Как да се грижим за хипостезия, за да поддържаме пъстър цвят на листата

Сравнително ниско, компактно растение. Височината варира от 30 см до половин метър. Основната декоративна особеност на хипостезията са елегантните пъстри листа. Те са боядисани в насипно състояние с бели, розови и лилави петна. Каква трябва да бъде грижата за хипостезията у дома? Как да го запазим декоративен за дълго време?
Червени листа на хипостезия

Тропическо растение, принадлежащо към семейство акант. Счита се за непретенциозен, но губи своя декоративен ефект при неправилно поддържане. Изглежда добре в цветни аранжировки.

Външен вид и произход

В природата расте под формата на малък храст. Естественото местообитание са тропическите гори на остров Мадагаскар. По-рядко срещани в тропическите райони на Африка. Повечето видове са много малки - около 30 см. Някои видове растат до 60 см, понякога дори и по-високи. Клоните са сочни, полулигинизирани, силно разклонени. Растежът е бърз - хипоестите могат да достигнат максималния си размер само за един сезон.

В стайната култура са ценни декоративни листа с интересно оцветяване. Хаотични петна с различни размери на контрастни цветове са разпръснати на тъмнозелен фон. В различни сортове петна са боядисани в бордо, бели, розови нюанси. Изисква редовно оформяне, за да поддържа великолепието.

Листата на стъблото са противоположни. Формата е яйцевидна, върхът е леко заострен. Листата са прикрепени към стъбла с дръжки. Краищата са леко назъбени или напълно гладки. Цъфти с малки тръбни цветя, събрани в полу-чадъри или глави. Цветовете са лилави, скромни, но хармонично съчетани с тъмна или пъстра зеленина на хипестезия.

Хипоестите са непретенциозни, но всъщност не харесват продуктите за изгаряне на газ и дим. Реагира слабо на чернови, но предпочита да расте в добре проветриво място. Препоръчително е да се проветрява ежедневно, като се поставят хипости на място, недостъпно за чернови. Можете да го извадите от стаята, докато излъчвате въздух.

Сортове и сортове

Известни са само няколко десетки естествени видове хипоеза. Повечето от тях са неподходящи за отглеждане в апартамент. В саксийната култура се използват главно два вида хипостезия. Въз основа на тези видове се отглеждат много интересни хибридни сортове.

 • Кръвно червено. Най-често срещаният тип хипоести в културата. Вирее главно в Мадагаскар. Предпочита засенчените ъгли на тропиците. Расте под формата на нисък, силно разклонен храст с височина половин метър. Листата с стеснена яйцевидна форма с гладки, леко вълнообразни ръбове. Цветът е тъмнозелен с контрастни лилави ивици и произволно разпръснати червени петна. Съцветия са малки, цветята са избледнели лилаво.
 • Листно-шипкови хипоести. Листовете са меки, деликатни, лилаво-червени цветове. Съцветия са единични, лавандулов оттенък, разположени в аксилите на листата. Въз основа на вида животновъдите са развъдили много сортове.
От различни разновидности на хипостезия можете да създавате интересни композиции. Комбинацията от сортове с червени, бели, розови петна по листата изглежда оригинална и ярка. Такива многоцветни храсти се формират веднага, засаждайки резници или разсад на различни растения в една саксия.

Характеристики на грижата за хипостезия

Как да се грижим за хипостезия? Изискванията за условията на задържане са минимални. Hypoesthes е подходящ за заети хора и начинаещи производители на цветя. Достатъчно е да запомните основите на грижите.

