Ледурен блат: използване на кашлица и други терапевтични ефекти на растението

Неслучайно растението е получило името си от древната дума "bulyut", което означава - "отрова". Всички части на храста са покрити с жлези, през които се отделя етерично масло, съдържащо токсични вещества. Въпреки това, етер може да бъде полезен и за вашето здраве.

В традиционната медицина на Русия розмаринът започва да се използва сравнително наскоро - от 19 век, докато в народната практика - от 16 век. Лекарите на Германия и Швеция отдавна отбелязват противокашлевите, противовъзпалителните и диуретичните свойства на растението.

Вътрешните изследвания на свойствата на растенията са извършени от учени А. П. Крилов и А. П. Татаров. Те са доказали ползите от билките при лечението на магарешка кашлица, бронхит и астма. А творбите на Н. Н. Дяков показват антиалергичния ефект на културата и нейната ефективност срещу кашлица при пациенти с хипертония.

Ботаническа характеристика

Марш розмарин расте на хипервлажнени почви - във влажни зони, близо до блата, реки и други водни тела. Растението е често срещано в горската зона на Европа. На територията на Русия се среща в северната част на европейската част, западно и източно от Сибир, както и в района на Далечния Изток. Културата е непретенциозна - перфектно оцелява на кисели почви. Понякога се използва от градинари, тъй като може да расте на сянка, активно се развива на едно място до 30 години. Често образува гъсталаци, но е чувствителен по отношение на външни влияния. Когато кореновата система е повредена, растението умира.

Билкарите казват, че розмаринът е лесен за разпознаване. Растението излъчва приятен, но задушаващ аромат на дълги разстояния. Веднъж в блатото, достатъчно е да помиришете. Растението може да бъде точно определено по морфологични характеристики.

 • Общ изглед. Вечнозелено храстово растение от семейство Хедър. Кореновата система е повърхностна.
 • Издънки. Листните издънки се размножават растат от единна коренова система. Те се простират нагоре, достигайки 1,5 м. На всяко растение има зелени издънки, които растат през същата година. Те са меки, а цялата повърхност е гъсто покрита с кафеникави жлезисти власинки. На втората година на развитие стъблата се лигнифицират.
 • Оставя. Разположен на стъблата на свой ред, закрепен с къси дръжки. Повърхността е кожена, лъскава. Горната част на листа е покрита с жлези. Долната е по-лека, опушена с червени косми. Формата на листовата плоча е удължена, ланцетна. Дължината може да достигне 4,5 см. Краищата са твърди, огънати надолу. Ширина - 1,5 cm.
 • Цветя. Образува се на двугодишни издънки през май-юли. Те имат правилната форма. Corolla се състои от пет бели венчелистчета. Едно съцветие от рацемоза, образуващо се в горната част на издънката, може да се състои от 25 цветя. Всяко цвете е седнало на жлезист пубис.
 • Плодовете, Те започват да узряват през август-септември. Те имат формата на продълговати овални кутии. Вътре има пет гнезда, във всяко от които са концентрирани малки семена. Кутиите се отварят при узряване и семената се разпръскват. Повърхността на всеки плод е жлезисто-опушен.

Растението се размножава в части от коренището, издънките, семената, образува гъсти гъсталаци, в които царува смайващият „дух“. Младите издънки излъчват най-интензивната миризма, тъй като най-много жлези са на повърхността им. Етеричното масло се натрупва главно в листата (около 8%), в стъблата е много по-малко (до 2%). Цветята разкриха концентрация до 4%. Всяка година растението се развива, количеството етер намалява.

Ледумът зимува добре под снега. Освен това, колкото по-дебел е слоят му, толкова по-добре растението понася ниските температури и толкова по-зелено изглежда през пролетта. Издънките, които не са скрити под снежна "козина", замръзват и умират.

Събиране на суровини

Суровините от ледум трябва да се събират в края на лятото - началото на есента. За целта използвайте секатери или машинки за подстригване. Препоръчително е да използвате респиратор или марлеви превръзки. Не се препоръчва да работите с растението за повече от три часа на ден.

