Мария Головина: „Аз съм вкъщи в селото!“

Уверена женска усмивка

Случаите, когато хората напускат село за град, са известни на всички; този „резултат” продължава в Русия от много векове. Преместването на човек от град на село е много по-рядко нещо. Особено когато такива драстични промени настъпват в живота на милионер, който не е уморен от светския живот, който мечтае за земеделие, а в живота на обикновена жена. Мария Головина от Кемерово реши да се премести. Какъв е животът й сега, каза тя пред портала woman365pro.com.

В Кемерово, където Мария Головина живееше до 2015 г., всички я познаваха. Мария е логопед-дефектолог, ръководи „Медицинска служба по педагогика”, работи с деца с увреждания, активно участва в благотворителни и социални дейности. И изведнъж, неочаквано за всички, Мария заминава за село Чумай - към малката си родина. Но те започват да говорят и пишат за себе си и нейните проекти още повече.

Мария стои на заден план на къщата си

- Мария, кога имахте желание да се върнете обратно в селото? И основният въпрос е защо?

- Напуснахме Чумай, когато бях на 15 години. Не исках да си тръгвам; семейните обстоятелства просто се случиха. Винаги имах желание да живея в родното си село, но това зависеше от два важни въпроса: жилище и работа. Освен това съпругът ми не искаше да се движи и винаги вярвах, че нямам избор. Трябва да живееш със селянин в селото - израснах на тази вяра.

Децата бяха тъжни, жилищният въпрос възникна остро за тях - сега те наемат апартамент.

Успях да взема решение - да живея в Чумай през 2014 г. Това се случи на върха на успеха в Кемерово, когато всичко обещаваше стабилни перспективи в града. Много години психотерапевтична работа върху мен ми помогна да реша. Занимавах се с психотерапия по професия, защото при работа с деца и родители е важно да сме наясно с естеството на емоциите и чувствата, които възникват в отношенията.

Защо отидох в Chumai? Осъзнах мечтата на моето детство, това е моето място - изпитано от години. Чичо ми живее в селото, всяко лято управлявахме градина тук и си правехме подготовка. Те също се опитаха да отпразнуват Нова година тук, като събраха всички свои роднини.

Разбира се, само изпълняването на детската ви мечта не е „пораснал“. Някъде през 2007 г. започнах да правя планове за създаване на имение за гости в Чумай. Приятели често идваха при мен, туристите в Киев рафтират всяко лято, така че разбрах, че нашето село е привлекателно и местоположението му на кръстовището на планините и долината създава специален климат и атмосфера тук. Като цяло отидох в Чумай, за да построя имението за гости Марусино. Имах 1,5 милиона рубли от продажбата на апартамента, моята професия и опит на децата от живота в селото. Е, силно желание да осъществиш мечтата си!

За справка Чумаи е село в Чебулинския район на област Кемерово. Намира се на левия бряг на река Кия, левия приток на река Чулим (басейн на Об). В центъра на селото тече река Чумаи. Населението е около 1300 души. Площ - 9 квадратни метра. км, 15 улици.

Мария копае легла

- Но какво ще кажете за съпруга?

- По времето, когато се разделих със съпруга си. Той вярваше, че трябва да работя по-малко, да прекарвам повече време у дома. Той имаше още едно искане за функциите на жена си. Реших, че по-важното е самореализацията и, хлипайки, си тръгнах.

- Как вашите роднини и приятели реагираха на решението ви да напуснете града?

„Роднините ми ме познават добре, така че никой не започна да спори - това е безполезно.“ Децата бяха тъжни, жилищният въпрос възникна остро за тях - сега те наемат апартамент. Въпреки че синът се опита да създаде снаха си за живот в селото, тя се съпротивлява. Мама вярва, че всъщност аз постъпих правилно.

Условията все още са трудни. Мама помага най-вече, защото е пенсионирана и все още пълна със сили, пристига синът й, когато не работи. Той започна проекта си в нашето имение - той строи кокошарник. Дъщерята идва по-рядко. Най-вече внукът на Тимур се радва, той ще навърши три години през пролетта.Той гони кучета и котки, знае прякорите им, копае сняг и пясък и носи вода от колона с баба си. Той има много класове тук!

Цялото семейство приготвя вечеря заедно

„Е, как жителите на Чумай оцениха вашето посещение?“ Как възприемат иновациите, които внасяте в живота на селото?

