Анна Осипова: „Хората не се представят така, както ги виждат другите“

Портрет в златисти цветове

Фотографите не се раждат - те стават фотографи. Известната кемеровска фотографка Анна Осипова е уверена в това. Както мнозина, Анна започна да прави снимки, когато седеше вкъщи с новородената си дъщеря. Но дъщерята на Василиса порасна и хобито на майка й се превърна в работа и начин на живот. Анна специализира в семейната фотография, прави снимки на деца и жени.

Мама и дъщеря играят сред природата- Анна, в кой момент човек разбира, че пътят му е фотографиране? Как беше с теб?

- Нямам история за това как аз като дете с баща си седях в червената стая и бях очарован от процеса на отпечатване на снимки. Имам история за това как просто исках много снимки, дори не знам защо. Фотографиите ме връщат на онова място, в този момент, към онези усещания ... Отново изпитвам всички емоции, които бяха по време на снимките. Как беше с мен? Просто взех фотоапарат и започнах да правя снимки. Техническите точки бяха обяснени с инструкциите за камерата. Всичко останало, което интуитивно знаех.

- Промени ли се представите ви за хората, след като започнахте да ги гледате през обектива на камерата?

- Стана ми ясно, че самите хора не представляват това, което виждат другите. Това е като с глас - все едно в запис, гласът не е ваш! Имам приятел, който е обикновен в живота и е невъзможно да откъсна очи от нейната снимка. Това явление все още ме интересува.

- Нека поговорим за фотосесиите на жените. Представете си, че този материал се чете от жена, която наистина иска собствена фотосесия. Но тя смята, че в момента не е добре пропорционална. Или първо трябва да отидете на козметик. Или просто иска, но смята, че няма нужда от това. Какво бихте казали на такава жена?

"Бих казала, че тя просто не знае колко е красива." Но ако сериозно мислите, че първо трябва да отслабнете, а след това вземете прическа, след това отидете на козметик - тогава това е наистина това, което трябва да направите! Защото, ако момиче или жена ще дойде при мен в състояние на недоволство от себе си, по-добре е да останете вкъщи. Не мога да "извадя" такава жена, така че да ми хареса на снимката. Дори ако тя обективно е много добре изглеждаща, но вярва, че в нея всичко не е наред, едва ли фотографът ще успее в нещо красиво.

Три жени на масата обсъждат бизнеса

- И можете да застреляте красива жена прекрасно?

- Да, защото има определени ъгли. Ето знанията, както в математиката: има такива предупреждения за жени, в които няма да изглежда 150 кг. Ясно е, че ако тя ми каже, че иска красива снимка на „гола“, тогава най-вероятно ще откажа.

Засега, за съжаление, не мога да намеря човек, когото бих се доверил да прави снимки без контрол от моя страна.

- Тоест при определени обстоятелства можете да откажете?

- Отказвам не, защото моделът тежи 150 кг. Отказвам, когато тя иска невъзможното. Или пита още преди да ми идва твърде много въпроси и дори отправя оплаквания. Една жена, която иска да отиде на фотосесия, трябва да знае, че това не е забавление. За модела това е работа. Не само пред камерата, но и преди да отидете при фотографа, трябва да работите, ако искате да изглеждате красиво.

Някои обичат житейския стил - снимки от живота. Тоест, идвам в дома на героинята си, тя готви в халат, не чисти апартамента, децата й бягат веднага, както обикновено. Не снимам в този стил, защото просто не знам как. В такова ежедневие човек също трябва да може да види красивото. Някои хора могат да стрелят по този начин, но най-често те са мъже. Познавам такива фотографи.

Зимен валс в Синята къща

- Фризьорите имат такъв израз: "това е толкова лошо, че нямам такъв майстор като мен." Съжалявате ли, че не можете да стреляте?

- Не. Сега се доверявам на други хора да ми правят портрети, но не и серия от снимки. Само да се снимаш с мен е да.Всъщност обаче това може да се нарече автопортрет: Аз използвам човек като статив. Ще настроя всичко, ще хвана светлината, ще се върна към кадъра и ще кажа: щракнете! Дъщеря ми Василиса започна да снима добре сега. Аз не я уча конкретно на нищо и тя не иска. Просто тя може да се съсредоточи, казвам й къде и как трябва да стоя, какво трябва да правя, „оставям“ краката си или не - това е цялата наука. Засега, за съжаление, не мога да намеря човек, когото бих се доверил да прави снимки без контрол от моя страна. Една от последните фотосесии, която имах и която ми харесва, е от Байкал. Бяхме там с Василиса, московски фотограф ни засне и всичко ме устройваше. Тя отлично показа връзката на майка и дъщеря, което е много важно за мен.

- Да се ​​върнем на фотосесията на жените. Да предположим, че жена все още ще идва при фотографа. Как бихте препоръчали да се подготвите за снимката?

