Противопоказания и показания за пресотерапия: въздушен масаж срещу "портокалова кора"

Пресотерапията е масаж със сгъстен въздух, накратко. И ако е разширено и подробно, това е един от съвременните методи на хардуерната козметология, който ви позволява да постигнете ефекта от десет пътувания до масажиста само за една сесия. Тази процедура се нарича различно: както пневматичен дренаж, така и баротерапия. В ценовата листа на някои салони услугата е посочена като хардуерен лимфен дренажен масаж. Но от смяната на имената същността на процедурата не се променя.
Пресотерапия на долния торс

Прегледите на терапията под налягане ни карат поне да обърнем внимание на този метод на хардуерна козметология. Действително ли масажът със сгъстен въздух може да осигури толкова ефектни резултати в борбата срещу целулита? За кого е подходящ този метод и кой ще трябва да забрави за него? Основният "кон" на терапията под налягане е разширяването на съдовите стени. Този ефект върху кръвоносната система е признат за един от най-ефективните в борбата срещу целулита.

Исторически произход

Пресотерапията имаше трима „бащи“. И не бяха запознати помежду си. Научната работа по лимфата на Алексис Карел стана основа за развитието на Емил Уолър. Последното всъщност създаде авторска техника, която ви позволява да регулирате и контролирате частта от сърдечно-съдовата система, която транспортира лимфата. Така през 20-те години на миналия век се очертават очертанията на вакуумните прессотерапевтични техники.

Изобретателят на премиерния апарат за въздушен масаж беше Ван Дер Молен. Този учен идва от Холандия, разчитайки на научните трудове на своите предшественици, намери едно невероятно нещо. Оказва се, че чрез извършване на ритмична мускулна стимулация е възможно да се нормализира движението на лимфата и кръвта през съдовете. Откритието на холандския изследовател направи истинска сензация, която не се успокои и до днес.

Какво е пресотерапия?

Пресотерапията се счита за един от най-добрите методи за борба с отока и "портокаловата кора" на бедрата и задните части. Принципът на действие на пресотерапията е прост: с помощта на специална техника, която отделя част от сгъстен въздух, надут маншет притиска към определени зони на тялото. Натискът върху мастния слой ви позволява косвено да влияете на течностите, съдържащи се в човешкото тяло. По-специално за кръвта и лимфата. В резултат на това кръвта започва да се движи през съдовете по-бързо от обикновено, доставяйки полезни вещества в клетките с много по-значителна скорост от преди. В резултат на това се увеличава скоростта на метаболитните процеси. И колкото по-бърз е метаболизмът, толкова по-ефективна загуба на тегло.

Сеанс облекло

Ако за обичайния „ръчен“ масаж е необходимо да се съблече, тогава хардуерният лимфен дренажен масаж, напротив, включва превръзка. Преди процедурата на клиента се предлага да облече специален костюм, който е свързан с подходящото оборудване и е неразделна част от процеса на лечение.

Визуално костюмът за терапия под налягане наподобява нещо като панталони или маншети за измерване на кръвното налягане. Всъщност принципът на излагане на кръв и лимфа остава същият. Устройството надува маншета, изпомпвайки в част от сгъстен въздух. Въздухът от своя страна натиска върху определена част от тялото, което кара кръвта да се движи по-бързо. Едно от съществените предимства на процедурата е липсата на необходимост от движение и предприемане на активни действия.Пациентът трябва просто да легне, наслаждавайки се на процеса или мечтаещ за бъдещ резултат.

Продължителността на една сесия за пресотерапия не надвишава 30-40 минути.

Принципът на работа на устройството със снимка

Пресотерапевтичното устройство доставя сгъстен въздух под формата на импулсна вълна, като обработва тъканите отгоре надолу. Честотата на емисията може да варира от сесия до сесия. В единия случай почивката продължава 20 секунди, а в другия две минути. Всичко е много индивидуално.

Ползите от пресотерапията за тялото зависят от два фактора - начина на живот на пациента и опита на медицински специалист. Освен това вторият често е по-важен от първия. Преди да свърже клиента към устройството, лекарят трябва да проучи неговата медицинска история и да разбере какво е състоянието на пациента. Компютърът контролира работата на устройството, като позволява на лекаря или козметолога да въведе ръчно настройките - в зависимост от преследваните цели и здравословното състояние на клиента.

По време на работа на устройството пациентът се отпуска. След тридесетминутно лечение със сгъстен въздух човекът се чувства добре отпочинал и като правило си тръгва в силно настроение.

Wrap е "сестра" на терапията под налягане. В преследване на максималния ефект козметолозите препоръчват да се комбинират тези услуги. Вече след няколко сесии на тази комбинация, „портокаловата кора“ се изтънява с 1-2 cm.