 • Осветление. Пълно покритие е необходимо през всеки сезон. Открито слънце е нежелателно - хипоестите са засенчени с тънък тюл. Отнася се до дългите дневни култури. През зимата естествената светлина не е достатъчна - препоръчително е да инсталирате флуоресцентни лампи. При липса на светлина растенията не умират, но декоративността им страда - красиви петна се изглаждат.
 • Температура. Той обича топлината по всяко време на годината. През лятото температурата се поддържа в границите 22-25 ° C, през зимата - не по-ниска от 17 ° C. Хипоестите са много чувствителни към течения и температурни крайности.
 • Поливането. В топлия сезон хипостезията силно се препоръчва да се полива веднага след изсъхване на почвената повърхност. Избягва се пълно изсъхване на почвата - хипостезията реагира на суша чрез изпускане на зеленина. През есента интензивността на напояването постепенно намалява, а през зимата се намалява. След изсушаване повърхността на субстрата се полива само след два дни.
 • Влажност. Едно от основните условия за добър растеж е високата влажност. Редовното пръскане с топла, отстояла вода е задължителна процедура за поддържане на декоративни листа. Вземете мерки за допълнително повишаване нивото на влажност. Чести методи - окачване на батерии с мокра кърпа през отоплителния сезон, използването на специални овлажнители. Саксията може да бъде инсталирана върху палет, пълен с декоративни камъчета или друг пълнител, периодично да наливате малко количество вода там.
 • Почвата. Препоръчителната киселинност е 5-6 pH. Почвата се прави на основата на листна земя с добавяне на хумус, торф и пясък. Добавянето на въглищни стърготини, накиснати хидрогелови гранули е добре дошло.
 • Горна превръзка. Избират се торове с висока концентрация на калий. Калият помага за запазване на особения цвят на листата. Торене прекарвайте целия топъл сезон на месечни интервали. По време на периода на цъфтеж можете да се храните допълнително.
 • Трансплантации. Пресажда се ежегодно с пълна подмяна на почвата. Грижите за хипоестите след трансплантация - умерено поливане, задължително засенчване от слънцето, редовно пръскане. Можете да напръскате с разтвор на лекарството "Циркон" или "Епин".
 • Изрязване. Силно отрязаната хипостезия не е необходима - достатъчно е редовно да прищипвате точките на растеж на издънките. Това стимулира страничното разклоняване, допринася за образуването на буен, плътен храст.
Хипоестезията има много кратък живот. Само за три години той губи декоративност. Необходимо е да се притеснявате предварително за рязане на резници и отглеждане от тях млади екземпляри, които да заменят старите.

Методи на развъждане

Хипоезата се размножава чрез семена и резници. Семената се получават лесно от вашето растение, но трябва да уловите момента на тяхното узряване. Узрелите семена могат да се пресяват и да покълнат независимо във всички съседни саксии.

Зелени листа от хипостезия

Отглеждане на разсад от семена

Най-лесният начин да получите много растения едновременно е да отглеждате хипостезия от семена у дома. Семената покълват приятелски, разсадът расте бързо. За да отглеждате здрави разсад, се препоръчва да следвате следната последователност от пет стъпки.

 1. Приготвя се лек субстрат от торф и пясък. Напълнете сместа с широк, нисък съд.
 2. Повърхността на субстрата се напръсква от пистолета за пръскане, семената се засяват, отгоре леко се поръсват с пясък. Семената са малки - не е необходимо да бъдат дълбоко заровени.
 3. Контейнерът е покрит със стъкло, поставен на светло място. Следете температурата - тя не трябва да пада под 22 ° C.
 4. Семената ще покълнат след по-малко от седмица. Стъклото веднага се отстранява. Ежедневно проверявайте влажността на субстрата, ако е необходимо, напръскайте от пистолета за пръскане.
 5. Отглежданите разсад могат да бъдат засадени в отделни саксии.

За първи път прищипете точката на растеж, когато хипоестите нараснат до 10 см. След това редовно прищипвайте страничните издънки. До четири месеца ще получите пищен храст.

graftage

Също толкова ефективен метод е размножаването на хипоести чрез резници във вода.Кореновите резници се вкореняват точно във водата - в почвата те са дълги и неохотно да изпускат корените. Няма да има затруднения с вкореняването, ако се придържате към петстепенната схема по-долу.

