Cosmeceuticals - алтернатива на инжекциите за красота

Какви продукти за подмладяване на кожата предлага съвременната козметология? Трябва ли да се обърна към инвазивните техники? Има ли наистина ефективна алтернатива на инжекциите за красота? Може ли крем или серум да заменят инжекциите с хиалуронова киселина и Ботокс?
Момиче с крем на лицето.

Стареенето на кожата е естествен процес, протичащ на фона на общо износване на тялото. Съвременната козметология разширява своята възрастова рамка в сравнение с концепциите, съществували преди двадесет години. Днес препоръки за предотвратяване на стареенето на кожата се дават на момичета на двадесетгодишна възраст. И често те са напълно неоснователни.

Важно е да разберете какво всъщност е стареенето и как се случва.

Защо кожата старее?

Кожата не е само черупката на тялото ни. Това е жив огромен орган, тясно свързан с други системи на тялото. Множество фактори влияят върху състоянието на кожата, например, качеството на храносмилателната система, стабилността на имунната система, хормоналните нива и дори единичния стрес.

Когато процесът на стареене започва в организма и това се случва след тридесет години, структурата на кожата се променя. Всъщност стареенето е намаляване на ефективността на регенерацията на тъканите и скоростта на възпроизвеждане на протеин - основният градивен елемент на клетките. Колкото по-бавно тялото ни произвежда протеин, толкова по-бавно клетките се регенерират. Това се случва във всеки „ъгъл“ на човешкото тяло, но състоянието на кожата се забелязва отвън. Затова превенцията на стареенето най-често се разбира като специален подход към грижата за лицето.

Момиче премахва проблемната зона на кожата от лицето си, като лист хартия

Опции за външна експозиция

Учените отдавна разбират, че за да се запази младостта на кожата, е важно да се дават подходящи сигнали, които забраняват „заспиването“, увеличавайки скоростта на регенерация и възпроизвеждане на вашия собствен протеин. Основният протеин на кожата е колагенът.

За да се поддържа качеството на неговото обновяване на достатъчно ниво, е необходимо клетките на фибробластите да се поддържат в добра форма. Те в резултат на процеса на пролиферация стимулират образуването на нови колагенови влакна. Но за да се контролира работата на тези клетки, е необходимо да се "посегнат" към тях. А това затруднява направата на епидермиса - външния бариерен слой на кожата.

Въпреки малката външна дебелина, епидермисът е изключително ефективна защитна система. Състои се от пет слоя от различни клетки и е покрито с външно „карапуз“ - многослоен кератинизиран епител. Целта на епидермиса е да изключи контакт на дермата и подкожните мазнини с външни фактори. И тази система се справя перфектно с работата си.

Само много малки молекули могат да проникнат в епидермиса. И преди десет години науката не познава вещества, способни да преодолеят защитната обвивка на нашето тяло и да предадат съответните сигнали на фибробластите. Единственият гарантиран начин за достигане до тези клетки беше чрез инжектиране. Пробивайки епидермиса с игла, лекарят въвежда необходимото вещество във вътрешната структура на кожата, за да активира нейните регенеративни процеси. Така в козметологията възникна посоката на подмладяване на инжекциите.

Причини за популярността на инжекциите

Посоката се развиваше бързо и бързо. Появиха се много от неговите опции, което позволява да се въведат различни вещества в структурата на кожата. Например, биоревитализация на базата на хиалуронова киселина, за да се попълни в структурата на кожата.Хиалуронановата инжекция беше широко популяризирана от факта, че именно тя е сигнално вещество за активиране на фибробластите.

В допълнение към хиалуроновата киселина под кожата на стоманата се въвеждат различни смеси от вещества. Оформена е посоката на мезотерапията, която позволява насищане на тъканите с аминокиселини, витамини. Появиха се ботокс и подобни по действие лекарства, които причиняват парализа на определени мускулни групи, което води до елиминиране на техния тонус и корекция на бръчките по лицето.

Големите корпорации инвестираха сериозно в техники за подмладяване на инжекции. Проведени бяха широки рекламни кампании, които разпространиха идеите за връщане на младостта към кожата чрез инжекции за красота. Важен фактор за широкото им разпространение беше свръхрентабилността на технологията: хората, уверени в ефективността си, бяха готови да платят за гарантирано подмладяване. Но, за съжаление, методите на инжектиране не винаги работят.