- Моят съученик, живеещ в Чумай, ме нарече глупак. Приятелка, която цял живот мечтаеше да замине за града, се сблъска, но е скептична. Шефът на местната администрация, развълнуващ всички чумайци, които напуснаха да се преместят в селото, беше шокиран - той не успя с никого освен мен.

В началото имаше много открито недоверие, някои все още го имат. Не дойдох тихо, но веднага с проекта Art Bays - място за творчество на децата. Държавните служители се страхуваха за работата си, особено учителите, така че те приеха мен и проекта враждебно. Въпреки че родителите ми работеха като учители в това училище, а майка ми напусна селото като директор на училището, аз определено не бях нужна на училището.

За справка „Art Bay“ е нещо като селски Дом на творчеството. В обичайната колиба през почивните дни за местните деца се провеждат майсторски класове в различни посоки - от дърводелство до кифлички за печене. От момента на откриването децата на Chumai идват тук само за да си говорят с възрастни и помежду си. Занятията се провеждат от местни майстори и поканени от регионалния център. Приятели на Кемерово на Мария Головина и Елена Митрофанова, партньорът по проекта, дойдоха да ремонтират хижата под „Арт залив“.

Сега ситуацията в отношенията много се промени с всички бюджетни институции и с част от населението. „Art bay“ е необходим на селото, стана очевидно. Много голям брой деца идват тук и никой не ги насилва. В същото време никой от възрастните все още не е дошъл да помогне на subbotniks, въпреки че родителите се радват, че има дом за детско творчество. Само едно голямо семейство помага - Алексеенко, те пристигнаха в селото преди три години.

Като цяло има повече подкрепа в думите, отколкото на практика. Хората в селото се чувстват "изоставени", "второкласни": държавното милионерско стопанство е намаляло, няма работа. Хората нямат общости, нямат морални насоки. Само миналото остава, както вярват, и живее в него. Затова им е трудно да видят наблизо нещо добро и полезно. Надявам се ситуацията да се промени.

- Мери, с кого сте приятели в селото?

„Хората, с които общувам всеки ден, са мои съседи.“ Можете да живеете на село и да не сте в близък контакт със съседите си, това зависи от човека, но аз ценя хората. Успях да събера творческата интелигенция в общността, създадохме творческа асоциация, сега се срещаме и пеем, четем поезия, слушаме авторски песни, измисляме нещо. Затова решихме да направим нашия календар на Chumai до следващата година, нека го наречем Chumai Tales. Фотографите ще направят нашите местни фотографии, ще съставим заедно истории от нашия селски живот.

Приятелско пиене на чай на обща маса

- Липсва ли комуникация след много събитиен живот в Кемерово?

- Не чувствам липса на комуникация, друго нещо е, че качеството на комуникацията се е променило. Интернет стана повече: кореспонденция, скайп. Семинарите, организирани от фондация „Тимченко“ за дизайнери, спечелили конкурса „Културна мозайка 2015“, много ме обогатиха. Кръгът от приятели нарасна и се появиха хора, които се занимават с подобни практики в други региони. Сега сме „банда“.

"Какъв е обичайният ви ден като в Чумаи сега?"

- Ставам в 6 или 7 часа, рядко в 8 - това е само през зимата. Загрявам чайника, разтопявам печката, храня три домашни котки, три мои кучета и един съсед, напълнявам хранилката за птици. След това тичам към „Art Bay“: там храня две подрастващи котета, избрани в дома ми, зареждам печката и на студа я заливам сутрин. Тичам вкъщи: нося вода и дърва за огрев, закусвам, чистя снега в двора, ако имам време преди работа. След това в 10 или 11 часа отивам в музея (от февруари миналата година имам бюджетна ставка в местния исторически музей в Чумай), това е около 1,5 км по улиците. Музеят има всичко според работния план, но понякога е възможно да се работи в интернет, да се види пощата и социалните мрежи.Прибирам се, в най-добрия случай в 15:00, по-често в 16:30. Отивам в магазина за хляб за добитък, купувам нещо за себе си. И тогава до 19 часа всичко е според сценария на сутринта. Вечер обикновено сядам пред компютъра, работя, чета го преди лягане и заспивам не по-късно от 23:00. Това е ежедневието, ако няма събития и ако не отида в Кемерово. Случва се, разбира се, да вкарвам в работата си и просто да гледам филм вечер.