 1. През пролетта изрежете необходимия брой резници с дължина до 10 см. Разрезът се прави наклонен.
 2. Резниците се поставят в съд, напълват се с вода и се оставят за един ден.
 3. На следващия ден резниците се поставят хоризонтално в непрозрачен буркан. Създайте парников ефект - сложете отгоре пластмасова торбичка. Те се уверяват, че листата не докосват краищата му.
 4. Оранжерията се държи на топло и светло място. Те не залязват на открито слънце.
 5. След появата на корените, резниците се засаждат в малки саксии. Няколко резници се засаждат във всяка саксия наведнъж, за да се получи пищен храст.
Отначало засадените резници се държат най-добре под прикритие, докато се появят стабилни признаци на растеж. Оранжерията се излъчва ежедневно, натрупването на конденз се отстранява. Подобно на разсада, започнете да прищипвате в ранна възраст, за да стимулирате разклоняването.

Чести проблеми

Съдейки по прегледите, проблемите с хипостезията не се срещат твърде често. Но при груби нарушения на грижите или условията на задържане може да срещнете пожълтяване, падащи листа. Най-честите причини са вредители, сух въздух, неправилно поливане. Типичните проблеми с отглеждането на хипостезия са дадени по-подробно в таблицата.

Таблица - Проблеми с нарастващата хипостезия

ПроблемВъзможни причини
Листата на хипостезия увити - вредители (листни въшки или акари);
- поливане с тор с висока концентрация
Листата на краищата изсъхват- Прекалено сух въздух
Листата падат- суха почва;
- резки колебания в температурата;
- студено
Листата пожълтяват, губят еластичност- Прекомерно или неправилно напояване
Хипоестите губят характерния си цвят, разтягат се- липса на светлина
Листата са покрити с кафяви петна.- Слънчево изгаряне
Листата избледняват, появява се неизразена жълтеност- Излишък от азот в тора

Във всеки от тези случаи проблемът се решава чрез елиминиране на грешката на грижата. При растения, които са загубили своята декоративност, резниците се нарязват, за да ги заменят.

Хипоести в саксия

Чести вредители

Нежните сочни листа от хипостезия привличат вредители. Особено често се налага да се справяте с листни въшки, мащабни насекоми, паяк акари. За борба с вредителите и третиране на растенията се придържат към приблизително същата схема - механично се почистват от вредители и се третират с инсектициди. Повече подробности можете да намерите в таблицата.

Таблица - Хипестезия вредители

насекомоВъншни проявиНачини за битка
листна въшка- усукване на върховете или отделни листа;
- лепкав разряд;
- вторично закрепване на сажди гъбички
- усуканите върхове на хипостезията са отрязани;
- растението се измива старателно със сапунена вода;
- напръскана с инфузия на тютюнев прах
Паяк акара- По листата се появяват малки жълти точки;
- листата стават летаргични, сухи, отпадат;
- отделни листа или цялото цвете са напълно сплетени от тънка бяла паяжина
- Изрежете засегнатите листа и издънки;
- те напръскват хипостезия с вода и поставят върху нея найлонов плик за един ден;
- напръскана с Дерис
въшки- Насекомите са видими с просто око под формата на кафяви плаки;
- хипостезията отслабва, става летаргична
- Насекомите се отстраняват механично;
- избършете хипоестите с алкохолизиран памучен тампон;
- напръска се с разтвор на всеки инсектицид
Заболяванията са много по-рядко срещани. Основният проблем е кореново гниене, причинено от гъбички, прекомерно поливане, твърде много почва и лош дренаж. В този случай растението се трансплантира с отстраняването на повредени фрагменти от кореновата система. Корените трябва да се къпят в слаб разтвор на фунгицид и да се засаждат в прясна почва.

Знаейки как правилно да се грижите за хипостезия, можете да постигнете максимална декоративност от цвете.Това компактно растение изглежда добре самостоятелно и като част от композиции в интериора на малки стаи.

Статията е актуализирана: 28.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (32 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Букет с еустома и роза: снимка на 100 красиви идеи за вдъхновение

Персийски цикламен: как да се грижим у дома, правилата за поливане и размножаване

Ткемали: рецепта за домашен грузински сос от сливи, класически, пикантен, слива, без готвене

Как се готви цвекло, докато се готви в двоен котел, тиган, тенджера под налягане и микровълнова + отзиви

красота

мода

диети