Отчита се относителната влажност в стая, в къща

Днес здравословният микроклимат е в тенденция. Ето защо е важно да знаете каква трябва да бъде влажността в апартамента. Как да го измерваме и контролираме, използвайки съвременни устройства и народни методи? Как да увеличите или намалите нивото? А също и какви заболявания могат да доведат до неправилни климатични условия в хола?
Мама и бебе играят на дивана

Степента на влажност зависи от сезона, метеорологичните условия и регионалния климат - тези фактори определят оптималната въздушна среда като отделен регион и определена стая. През зимата влажността намалява значително, а през лятото става по-висока. От качеството на въздуха зависи не само здравето и благополучието на хората, но и състоянието на околните предмети. Стайните растения, мебели, книги, паркет, тапети, уреди и други елементи от интериора не понасят промяната на влажността и могат да станат неизползваеми с течение на времето.

Каква идеална и благоприятна влажност трябва да има в апартамента

Нормативните показатели за допустима влага в жилищни сгради в Руската федерация са предписани от GOST и зависят както от целта на помещенията, така и от сезонността.

 • лято, През лятото нивото на влага във въздуха трябва да варира от 30 до 60%, но не надвишава 70%.
 • зима, В студения период допустимата стойност е 30-45%, максималната е 60%.
Трябва да се отбележи, че тези стандарти са предназначени повече за проектанти и строители на жилищни сгради. Тяхната задача е да издигнат и поддържат съоръжения с възможност за по-нататъшно максимално икономично поддържане на летните показатели за влажност през зимата.

Стандарти за отделни стаи. Колко% влажност трябва да се поддържа на закрито

Предишните цифри показват, че през зимата нивото на влага в апартамента е по-ниско, отколкото през лятото. Ниската влажност се дължи на факта, че влажността на студения уличен въздух, който влиза в стаята, намалява при нагряване до стайна температура. Въпреки това, в отоплителния сезон, човешкото тяло се нуждае от не по-малко влага, отколкото през лятото, така че лекарите препоръчват да се поддържа влажността в къщата на 40-60%, независимо от сезона на годината.

 • спалня, За комфортно здравословно състояние и здравословен сън в спалните, оптималната степен на влажност трябва да бъде в границите 40-55%. Опитайте се да се отървете от излишното оборудване колкото е възможно повече и проветрявайте помещението възможно най-често. За укрепване на имунитета лекарите съветват да спите с отворен прозорец, дори в извън сезона или през зимата.
 • детска стая, Децата бързо се прегряват и замръзват, податливи са на инфекции и по-трудно понасят болести. Следователно, за детето трябва да поддържате подходящия микроклимат. Сухият въздух пресушава лигавицата на назофаринкса, провокирайки настинки: хрема, кашлица, бронхит. Липсата на влага за новороденото е изключително опасна - пилингът и атопичният дерматит могат да се образуват върху деликатната кожа. Нормата на влажност на въздуха в апартамента, в който живее бебето, е 50-60%.
 • Дневна, Най-голямата и просторна стая в къщата, където всички членове на семейството прекарват по-голямата част от времето. От 40 до 50% - това ниво на влажност ще стане удобно не само за хората, но и за домашни любимци, цветя на закрито, както и за домакински уреди и мебели.
 • Кухня, баня, Тук нивото на влажност обикновено надхвърля допустимите норми.Лечението с готвене и вода значително повишава температурата и влагата. Добрата вентилация ще помогне да се реши проблема. Ако аспираторът не функционира добре, инсталирайте допълнителен вентилатор в него и проветрете стаите по-често, опитвайки се да постигнете показатели за влажност в хола - 40-50%.
 • проучване, 30-40% - достатъчно ниво на влага във въздуха за домашен офис или библиотека. По-високите проценти могат да повлияят неблагоприятно на книги, документи, оборудване. Обикновено въздухът в шкафовете е сух, така че често срещана задача за работната зона е повишаване на влажността в помещението.
 • парник, Ако сте щастлив собственик на зимна градина в къщата, не забравяйте, че освен доброто осветление и температурните условия, трябва да осигурите на растенията необходимата доза влага на ниво от 50-70%, в зависимост от произхода на растенията.

Таблицата показва каква относителна влажност се счита за нормална в апартамента за всяка отделна стая при оптимална температура.

Таблица - Оптимални параметри на влажност и температура за отделни помещения

стаяТемпература на въздуха ° CВлажност,%
спалня16-2040-55
детска стая18-2450-60
Дневна18-2340-50
Кухнята19-2240-50
баня21-2340-50
WC16-1940-45
проучване18-2230-40
коридор18-1940-45
парник16-2550-70
По време на периода на остри респираторни инфекции в детската стая е разрешено увеличение до 70%, но в същото време температурният индикатор не трябва да достига повече от 24 ° С, за да не се създава тропически климат.

