина не са по-лоши, честно, честно! Също така мечтая, че в света не трябва да има безполезни живи същества, няма значение, стари хора, деца, кучета, котки. Така че всички да бъдат обичани и необходими. Ами това са утопични идеи, но понякога аз, особено когато дълго време шофирам някъде, мечтая и си представям колко е страхотно. За една възрастна леля това е странно, разбира се.

Сънищата-задачите са много прости. Те трябва да намерят сили и да се превъплъщават. Мечтая да намеря сериозен финансов източник за нашата фондация и да реализирам всички идеи: да създам собствена болница, оборудване за рехабилитация и най-важното - да мога да помогна на колкото се може повече кучета.

Все още има мечта да направим карикатура за нашата банда, измислихме отлична история за дълга карикатура, ще е много смешно и малко тъжно там. Главните герои са нашите истински кучета.

Историята вече съществува, но няма пари, както обикновено. Би било чудесно, ако снимах някакво готино анимационно студио, Pixar, например, наистина харесвам техните карикатури. Но това е нереалистично, затова ще събираме пари, ще търсим млади аниматори и ще снимаме. Сигурен съм, че ще се окаже интересно и достойно!

- Трудно ли ви е да отделите време за подслон?

- Искам да поправя: не сме приют - ние сме голямо кучешко семейство! Трудно, много трудно, честно. Работата ми включва много командировки, защото съм регионален мениджър по продажбите и моята работа е да пътувам. Мога да посещавам семейството си и любимите си кучета само през уикендите, за съжаление.

- Ако не за кучетата, тогава кой?

"Трудно е да си представим ... Не кучета, а човешки старци." Да, вероятно това е така. С моята „творческа почивка“ определено бих намерил някой, който да помогне освен кучета.

- няма как да не попитам. Как се чувстваш към котките?

- Смешен въпрос! Смята се, че ако човек обича кучета, значи той изобщо не е котман! Но имам всичко хитро - роден съм в годината на Котката, въпреки че мнозина погрешно вярват, че това е годината на Заека. Котка е моят тотем звяр, имам голяма колекция от котешки фигурки, които носех от всяко пътуване и приятелите ми постоянно ми ги дават. Сега ви моля да не давате, защото няма къде да сложите цялата къща в котки. Е, аз се свързвам само с котката, която ходи сама и ходи където иска.И аз щях да се сдобия с котка, но имам немска овчарка, която не е ентусиазирана от подобно решение, така че да спасявам всички котки по света, в къщи са само фигури.

- С кого е по-лесно да намерите общ език - с животни или хора?

- Мога да намеря общ език с всеки, това е умение, развито през годините на работа в продажбите. Друг въпрос, с кого за мен е по-приятно да намеря общ език, изобщо няма разлика, е куче, човек, крокодил или брадавично прасе. Просто трябва да ми е интересно и приятно. Както при кучетата, така и при хората оценявам способността да се забавлявам от сърце, а не абсурдното разположение и склонността към приключения. С такъв намирам общ език веднага. Не обичам скучно сред кучета или хора. Не, не е така: глупаци no-re-no-shoo изобщо!

- Е, в заключение искам да попитам: какво лично ви липсва в живота?

- Мисля, че както повечето, хронично ми липсва време, триумфът на световната справедливост и ... любовта, колкото и да е странно.

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Пилешки стомаси стъпка по стъпка рецепта със снимка

Салата с калмари и пекинско зеле според рецептата стъпка по стъпка photo със снимка

Стъпка по стъпка рецепта авокадо със снимка

Рецепта за гювеч със сирене със снимка как се готви на фурна и в бавна готварска рецепта вкусна домашна касерола от извара, направете класическа рецепта като в детска градина, готвене стъпка по стъпка

Статията е актуализирана: 19.09.2017

красота

мода

диети