Полезни свойства на алое, приложение в традиционната медицина

Алое, подобно на дървото (агаве, вековно дърво), е вечнозелено топлолюбиво растение. При естествени условия не расте в Русия, широко се култивира като стая. Използва се сок от прясно набрани листа, който има бактерицидни и стимулиращи свойства. Използва се при възпаление на УНГ органи, стомашно-чревния тракт, възпаление на репродуктивната система.
Алое вера стелци

Лечебните свойства и противопоказанията на алое вера първо са формулирани от древногръцките лечители. Първите писмени споменавания за лечебна култура датират от третото хилядолетие преди Христа. През това време растението не само не намали площта на растеж, но и премина от категорията на диворастящите към широко култивирани у дома.

Има няколко теории за произхода на името на растението. Едно по едно то идва от гръцката дума „сол“ поради факта, че вкусът на сока от културата наподобява солена вода. Според друга версия, тя се свързва с латинската дума Alo? и в превод означава „горчив“. В Русия наименованието агаве или вековно дърво е по-често срещано. Той не е свързан с периода на живот на културата, а по-скоро показва нейния изключително висок терапевтичен ефект.

Алое в чиния

Характеристики на алое дърво със снимка

Как изглежда алоето и какво лекува? Растението е група от вечнозелени храсти или малки дървета. Според съвременната класификация тя се причислява към семейство Ксанторееви, докато преди е принадлежала на семействата Лилейн и Асфоделов.

Общо групата включва най-малко петстотин сродни култури.

 • Алое спинозно. Родината е регионът на Лесото, Южноафриканската република.
 • Алое настояще или вяра. Той расте диво на Канарските острови, разпространен поради култивиране в Северна Африка и Арабския полуостров.
 • Алое Барбадос. В естествената среда расте до три до пет метра височина. Среща се в Южна Африка в регионите Финбоши - зелени площи, където средиземноморските култури растат в голям брой.

Алое дървото е най-близкият роднина и външно много подобно растение за тях. Най-често се отглежда у нас. Това се дължи на максималната непретенциозност, която демонстрира културата. А също и с факта, че в СССР започна да се култивира в индустриален мащаб. Растението, включено в Държавната фармакопея, се отглежда на първите организирани плантации в Грузия, близо до град Кобулети с влажен субтропичен климат.

Алое в ръцете

описание

В дивата природа, подобно на алое дърво достига височина пет метра, а дебелината на багажника му често е с диаметър тридесет сантиметра. У нас такива гиганти не могат да бъдат намерени. Домашно отглежданите растения рядко растат до осемдесет сантиметра.

Те имат влакнесто, силно разклонено коренище от сив цвят с оранжев оттенък. Благодарение на развитата коренова система, те са в състояние да абсорбират влагата от големи почвени повърхности. Стъблото е изправено, често се разклонява, образувайки странични издънки.

Листата ви позволяват точно да определите агавата визуално. Те са плътни, месести, с характерни зъби по ръба, матови и с наситено зеленикавосин нюанс. В горната част те са вдлъбнати, в долната част са изпъкнали, по дължина могат да растат до шестдесет сантиметра, но обикновено не надвишават тридесет. Те буквално се пълнят със сок, когато растението получава обилно поливане.

Но ако няма достатъчно вода, те буквално се свиват, връхчетата им стават тънки, при натискане се образуват вдлъбнатини, повърхността на листовете е тъпа. Това се дължи на факта, че културата затваря "люспите" на повърхността на листовете, за да намали загубата на влага. В такава форма, защитена от външни влияния, агавата може да преживее продължителна суша. След поливане обикновено се връща към първоначалния си здрав вид.

Алое цъфти с ефектни ръчни съцветия с дължина до четиридесет сантиметра. Четките се състоят от малки сини звънчета с увиснали глави с ярко оранжев цвят. Вкъщи културата почти никога не цъфти и не образува плодове. В естествената среда на растеж веднъж годишно образува продълговати форми с кутии с многобройни семена от черно-кафяв цвят вътре, които служат за размножаване.

Плантация с алое

География и отглеждане

Родината на алоето е южните райони на Африка. Гъстаците на културата се срещат в Мозамбик, Малави, Южноафриканската република, където обитава пустинни територии, скалисти почви.

