Тютюнопушене по време на кърмене: 6 правила, които трябва да знае една пушаща майка

Не толкова отдавна Световната здравна организация обяви нов принципен подход към кърменето: ако майката пуши, тя не трябва да спира кърменето, тъй като вредата от това е по-голяма, отколкото от храненето на сместа. Това доведе до разпространението на много погрешни схващания сред жените пушачи, че пушенето по време на кърмене не представлява заплаха за бебето. Ще се справим с основните.
Младата майка кърми бебето си

Като начало ще определим източника на такова противоречиво твърдение. Лекарите по света са единодушни в мнението, че за детето най-доброто хранене през първите 6 месеца от живота е майчиното мляко. Използването на която и да е от най-висококачествените смеси е нежелателно, ако майката има способността сама да храни бебето.

Освен това жените, които са пушили по време на бременност, имат слаби, болезнени, често недоносени бебета. За тях майчината кърма е истинска панацея за нормален растеж и развитие и следователно има голям ефект върху кърмата. И ако такова бебе се прехвърли на изкуствено хранене в името на неговата „безопасност“ от цигара, вредата ще бъде десет пъти по-голяма, отколкото при комбиниране на отрицателен навик и кърмене.

4 мита за цигара по време на лактация. Какво може да се случи, ако пушите с gv

 1. Млякото неутрализира токсините и отровите на тютюневия дим. Това не е вярно. Кърменето и тютюнопушенето подхранват тялото на бебето с пълния набор от токсични вещества, които майка му получава. Основният източник е, разбира се, млякото. Освен това бебето получава отрова от въздуха, ако родителите му пушат вкъщи, и от ръцете на майка си, ако не ги измие след прекъсване на дима.
 2. Никотинът се „разлага“ в тялото на майката и не представлява заплаха за детето. Никотинът преминава ли в кърмата? Да. Вреди ли бебето? Определено. Отровата и антипсихотичното лекарство причиняват същия спазъм на кръвоносните съдове в тялото на трохите, както в тялото на майката. Това осигурява натоварване на сърдечно-съдовата система, поява на метеочувствителност на детето, прекомерна възбудимост, сълзливост, нарушения на съня. Ако искате да прекарате дълги безсънни нощи, разклащайки бебето на ръце, пушете към здравето.Мама пуши с дете
 3. Пушенето по време на кърмене не влияе на обема на млякото. Дори както се отразява. Никотинът инхибира активността на хормона пролактин, който е отговорен за лактацията. В резултат нивото на лактация спада с 25%. Това е особено очевидно, ако пушенето и храненето на бебето се комбинират вече в първите дни след раждането, когато се формира основата на лактацията - необходимия хормонален фон в тялото на майката.
 4. Мама за пушене на мляко не се различава от нормалното. Това отново не е вярно. Вкусът на кърмата се влошава, придобива специфична миризма. Поради грубия вкус и неприятната воня, бебетата често хвърлят гърдите си през първите месеци от живота.

Опасността от тютюнопушене за дете

Защо тютюнопушенето е толкова вредно за кърмата? Как тютюнопушенето влияе на кърмата, вече разбрахме. Сега помислете за вредата, която носи на детето.

 • Никотинът е вълнуващ. Пушенето и кърменето водят до нарушен сън на детето, нервност, настроение.
 • Пушенето по време на кърмене е причина за внезапната смърт на новородените. Рискът се увеличава 5 пъти в семейства, където и двамата родители пушат, и 3 пъти, когато пуши само майката.
 • Децата са по-склонни към вирусни, настинки. Имунитетът на такива трохи е значително по-нисък от този на други деца. Често се разболяват в ранна детска възраст и в училище.
 • Чревната колика е по-остра. Токсините от цигарения дим променят чревната подвижност на бебето, което причинява болка и безпокойство.Те вредят и на горните участъци на стомашно-чревния тракт - бебето често плюе, яде по-малко и наддава на лошо тегло.
 • Децата изостават в развитието. Това е особено забележимо при деца, чиито майки не са оставили лош навик по време на бременност. В ранното детство трохите по-късно стоят на краката си, казват по-зле. В училище изостават от връстниците си, учат слабо.
Освен пряката вреда за здравето се формира и стабилен психологически стереотип. В юношеска възраст дете в 85% от случаите ще посегне за цигара, като продължава да влошава здравето си.

Мама разклаща бебето си и пуши цигара

Възможно ли е да се комбинират майчинството и цигарите?

Никой адекватен лекар няма да ви отговори положително на този въпрос. Но ако пристрастяването надвишава грижите за собственото ви дете за вас, направете поне всичко възможно, така че пушенето по време на кърменето да нанесе толкова малко вреда на бебето.

 • Никога не пушете с дете и в апартамент. Правете това само на улицата, като предотвратявате проникването на тютюнев дим в стаята.
 • Променете обичайната цигара на електронна. Нейната вреда е малко по-малка, но усещанията са същите.
 • След почивка хранете не по-рано от 2 часа. Проникването на токсини в млякото става в рамките на 60 минути. Приблизително същото количество е необходимо за премахване на лъвския им дял в млякото. Съответно, трябва да запалите цигара възможно най-скоро след хранене и да не прилагате към нея до следващото.
 • Не пушете през нощта от 9:00 до 9:00. Това е периодът на максимална активност на пролактин, който е отговорен за наличието на мляко в гърдата на майката.
 • Пийте колкото е възможно повече течност. 2 литра вода на ден ще намали дозата токсини в гърдите ви.
 • Яжте пълноценно. Унищожаването на витамин С от никотина и други полезни вещества може да бъде компенсирано само чрез допълнителния им прием.

И основният съвет: намалете броя на цигарите на ден до минимум. Не трябва да има повече от 5, а още по-добре - изобщо нито един! Така вие давате на детето си щастие от здравословен живот.

Статията е актуализирана: 27.06.2019 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (38 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Прости канелени рулца по стъпка по стъпка 🥐 рецепта със снимка

Салата с пушено пиле и гъби по стъпка по стъпка рецепта със снимка

Постни котлети от карфиол 🥦 според стъпка по стъпка рецепта със снимка

"Acylact": инструкции за употреба при вагиноза, вагинит, кандидоза + отзиви

красота

мода

диети