Надежда Бойкова: „Аварийните гости в хотела не искат да помогнат“

Надеждата държи на предавката

Руснаците предпочитат да се отпуснат на всеобхватна основа - това се доказва от проучвания на общественото мнение от последните години. Много често нашите сънародници, които попадат в курортите на Турция, Тайланд, Индия, се срещат от другите ни сънародници - хотелиерски и екскурзоводи, както и от служителите на хотела. Животът им край морето и работата в областта на гостоприемството изглежда за мнозина сбъдната мечта. Какво всъщност представлява живота на пътеводител в Турция, Надежда Бойкова от Кемерово знае със сигурност.

Пътеводител, готов за обиколкаЧуждестранното трудово приключение на Надежда започна с един сезон на работа като екскурзовод в една от големите туристически компании. Тя успя да работи по трансфери, както и като водач с „хоризонтална лента“ и дори като хотелски гид. И от следващия летен сезон в Турция, Надежда се „преквалифицира“ като служител в отдела за връзки с гости на голям курортен хотел в Окурркалар. В тази област тя впоследствие работи не само в Турция, но и в Тайланд.

- Надя, преди да станеш екскурзовод в Турция, бил ли си в тази страна като турист?

- Разбира се. „Влюбването“ в страната пряко повлия на решението ми да започна да работя там. Мисля, че във всеки случай е по-добре първо да погледнете, а след това да помислите за „сериозна връзка“.

- Как вашите очаквания от работата като водач с реалността съвпадат?

- Трудно е да се отговори еднозначно. Професията на водач е нещо много ценено. Трансферманът, който ви кара от летището до хотела, и водачът на хотела, който след това ви води на екскурзии, са две напълно различни позиции. Първият се прекъсва от хляб до вода, вторият, ако има късмет с търговска вена, може да затопли добре ръцете си през сезон. Дори няма да говоря за печалби в тази област. Туризмът, подобно на хотелския бизнес, е волята на късмета, късмет. Ако можете да говорите за нещо, то само за желанието да водите подобен, свободен, начин на живот. Далеч от уредени, близки до "пиратство" и със сигурност предназначени за тези, които не са плахи. Тъй като очаквах точно това, бях напълно доволен. Мога да кажа същото за работата в индустрията на гостоприемството. Тук, разбира се, има повече ред, но тази работа е по-вероятно феновете да гъделичкат нервите.

- Разкажете ни за най-важните предимства на работата в туристическия бранш в курорта и за най-големите недостатъци на тази работа.

- За различните хора едни и същи неща могат да изглеждат като плюсове и минуси. Например туризъм: единият ще каже, че безплатен график, работа с гости, необходимостта от владеене на чужди езици, безплатни приходи, постоянно пътуване е готино, другият няма да се доближи до това. Мога да кажа това за работата в хотелиерския бизнес: ако ви харесва атмосферата на хотел, мишмаш от различни националности, постоянно движение, екипен дух и сте неизискващи към нивото на доходите си - продължете напред, това е ваше. Въпреки това, бъдете готови да тренирате устойчивост на стрес и лицеви мускули за постоянна усмивка на всеки гост. Повярвайте ми, не е толкова просто.

Надявам се на работния плот

- Надя, работихте в индустрията на гостоприемството в Турция и Тайланд. Има ли фундаментална разлика между тези страни по отношение на отношението към туристите? А на работещите в туристическата индустрия?

- Гостоприемството от висок клас всъщност е същото във всяка страна. Това е законът. Има определени стандарти, които трябва да спазвате. Има различия в манталитета и културата на народите от различни страни, но това не трябва да се отнася за работата. Гостът е гост навсякъде. Той трябва да се усмихва, трябва да бъде посрещнат с радост и услужливост, да бъде учтив, да бъде лоялен и добре обучен. И Турция, и Тайланд разполагат с всичко необходимо за топлото духовно посрещане на туристите.Като част от връзката домакин-гост, работниците на гостоприемството в двете страни не нарушават стандартите за обслужване. Извън тези взаимоотношения има милион опции и всички те са относителни, субективни и поради куп обстоятелства.