Високата устойчивост на суша и непретенциозността му помогнаха да се разпространи навсякъде в субтропичния климат. При наличие на постоянен източник на влага растението достига максималната си височина и придобива разклонена „корона“.

В Русия подходящи условия за отглеждане има в Краснодарския край, в Крим, в южната част на Кавказ. Но организираните насаждения са малки, а суровините са толкова „капризни“, че използването на алое у дома изисква засаждането му като стайно цвете.

В тази версия на отглеждането има плюсове и минуси. Предимството е, че суровините са винаги на разположение, не е нужно да бягате след тях „по планините и полетата“. Достатъчно е да вземете клонка и да приготвите лекарство от алое. А недостатъкът е изключително ограниченият растеж на културата. В апартаменти и къщи растението не достига дори пета от растежа си, а интензивността на растителността влияе пряко върху състава на лечебните суровини.

Ето защо, когато растете у дома, се препоръчва периодично да се трансплантира културата.

Ако има лятна вила, в топлата пролет, когато времето се подобри, изкопайте храсталака и пресадете на слънчево място в градината. Поливайте периодично агавата и само за един летен сезон той ще расте, тъй като не е отглеждал пет години в апартамент на перваза на прозореца. Ако няма къщичка, можете да пресадите храста в по-голяма саксия и да го поставите от слънчевата страна на прозореца.

Растението се размножава чрез резници, тъй като извън естествените места на растеж не образува семена и плодове. Отрязват се страничните издънки, които се засаждат в буркан с вода, а след появата на корените - в почвата. Или използвайте върховете, размножени по подобен начин. След вкореняване агавата расте силна, мощна и здрава.

Филийка алое

Събиране и прибиране на реколтата

Лечебните свойства на алое вера се свързват с неговия сок. При прибирането на реколтата основното внимание се отделя на него. Събирайте сок от месести, едри листа, които се откъсват от дъното на стъблото. Колкото по-стар е листът, толкова по-наситен е съставът на сока му, затова се препоръчва да се използват листове с минимална възраст от три години, достигащи дължина от петнадесет до осемнадесет сантиметра.

Но официалната медицина рядко използва стари растения. В индустриалните насаждения се практикува двугодишен цикъл на отглеждане, по време на който се вземат суровини от двугодишни култури, а останалите храсти се „подмладяват“ - пресаждат върховете с малки листа на ново място. Затова скарлатината в народната медицина може да се използва и под формата на млади листа, които са достигнали подходящ размер.

След като съберете суровината, изцедете сока. Листата се увиват в марля или чист калико и се смачкват, усукват на ръка. Можете да използвате месомелачка и след това изцедете сока през тензух. Полученият състав се влошава изключително бързо, така че трябва да се използва незабавно. За дългосрочно съхранение продуктът се консервира с алкохол.

Алое в буркан

Състав и свойства

Всички лекарствени видове алое съдържат алоемодинови вещества, както и антрагликозиди: алоин, наталоин, рабарберон. Въпреки дългата медицинска практика с използването на културата, нейният състав не е проучен напълно, повърхностно. Продуктивните резултати са получени от проучване на съвременни руски учени в Института по обща и експериментална биология, проведено и публикувано през 2010 г.

Според нови данни, листата от агаве съдържат:

 • доминиращи органични киселини от ябълчена киселина;
 • аминокиселини - комплекс от двадесет съединения;
 • свободни въглехидрати, представени от захароза и глюкоза;
 • пектинови вещества със стягащо действие.

Изолирани са фенолни съединения, по-специално алоеин, ванилова киселина, ескулетин. Редица фенолни вещества бяха изолирани за първи път в състава на растението. Наличието им в лекарствени суровини е спорен момент, който принуди лекарите да преразгледат полезните свойства на алое и да коригират възможностите за неговото използване.

Лечебният ефект на растителния сок е многостранен.

