Размери на бебешкото легло: стандарти и как да шиете комплект в яслите със собствените си ръце

Смята се, че децата растат насън. За да бъде растежът здрав и бърз, е важно да се създадат максимално удобни условия за децата. Качеството на почивка зависи от спалното бельо. Важен е не само цветът или структурата на материала, но и размерът. Ако параметрите са избрани правилно, в съответствие с растежа на детето и размера на леглата, тъканта няма да се подхлъзне или да се надуе, причинявайки дискомфорт. Какъв трябва да бъде размерът на бебешкото спално бельо?
Момичешки токчета отгоре на възглавницата

Качественият сън е ключът към благополучието и жизнеността на детето. Когато леглото се търкаля и се пързаля, бебето няма да може да спи напълно, което означава, че ще бъде капризно и летаргично. Ето защо, избирайки комплект, не пренебрегвайте такъв важен критерий като размер. Тя не трябва да бъде нито малка, нито голяма, но строго да съответства на размера на леглото и височината на детето.

Таблица с размери за бебешко спално бельо

Стандартният комплект за спане се състои от чаршафи, калъфки за възглавници и завивка. Таблицата с размери спално бельо за деца ще ви помогне да направите избор.

Таблица - Размер на комплект детско спално бельо: стандарти

Размер cmлистПокривало за одеялокалъфка
Ясли за новородено
дължина140-150145-15040-60
широчина100-120110-11540
За детска градина (единично легло)
дължина145-150145-15060
широчина110-120110-11540
1,5 легло (за тийнейджъри)
дължина210-220210-22060-70
широчина145-180145-16050-70
За подрастващите на възраст 13-16 години се препоръчва пълноценна година и половина. В случаите, когато леглото за дете е легло на стол или сгъваем диван, се препоръчва индивидуално шиене.

Какво е включено в комплекта за новородено

С раждането на дете семейството се сблъсква с много радостни неприятности. Една от задачите е да изберете правилното и висококачествено спално бельо, така че сънят на бебето да е спокоен, здрав и ведър. Ето какво е включено в комплекта спално бельо за детска стая.

 • одеяло, Тя трябва да е малка и компактна (обикновено 110 на 140 см). За летния период е подходящ тънък велосипеден продукт. За зимата ще ви е необходимо одеяло от пух или камила.
 • матрак, По правило продукт за яслите съответства на размер 120x60 cm.
 • възглавница, Тя трябва да е мека и тънка (не повече от 2 см). Въпреки че някои педиатри препоръчват първите три до четири месеца да се правят без възглавница.
 • Защитна страна, Размерът му е 360 на 36 см. Той трябва да има мек слой, който да предпазва бебето от нараняване.
 • Покритие за матрак, Предпазва матрака от възможно замърсяване.
 • Странични джобове, Предназначен за съхранение на всякакви малки неща (бутилки, памперси, играчки).
 • дамаска, Предпазва от ярка светлина, прах и насекоми.
 • лист, Най-добре е да изберете продукт с фиксираща гума.
 • калъфка, Без малки бутони За яслите е подходящ продукт с клапан или връзки от плат.
 • Покривало за одеяло, Дължината и ширината трябва да са с 3-5 см по-дълги от одеялото.
През лятото е по-добре да изоставите плътната страна и сенника. Това припокриване затруднява циркулацията на въздуха, което води до лошо здраве и нарушения на съня при бебетата.

Самостоятелно шиене

С цялото разнообразие от детски комплекти на пазара не е толкова лесно да изберете правилния. Ако размерът се появи, цветът не подхожда. И ако откриете перфектния модел, определено ще излезе някакво наслагване с параметрите или качеството на материала. Затова някои майки не намират по-добро решение от това да шият постелки в яслите сами.Този подход има няколко предимства:

 • точно съответствие на размерите на кейовете;
 • способността за независима оценка на качеството на материала и определяне на цвета;
 • значителни спестявания в семейния бюджет.

Жената в магазина избира плат

Избор на плат за леглото

Важно е да изберете правилните размери детско спално бельо в яслите, както и да изберете качествена материя. Изберете естествен, лек и хипоалергенен материал. В същото време платното трябва да бъде достатъчно силно. Това са предимно разновидности ленени и памучни тъкани. Има няколко добри варианта.

 • батиста, Тънка и нежна материя, приятна за тялото. Характеризира се с ниска устойчивост на износване.
 • кретон, Памучна тъкан, изработена от плътна прежда. Различава се въздушността и лекотата поради рядко тъкане.
 • американ, Плътна естествена материя, устойчива на многократно пране и механични повреди.
 • памучен сатен, Плътен и издръжлив материал с лъскава повърхност. Състои се от плътно преплетени фини влакна.
 • поплин, Памучна тъкан с преплитане на копринени влакна.
 • бархет, Мека материя, приятна за тялото, с леко руно. Бързо покрити с макари.
В допълнение към качеството на тъканта си струва да обърнете внимание на цветовете. Експертите смятат, че сините, прасковените и бежовите тонове са най-благоприятните. В търсене на опция за тийнейджър, също отказвайте твърде ярки рисунки.