Как сгъстеният въздух влияе на тялото

Основната идея на въздушния масаж е редуването на венозните и лимфни потоци отдолу нагоре - от глезените до бедрата и задните части. Ритмичната компресия (а именно пациентът усеща действието на маншета на пресовия апарат) активира различни органи и системи. Каква е процедурата за:

 • външни и вътрешни слоеве на кожата;
 • дълбоки вени;
 • мускулна тъкан;
 • лимфни съдове;
 • подкожна мастна тъкан.
Ефективността на пресотерапията за целулит се дължи на факта, че с помощта на хардуерния метод тъканите се „притискат“. По този начин цялата ненужна течност, натрупана между клетките, се елиминира от междуклетъчното пространство и заедно с лимфата се отделя извън тялото с помощта на кожата и бъбреците. Токсините излизат включително и с потта. В резултат на това течността между клетките се почиства напълно.

И като резултат ...

Въздушният масаж е доказан метод за лечение и профилактика на целулит, разширени вени и повишено подуване. В допълнение, набор от процедури ви позволява да се отървете от излишните килограми. Използването на терапия под налягане за отслабване е популярно и ефективно именно поради способността да се разпръсне лимфа само за няколко сесии и значително да увеличи притока на кръв в съдовете. И тъй като кръвоносната система залива цялото човешко тяло, ефектът от въздушния масаж се усеща от различни ъгли:

 • метаболитните процеси започват да протичат по-бързо;
 • тялото възстановява водния баланс;
 • междуклетъчната течност се почиства от токсини;
 • кръвоносните съдове се разширяват;
 • стените на кръвоносните съдове идват в тонус и придобиват еластичност;
 • усещането за тежест изчезва в краката;
 • целулитната дебелина намалява;
 • релефът на бедрата и жреците се изглажда;
 • подуването отминава;
 • мускулната тъкан се отпуска;
 • подобрява се външното и вътрешното състояние на кожата.

Честота на въздушен масаж

Колко често се прави лимфопресотерапия, за да не отидете твърде далеч и да постигнете максимален ефект? Това е друг неотложен въпрос, който интересува онези, които използват процедурата, за да коригират собствените си формуляри. Само специалист може точно да отговори на него, като прецени състоянието на вашето здраве и особености на тялото. Средните данни за честотата и продължителността на курса са показани в таблицата.

Таблица - Колко често се прави терапия под налягане

Показания за терапия под наляганеБрой леченияЧестота на сесиите на седмицаПродължителност на сесията, минути
Лесна корекция на формата10225
С наднормено тегло над 10 кг и сериозни прояви на целулит20335-40

Терапия за налягане в краката

Как да изберем правилната програма

Не си струва самостоятелно да избирате програма. Това трябва да помогне на лекаря. Може би ще бъде разработен индивидуален план специално за вас.И може би козметологът ще предложи да вземе стандартен курс. Нищо обаче не ви пречи да се подготвите за първоначалната консултация и да научите предварително за трите най-популярни комплекса от хардуерни услуги.

 1. Крака. Програмата за краката се счита за най-популярната. Отчасти защото долните крайници са запаси от мастна тъкан. Маслото се добавя в огъня чрез бездействие - липсата на активно движение поради работа в офиса. Резултатът е тъжен: кръвта в краката застоя, а с нея лимфата застоя. Особено проблемите с краката се забелязват по време на бременност и кърмене. Пренаталните и следродилните събития са истински тест за сърдечно-съдовата система на млада майка. И в този момент те - и майката, и съдовата система - повече от всякога се нуждаят от подкрепа и рехабилитация. Интензивността на излагане на сгъстен въздух се определя от лекаря - в зависимост от тежестта на задръстванията на долните крайници на пациента.
 2. Тяло. Основните места на програмата за тялото са стомахът и задните части. Основният инструмент е специален широк колан. Този набор от сеанси на пресотерапия, като правило, е насочен към намаляване на процента на мастната тъкан и изглаждане на целулитния релеф в проблемните зони. Лекарите често предписват такива програми на пациенти, които наскоро са преминали липосукция. Въздушният масаж ви позволява бързо и ефективно да изгладите кожата на оперираните зони и да я направите по-твърда и еластична.
 3. Ръце. За изработване на ръцете се използват дълги ръкави, изработени под формата на маншети. Процедурата е особено ефективна в случаите, когато кожата в предмишниците започна да виси грозно при рязко по-тънък пациент.

Напълно възможно е да спестите пари от процедурата. За да направите това, трябва да научите как да правите пресотерапия правилно у дома и да закупите специален апарат. Домашното оборудване за въздушен масаж е по-малко мощно и по-компактно от професионалното. Тя обаче не бива да се прилага безмислено. Най-разумното решение ще бъде консултация с медицински специалист, който ще покаже как да използвате масажера и ще посочи действителните места на излагане. Апаратът за домашна пресотерапия е незаменим в случаите, когато масажът е необходим на пациент на легло или спортист, който е бил ранен и е ограничен в движението.

