Менопаузата при жените: как протича нормално и с патология, начини за облекчаване на симптомите на менопаузата

Климаксът е естествен процес на стареене на женското тяло, свързан със завършването на репродуктивната функция. Може да изтече незабелязано. Но често симптомите са ярки, на фона на менопаузата хроничните заболявания се влошават и се появяват нови. С правилния подход и лечение повечето пациенти успяват да преживеят този етап безболезнено дори със сложен курс.
Лекар търси данни за менопаузата

Младите момичета всъщност не мислят за менопаузата, вярвайки, че този период ще дойде скоро. Минимални години след 50. Но съвременният начин на живот, екологията, медицинският напредък (широкото използване на IVF, лапароскопия на яйчниците) променят традиционното разбиране за функционирането на женското тяло. Днес първите прояви на менопаузата често засягат жените на възраст от 43-45 години, а понякога дори и по-рано.

Етапи на развитие

Изчезването на репродуктивната функция възниква в резултат на стареене на яйчниците. Процесът протича гладко, обхващайки всички системи и органи. Менопаузата се преживява не само от жени, но и от мъже. Но в последния хормоналната настройка протича по-систематично, без специални здравословни проблеми и неприятни усещания.

При жените промените започват с хипоталамуса и хипофизата. Именно тези части на мозъка регулират притока на половите хормони в кръвта. Фоликуларният апарат на яйчника синтезира все по-малко и по-малко естрогени, докато мъжките полови хормони за определен период се произвеждат в същото количество. Поради тази причина в началото на менопаузата нивата на андроген надделяват над естрогените. Има хормонален дисбаланс, който провокира повечето от промените. Включително поради това, теглото може да се увеличи.

Периодът на менопаузата се състои от няколко етапа.

 • в пременопауза, Средно този период продължава от 45 години до началото на персистиращата менопауза. По това време започва първоначалното хормонално преструктуриране - яйчниците все още активно функционират, но менструалният цикъл става нередовен. Вече може да се усети леко зачервяване и други симптоми.
 • Менопауза (менопауза), То идва от момента на последната менструация. Обикновено тя пада до 51 години, въпреки че в определени случаи може да дойде рано или късно (до 40 и след 50 години).
 • перименопаузата, Периодът, който обхваща пременопаузата и няколко години менопауза, когато симптомите на умиращата функция на яйчниците са изразени. Характеризира се с постепенно намаляване на нивото на половите хормони, прекратяване на овулацията. По това време е почти невъзможно да забременеете, дори с IVF. Шансовете са само при използването на донорски яйца. Първите, които „изчезват“ са гестагените, които регулират менструалната функция. Менструацията идва по-рядко и сега те ще станат много по-къси. Може да има забавяне, функционални кисти, както и силно кървене. По време на изтощаването на яйчниците се произвежда по-малко от 17-бета-естрадиол, чието ниво намалява максимално след последната менструация. Недостигът му води до менопаузални разстройства. Сега основната роля се играе от фоликулостимулиращия хормон, чието ниво се увеличава след менопаузата.
 • Postmenopause, Тя започва година след менопаузата и продължава до края на живота. По това време яйчниците най-накрая намаляват по размер и се „набръчкват“.След 60 години тежат половината от репродуктивната им възраст (около 4 g), често са трудни за визуализиране с помощта на ултразвук.
Изчезването на репродуктивната функция е максималното намаляване на производството на полови хормони поради изтощение на яйчниците. Но синтезът им не спира напълно, в допълнение към това, малко количество продължава да се произвежда от черния дроб, надбъбречните жлези, мастната тъкан, а също и мускулната тъкан. Състоянието на кулминацията обикновено трае до пет години, след което основните симптоми отминават и остават само ефектите на естрогенния дефицит.

видове

Включването на репродуктивната функция е възможно по няколко начина.

 • физиологически, Това е естествен процес на стареене на яйчниците и прекратяване на репродуктивната функция.
 • патологичен, Това е менопауза с ненормален курс, нарушена работа и намаляване на качеството на живот.
 • Медицински или хирургически, Разновидности на патологична менопауза, когато състоянието е причинено изкуствено чрез приемане на лекарства или чрез отстраняване на яйчниците. Най-често процесът е свързан със заболявания на половите органи, млечните жлези.
 • рано, Стига се до 40 години поради вътрешни и външни фактори. Синоним на понятието е синдромът на изчерпани яйчници.
 • късно, Появява се след 55 години и се дължи главно на наследствеността. До този момент една жена активно менструира.