Причината за намаляването на производството на хиалуронова киселина може да бъде заболявания, автоимунни процеси. Но при по-голямата част от жените на средна възраст количеството на веществото в организма е подобно на това, което беше преди двадесет години.

В козметологията хиалуроновата киселина се използва като активен хидратиращ компонент. Но ако кожата е дехидратирана, което се проявява чрез нейната сухота, образуването на фини бръчки, първо трябва да решите два въпроса.

 • Пиеш ли достатъчно вода?? За нормален тонус на кожата е необходимо да пиете 1,5-2 литра чиста вода дневно.
 • Има ли загуба на влага поради нарушение на бариерната функция на кожата? Има много причини за намаляване на ефективността на епидермиса, но това може да се случи както на шестнадесет, така и на петдесет. За поддържане на бариерната функция на кожата позволява правилна, редовна грижа с използването на козметика.

Ученият търси нови средства

Козметични препарати за предотвратяване на стареенето

Грешка е да се счита, че инжекциите са единственият начин за запазване на младежката кожа. Днес има лекарства, които могат да преодолеят епидермалната бариера и да доставят до дълбоките слоеве на кожата същите вещества или сигнали, които доставят съединенията от спринцовката.

Днес, когато козметиката може да върши чудеса, е трудно да си представим, че само преди 50-60 години, в средата на 20 век, доста ограничена гама от тези продукти съществуваше главно за нуждите на медицината. А за производството е използван почти единственият начин за получаване на козметика - студеният метод за създаване на кремове и мехлеми. Тогава производителите на козметика дори не са могли да си представят бъдещия бърз растеж и мащаб на развитие на пазара на продукти за грижа за кожата и косата.

Но търсенето определя предлагането. Особено в съвременния свят, където желанието да се запази здравето и красотата се превърна не толкова в каприз, колкото в начин на живот и специална философия.

Освен това през половин век основата на съставките на козметичните продукти се променя в световен мащаб и тези промени са ясно изразени и показателни от средата на 80-те години. Сега това може да изглежда нелепо, но още в средата на 20-ти век кремовете, състоящи се от вазелин, пчелен восък, рициново масло, норкова мазнина, сперматозоиди от кит и ланолин, се смятаха за върха на козметичната мисъл. И най-рафинираните продукти бяха тези, съдържащи малко количество естествени растителни масла и екстракти.

Тази тенденция (и може да се каже „застой“) се запазва в козметичната индустрия отдавна. А самият ефект на козметичните препарати според закона (доскоро) беше ограничен до излагане само на роговия слой.

От края на 70-те обаче най-важните открития в областта на биологията, химията и медицината, които направиха възможно формирането на нови възгледи за кожата и процесите, протичащи в нея, доведоха до революция в козметичното производство.Не най-малка роля в това изигра растежът на потребителското образование, което започна да поставя много по-високи изисквания към козметиката.

Промените, които се случиха през последните няколко десетилетия в козметичната индустрия, създадоха предпоставките за напълно различен подход към развитието и производството на козметика, тъй като козметологията се издигна на солидна научна основа. И така, в допълнение към конвенционалната козметика, козметичните продукти се появяват през 21 век. Сега тя зае своето доста голямо място в ежедневието на хората.

За да направят козметиката по-ефективна, съвременните биохимици и козметични химици работят интензивно в три важни области:

 1. създаването на най-ефективното средство за доставяне на биологично активни вещества (БАН) до кожата (липозоми, микрокапсули, наноемулсии и др.);
 2. подобряване на методите на екстракция, изолиране и получаване на ултрачисти биологично активни вещества, разработване на методи за стабилизиране, както по време на съхранение, така и в процеса на употреба в готови форми;
 3. разработване на нови, най-ефективни козметични съставки, включително ензими, аминокиселини и пептиди с идентифицирани, научно обосновани механизми на действие и доказани активни свойства.

Така козметичните продукти станаха отговор на въпроса как да се заменят инжекциите за красота. Cosmeceuticals са козметика на кръстопътя на фармакологични и козметични препарати. Разликата между козметиката и козметичните продукти е в количеството активни вещества в състава. Последните са наситени с активни вещества до максимално допустимата граница при лекарства, които не подлежат на фармакологично лицензиране.