 • Колекция. Провежда се на места с масов растеж, не повече от веднъж на всеки три години в една област. Младите зелени издънки се нарязват. С ръчно събиране не можете да ги разкъсате с корени или да подкопаете от почвата - това е изпълнено със смъртта на гъсталаци. В идеалния случай се събира само горната част на листата.
 • Получаване. Издънките се сортират за сухи или развалени елементи. Нарежете на парчета с дължина до 10 см.
 • Сушене. Те се подреждат на слой до 7 см върху палет, затворен с хартия или плат. Сушенето трябва да се извърши бързо. За целта използвайте топли тавански помещения с вентилация или сушилни, спазвайки режим до 40 ° C. Изсушени, редовно опъващи издънки.
Готовите суровини стават крехки, пикантни и горчиви на вкус. След пълно изсъхване се опакова в дишащ съд, съхранява се на хладно тъмно място. Ледумът трябва да се поставя на отделни рафтове, така че другите фитохимикали да не работят с токсични изпарения.

Виолетови цветя ледум

структура

Полезните свойства на културата се определят от съдържанието в нейния химичен състав на етерично масло и други биологично активни вещества.

Маслото съдържа летливи съединения, включително:

 • palyustrol;
 • ledol;
 • цимен;
 • геранилацетат;
 • бициклични алкохоли.

Летливите вещества са в състояние да се абсорбират в кръвта и да се екскретират през епитела на белите дробове. Поради това растението проявява отхрачващи свойства. Също така, блатният розмарин се характеризира с локален антисептичен ефект в бронхите, стимулиране на ресничкия епител и отпускане на гладката мускулатура. Наред с втечняване на храчките и активиране на отделянето й, растението облекчава спазмите, премахва пристъпите на кашлица, без да засяга кашличния център в мозъка.

В културата са открити гликозиди. Най-важните са арбутин и ериколин. Първият се характеризира с диуретичен ефект, комбиниран с противовъзпалителни и антибактериални ефекти. Вторият е в състояние да облекчи спазма на гладката мускулатура, като гарантира елиминирането на болката в коремната област, умерена вазодилатация и понижаване на кръвното налягане.

Други важни компоненти на лечебното растение:

 • флавоноиди - подобряват кръвообращението, укрепват кръвоносните съдове, имат антиоксидантни ефекти;
 • кумарини - разреждат кръвта, стимулират имунната система, имат противовъзпалителни свойства;
 • антоцианини - имат цялостен благоприятен ефект върху всички системи на тялото, предотвратяват образуването на тумори;
 • хранителни вещества - витамините и минералите имат общо укрепващ ефект, стимулират имунната система, регулират метаболизма;
 • танини - имат регенеративни, хемостатични, противовъзпалителни и антимикробни свойства;
 • летлив - елиминират патогенните микроорганизми, активират защитните сили.

Подобно на други представители на семейство Верескови, блатният розмарин съдържа андромедотоксин. Това органично съединение има невротоксични свойства - стимулира нервната система до нейното изтощение и пълно инхибиране. Токсинът присъства в цветен прашец на цветя, така че те са най-опасни за хората. Известни са случаи на отравяне от растителни пари, мед, събран от него. (Животните страдат дори при контакт със суха и зелена трева).

Растителните токсини са летливи, но тежки. Следователно, освен културата, не трябва да набавяте други лечебни суровини. Има доказателства, че листата, кората и восъчното покритие върху плодовете на съседите по храста са отровни, както той самият.

Лечебни свойства

Според опита на традиционната и традиционната медицина, както и данните от научните изследвания, розмаринът е подходящ да се използва в следните случаи.

 • При заболявания на дихателните пътища. Различните белодробни заболявания се лекуват с издънки: инфекциозни, възпалителни, алергични, автоимунни. Силният антибактериален ефект позволява растението да се използва при коклюш, туберкулоза, бактериален бронхит и пневмония, при остри респираторни вирусни инфекции (кашлица и ринит). Ефективността при лечението на астма е доказана - фитолекарството помага за значително намаляване на честотата и интензивността на пристъпите на бронхоспазъм. В комплексното лечение на настинки има потогонно, антипиретично и тонизиращо действие.
 • С кожни заболявания. Благодарение на етеричното масло и танините културата се справя с бактериални и паразитни лезии на кожата. В европейската медицина се използва при дерматит, краста, екзема, скрофула, микози. Има лечебна активност - ускорява гранулирането на рани и епителизиране на увредената повърхност, елиминира присъединената инфекция, а също така предотвратява усложнения като супурация и възпалителен процес.