Как да се измери: 4 начина

Как да разберете влажността на въздуха в къщата и да я увеличите, ако е необходимо - има четири доказани метода за това. Най-надеждното ще бъде използването на хигрометър - надежден инструмент за измерване на влажността на въздуха в помещението. Как се измерва влажността на въздуха в апартамент, когато няма хигрометър? По импровизирани средства. Разбира се, те няма да произведат точни цифрови данни, но като цяло ще определят дали е необходимо изсушаване или допълнително овлажняване на въздуха в дома.

 1. влагомер, Това устройство е лесно за използване, бързо показва точната и абсолютна температура и процент на влага в атмосферата. Има няколко типа устройства: психрометрични, електронни, механични, конденз, коса и тегло. Най-удобното и точно според потребителите е електронно устройство, което може да се инсталира постоянно или да се прехвърля според нуждите от една стая в друга.
 2. Психрометрична таблица на Асман, Запишете показанията на температурата на стаен термометър. Увийте главата на живачния инструмент с мокра кърпа или памучен тампон. След пет до десет минути запишете резултата. Извадете второто от първото число на температурата. След това погледнете таблицата на Асман (вижте таблицата по-долу). Във вертикалната лява колона намерете първото отчитане на термометъра, в хоризонталната горна линия - второто изчисление. На пресечната точка на числата ще видите приблизителното ниво на влага в стаята си.
 3. Чаша вода, За два до три часа поставете чаша вода в хладилника, охлаждайки течността до 3-5 ° C. При стайна температура наблюдавайте реакцията на водата от външната страна на съда в продължение на няколко минути. Ако за пет до десет минути стъклените стени успеят да замъглят и изсъхнат, това показва пресушен въздух. Стъклото продължава да става мъгливо - влажността в помещението е средна, в случай, че кондензатът се оттича в големи капки - това е показател за твърде висока влажност.
 4. Еластен конус, Оставете конуса да яде за няколко часа в помещение далеч от източници на топлина. В суха атмосфера люспите ще се отворят, с повишена степен на влага, те ще се компресират плътно.

Психрометрична таблица на Асман

Как да се увеличи

През зимата въздухът в помещенията се суши поради нагряване, през лятото климатикът изсушава атмосферата, поради това влажността е ниска и трябва да се повишава. Как да овлажним въздуха в стая - специални устройства или изпитани от времето народни средства ще решат проблема.

овлажнители

Съвременният пазар предлага три вида овлажнители, чийто принцип е да се изпарява вода от специален резервоар и да се доставя липсващата влага във въздушното пространство.

 1. Механични (традиционни), Той функционира благодарение на вградения вентилатор вътре, който подава въздух през тава с течност, почистване от прахови частици и овлажняване. „Минус“ на устройството е висока степен на шум по време на работа и ограничено ниво на овлажняване - до максимум 60%.
 2. пара, Принципът на работа прилича на чайник, от който преварена вода влиза в атмосферата под формата на пара. Допуска се твърда вода - директно от чешмата. Устройството обаче също е шумно в работен режим, консумира много електроенергия и изисква повишена грижа при употреба - горещата пара може да остави изгаряне по кожата или да повреди повърхностите на близките предмети.
 3. свръхзвуков, Превръща водата в състояние на пара благодарение на специална мембранна плоча. Не е толкова шумна по време на работа, колкото първите два модела. Функцията за загряване на течността е способна да убива патогенни микроби в атмосферата. Налейте в резервоара на такова устройство само дестилирана вода или купете касети, за да я почистите и омекотите.
Някои модели парни овлажнители са оборудвани с дюзи за извършване на инхалационни процедури, което е много важно по време на респираторни заболявания, особено ако има деца у дома.

Домашни методи

Липсата на апарат за генериране на пара у дома не е присъда. Следните три метода на „дядо“ ще помогнат за насищане на стаята с липсващата влага без овлажнител.

 1. Резервоар за вода, Поставете контейнери за вода близо до радиатори или върху батерии, както и шкафове или нощни шкафчета. Изпарявайки се, водата ще увеличи влажността във въздуха и ще я поддържа на правилното ниво. Допълнете водата в съдовете, докато се изпарява.
 2. Мокри кърпи, През деня мокри салфетки или кърпи и ги поставете върху батерията; повторете процедурата, когато тъканта изсъхне. Задачата може да се опрости по следния начин: поставете контейнер с вода под батерията, като спуснете единия край на лентата за превръзка, сгъната два до три пъти в нея, поставете другия край отгоре на батерията. Издигайки се до топлина, течността постепенно ще се изпарява, решавайки проблема със сухия въздух.
 3. Стайни растения, Домашните цветя по подразбиране дават кислород и влага на атмосферата, а редовното поливане и честото пръскане ще подобрят климата в закрити помещения.
Какво да направите, ако в апартамента има сух въздух, контейнерите с вода заемат използваемо пространство и няма време за периодично навлажняване на кърпи? Вземете риба в аквариума или купете настолен фонтан с циркулираща вода - отлично решение за декорация и много влага в стаята.
Образ на прах от акари

3D визуализация на прашна акара, която може да причини алергии.