Турците ще се опитат да ви продадат нещо малко по-сърдечно, те ще станат ваш „най-добър приятел“ след 10 минути комуникация, докато тайландците, с всичките си външни усмивки, все още остават малко по-малко натрапчиви.

Въпреки че, ако сте в пристъп на закаляваща хопи еуфория и се разхождате, а ръката ви „се събужда“, и тези, и тези ще се застъпят твърдо за родината си. Законите трябва да се спазват във всяка страна, тогава отношението на местните хора навсякъде ще бъде стабилно запазено в знак на дружелюбност.

Да си служител на туристическата индустрия в чужбина е съвсем различен въпрос. Без „медени месеци“, само сурови делнични дни! Те очакват от вас голям трудов ангажимент, докато правата ви може да не се спазват еднакво навсякъде. Субективно, в Тайланд ми беше по-трудно, отколкото в Турция. Накратко за причините: хотелът-работодател не е кандидатствал за работна виза и трябваше постоянно да „посещавам“ в Камбоджа или Лаос за моя сметка, психологията и мирогледът на тайландците не ми бяха близки и техните приветливи усмивки се чувстваха неверни. Въпреки че това, отново, не е догма! Срещнах момчета, толкова погълнати от Сиам, че не можеха да си представят работа другаде. Тук, както в любовта: химията трябва да работи!

Надежда лукаво намига

- Туристите имат определен брой стереотипи относно служителите на туристическата агенция и персонала на хотела. Например, че всички турски аниматори мечтаят само да се оженят за европеец и да напуснат Турция. Че водачите на екскурзии вземат половината от информацията, както се казва, от техните глави. Срещали ли сте се с подобни стереотипи и как те съответстват на реалността?

- Що се отнася до мечтите на аниматорите - за първи път чувам това. Хората като цяло обаче са склонни да запушват главите си със стереотипи, почиващите също са известни с това. Например, те са сигурни, че туристическите работници са заети само със слънчеви бани и плуване, като същевременно печелят милиони. Разбира се, това не е вярно.

Екскурзоводите съставят всякакви басни, сезонни исторически факти с шеги, разкъсват подметки, докато отиват, но само за да не позволят на туристите да се отегчават.

Ръководството трябва да може да държи вниманието на целия автобус в продължение на няколко часа. Сухи факти не могат да направят тук. В крайна сметка хората не дойдоха на лекцията, а за да се отпуснат, да се забавляват и да се развеселят. Цялата индустрия за пътувания всъщност трябва да осигури горен гост.

Има още една. Болен - не мога да мълча. По някаква причина много гости на хотела са убедени, че работниците на рецепцията, „момичетата на гишето“, са достатъчни, за да дадат шоколад на Аленка за техните усилия. Е, разбираш: здравей от родината и всичко това. Туристите отвеждат Аленка в курортите с килограми! Явлението набира тревожни размери! Сред епидемията на Аленка единици със запаси от риба, пушена наденица и безмитни напитки се възприемат като истинско чудо. И затова се обръщам към потенциалните почиващи: „Хора, не се грижете за горното! Повярвайте ми, в чужда земя без колбаси, без кондензирано мляко и елда, за нас е трудно! ”Между другото, без бакшиш. Представете си стереотип относно съветите: те са приети в Турция, чакат ги, значи гостите не искат да помогнат. Сериозен съм.

Надежда в синя рокля стои до тезгяха- Имате блог за вашето ежедневие от времето, когато сте работили в Турция. Защо имате нужда от това?

- Не само в Турция, пиша за Тайланд, Индия, Грузия и други страни. Самият аз наричам всичко това писане „блог за живота, туризма и работата в чужбина“. Защо пиша? След това искам да информирам хората за задкулисието на туризма и хотелиерския бизнес. Искам туристите, „опаковчици“, които предпочитат готови туристически продукти, да отидат в курортите по-добре, да умеят да заобиколят всички клопки в сектора на хотелиерството на онези страни, за които пиша.

Много колеги ме четат.За тях това е забавление, способността да се освобождавате след натоварен ден, да разпознавате себе си или шефовете си в описаните ситуации. Разбирате ли, когато по време на работа блокиране, трябва да търсите причини за смях. Понякога злонамерен. Ако ви харесва този подход и има желание да научите повече различни тайни, заповядайте при мен на мига в хартия „Хартиена марака“.