симптоми

Реорганизацията на хормоналния фон засяга цялото тяло. Органите и техните системи, които са засегнати от менопаузата, могат условно да бъдат разделени на две групи:

 • репродуктивна - хипофизна жлеза, хипоталамус, млечни жлези, гениталии;
 • не-репродуктивен - сърдечно-съдова система, мозък, съединителна тъкан, мускулно-скелетна тъкан, черен дроб, пикочен мехур и уретра, стомашно-чревен тракт, кожа и коса.

Основният критерий за класификацията на симптомите в менопаузата е времето на тяхното проявление. отличава:

 • рано;
 • отлага;
 • по-късно.

рано

Симптомите на ранна менопауза включват следното.

 • вазомоторен, Това са горещи вълни, втрисане, разширяване на капилярите по кожата на лицето, шията, гърдите, ръцете, обилно изпотяване, промени в телесната температура, главоболие, сърцебиене, спадане на кръвното налягане, гадене. Такива симптоми се появяват при 80% от жените, които са достигнали прага на менопаузата.
 • psychoemotional, Тази раздразнителност, разсеяност, чувство на безпокойство и самота, резки промени в настроението, безсъние, депресия, липса на сексуално желание. Открит е при 15-20% от пациентите.
Ранните симптоми се появяват по време и след пременопаузата. Заедно с тях хипертонията, коронарната болест на сърцето, неврозата и депресията могат да се влошат.

Разсрочено

Средносрочните симптоми включват:

 • урогенитални нарушения - често уриниране и уринарна инконтиненция, парене, сърбеж, вагинална сухота, дискомфорт и болка с интимност;
 • кожни промени - бръчки, загуба на влага, еластичност и твърдост на кожата, чупливи нокти, косопад, птоза (увиснала) на гърдите.

Те се появяват две до четири години след менопаузата, заедно с хроничните урогенитални заболявания.

късно

Късните симптоми включват метаболитни нарушения - атеросклероза, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания, болест на Алцхаймер. Те се появяват пет до шест години след началото на менопаузата, също причинени от липса на полови хормони.

Всички тези признаци са обобщени в определение - менопаузен синдром. Тя се влияе от такива фактори като наследственост, начин на живот, хронични заболявания, постоянството на менструалния цикъл, бременност и раждане, наличието на редовен секс.

Жена, която се опитва да се охлади

поличби

Жените, навършили 45 години, вече могат да забележат предвестниците на менопаузата. Често това се случва много преди да приключи редовният период.

 • Приливите и отливите, В отговор на хормоналните колебания, терморегулаторната система задейства механизма на "подаване на топлина", което се проявява чрез горещи вълни, резки промени в телесната температура, треперене, втрисане. Първо, усещанията засягат лицето, зоната на деколтето, които зачервяват и изтръпват. Тогава процесът се простира до горните и долните крайници. На този фон сърцебиенето може да се засили и потта може да се засили. Такива топлинни потоци продължават от пет до десет минути, могат да се повтарят няколко пъти на ден. Колкото по-близо до менопаузата, толкова по-често. В случай на патологичен курс могат да се записват до 20-30 епизода на ден.
 • безсъние, Може да провокира същите приливи и отливи. Мнозина отбелязват, че се събуждат през нощта няколко минути преди атаката, болезнено я преживяват и след това не могат да заспят дълго време.
 • Провали на цикъла, Първият признак на изчерпване на функцията на яйчниците е съкратен цикъл. Забавянията се появяват постепенно, менструацията може да отсъства месец или два подред, след което да се върне към нормалното. В този случай изхвърлянето е обилно, със съсиреци може да се появи доброкачествена ендометриална хиперплазия.
 • Невротични разстройства, Често има дразнене, тревожност, умора, агресия. Всичко това се случва неусетно за самата жена, но осезаемо за нейния вътрешен кръг.
 • Промени в формата, Преобладаването на мъжките хормони може да повлияе на формата на тялото, да се прояви като неразумно наддаване на тегло. За да се поддържа хармонията, е необходимо да се увеличи физическата активност и да се коригира диетата.