За шест сесии на пневматичен дренаж са необходими до 4 кг наднормено тегло, а очертанията на силуета забележимо се регулират.

Който може и не може

Мнозина пренебрегват предупреждението, че масажът на сгъстен въздух, като метод за лечение, има много противопоказания. Това е дълъг списък със заболявания и болезнени състояния, които в комбинация с процедурата могат да доведат до негативни последици. Списъкът по-долу под формата на таблица ще ви помогне да избегнете здравословни проблеми след процедурата.

Таблица - Показания и противопоказания за терапия под налягане

Зона на въздействиеНевъзможно емога
Долни и горни крайници- Аритмия;
- епилепсия;
- възпаление на кожата;
- всякакви тумори;
- туберкулоза;
- наличието на пейсмейкър;
- психични разстройства;
- тромбоза;
- алкохолизъм;
- наркомания;
- наличието на метални протези в крайниците;
- лоша коагулация на кръвта
- наднормено тегло;
- „портокалова кора“ върху кожата;
- повишен оток;
- лимфостаза на долните крайници;
- разширени вени;
- парализа;
- болест на Паркинсон;
- артрит;
- невралгия;
- хроничен стрес, депресия;
- заболявания на храносмилателния тракт;
- повишен вискозитет на кръвта
Шия и лице- заболяване на щитовидната жлеза;
- Периодът на възстановяване след козметични процедури;
- възпалителни процеси в очния или лицевия нерв
корем- Бременност;
- лактация;
- скорошен перитонит;
- чревна непроходимост;
- маточни фиброиди;
- херния на гръбначния стълб;
- наскоро прехвърлена операция

Захарният диабет не е противопоказание за пневматичен дренаж. Ако обаче са засегнати кръвоносните съдове поради заболяване, въздушният масаж автоматично се превръща в абсолютно табу.Това се отнася и за новообразувания. Лекарите спорят дълго време дали е възможно да се повлияе на тялото със сгъстен въздух за тумори. Някои настояват, че е възможно, ако неоплазмата е доброкачествена. Други бяха убедени, че абсолютно не. В хода на продължителни спорове лекарите все пак стигнаха до консенсус и се съгласиха, че всяка неоплазма, независимо от нейния характер, е противопоказание за пресотерапията.

Благодарение на нежния си ефект, хардуерният лимфен дренажен масаж може да замести електрофорезата и ултразвуковата терапия в случаите, когато тези манипулации са противопоказани на пациента.

От терапията под налягане трябва да се въздържат в първите дни на менструацията. Процедурата ще увеличи притока на кръв и ще направи изпускането по-изобилно от обикновено.

Козметикът извършва пресотерапия

Има ли странични ефекти?

Ако сте сигурни, че пневматичният дренаж няма странични ефекти, не му вярвайте. Подобно изявление, което звучи от устните на медицински специалист, е ясно доказателство за неговата некомпетентност. Има два основни недостатъка. И вие също трябва да разберете за тях предварително - преди да облечете космически костюм и да се настроите на безусловното отслабване.

 1. Синини. Поради факта, че по време на процедурата се упражнява механичен ефект върху тъканите на тялото, след хардуерно лимфно оттичане, синини и зачервяване могат да бъдат открити по вашето тяло. Този недостатък на процедурата може да се сведе до минимум с помощта на подходящи дрехи, които ще "изгладят" налягането.
 2. Диуретичен ефект. След пневматичен дренаж можете да изтичате до тоалетната по-често от обикновено. Всъщност това не е толкова лошо. По-скоро обратното. Честите пътувания до тоалетната доказват, че процесът, стартиран по време на сесията, не спира нито за секунда, дори когато сте далеч от салона за красота.

Пневмодренажът се препоръчва да се комбинира не само с опаковане, но и с други масажни техники. Например с LPG масаж. Много хора объркват тези понятия, вярвайки, че между въздушен масаж и пропан-бутан можете спокойно да поставите знак за равенство. Но все още има разлики.

Пресотерапията се различава от LPG масажа по осигуряване на общо укрепващ ефект върху тялото. Освен това, дори ако маншетът е разгърнат единствено върху ръцете или краката. Методът ви позволява да заснемете голяма площ от тялото.

След като проучихте противопоказанията на терапията под налягане заедно с медицински специалист и се уверите, че зелената светлина е включена лично за вас, можете спокойно да започнете да се подготвяте за сесията. Два часа преди въздушен масаж напълно отказвайте храната. Оставяйте в диетата си само вода. Малко преди процедурата изпразнете пикочния мехур и избършете кожата с мокри кърпички на мястото, където ще бъде засегната. Повторете алгоритъма преди всяка сесия и се насладете на процеса и резултата.