За първи път козметичните продукти бяха обявени от руски учени. Един от представителите на достъпните домашни козметични продукти е козметиката Mirra. От двадесет години изследователският екип на компанията провежда изследвания на базата на Държавния научен център по приложна микробиология, създавайки уникални средства за насочено действие и ги въвежда в производство.

Всичко това изисква сериозни научни изследвания и инвестиции, така че козметичните продукти обикновено са малко по-скъпи от обикновената козметика. Но те работят много пъти по-ефективно от него, те се превръщат в безопасна и безболезнена алтернатива на инжекциите с хиалуронова киселина и Ботокс.

Тъмнокоса красавица с капкомер

Активни вещества в козметичните продукти

Благодарение на развитието на молекулярните технологии, руските специалисти успяха да получат хиалуронова киселина с ниско молекулно тегло, която може да проникне в епидермиса и да се натрупва в дермата. Заедно с него, хиалуроновата киселина с молекулно тегло се използва като по-безопасен и нежен вариант, осигуряващ висококачествена хидратация без риск от дразнене.

Но не само хиалуронът е част от козметичните препарати. Нека се спрем на действието на техните основни компоненти.

Ферментирали масла

Растителните масла често са част от органичната козметика. В малка концентрация те обогатяват продукта с мастните киселини, необходими за поддържане на липидната бариера на кожата и запазване на влагата в нейната структура. Но обемът им е изключително малък, тъй като с увеличаване на дозировката продуктът става твърде мазен, създава лепкав „филм“ върху повърхността на кожата. Наличието на такъв филм е опасно, тъй като намалява ефективността на метаболитните процеси и води до обратна реакция - дехидратация и преждевременно стареене.

Съставът на козметичните препарати включва не обикновени, а ферментирали масла. На първо място, ферментацията е процес на ферментация на различни видове микроорганизми (мая, кисело мляко и други видове бактерии). В процеса на ферментация органичните вещества се разлагат, което води до образуване на вещества с различен химичен състав и освобождаване на химическа енергия. Този процес протича под въздействието на ензими - ензими, съдържащи се в клетките на микроорганизмите.Веществата, получени след ферментация, са богати на аминокиселини, витамини и антиоксиданти. Те помагат за стимулиране на метаболитните процеси в кожата, в резултат на което я подмладяват. Козметиката на базата на ферментация лесно се абсорбира от кожата поради разграждането на веществата по време на ферментацията и намаляването на частиците в размер за по-добро проникване в тъканите, като същевременно не губи полезните си свойства.

Формули около наведена глава

серамиди

Това са кожни компоненти, чието ниво постепенно намалява с възрастта. В младостта обемът на серамидите е максимален, но до тридесет години естественото му производство покрива едва шестдесет и два процента от нуждите на организма, а от четиридесет години - не повече от тридесет и седем процента.

Но керамидите са изключително важни за нашата кожа. Те са липидни молекули, които участват активно във формирането на възбудения, бариерен слой на епидермиса. Намаляването на обема на серамида се проявява с неприятни последици.

 • Прекомерна загуба на влага, Причинява появата на сухота, дразнене, поява на малки бръчки.
 • Нарушение на клетъчния цикъл, Серамидите активират апоптозата на клетките - естествен процес на клетъчна смърт до образуване на стабилен рогови слой. Този процес е важен по две причини. Първо, колкото по-активно клетките умират, толкова по-активно основният слой на кожата произвежда нови, което осигурява стабилна регенерация и обновяване на тъканите. Второ, недостатъчността на роговия слой причинява прекомерна загуба на влага и свързани с това проблеми.

В козметичните продукти се използват растителни серамиди, които не се различават от естествените клетки на човешкото тяло. Прилагайки се върху епидермиса, те се разтварят в липидите на роговия слой и премахват дефекти в междуклетъчната му структура.

Церамидите стимулират регенерацията на кожата, като я „принуждават“ да работи толкова продуктивно, колкото преди трийсетгодишна възраст. Стимулирането на обновяването възстановява увреждането на епидермиса, премахва сухотата, последствията акнефини мрежести бръчки.

Комплект различни инструменти в сини контейнери

пептиди

Най-интересната и обширна група вещества, които революционизираха света на козметологията. Пептидите са вериги от аминокиселини. По състав те са близки до протеините, които също се състоят от аминокиселини, като единствената разлика е, че броят на верижните единици в пептидите е многократно по-малък, отколкото в протеините, вариращи от две до три до няколко десетки.