- Първо трябва да вземете решение за вашите желания. Как иска да вижда себе си на снимки? Приказни декори и тоалети или уютно уютно снимане, или може би някои концептуални портрети. След това изберете фотограф. Трябва да изберете според портфолиото! Не защото една приятелка снимаше там и това й хареса, а именно от снимки. Трябва да щракнете в главата си - „Искам същото!“ Тогава всичко е просто: пишете на фотографа, фотографът дава препоръки относно дрехи, грим и коса.
Вземете добро настроение със себе си - и успехът е гарантиран.

Когато едно момиче е красиво, но не фотогенично, тогава независимо от това как става, независимо как седи, тя е като Пинокио.

Анна и Василиса на фона на цветя от люляк

- Един въпрос относно фотосесията на бременни жени. Колко време бихте препоръчали да се снимате в интересна позиция? Имате ли нужда от специално обучение за такъв фотосет?

- Фотосесията за бременност е специален вид снимане. За мен естествеността на бъдещата майка в този прекрасен момент е много важна. И именно тази естествена красота искам да подчертая. В дрехите това са естествени материи, меки, течащи, нежни приглушени тонове. В прическата - къдрици, обемни плитки, помия букет, без "небостъргачи" на главата с изобилие от лак. Но гримът трябва да е задълбочен и по-добре ярък. Особено внимание трябва да се обърне на маникюра: френски маникюр, лек или прозрачен лак е перфектен.

- А случва ли се, че момиче или жена са открито несимпатични при фотосесия и изведнъж снимките й се оказват „уау“, и обратното - идва красива жена и снимките са лоши?

- Да, това се нарича фотогеничност. От това няма къде да отида. Вярно, можете да снимате красиво нефотогенна жена, но това ще бъде трудна постановка. Каква е разликата между фотогенност и нефотогенност? Фотогенично момиче може да направи всичко - станете, седнете - и виждате, че се справя добре: стана добре, обърна глава добре, усмихна се красиво. Може да е пълно, но в същото време всичко в снимките й е хармонично, добро, естествено.

Когато едно момиче е красиво, но не фотогенично, тогава независимо от това как става, независимо как седи, тя е като Пинокио. И трябва да направите всичко „ръчно“: поставете ръката си, завъртете главата си, вземете рамото. След това го казвам така: не дишайте или й задавайте някакъв въпрос, който ще ми даде израза на очите и лицето ми, че имам нужда, ще я изведе от замразеното си състояние. Затова често задавам различни глупави или странни въпроси. Или изведнъж мога да кажа изведнъж нещо от рода на: "Има козел с рога, има козел с рога ...". Хората започват да ме гледат като луд, изненадани са, искрено се усмихват - и това са емоциите, от които имам нужда.

Младото момиче се възхищава на мразовити клони

- Има ли перспективи за растеж на фотографа, има ли начин да се развива? Или стигате до тавана в някакъв момент?

„Винаги има какво да четеш или купуваш и гледаш нов урок от някой от супер професионалистите.“ Дори Photoshop се актуализира всяка седмица, винаги има нещо ново и трябва да го научите.При снимане, когато вече перфектно овладявате собствената си камера от техническа гледна точка, когато не мислите какви настройки да зададете, идва специален момент: започвате лов. Ловът за светлината. И за „шедьовъра“. Това наричам най-добрият, от моя гледна точка, персонал. И този процес ми харесва най-много.

Идвате и клиентите ви влачат, те мислят, че сте малко „онова“, но със сигурност знаете, че идвате, идвате и виждате онзи лъч, който свети тук, и той ще удари къдрянето й, а тя е главата ще се обърне в тази посока - и ще има „шедьовър“! И роклята й ще трепне така, а краката й ще се виждат тук ... Когато видиш картина в главата си, виждаш светлината и просто представяш човек там - тук се ражда магия. Моето мнение е, че просто бързате за светлината на света. Разбира се, говорим за снимките в природата, обичам да снимам там, защото слънцето е там.

- Между другото, бихте ли препоръчали момиче или жена, които никога не са правили фотосесия на чист въздух или в студиото?

- Само на улицата, сред природата. Там духаше вятър - вече косата започна да играе красиво. Тя се завъртя - и за един момент аз улових, улових светлината, усмивката й, състоянието на щастие. Слънцето грееше в очите ми, тя кихаше, гледа ме - и това отново е естествено красива рамка. Е, самата природа е красива, рамкира. Човекът е картина, а природата е рамка за него.

Анна в черно и златно облекло позира върху калдъръм

- Има ли тенденции във фотосесиите сега?

"Честно казано не знам." Не проследявам текущите тенденции. Опитвам се да снимам по такъв начин, че след 30 години тази конкретна снимка ще бъде релевантна.

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Clivia: домашни грижи по време на и след цъфтежа, хранене, размножаване, болести и вредители + отзиви

Задушена фасул с гъби по стъпка по стъпка рецепта 🥘 със снимка

Кайма от пилешко месо recipe стъпка по стъпка рецепта със снимка

Статуси за себе си 80 нови изрази за VK, Instagram, красиви

Актуализиран статия: 13.07.2017 г.

красота

мода

диети