В комбинация или поотделно тези симптоми показват наближаваща менопауза. За да потвърдите предположенията, трябва да се консултирате с лекар.

диагностика

Комуникацията с лекаря започва с медицинска история. Установени са минали операции, съпътстващи ендокринологични патологии и соматични заболявания, наследствени рискове за рак на гърдата и тромбоза. Изследват се антропометрични показатели: измерват се телесното тегло и височина, кръвното налягане и пулсът.

Един от методите за диагностика е индексът на Куперман. Това е специална таблица, в която по скалата от 0 до 3 точки се оценява тежестта на различни симптоми на менопауза. В резултат на това се разкрива тежестта на менопаузалните прояви. Следните проучвания също са от значение:

 • кръвен тест за естрогени, пролактин, FSH, LH, тестостерон, TSH;
 • биохимични изследвания и анализ на кръвния липиден спектър;
 • коагулация;
 • Ултразвук на тазовите органи и млечните жлези;
 • мамография;
 • остеоденситометрия (изследване на костната минерална плътност).

Таблицата показва стойностите на лабораторните изследвания, които показват наближаваща менопауза.

Таблица - Промени в тестовете с менопауза

индикаториСтойности в менопаузата
Ниво на естрадиол в кръвтаПод 80 mol / L
Съотношението на естрадиол и естролПо-долу 1
андрогениНад възрастовата норма
LH / FSH индексПо-долу 1
Ниво на FSH в кръвтаПовече от 10-15 мед / л
AMH кръвПо-малко от 0,3-0,6 ng / ml

лечение

Съвременните медицински знания могат да сведат до минимум проявите в менопаузата, да запазят красотата и младостта. Само специалистът може да избере най-подходящия вариант за лечение, като вземе предвид показанията и противопоказанията.

Хормонозаместителна терапия

Същността на ХЗТ (хормонозаместителна терапия) е, че на жената се предписват лекарства, които съдържат синтетични аналози на естествени полови хормони. Те симулират действието си, възстановявайки функциите на органите и системите. Такава терапия се счита за най-ефективната, но има много противопоказания. Сред тях са:

 • онкологични заболявания;
 • заболяване на гърдата;
 • заболявания на черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур;
 • захарен диабет;
 • тромбофлебит, тромбоемболия, инсулт, анамнеза за сърдечен удар.

HRT се използва само според указанията на специалист след серия от тестове. Възможно е да приемате монохормонални или комбинирани лекарства. Основните представители на такива фондове са изброени в таблицата.

Таблица - Подготовка за ХЗТ

Групатапрепарати
На базата на естроген- "Премарин";
- "Естрофеминал";
- "Гормоплекс"
Въз основа на прогестогени- "Ипрожин";
- "Дюфастон";
- "Утрожестан";
- Норколут
комбиниран- "Климонорм";
- "Климен";
- „Дивина“;
- "Цикъл-Прогинова";
- "Divitren";
- „Фемостън“

Има и средства, които предполагат локални и трансдермални ефекти. Това са хормонални кремове, спирали, мазилки. Сред последните са широко известни „Климара“, „Естрадерм“, „Менорест“. От предписаните гелове "Divigel", "Estrogel."

Местните урогенитални нарушения се елиминират от Ovestin, представени под формата на перорални таблетки, вагинален крем и супозитории. Може да се използва ленено семе имасло от морски зърнастец.

фитохормони

ХЗТ има впечатляващ списък от противопоказания и странични ефекти. Алтернатива са фитоестрогените. Това са препарати, съдържащи вещества от растителен произход, които симулират функциите и ефектите на женските полови хормони. Такива средства включват:

 • "Klimadinon" - на базата на екстракт от коренища на цимицифуга, най-известният фитохормон, който пресъздава ефектите на естрогена;
 • "Чи-Клим" - също е разработена въз основа на цимицифуги;
 • "Feminal" - фитоестроген на базата на екстракти от детелина;
 • "Inoklym" - Основата е соята.

билки

За коригиране на нарушенията могат да се използват билкови лекарства на базата на билки, съдържащи фитоестрогени. Най-ефективните инструменти, базирани на:

хомеопатия

Основата на такива лекарства са синтетични, растителни и други вещества в микроконцентрации. Хомеопатичните лекарства не оказват мощен ефект върху облекчаването на синдрома на менопаузата, но той има важен плацебо ефект през този период. Сред тези лекарства са известни "Климаксан", "Ременс", "Климакт-Хел", "Станъм".