Пептидите са естествени съединения за всеки жив организъм. Човешкото тяло ги произвежда за регулиране на физиологичните процеси. Броят на пептидите е огромен. В зависимост от тяхната структура и последователността на аминокиселините в нея, такива вериги дават подходящи команди за започване на определени процеси в тялото.

Съвременната естетична медицина използва различни видове пептиди. Веригите от аминокиселини на сигнално и регулаторно действие са най-търсени в козметологията. Те се състоят само от две до три аминокиселини, поради което веществата се наричат ​​дипептиди и трипептиди.

Използването на пептиди се основава на научни изследвания, проведени от съветските учени в средата на седемдесетте години на миналия век. Група служители на лабораторията по биорегулация на Военномедицинската академия. Киров предположи, че стареенето на организма, изразяващо се в намаляване на репродукцията на протеини, може да бъде спряно чрез използването на пептидни биорегулатори. Концепцията за биорегулация на пептидите, която те предложиха днес, е разработена в научната общност на руската естетична медицина.

В козметологията се използват няколко вида пептиди.

 • Палмитоил трипептид-5, Включва се в продукти за грижа против стареене. Той ефективно прониква в епидермиса, стимулира производството на колагенови влакна в кожата и повишава нейната еластичност. Участва в образуването на съединителна тъкан, повишава здравината на съдовата стена. Укрепва кожата, помага за премахване на бръчките със средна и голяма дълбочина.
 • Argilerin, Ефектът на този пептид се сравнява с ефекта на Ботокс, но неговият ефект върху организма е много по-безопасен и нежен. Като алтернатива на инжекциите с Botox, той намалява активността на катехоламин, който участва в образуването на нервни импулси. Благодарение на премахването на нервното напрежение, лицевите мускули изпадат в състояние на отпускане, което изглажда бръчките по лицето. Но аргилеринът не причинява пълната им парализа, ефектът на „маската“, подпухналостта и подпухналостта на лицето без изражение на лицето, което е характерно за инжекциите на Botox и неговите аналози.
 • Matrixil TM, Регулаторен пептид, който предизвиква регенерация на кожата. Той дава сигнал на фибробластите, които от своя страна причиняват тъканите да произвеждат колаген, фибронектин и еластин. При лабораторни тестове и козметологична практика е потвърдена високата ефективност на продукти на базата на матрица, които възстановяват регенеративната функция на кожата. В рамките на два месеца от използването на продукта, намаляване на тежестта на бръчките с 30-40 процента, значително подобрение на състоянието на кожата, техния вид.
 • Палмитоил тетрапептид-3, Комплекс с ясно изразен защитен, противовъзпалителен ефект. Повишава тонуса на кожата, насърчава нейната хидратация, укрепва капилярите, стимулира възстановяването на тъканите, поради което се включва в състава на чувствителна кожа, предразположена към kuperozu.
 • Rigin, Пептид с противовъзпалителен ефект. Включва се в продукти за грижа против стареене. Нуждата му се дължи на увеличаване на производството на организма в зряла възраст на цитокин, вещество, което стимулира възпалителните реакции. В същото време има подмладяващ ефект.
 • Ацетил октапептид-3, Верига от осем аминокиселини, подобна на действие на аргилерин. Но тя надминава последната по ефективност, осигурявайки по-изразен релаксиращ ефект.

Производителите предлагат продукти с един или повече активни пептиди, които могат да решат множество кожни проблеми. По-специално, за насърчаване на подмладяването му, борба с розацеята, изсветляване на възрастовите петна.

Научните постижения на руските учени потвърждават, че има алтернатива на инжекциите за красота. Това са лекарства, базирани на клетъчни технологии, които съживяват собствените процеси на регенерация на тъканите, без да се използват изкуствени вещества. Клетъчните козметични препарати с пептиди, серамиди, ферментирали масла могат да бъдат ефективно използвани в домашни грижи без риск от странични ефекти и болка от инвазивни техники.

Статията е актуализирана: 27.06.2019 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (36 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Наполеонова торта: как да се готви у дома според рецептата стъпка по стъпка

Стъпка по стъпка рецепта за тесто със заквасена сметана 🍞 със снимка

Кървене на венците по време на бременност: опасно ли е?

Как да солите капелин - стъпка по стъпка рецепта 🐟 със снимка

красота

мода

диети