 • Бактерициден. Потиска патогенната микрофлора, ефективно инхибира възпроизвеждането на стафилококи, стрептококи, чревни, дизентериални пръчки. Лечебните свойства на алоето се проявяват при външна и вътрешна употреба като средство за заздравяване на рани при локални наранявания, възпалителни процеси.
 • Слабително, спазмолитично. Тя се осигурява от наличието на противовъзпалителни съединения, катранени вещества и пектини, които стабилизират стомашно-чревния тракт, подобряват чревната функция.

През 2011 г. специалистите на Американската токсикологична програма публикуват резултатите от проучване, проведено в продължение на две години. През целия период на експерименталните животни се дава неразреден сок от лечебно растение, екстракт, разтворен във вода, или лист алое с кора. Според резултатите от изследването е извършена аутопсия, която показва наличието на тумори на хранопровода и червата при почти седемдесет и пет процента от експериментални животни.

Резултатите от проучването поставят под съмнение ползите от алое, когато се използва вътрешно, например за лечение на стомаха, запек или диабет. Причината за канцерогенната активност на растението се нарича алоин, който е част от културата. При локална и външна употреба не са установени рискове за здравето.

Но е важно да се има предвид, че растението се използва в големи дози и от дълго време. Използва се и с кора, която не се използва при приготвянето на домашни средства. Подходът към лечението на алое обаче трябва да бъде балансиран, като се има предвид канцерогенния му риск.

Тинктура от алое

Приложение на алое

Използвайте растението като лекарствено средство в Русия отдавна. Споменаването му е в указателя на органичната фармакодинамика, публикуван в края на деветнадесети век от академик А. Соколовски.

Лечебните свойства на алоето по време на Втората световна война са били широко разпространени. Културата е използвана за заздравяване на рани, включително заразени. И тази практика даде добър резултат. Заключено е, че сокът от културата не само инхибира развитието на патогенна микрофлора, но и активира резервите на тялото и кожата, допринасяйки за нейното заздравяване.

По-късно използването на алое в народната медицина е разширено. Те започнаха да го използват за подобряване на апетита, нормализиране на функцията на жлъчния мехур с панкреатит и стимулиране на производството на жлъчка. Той разкри тонизиращия си ефект, увеличавайки интензивността на кръвообращението в тазовите органи.

Значителни резултати в изучаването на действието и прилагането на листа от алое са постигнати от известния съветски академик В.П. Филатов. Той първо предложи използването на лечебни суровини не веднага, а след краткосрочно съхранение.

Чрез експерименти академикът доказа, че докато листата са на тъмно, хладно място, техният състав е обогатен със специални вещества. Те бяха наречени биогенни стимуланти, които подобряват функцията на тъканите.Екстрактът от листата, които са преминали предварителна обработка, V.P. Филатов препоръча да се използва за лечение на трудни заболявания под формата на подкожни инжекции.

Агаве в рецептите на традиционната медицина се използва в чист вид или в комбинация с мед и мазнини. Можете сами да приготвите състава, но ако това не е възможно, е подходящ и екстракт от аптека. Но е важно да запомните, че е разрешено да се прилага екстрактът само външно. В медицината се използва за инжектиране при заболявания на очите, стомашно-чревния тракт и пикочо-половата система.

Сок от алое с мед

Свеж състав за орално приложение

Използва се за лечение на запек, като холеретик, спазмолитик. От запек приемайте веднъж през нощта, тъй като ефектът се развива в рамките на девет до десет часа. За да нормализирате жлъчните функции, приемайте два до три пъти през деня по чаена лъжичка половин час преди хранене.

 1. Откъснете няколко големи листа.
 2. Изплакнете с преварена вода, подсушете.
 3. Ситно котлет, увийте в марля.
 4. Извадете с ръце.

Преди употреба пригответе свеж състав, тъй като той бързо се окислява и губи свойствата си. Използвайки го за лечение на запек, важно е да запомните, че продължителната употреба или редовното увеличаване на дозата води до обратния ефект - постепенно намаляване на чревната подвижност.

Народните рецепти препоръчват да използвате прясно изцеден сок за лечение на хрема, синузит. В продължение на няколко дни трябва да се всмукват по пет капки от лекарството във всяка ноздра на всеки два часа.

Сок от алое на лъжица

Тинктура с алкохол

За дългосрочно съхранение можете да използвате рецепти с алое за алкохол. В тази форма съставът се съхранява дълго време и се превръща в универсален лек за много заболявания.

