Как да изберем прашка: преглед на моделите и съветите

Как да изберем прашка за новородени - такъв въпрос тревожи всяка млада майка, защото иска да даде на детето си всичко най-добро, да направи живота му по-удобен и приятен. Заобиколен от топлина и любов. Е, ако наблизо има помощници - баба или по-голямо дете. Но как всеки може да бъде навреме, ако няма помощ, но е необходимо да се възстанови реда у дома, и да избягате до магазина и да готвите вечеря? И тук идва модерната модификация на най-старото устройство за носене на деца - прашка!
Бебе в прашка

Какво е слинг и как да изберем правилния модел

Прашка е парче плат, използвано за транспортиране на бебе. Преведено от английски слинг - прашка. Историята на създаването на прашката е толкова дълбока, че учените са на хиляди години! В различни култури децата се носели в шалове, шалове, престилки и други превръзки.

Използването на прашка помага на майката да освободи ръцете си, което дава възможност да бъде в постоянен контакт с бебето, толкова необходимо, за да се адаптира бебето към нов непознат свят. Но прашката играе добра услуга само ако се използва правилно и е избрана според възрастта. Когато избирате прашка, трябва да обърнете внимание на три неща.

 1. Необходимо е да се вземе предвид възрастта и теглото на детето - изборът на модела „носене“ зависи от това.
 2. Трябва да решите по кое време на годината ще ходите с детето.
 3. Изборът на прашка също зависи от естеството на бебето, начина на живот на мама и нейните нужди.

Сега нека поговорим подробно за всеки модел слинг, неговите плюсове и минуси и колко години може да бъде бебе в слинг.

Прашка с пръстени

Прашка с пръстени

Прашка с пръстени е дълга лента от плат, от едната страна на която са пришити два пръстена. Как да използвате прашка с пръстени: вторият край на мрежата се прекарва през пръстените и се фиксира сигурно. Такъв прашка се носи над главата и се носи на едното рамо. За да не се набие тъканта под тежестта на детето в рамото, това място се запечатва и зашива с „акордеон“.
Прашката на пръстените е много подходяща за начинаещи прашки, лесно се учи. Това е идеално за новородени, които се нуждаят особено от майчината топлина и често питат за дръжки. До четири месеца бебето трябва да бъде поставено хоризонтално. И ако бебето е гладно, тогава можете да го нахраните незабелязано от другите.

Такъв прашка е удобен за използване в домашни условия, правейки домакинска работа. Ако бебето заспи, е много лесно да премахнете прашката с бебето, без да го събуждате. За да направите това, просто разхлабете халките и се огънете над яслите.

Прашка с пръстени е подходяща и за по-големи деца: детето може да бъде в изправено положение, седнало или полуседящо. А любопитните деца ще трябва да нарват позиция зад гърба или отстрани, което отваря широк изглед за бебето, докато ходи и пътува. Прашка с пръстени е удобна за болест на движението на дете, за отиване до магазина и клиниката.

минуси:

 • трудно е да носиш дете с тегло над 8-10 кг;
 • натоварването пада върху рамото на една майка, следователно, за да се избегнат здравословни проблеми, е необходимо да се редуват раменете.

Възраст на детето: от раждането до една година и половина.

Слинг джоб

Слинг джобът има същите характеристики като прашката на пръстените, само че е по-компактен и по-лек. Той има джоб, специално изрязан под задника на фъстъче. Такъв прашка се шие според индивидуалния размер на майката и като се вземе предвид възрастта на бебето.

минуси:

 • не са подходящи и за двамата родители, ако са с различно телосложение;
 • трудно е да носиш голямо бебе, тъй като натоварването пада върху едното рамо;
 • няма опашка, като прашка с пръстени, която да покрие детето от слънцето или любознателните очи.

Възраст на детето: от раждането до една година и половина.

Слинг шал

Слинг шал

Слинг шалът е плетена или изтъкана тъкан с дължина от четири до шест метра и ширина от 40 до 70 см. Прашката е вързана по определен начин около тялото на майката, като образува джоб за бебето. За размер 40-44 ще отиде дължина от 4 метра, за размери 46-50 са достатъчни 4,5-5 метра, а от 52 размера - 5-6 метра. Слинг шал може да се носи на едно или две рамене.

Този прашка е подходящ както за новородени, така и за по-големи бебета. Идеален за дълги разходки, пътувания. Поради равномерното натоварване гърбът не се уморява да носи дори добре хранени фъстъци. Има толкова много опции за връзване на шал.

минуси:

 • не е удобен за домашна употреба. Тъй като е трудно да поставите бебе, което е заспало в леглото, без да нарушавате съня му, защото за това ще трябва да разгърнете цялото платно на шалчето;
 • изисква някои умения за връзване;
 • при мръсно време или когато отидете в клиниката, ще бъде трудно да превържете шалчето, без да оцветете краищата му.

Възраст на детето: от раждането до две години.