- Как според вас тези, които учат в университети по специалности, свързани с туризма, имат предимства в работата над тези, които нямат диплома?

- Напоследък все по-често забелязвам условие за специално образование в обявите за работа, но като правило има забележка „желателно“ или „ще бъде вашето предимство“. Често резултатът от делото се определя от броя на чужди езици, които кандидатът говори, трудов стаж и възможността да се представи пред бъдещ работодател.

Момиче в бяла блуза стои на парапета- Представете си, че пред вас са туристи, които ще отидат на почивка в Турция. Бихте ли намерили за тях някои съвети относно избора на хотел, поведението на хотела? Има ли житейски хакове във всички включени хотели, с помощта на които можете да подобрите, улесните, разнообразите ваканцията си?

- Е, субективно, ще кажа това: изберете онези хотели, които наскоро се отвориха, нови, с добър ремонт и желанието на собствениците да спечелят лоялността на гостите. Не забравяйте, че в Алания обслужването е по-евтино, но по-лесно, в Кемер - камъчеви плажове и повече насекоми поради близостта на планините Телец, на егейския бряг е по-хладно, но цветовете на морето и пейзажите наоколо са просто великолепни!

Често пишат накратко за местоположението на хотела: Кемер, Анталия, Алания. Съветвам ви да изясните, тъй като често хотелът се намира в туристически селища като Гойнук, Белдиби, Окурркалар, Турклер, Конакли и др. Ако предпочитате да отидете вечер в шумния, весел град, тогава едва ли ще ви хареса отдалечеността на хотела от развлекателни центрове, т.е. когато трябва да вземете такси до най-близката дискотека. Като цяло си струва самостоятелно да проучите описанието на хотела и околностите му в Интернет. Погледнете видовете стаи, така че по време на продажбата на обиколката да не получите никаква отдалечена сграда на най-ниската цена.

За да изберат най-добрата стая, опитните туристи правят това: купуват най-евтината и вкарват заветните сто долара в паспорта на рецепцията, а щастливият мениджър веднага им връчва ключовете на стаята с изглед към морето. Той работи.

Вече говорих за поведението, всичко е просто: уважавайте страната и нейните закони. Това не е трудно, просто трябва да останете в рамките на елементарната приличност. Струва си да научите езици поне на нивото на ежедневните взаимодействия. Навсякъде, където и да съм, хората са еднакво щастливи да чуят родната реч от устните на чужденците. Това помага да се установят доверителни отношения. И има много ползи от тях: местни съвети, съвети, къде да обменяте пари, къде да се храните по-добре, как да стигнете до там, какво да видите и т.н.

Има още един универсален съвет. Насладете се на почивката си! Да, точно. Научете се да се отпускате, имайте време за тази седмица - две, за да изтръгнете всичко, което е възможно от почивка. Не губете време за търсене на недостатъци, кавги с администрацията и вашия водач. Избягахте от всичко това - затова се радвайте на всеки ден близо до морето под южното слънце.

Инверетен моряк на кораб

- А сега си представете, че пред вас са момичета и момчета, които мечтаят да отидат на море да работят като водачи. Имате ли нещо да им кажа? Да предупредя? Давате ценни съвети?

- Мога да кажа това: иди. Не се страхувайте, не се съмнявайте. Във всеки случай, дори един сезон там ще ви даде много повече от няколко години у дома. Променете зоната си на комфорт, учете, практикувайте на чужди езици, шлайфайте като камъчета в сърфа, получавайте неравности и награди. Вземете шанс! В противен случай тогава ще съжалявате за пропуснатата възможност и това е изключително горчиво чувство. Дори няма да предупредя за опасности и други неща. Трябва да живеете докрай!

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Лечебни растения и тяхното използване в народната медицина

Питки с ябълки: стъпка по стъпка рецепта с 🍎 снимка

Стихотворения за жена50 докосващи стихотворения до красиво момиче, кратко и красиво

Метаболитна диета: таблица с разрешени продукти, ежедневни менюта, рецепти + рецензии

Актуализиран статия: 13.07.2017 г.

красота

мода

диети