 1. Изстискайте сока от листата на агаве.
 2. Изсипете водка в равни пропорции.
 3. Смесете, изсипете в съд от тъмно стъкло.

Тинктурата от алое върху алкохол може да се използва за лечение на възпалено гърло. За да направите това, супена лъжица се разтваря в половин чаша вода и гаргара възпалено гърло. Използва се и за лечение на заразени рани чрез смесване с вода. Необходимо е да добавите една трета от водата към състава и да избършете повърхността на раната с памучен тампон за нейното лекуване и антисептично лечение.

Този състав се използва в гинекологията: алое под формата на алкохолна тинктура, разредена във вода, напоява вагиналната лигавица и шийката на матката с ерозия, колпит.

Алое емулсия

Филатова емулсия

За лечение на кожни лезии, включително екзема, дерматит, невродерматит, заздравяване на хемороидални пукнатини, на базата на лечебно растение се прави емулсия. Може да се използва и за лицето - като противовъзпалително средство при обриви, т.е. акне, за косата с цел подобряване на скалпа, увеличаване на интензивността на растежа на косата, намаляване на тежестта на загубата им.

Използва се биоактивен сок от лечебно растение. За да го приберете, трябва да знаете как да съхранявате листа от алое.

 1. Нарежете големи, месести листове.
 2. Изплакнете с хладна вода.
 3. Увийте в тъмна памучна кърпа и поставете в хладилник за 15 дни.
 4. Нарежете листовете, изцедете сока.
 5. Добавете рициново масло със скорост 10 мл на 80 мл сок.
 6. Добавете емулгатор със скорост 10 грама на 80 мл сок.
 7. Смесете, прехвърлете в оранжев стъклен буркан. Съхранявайте в хладилник при температура до десет градуса.

Като емулгатор могат да се използват ланолин, лецитин, восък за емулсия и други органични вещества. Полученият мехлем ще се превърне в универсално средство за лечение на кожни заболявания, придружено от развитието на ерозионни процеси, язви, атопичен дерматит. И лигавиците на ректума, вагината, където лекарството се прилага върху памучен тампон.

Филийки алое

Инфузия при бронхит

За лечение на остър и хроничен бронхит се приготвя комбиниран състав на базата на агаве.

 1. Изцедете пресен сок, използвайте една супена лъжица.
 2. Добавете сто грама меко масло.
 3. Смесете с мед в обем от сто грама.
 4. Добавете сто грама какао на прах.
 5. Смесете съставките, съхранявайте получената маса в хладилника.

Вземете лекарството трябва да бъде три пъти на ден за супена лъжица, разтваря се в чаша добре топло мляко. Традиционната медицина го препоръчва за лечение на всички остри респираторни заболявания - бронхит, туберкулоза.

Противопоказания

Трябва да ограничите употребата на алое при бременност, кърмене, обилна менструация, цистит и хемороиди. При тези условия поглъщането на средства на базата на лечебно растение е изключено, тъй като те увеличават притока на кръв към тазовите органи.

Противопоказанията за алое не се прилагат за средства за външна употреба. Те са абсолютно безопасни и могат да се използват без ограничения.

Лекарственото растение от алое е широко достъпно. Култивира се като домашно растение и може да се използва за лечение на редица заболявания. Високите му противовъзпалителни и заздравяващи свойства на раните го правят незаменим при лечението на кожни заболявания, лигавици. При поглъщане трябва да се внимава да се избягва продължителната употреба и да не се превишават препоръчителните дози.

Статията е актуализирана: 22.04.2019 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (31 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Рецепти за тесто за пай 🍲 как да направите тесто за пай, бързо и лесно стъпка по стъпка рецепти със снимки

Грижа за нематантус у дома: размножаване, трансплантация, поливане, болести и лечение, причини за липса на цъфтеж (хипоцироза, златна рибка)

Карфиол 🧀 печен във фурната със сирене по стъпка по стъпка рецепта със снимка

Asplenium: домашни грижи, размножаване със спори, бъбреци, подрязване и трансплантация

красота

мода

диети