Лекарят съветва пациента

психотерапия

Важно е да имате правилното отношение. За постигане на желания ефект и коригиране на психоемоционалното състояние помагат класовете със специалист. Въпреки ниската популярност на тези сесии в постсъветското пространство, те са много ефективни.

В същото време се използват успокоителни средства (например тинктури от маточина, валериана) и антидепресанти, особено с нестабилно психоемоционално състояние.

начин на живот

Необходимо е да се отървете от лошите навици, обърнете максимално внимание на здравето си, прегледайте графика, премахнете емоционалния и физическия стрес.

Основна роля за благосъстоянието играе правилното хранене. В диетата трябва да има много пресни зеленчуци и плодове, сушени плодове, мляко и храни с високо съдържание на калций.

Полезни комплекси с магнезий, фолиева киселина, витамини D, Е, група В, калций. Показване на чести разходки на чист въздух и проветряване на стаята.

Последствията

Хормоналните промени и изчезването на репродуктивната функция засягат всички системи на тялото.

 • Лигавицата и кожата, Цветът на кожата става тъп, появяват се бръчки, стрии, сухота. Претърсването на лигавиците води до развитие на възпалителни процеси с атрофичен характер във влагалището, шийката на матката. Често се появяват вагиноза, кандидоза, сърбеж, парене в областта на гениталиите, проблеми с уринирането, възпаление на пикочния мехур. Сухата стомашно-чревна лигавица е изпотяване, храносмилане, болка и "бучка" усещане по хранопровода.
 • Кости и гръбначен стълб, Костите стават слаби и чупливи, плътността им намалява. Остеопорозата увеличава риска от наранявания и засилва дегенеративните процеси. По-късно болките в ставите и мускулите започват да се притесняват, промени в стойката.
 • Сърдечно-съдова система, Рискът от увреждане на съдовия ендотел се увеличава, по-късно тук се отлагат холестеролни плаки. Всичко това води до разлики в кръвното налягане, намаляване на съпротивлението на съдовите стени към колебания, тяхната еластичност намалява. В резултат на това се увеличава вероятността от инфаркти и инсулти.Ситуацията се влошава от увеличаване на телесното тегло, което в тази възраст е по-трудно да се контролира.
 • Мозъкът, Липсата на хормони засяга и мозъчната кора, някои части на централната нервна система. Чести горещи вълни, съдови патологии, неврози - всичко това влошава мозъчната дейност, намалява паметта и способността за концентрация.
Дългосрочните и ранните последици от менопаузата се спират чрез правилно подбрана хормонозаместителна терапия, промени в начина на живот и хранене.

Характеристики на патологичната менопауза

Менопаузата може да бъде естествена и изкуствена. В медицината тези видове изчезване на функцията на яйчниците се определят като физиологични и патологични. Последното се дължи на следните фактори.

 • хирургическа намеса, Тя включва отстраняването на яйчниците отделно или заедно с матката. В случаите, когато се отстраняват само придатъци или само матката, менопаузата не идва веднага, а преди естественото време. Ако се отрежат два яйчника наведнъж, изчезването на репродуктивната функция става в рамките на няколко дни.
 • Излагане на лекарства, Прием на мощни лекарства за безплодие, ендометриоза временно инхибира функцията на яйчниците. Недостигът на хормони помага за намаляване на симптомите. Това лечение връща шансовете за забременяване и благоприятен перинатален период.
 • Излъчване на радиация, Менопаузата възниква поради прекомерно облъчване, често след лъчева терапия.

Също така, концепцията за състояние преди климакс се използва за характеризиране на тежък климактеричен синдром, можете да прочетете за това, като посетите форума за предменопаузата. Този период е придружен от изразени симптоми, обостряне на хронични заболявания и развитие на нови, засягащи целевите органи на менопаузата.