Чаршаф

Удобства, Размерът на чаршафите в яслите за новородено се определя въз основа на размера на матрака. Измерете дължината и ширината му, добавете две височини (обикновено 10 см) и 3 см към подгъва от всяка страна. В резултат на това за матрак с размери 160 на 80 см ще ви трябва парче плат с размери 186 на 106 см.

Как да шием

 1. Сгънете ръба на листа два пъти по 1,5 см (двоен подгъв).
 2. Баст ръчно и след това шийте на пишеща машина.
 3. Повторете това действие на останалите три страни.
 4. Гладете шевовете.
Изрежете две еднакви парчета плат от платното. Измийте, подсушете и гладете една от тях. Сравнете фрагментите. Ако третираната е намаляла, тогава тъканта дава свиване, което трябва да се вземе предвид по време на рязането.

Покривало за одеяло

Удобства, Най-лесният вариант за шиене на покривало за одеяло у дома е от два правоъгълника. За да определите техните параметри, трябва да добавите 5 см към шевовете и надбавките към дължината и ширината на одеялото.

Как да шием

 1. Подгънете краищата на всеки правоъгълник с 0,5 cm.
 2. Прикрепете фрагменти с лица, обърнати един към друг. Зашийте правоъгълници от три страни.
 3. На четвъртата страна определете местоположението и размера на отвора за одеяло. Залепете фрагментите към маркировката.
 4. Почистете празнината.
 5. Гладете шевовете старателно.
Ако се страхувате да не направите грешка при определянето на коефициента на свиване, измийте и гладете тъканта, преди да започнете работа. Това ще ви позволи безопасно да нарязвате парчета спално бельо в съответствие с действителния размер.

калъфка

Удобства, За да шиете калъфки за възглавници ще ви трябва правоъгълен модел. Ширината му ще бъде равна на ширината на възглавницата, като се вземат предвид надбавките (5-6 см). Дължина - две дължини на възглавниците, клапан (15-20 сантиметра) и надбавки за шевове.

Как да шием

 1. Работете по краищата на шаблона.
 2. Сгънете шаблона навътре, така че бъдещият клапан да остане свободен.
 3. Сгънете клапана, за да направите нещо като плик.
 4. Зашийте калъфката за възглавници отстрани.
 5. Обърнете и гладете продукта.
Ако искате да шиете изключително бебешко спално бельо със собствените си ръце, украсете го със сатенени панделки, плитка или текстилна дантела. Но използването на копчета, копчета, мъниста, ципове и велкро е по-добре да откажете, тъй като детето може да ги разкъса и да преглътне или да се нарани.

5 съвета за грижа

След като сте решили размера, качеството и цвета на спалния комплект, е важно да се грижите за правилните грижи. След преглед на прегледите могат да бъдат идентифицирани пет основни точки, спазването на които ще гарантира дълготрайността и безопасността на продуктите.

 1. Първа употреба, Преди първо да сложите спалното бельо на яслите, не забравяйте да го измиете.
 2. перилни препарати, Използвайте меки прахове или концентрати, за предпочитане на естествена основа. Не мийте детско бельо със силен аромат.
 3. Функции за измиване, Детските постелки трябва да се перат отделно от вещите за възрастни. В допълнение, калъфките за възглавници и завивките се препоръчва да бъдат обърнати отвътре навън.
 4. изплакване, Изплакнете прането два или три пъти, така че между влакната да не останат частици от почистващия препарат.
 5. гладене, Започнете да гладите, докато е още мокро. В този случай ютията трябва да се нагрее до максимално допустимата температура, посочена на табелката.

Ако искате сами да шиете комплект, не винаги си струва да се ръководите от стандартните размери спално бельо в ясли. Мебели за спалня, размерът на текстилния комплект за него трябва да бъде избран, като се вземат предвид растежа и телосложението. Що се отнася до цвета и шарката, с възрастта ще трябва да вземете предвид предпочитанията на детето.

Статията е актуализирана: 27.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (40 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Donskay салата за зимата по стъпка по стъпка 🥫 рецепта със снимка

Сватбено стихотворение ✍ 50 стихотворения за младоженци в деня на сватбата им, пожелания за щастие, красиво

Как бързо да изсушите дрехите след пране без сешоар и ютия в студения сезон

Зеле в тесто 🥘 стъпка по стъпка рецепта със снимка

красота

мода

диети