Винаги съм мечтал да живея на село, да имам голям парцел и голяма къща със стаи за всички поколения на семейството, да има река и гора наблизо, за кучета в двора и котки в къщата само през зимата.

Децата седят на масата и рисуват.

- Кои са основните трудности, с които трябва да се сблъскате - както битови, така и морални?

- Основната трудност е домакинството - през зимата да отоплявате печката в две къщи, а през лятото да носите вода за напояване. Докато тези процеси отнемат много време и усилия. Имам сили, но няма време. Моралната трудност е, че хората са неактивни, „мъртви“ в по-голямата си част. Сред тях има няколко категории. Работещите и активни хора от Chumay на възраст от 35 до 45 години имат основната грижа - „как и къде да печелят повече и да изпращат деца в града да учат и живеят, защото самите те вече не блестят, но искат“. Има такива, които не изсъхват. И никой не повдига летвата в съзнанието над въпросите за оцеляването.

- Какво е тогава основното предимство на живота в провинцията?

- Мисля, че всеки има своите предимства, които гледат на живота в селото. За мен това е постоянна радост от факта, че съм вкъщи. Винаги съм мечтал да живея на село, да имам голям парцел и голяма къща със стаи за всички поколения на семейството, да има река и гора наблизо, за кучета в двора и котки в къщата само през зимата. Така че има място и чист въздух, така че изгревите и залезите на прозореца, така че кравите и млякото със заквасена сметана на масата, така че хората, които се грижат, като леля Лиза, съседка, да ми кажат: „Маш, развихте ли веждите си? Какво ужасно! Имате ги толкова черни, защо ги мажете. По-добре е да сложите устните си, в противен случай имате бледи. “

Портрет на котешка фото бомба на селянин

- Мария, има ли нещо, което ти липсваш в Чумай?

- Наистина ми липсва присъствието на близки сътрудници, съмишленици, екип от професионалисти. Единствено в полето не е войн, казват те. И ето един воин, ако хората живеят в това поле. Сред хората винаги има "живи", особено деца. Но имам нужда от тези, които стоят с мен рамо до рамо.

- Какви са плановете ви за бъдещето? Какви са надеждите?

- Има достатъчно планове и надежди. През 2017 г. планирам да създам организация с нестопанска цел, да построя дърводелство в залива на изкуството, да проведа гастрономически празник в селото за развитие на гастрономически туризъм в бъдеще и да участвам в конкурса за проект за културна мозайка - 2017. За петгодишния период смятам да създам арт резиденция в Art Bay, летен творчески детски лагер, да организирам продажбата на продукти за работилници и да развивам гастрономически туризъм в Чумай. В имението му - да завърши строеж на къща, да засади градина, да копае езерце и да вземе птица. И да отпразнуваме Нова година със семейството си в голяма къща. Сега къщата няма достатъчно място за всички.

И сега надеждите ми са свързани с тези мои планове. Но има една голяма надежда, която живее в мен постоянно, тя е от категорията „лични“. Това е надеждата, че ще успея да преодолея всичките си „порочни кръгове“ и да се науча да обичам ближния си, без да се дразня.

Огромността на родната земя

"Вие сте в Чумай почти две години." Сега можете да кажете на кого е необходимо повече - чума ли се или той има нужда от вас?

- Чумай е страната на моето детство, тук винаги се чувствах като у дома си. Не съм мислил, когато се преместих, ако имам нужда от чумата, имах нужда от нея! Сега виждам, че и той се нуждае от мен.

Въпреки че ... Така си мислех. И Кемерово имах нужда от мен, а Кемерово все още се нуждая като източник на енергия, каквато не намирам днес в Чумаи, включително финансова енергия. Но явно е, че в Чумай съм най-близо до бащината къща. И за мен това стана важно едва през последните години.

- Имате много трудности, но все пак живеете в хармония. Да се ​​върнем към самото начало на нашия разговор: възможно ли е да живеем „без мъж“ в селото?

- Разбира се! Живея.

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Френски омлет: стъпка по стъпка рецепта със снимка

Кетчуп с сливи 🥫 според стъпка по стъпка рецепта със снимка

"Mikozan": инструкции за употреба срещу гъбички по ноктите, правила за прилагане на серум, ефективност, продължителност на курса + прегледи

Ястие от руската кухня според стъпка по стъпка рецепта със снимка

Статията е актуализирана: 17.02.2017

красота

мода

диети