Ползите от витамин Е за здравето на жените и как да се попълни "животворното" вещество

Витамин Е се нарича витаминът на младостта и красотата, женският витамин. И това увеличава популярността на веществото, което вече е търсено сред нежния пол. Вълнението около биологично активното съединение не възниква от нулата: научните изследвания потвърждават неговото значение за здравето на организма. И така, за какво е полезен витамин Е и как да го приемаме правилно?
Продукти с витамин Е

Сега биологичната роля на веществото е без съмнение, хората дори се научиха да синтезират съединението в лабораторията, което да използват при лечението на много заболявания. Но дори в началото на 20 век никой не знае за съществуването на витамин Е. Досега известното проучване на Еванс и Бишоп не вълнува умовете на учени по целия свят.

Малко история

През 1920 г. започва експеримент от двама американски изследователи, които хранели бели плъхове изключително с мляко, като искат да докажат, че този продукт може да замени всички останали като храна. В резултат на такава диета гризачите спряха да се възпроизвеждат. И едва след въвеждането на зелено маруля и масло от пшеничен зародиш в диетата на животните, техните репродуктивни функции бяха възстановени.

През 1923 г. Евънс и Бишоп оповестяват публично резултатите от своите научни изследвания, като посочват, че зелените листа и пшеничните кълнове съдържат някакво съединение, което са нарекли „антистерилен витамин“.

През 1936 г. витамин Е е отстранен от маслото от пшеничен зародиш на Evans. В същото време веществото получи второто си име - токоферол (на гръцки това име означава „даване на живот“), което беше предложено от Джордж Калхун, професор в Калифорнийския университет.

Оттогава започва активно проучване на биологичната роля на съединението, за което славата на витамина за плодородие се утвърждава от векове.

Сега науката знае осем съединения: алфа, бета, гама и делта токофероли и алфа, бета, гама и делта токотриеноли. Всеки от тях се нарича витамин Е. Тъй като алфа-токоферолът се характеризира с най-изразената биологична активност, тази форма обикновено се разбира, когато говорим за витамин Е. И затова понятието токоферол се използва като синоним на понятието витамин Е, въпреки че това не е изцяло така.

Биологична роля: за какво е полезен витамин Е?

Благодарение на колосалната изследователска работа учените успяха да определят основните биологични функции на веществото. Как витамин Е е полезен за човешкото тяло?

 • Осигурява антиоксидантен ефект. Витамин Е е един от най-мощните антиоксиданти - вещества, които предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали, тежките метали и токсичните вещества, радиацията и лекарствата. Ето защо, включването в диетата на храни, богати на витамин Е, лекарите препоръчват да се предотвратят заболявания на кръвоносните съдове и сърцето (атеросклероза, инфаркт), ракови патологии. Подобна диета също ще забави процеса на стареене.
 • Укрепва имунната система. Токоферолът предпазва тимусната жлеза и левкоцитите от отрицателното въздействие на външни и вътрешни фактори, повишавайки способността на организма да издържа на патогенни образувания. Витаминът се препоръчва за поддържане на имунитета при стрес и инфекциозни заболявания.
 • Активира метаболитните процеси. Веществото осигурява метаболитните процеси на протеини, мазнини и въглехидрати.
 • Нормализира функциите на кръвоносната и сърдечно-съдовата система. Оптимизира коагулацията на кръвта, понижава кръвното налягане, укрепва капилярите, предотвратява развитието на анемия.
 • Подобрява репродуктивната система. Витамин Е нормализира функцията на половите жлези. Предписва се при лечение на безплодие, предотвратява преждевременното прекратяване на бременността и е необходимо за пълноценното развитие на плода. Ползите от витамин Е за жените са очевидни за гинеколозите: лекарите препоръчват веществото за менопауза ипредменструален синдром.
 • Възстановява зрителната функция. Осигурява асимилацията от организма на витамин А - вещество, необходимо за поддържане на зрителните функции. Чрез изглаждане на въздействието на свободните радикали предотвратява дегенерацията на ретината и развитието на катаракта.
 • Увеличава мускулната сила. Някои източници съдържат информация, че употребата на витамин Е може значително да подобри атлетичните показатели.
 • Благоприятен ефект върху функционирането на нервната система. Облекчава стреса и раздразнителността, предотвратява развитието на депресивни състояния.
 • Участва в осигуряването на растежа и развитието на детето. Още по време на кърменето бебето получава вещество с майчиното мляко. Тази връзка е необходима за окончателното формиране на всички органи и системи на тялото и особено на нервно-мускулната система.