Физиологична раница

Има няколко негови разновидности: бърза слинг, ерго-раница, прашка-раница. Това са устройства за транспортиране на деца, наподобяващи раница. Те представляват плътен плат от плат, към който са пришити колан и каишки с пластмасови закопчалки (закопчалки). Тук не е нужно да връзвате нищо, увийте го - просто коригирайте размера веднъж според фигурата и щракнете три закопчалки. Физиологичната раница е много лесна за използване.

Можете да започнете да носите ерго-раница за новородени, когато децата вече уверено държат главите си и повдигат добре краката си с „жаба“. За разлика от традиционните „kenguryatniks“, раницата осигурява на детето физиологично правилна позиция с широко разперени крака. В този случай натоварването не пада върху чатала на бебето, а се разпределя равномерно върху задника, бедрата и гърба. Тази позиция е одобрена и препоръчана от ортопеди и е безопасна за детето.

Удобно е да носите дори тежък фъстък в раница. Теглото практически не се забелязва, тъй като се разпределя равномерно по долната част на гърба и бедрата на мама или татко.

Ще бъде удобно детето да спи дори в изправено положение - главата му може да бъде фиксирана в желаното положение с помощта на облегалка за глава, регулируема чрез бутони. Децата в тази раница могат да се носят отпред, отстрани и отзад. Няма да е трудно да нахраните бебето, без да го извадите от „седлото“ - достатъчно е да отпуснете малко каишките, така че главата на бебето да е на нивото на гърдите.

По-малко:

 • невъзможно е да носите бебето в хоризонтално положение.

Възраст на детето: от три до четири месеца до три до четири години.

Май прашка

Май-слингът за новородени е сходен по функционалност с бързия, само в ъглите няма ремъци със закопчалки, но се фиксира към тялото с помощта на дълги ремъци-колани. Долните ремъци на майския прашка са вързани зад гърба в кръста на носача за прашка. И горните се хвърлят през раменете, след това се кръстосват и извеждат напред зад гърба на детето. След това можете веднага да направите възел или да завъртите каишките, след което да ги върнете назад и да ги вържете отново.

Такъв прашка е добра алтернатива на шал-шал, но се облича много по-бързо. Натоварването на гърба на майката се разпределя възможно най-равномерно. Опитните бебешки прашки могат лесно да поставят бебето в легнало положение и да се хранят.

минуси:

 • не е подходящ за полагане на детето в хоризонтално положение;
 • ширината на каишките не се регулира, за разлика от прашка-шал.

Възраст на детето: от три до четири месеца до три до четири години.

Аква прашка

Аква слингът е предназначен за плуване заедно у дома, в басейна или на открито. Тя е ушита от дишаща тънка водоустойчива тъкан, която не предава ултравиолетови лъчи, в идеалния случай от естествена коприна.Моделът може да бъде всеки от горните сапани.

Избор на прашки: материал, цвят и дизайн

Струва си да обърнете внимание на материала, от който е пришит прашката. Всичко зависи от годишното време, в което ще използвате прашката, и от климатичните особености на вашия регион. За лятото е по-добре да използвате тънки естествени материи - памук или лен. През зимата шалът ще бъде много топъл поради големия брой намотки, а през лятото е по-добре да го замените с май-прашка. Имайте предвид, че детето ще трябва да облече слой дрехи по-малко, тъй като има допълнителна топлина от майката.

Сега на пазара има огромно разнообразие от цветове и шарки. Прашката може да се шие сама или по поръчка, с индивидуален дизайн, бродерия или апликация.
В съвременния свят прашката е не само помощник на мама, но и стилен аксесоар. Тя ще подчертае вашата индивидуалност и ще се превърне в неразделна част от общия с бебето гардероб.

Бъдете активен слинг за бебета! Използвайте множество сапани. Комбинацията от дори два модела ще ви позволи да се чувствате максимално комфортно навсякъде. За да изберете своя прашка, не се колебайте да опитате няколко и да разберете кой прашка е шит специално за вас. Ако вашите познати нямат прашки, то вероятно те са във вашия двор или в съседния двор, които с ентусиазъм ще споделят опита си и с удоволствие ще ви научат как да използвате прашка.

За да обобщим

Изборът на прашки е отговорен бизнес. Използвайки нашите съвети, вие ще направите правилния избор! Всеки прашка е добър по свой начин, но те имат едно общо нещо - те са ортопедични полезни и безопасни. В хоризонтално положение детето лежи сякаш в ръцете на майка си, а във вертикално положение - във физиологичната поза на "жаба" или "ембрион". Сдобивайки се с прашка, вие ще станете подвижна майка с бебе „на ръце”, без да навреди на здравето й!

Видео инструкции как да използвате прашката

Прашка с пръстени

Слинг шал

Май прашка

Актуализиран статия: 27.11.2018 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (39 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Поетапна диета супа ому със снимка

Капучино кафе: домашна рецепта

Манти за манти по стъпка по стъпка рецепта със снимка

Гербера на закрито: грижи за дома, отглеждане на семена, цъфтеж

красота

мода

диети