Разликата между близнаци и близнаци: как да различим подобни деца

Често се чудим как близнаците се различават от близнаците, когато виждаме еднакви братя и сестри. Защо наричаме едни близнаци, а други близнаци? Каква всъщност е разликата и чертите на същите тези хора?
Момчета близнаци

Сред учените няма такова нещо като „близнаци“. Използва се само научният термин „близнаци“. Ако погледнете училищен учебник по биология, тогава не забравяйте, че нероденото бебе се развива в оплодена яйцеклетка, което може да бъде потвърдено от Wikipedia. Има еднакви (монозиготни) и хетерогенни (дизиготични, тризиготни и др.) Ембриони.

Основната разлика между близнаците: в зачеването!

Каква е разликата между близнаци и близнаци и по какво се различават близнаците близнаци на първо място с прости думи? Специалният процес на зачеване. Долната линия е, че различните клетки се оплождат от отделни сперматозоиди. Гинеколозите го наричат ​​многоплодна бременност. Когато едно яйце се раздели на няколко клетки, най-често се зачеват две еднакви близнаци. Развитието на плода протича по отделен начин, въпреки че зачеването е станало поради една сперма. А близнаците са името на разнородни близнаци в ненаучна среда. Те се развиват в различни оплодени яйца. Най-просто казано, отделните мъжки клетки оплождат две различни женски клетки почти едновременно.

Има ли близнаци момче и момиче? По правило близнаците са еднополови, но близнаците не са. Той се е родил по едно и също време близнаци от различен пол - момче и момиче са били наричани кралски близнаци. Също така близнаците имат идентичен разрез и цвят на очите, тонус на кожата, структура на косата. Близнаците най-често дублират черти един на друг, но не могат да бъдат по-сходни от брат и сестра, които са родени с малка разлика във времето.

В генетично отношение разликите и приликите са много по-големи. Идентичните ембриони имат същия набор от гени, кръвна група и Rh фактор. Дори пръстовите отпечатъци се сближават. Ако някога им се наложи да направят трансплантация на органи, вероятно операцията ще бъде успешна. За raznoyajtsevym такива замествания са несъвместими, тъй като в биологичен смисъл те са напълно различни.

Изненаданите близнаци изглеждат по един начин

Каква е вероятността да имаш близнаци

Това обикновено е въпрос на случайност. Генетиката все още не може надеждно да установи какъв трябва да бъде редът на гените за тяхното зачеване. Смята се, че по-често това се случва по майчина страна и се предава от баба на внучка. Учените обаче вече са стигнали до някои доказани факти, които увеличават вероятността за близнаци.

  • възраст, Колкото по-стара е жената, толкова повече случаи на многоплодна бременност. Например във Франция пикът на раждането на противоположни близнаци пада на майката на 35-40 години. Някои гинеколози смятат, че това е причината раждането на дете на 36-годишна възраст и по-късно да стане опасно, тъй като матката не може да понесе такова натоварване под формата на два ембриона.
  • Фигурата показва как този или онзи близнациконтрацепция, При прекомерна употреба на хормонална контрацепция вероятността да имате близнаци се увеличава. Всичко заради хормона гонадотропин. Той е отговорен за стимулирането на зреенето на женските зародишни клетки. По време на периода на овулация яйчникът може да даде и оплоди две или три яйца, поради което ще се родят близнаци или тризнаци.
  • Лечение на безплодие, В случай, когато една жена започне да се лекува от безплодие и постоянно се намира под подходящи лекарства, които стимулират яйчниците с ускорен темп.
  • IVF, По време на ин витро (изкуственото) оплождане вероятността да има противоположни близнаци се увеличава.
Идентичните близнаци се раждат около 1 път за 3-4 хиляди раждания. С честота от 1 раждане се зачеват 90 близнаци. Напоследък обаче статистиката се увеличава и последните излизат на бял свят много по-често.

Може ли ултразвукът да разкрие разликата между близнаци и близнаци?

Да, можете. Но само ако яйцето се раздвоява преди въвеждането. В противен случай картината по време на прегледа ще изглежда, че жена носи близнаци и могат да се родят близнаци.

Не винаги разликата може да се види в структурата на плода по време на бременност. Разликата може да бъде фиксирана, ако ембрионите са хетеросексуални. Въпреки това, дори и тук човек не може да бъде напълно сигурен, защото след раждането става ясно: близнаци са се родили, въпреки че ултразвук открива близнаци на пода на ембрионите.

Светлокоси момичета близнаци с червени лъкове

Каква е разликата между образованието на близнаци и близнаци

След зачеването и раждането бебетата имат труден начин да растат и израстват. Като се има предвид, че такива деца са специални, тогава възпитанието трябва да е подходящо, както смятат много родители. Това обаче не е напълно вярно.

Честата разлика между близнаци и близнаци е забележима по отношение на образованието. Те почти нямат прилики в характера, таланта или други наклонности. По една проста причина - всяко дете е възпитано и развиващо се в своята среда и дори близнаците, сходни по всички генетични и биологични параметри, могат да бъдат напълно различни по характер, темперамент и вкусови предпочитания. Близнаците, напротив, могат да имат едни и същи възгледи и са възпитани по един и същи начин, но няма да имат биологични сходства.

През 1922 г. в Щатите е проведен експеримент. Две еднакви момичета близнаци, Джеси и Беси, бяха изпратени в приемни семейства две седмици след раждането. Както си спомняме, еднакви близнаци имат еднакъв набор от гени. Само в този случай те имаха различни условия на живот. Първия път те се срещнаха на 18-годишна възраст и се оказа, че имат сходно ниво на интелигентност, енергия и двамата са имали туберкулоза. Но момичетата имаха различни вкусови предпочитания, погледи към живота, мнения по проблемни въпроси и житейски стремежи.

Брат и сестра слушат музика заедно

заключение

И така, основните разлики между близнаци и близнаци:

  • различен процес на зачеване и развитие на плода: еднакви яйца се развиват в едно яйце и се считат за близнаци, хетерогенни - в различни яйца и се считат за близнаци;
  • близнаците са винаги гей, а близнаците са предимно хетеросексуални;
  • близнаците, макар и сходни помежду си, са напълно различни биологично, а близнаците са сходни по външен вид и генетичен набор.

Това е толкова интересен процес на раждане и развитие. Ето защо, бъдете внимателни към себе си, здравето си и не забравяйте, че близнаците и близнаците са предимно деца!

Статията е актуализирана: 22.04.2019 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (34 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Смешни поздрави за сватба 50 трогателни пожелания за млади приятели, с хумор, смешни, шеги, кратки

Тесто без яйца по стъпка по стъпка рецепта с 🍞 снимка

Зеленчукова яхния в мултиварка по рецепта стъпка по стъпка със снимка

Туршия с перлен ечемик и кисели краставички: рецепта стъпка по стъпка класическа, вегетарианска, в бавна готварска печка

красота

мода

диети