Отзиви

Преструктурирането ми започна на 47. В началото цикълът се спря, след това менструацията беше веднъж на шест месеца, а след това напълно спря преди година. Има миома, Макар и да не намалява, но и да не расте. Приливите и отливите понякога са, но не са ясно изразени. Притеснено преди около шест месеца: теглото започна да расте, започнаха мигрени и като цяло някак изсъхнаха от лицето. Моят приятел връстник изглежда страхотно, нейният гинеколог е разработил цяла програма от хранителни добавки. Знам, че тя пие соево мляко (между другото, много ми хареса, просто струва малко), приема определени витамини и допелгерц "менопауза". Приятел казва, че на масата й всичко е подредено в кутии - сутрин, ден, нощ. Плюс това тя прави гимнастика на Carol Maggio и прави йога веднъж седмично. Преди петнадесет години тя изглеждаше на 50 и беше мудна и мрачна, днес й се дава 35 и е весела и енергична. Не лъжа. Вдъхновен от нейния пример, си уговорих среща с гинеколог-ендокринолог в готин медицински център. Всички гинеколози там се оказаха млади жени. (Опитах се да стигна до възрастните хора). Говорихме на различни езици и разговорът заключи, че няма нужда да се пие нищо. И анализ за хормони също не е необходим. И като цяло, тя не разбра какво искам. Ще помоля приятеля ми да напише всичките й препоръки и да ви уведоми.

51-годишна възраст, http://www.woman.ru/health/woman-health/thread/3871164/

Аз съм на 54 години. Ако цикълът току-що започна да се заблуждава, би било много по-лесно. Но приливите и отливите предизвикват такова състояние, че не искате да живеете. Налягането скача нагоре и надолу, понякога пада до припадък, периодично - неистов пулс. И разбирам колко лесно е да получите инфаркт или инсулт. Преди това никога дори във ваната, така че не се потях. Сега почти всеки час ставам все почервенял и изпотен. Yeststo, раздразнителност, защото това изчерпва всичко ужасно. Не говоря за факта, че не мога да си позволя цялата „пот“ от предишни физически натоварвания и без тях никоя диета не помага. И никакви хомеопатични лекарства не помагат изобщо !!! И лекарят не предписва хормони, защото фибромиомът казва, че ще бъде по-добре, ако менструацията изобщо приключи. Просто не знам как да го оцеля и колко дълго ще продължи ...

Възраст забавление, http://www.woman.ru/health/woman-health/thread/3871164/

Кулминацията на майка ми продължи доста време.Нервността и горещите вълни отстраниха хомеопатичните капсули с фитоестрогени Klimafit-911, около месец по-късно, когато тя не можа да издържи всичко това и все пак реши да се подложи на лечение. Ето защо, основното е да изберете правилните средства за менопаузата и тогава всичко ще е наред. Но тъй като това не са хормони, първо трябва да ги пиете поне 2 месеца.

Алена, http://www.divomix.com/forum/klimaks-u-zhenshhin-simptomy-vozrast/

Тежкият климактеричен синдром ми беше доставен в медицинския център. Чувствах се толкова зле, че мислех, че умирам. слабост, сърцебиене, висока температура, високо кръвно налягане, депресия. благодарение на гинеколога. след предписаното лечение, веднага стана по-добре. затова се свържете с вашия гинеколог.

48, http://forum.ykt.ru/viewmsg.jsp?id=23389480

Маша, да, имам го вече 5 години, това е кошмар, горещи вълни, неуспех на налягането, после ниско, после много високо, седях на Анджелика 4 години, всичко беше наред, но имаше проблем с гърдата, тумор в гърдите, спешна нужда да се откажа от хормоналната и адът започна отново, а не животът. Не мога да се занимавам с физическо възпитание, защото е бурно, има шум в главата, повишава се налягането, невъзможно е да спя, горещи вълни, после в топлина, после в студ, не знам какво още да пия през този период, опитах всички нехормонални лекарства, като цяло те мъртви птици. Не знам колко по-дълго мога да издържа на тази екзекуция, а не на живота и най-важното е, че лекарите не могат да помогнат на нищо.

Татяна, http://forum.ykt.ru/viewmsg.jsp?id=23389480

Статията е актуализирана: 27.06.2019 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (33 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Чай Oolong за отслабване: всички тънкости на наистина китайска напитка

Свински свински ребра стъпка по стъпка рецепта със снимка

Нежно мързеливо зеле се търкаля във фурната според стъпка по стъпка рецепта със снимка

Полезни съвети

красота

мода

диети