Опасност от сух въздух

Атмосферата, която е твърде суха, образува статично електричество, което прибира и задържа фини прахови частици във въздуха. Резултатът е възпроизвеждането на прахови акари и други микроби, които причиняват здравословни проблеми.

 • Суха лигавица, Отслабва имунната система, провокира появата на инфекциозни и настинки, появата на сърбеж, зачервяване и парене на очите.
 • Суха кожа, Първата стъпка е появата на дерматит, пилинг, образуването на микропукнатини и ранни бръчки, чупливи нокти и чуплива коса.
 • Натоварване на сърцето, Възниква поради забавяне на кръвообращението, първите симптоми са слабост и главоболие.
 • Храносмилателна система, В резултат на увеличаване на вискозитета на храносмилателния сок в стомаха и червата.
 • Влошаване на качеството на въздуха, Това води до образуването в атмосферата на висока концентрация на алергени.
Един от признаците на сух въздух са изсушените връхчета на листата на домашните растения. Също така, при липса на влага в стаята, синтетичното облекло се наелектризира.

Как се понижава

Когато причината за повишената влажност е външен източник - влажно мазе, разрушен покрив или езерце, разположено в близост до къщата, най-надеждният начин е да се извършват ремонти, като се използва хидроизолация. Ако образуването на влага е резултат от вашия живот, тогава следните методи ще помогнат да се отървете от влагата в къщата.

изсушители

Изсушителите за домакинството са мобилни и стационарни. Производителността на устройството се измерва от количеството абсорбция на литри вода на ден и варира от 12 до няколкостотин литра.

 • компресор, Принципът на работа на устройството е прост: вградените вентилатори вкарват влажен въздух в устройството и го изтеглят през изпарителя. Поради температурната разлика влагата се утаява върху него под формата на кондензат и се влива в специален приемник. Загрятият въздух през отделен отвор отново влиза в стаята.
 • адсорбция, Такъв апарат често се нарича абсорбатор на влага. Устройството няма движещи се части, не консумира енергия и работи абсолютно безшумно. Веществото абсорбира влагата от въздушния адсорбент, поставен вътре в устройството. Наситеният с влага адсорбент трябва периодично да се променя или по специален начин за отделяне на влага от него обратно в атмосферата.
Въздушните сушилни могат да се използват през зимата в неотоплявани помещения. В случай на навременно освобождаване на резервоара от вода, устройството се изключва.

Домашни методи

Маслените радиатори могат да намалят влажността в апартамент на малка площ, модерните климатици също имат функцията да регулират нивото на влага във въздуха. Но за да се постигне максимален ефект, в допълнение към използването на специални устройства, трябва да се спазват три прости правила.

 1. вентилация, Редовната аерация намалява водната пара във въздуха. Колкото по-често проветрявате, толкова повече въздушното пространство в стаята изсъхва.
 2. слънчева светлина, Не дръпнете завесите. Слънчевите лъчи ефективно изсушават стаята за няколко часа.
 3. Качулка за готварска печка, В помещения без вентилация с високо ниво на влага, например в тоалетна или баня, инсталирането на качествена качулка е задължително. Вентилационната система трябва да бъде оборудвана с пластмасови прозорци в апартамента.
Влажността в стаите се поглъща много добре от изгаряне на свещи, работещ сешоар и друго оборудване. Правилният микроклимат се осигурява от стайните растения.

Мъж намери плесен в кухнята

Опасност от влажен въздух

Излишната водна пара във въздушното пространство на помещенията провокира растежа на мухъл, различни гъбички и други вредни бактерии, причинявайки опасност за здравето.

 • Хронични заболявания, Влагата в хола провокира появата и тежко протичане на остри респираторни инфекции, астма и дори туберкулоза. В тежка форма тези заболявания се лекуват трудно.
 • умора, Задушливият тежък въздух затруднява дишането и съня и може да причини пристъпи на астма.
 • Лоша миризма, Възпроизвеждането на патогенни микроби причинява неприятна гниеща миризма в къщата и почти веднага след проветряването се губи усещането за чист въздух.
 • Намокрете нещата, Дрехи, кърпи, спално бельо и други неща във влажна стая не са напълно изсушени, бактериите се размножават върху влажна тъкан и при контакт с кожата могат да причинят различни дерматологични заболявания.

Независимо от времето на годината, не злоупотребявайте с климатици и отоплителни уреди. Оптималната влажност на въздуха в апартамент или къща се постига лесно поради редовна вентилация, мокро почистване. Здравословният микроклимат в хола ще помогне да се избегнат хронични заболявания и алергии, повлиявайки положително благосъстоянието на жителите. Периодично проверявайте нивото на влагата в помещенията и го поддържайте нормално.

Статията е актуализирана: 14.08.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (31 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Масло от прасковено лице: маски и горещи обвивки

Огрята салата от корейски краставици по стъпка по стъпка рецепта със снимка

Ухото на burbot по стъпка по стъпка рецепта с фото фото

Сливни заготовки по стъпка по стъпка 🥫 рецепта със снимка

красота

мода

диети