Известен е и опитът за използване на ledum при лечението на хипертония. В този случай се задействат съдоразширяващите и умерени диуретични ефекти на растението. Традиционната медицина в Германия използва културата като холеретично лекарство, препоръчва се при комплексно лечение на подагра и ревматизъм (поради системен противовъзпалителен ефект). Има данни за успешна терапия с билки за ангина пекторис. Тя има и тонизиращи свойства.

Тревата се използва в ограничени дози, като внимателно се наблюдава състава на препаратите. Растението се използва активно в хомеопатията - на негова основа те създават многократно разредени средства, които се считат за безопасни за здравето.

Преди това в традиционната медицина растението се е използвало като абортивно. Това изискваше висока доза трева, която е изключително опасна за здравето. Често, в опит да се отърват от нежелана бременност, жените умират в резултат на опиянение с розмарин.

Лекарства с рецепта

Екстрактите от растението могат да се използват отвътре и отвън. Билкарите не препоръчват да се правят тинктури на водка, тъй като алкохолът като екстрагент увеличава концентрацията на токсини в подготвените продукти. За външна употреба, извличането на масло е по-добро.

вливане

Черти. Лекарството се използва при кашлица, при комплексно лечение на туберкулоза, при бъбречни заболявания и високо кръвно налягане. В случай на сериозни наранявания на кожата, инфузията се използва за измиване. Препоръчително е да варите прясно лекарство на всеки два дни и да го съхранявате в хладилника.

Приготвяне и употреба

 1. Чаена лъжичка натрошени суровини се поставя в плътно затворен съд.
 2. Тревата се залива с вряла вода (чаша), покрива се с капак, оставя се да влеят в продължение на осем часа. (Можете да готвите за през нощта).
 3. След филтриране лекарството се използва орално в супена лъжица три пъти на ден.

масло

Черти. Инструментът е подходящ за лечение на всякакви кожни проблеми, с изключение на големи рани и тежки изгаряния, когато използването на мастни основи е забранено. Гъбички на краката и ноктите, алергии, дерматити, зачервяване, дразнене, неразбираем сърбеж - всичко това може да елиминира маслото.

Приготвяне и употреба

 1. Изсипете няколко супени лъжици натрошена суровина в метален съд.
 2. Залейте с пет супени лъжици растително масло.
 3. Покрийте съда, загрейте на водна баня в продължение на 12 часа, като периодично довеждате водата до кипене.
 4. Филтрирайте, внимателно изцеждайки суровините.
 5. Нанесете върху засегнатите области с тънък слой, леко разтривайте.
 6. Кожата се третира до три пъти на ден.
Билкарите твърдят, че растението не пристрастява. Ефективността не намалява дори след години продължителна употреба. Това ви позволява да го препоръчате при хронични и нелечими заболявания.

Клон на ледум

Противопоказания

Поради токсините в състава, културата не може да се използва при лечение на деца, бременни, кърмещи. В други случаи лечението с растение трябва да бъде съгласувано с лекаря. Възможни нежелани реакции:

 • гадене;
 • безсъние;
 • алергичен обрив;
 • спада на налягането.

Ако се появят нежелани реакции, трябва да спрете приема на билковия продукт и да се консултирате с лекар. Ако е възможно вдишване на пари от Labradion, гадене, повръщане, силно главоболие, объркване, замаяност, раздразнителност със сънливост, настъпили след него. При такива ефекти се изисква и помощта на лекар, тъй като те могат да сигнализират за отравяне.

Статията е актуализирана: 28.04.2019 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (36 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Зеленчукова яхния с патладжан и тиквички: рецепти със зеле, картофи, чушки, боб, ябълки, ориз и месо

Медена маска за лице у дома: ползи и рецепти

Бисквитки без брашно: стъпка по стъпка рецепта със снимки

Кнедли с бульон стъпка по стъпка рецепта със снимка

красота

мода

диети