Отзиви: „Целулитът почти изчезна, а задните части станаха много по-стегнати“

И аз взех курс на тази интересна процедура преди два месеца. Реших за това благодарение на прословутия целулит, който след раждането стана много забележим. Страховете ми за сметка на болезнени и неприятни усещания не се осъществиха, напротив, по време на сесията получих само релаксиращ ефект. В резултат на това след завършен курс целулитът на практика изчезна, задните части станаха много по-дълги. Освен това отслабнах с почти три килограма, което изобщо не очаквах. Като цяло впечатленията от терапията под налягане са най-положителни. Мисля след време ще повторя курса.

Таша, http://plastgid.ru/pressoterapija/

Някъде преди няколко месеца изкарах курс на тази интересна процедура. Всъщност отидох при нея с надеждата по някакъв начин да сведем до минимум проявата на прословутия целулит. А след бременността и раждането той някак си стана по-забележим. Тази процедура се извършва с помощта на специално оборудване. Облича се специален костюм, в който след това те изпомпват въздух и този костюм започва да те притиска. Когато лежите в него, вие изглеждате някак особено добре нахранени. И също така изглежда, че ако носите шлем, можете да летите в космоса. Само се шегувам, разбира се. Но процедурата е напълно безболезнена, въпреки че усещанията са странни. Така че просто думите не могат да предадат.В един момент изглежда, че малко помпа и ще стане неприятно, но това не достига. Като цяло те надуват костюма с въздух и лежат там, ти „натискаш“ за около 40 минути. Тогава, когато сте свободни от „оковите“, усещането, че все още сте стиснати, присъства от известно време. Ходих при нея на всеки 2 дни. Целият курс отне 10 сесии. По принцип тази процедура има добър ефект върху лимфния дренаж, притока на кръв и кара метаболизма да се ускори. Отидох при нея, преследвах целта за намаляване на проявата на целулит. И трябва да кажа, че ефектът беше очевиден или по-скоро на мястото, където целулитът обича да се заселва. Прословутата „портокалова кора“, която може да се наблюдава с просто око, стана едва забележима. Е, всъщност не очаквах тя да изчезне без следа. Освен това загубих 2,5 кг (без всъщност да направя нищо) и загубих 2 см в бедрата си. Тази процедура не е евтина. За 40 минути 1400 r. Но имах късмет. В салона, в който отидох, имаше просто действие. За всеки курс на всяка процедура на стойност над 10 r, се дава 50% отстъпка. Тоест, вместо 14 000, платих 7 000 рубли. Плюс това, все още им беше позволено да плащат не наведнъж, а чрез сесии. Като цяло бях много доволен и получих много нови впечатления. Между другото, искам да добавя, тази процедура има противопоказания. Така че, преди да преминете към терапия под налягане, уверете се, че нямате проблеми с кожата, със сърдечно-съдовата система, бъбреците и черния дроб, няма тромбофлебит, не сте хипертонични, нямате тумори, не сте бременна и имате момент няма критични дни.

Нео, http://otzovik.com/review_27686.html

Преминах на тази процедура - преминах курса 10 пъти, не забелязах никакъв ефект, просто краката ми започнаха да се чувстват по-лесно. Явно поради факта, че се занимавам активно с фитнес, нямаше специален ефект (намаляване на обема и т.н.). Мисля, че момичета, които не се натоварват с физическо. натоварвания, като тази процедура, ефектът трябва да бъде))

репризата http://www.woman.ru/beauty/body/thread/3957423/

Въпреки „нежната възраст“ (24 години), се сдобих с целулит - всичко заради заседнала работа. Мога да потвърдя: техниката работи. След пет сеанса забелязах, че кожата става по-еластична. Изглежда, ако се комбинира с фитнес, резултатът ще надмине всички очаквания!

Виктория, http://www.davajpohudeem.com/bez-diet/aparat/pressoterapia/otzyvy-foto-do-i-posle-2.html

Краката ме болят толкова много след първата сесия на терапия под налягане, че е само мускулна, вероятно ходих с трудност, такава болка, болка, дърпане, придърпване, просто ужас, краката ме болят една седмица, особено когато приличам или повдигам нещо. Има две вероятни причини: или нарушение на техниката по време на процедурата, или съдова патология, за която не знаех.

Надежда Ивановна, http://www.neboleem.net/pressoterapija.php

Статията е актуализирана: 27.06.2019 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (33 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Как да избелите сутиен как да върнете белотата на сутиен

Брокколи стъпка по стъпка с яйце 🥦 със снимка

Салата от телешки черен дроб: стъпка по стъпка 🥩 рецепта със снимка

Пилешки черен дроб котлети 🍥 стъпка по стъпка рецепта

красота

мода

диети