Витамин Е също е важен за поддържане на красотата. вещество:

 • подхранва и овлажнява кожата на лицето и тялото;
 • забавя процеса на стареене (включително появата на бръчки);
 • повишава тонуса и еластичността на епидермиса;
 • ускорява растежа на косата и възстановява увредените къдрици.
Ученият Уилфред Шуте проведе изследвания, илюстриращи ефективността на използването на лечебните свойства на витамин Е като част от комплексното лечение на много заболявания. Сред тях: сърдечно-съдова патология; възпаление на бъбреците; остър тромбофлебит; нощни мускулни крампи, които се появяват на фона на нарушено кръвообращение в краката; дерматологични патологии; изгаряния; тежки трофични язви.

Какво причинява недостиг на вещество

Дефицитът на витамини влияе върху състоянието на целия организъм, но преди всичко са засегнати нервните и мускулните тъкани, както и червените кръвни клетки. Мускулна слабост - най-често се открива като първи признак на дефицит на съединение. Липсата на необходими мерки за попълване на веществото може да предизвика сериозни здравословни проблеми, включително:

 1. туморни патологии;
 2. сърдечни и съдови заболявания;
 3. артрит;
 4. катаракта;
 5. анемия;
 6. нарушение на формата на червените кръвни клетки;
 7. мускулни крампи;
 8. възпаление на стомашно-чревния тракт;
 9. дисфункции на репродуктивната система (аборти, намалена потентност при мъжете);
 10. токсикоза по време на бременност;
 11. ранно стареене
 12. дегенерация на ретината;
 13. нарушена координация на движенията;
 14. говорна дисфункция;
 15. раздразнителност и разсейване.

Причините за липсата на вещества в организма могат да бъдат различни:

 • недостатъчен прием на храна - се среща много рядко, ако човек не гладува;
 • чревна абсорбция на мазнини- синдром на малабсорбция, който се развива на фона на болестта на Крон, целиакия, както и при недоносени деца и бебета с ниско тегло при раждане;
 • недостатъчно количество специфични протеини в кръвта - тези, които са отговорни за „логистиката“ на веществото към тъканите и органите.
Продължителното излагане на слънчева светлина унищожава витамин Е в организма. Следователно не бива да се злоупотребява с тен.

Излишно е опасно

Витамин Е се натрупва в организма, излишъкът на веществото най-често възниква, когато се консумират големи дози фармакологични препарати, които го съдържат. Витамин Е е нетоксичен, следователно неговата хипервитаминоза сама по себе си не причинява сериозна вреда на организма. Излишъкът от веществото обаче нарушава активността на витамини А и К и това може да причини:

 • нарушения в кървенето;
 • хипогликемия;
 • thrombocytopathia;
 • намалена способност да виждате в тъмното;
 • повишаване на кръвното налягане и др.

Колко токоферол ни е нужен

Информацията за дневните нужди на организма за веществото не е недвусмислена, защото:

 • на първо място - синтетичните и естествените витамини имат различна биологична активност;
 • на второ място - Съвременните изследователи препоръчват да се увеличи традиционната дневна норма на прием.

Следователно, в различни източници данните са различни. Първоначалната препоръчителна дневна норма на токоферол е 15 mg, а максимално допустимото количество консумирано вещество на ден е 100 mg. На децата беше препоръчано да приемат 6-12 mg през деня. Според най-новите изследвания възрастен човек трябва да изяде 400 IU токоферол, дете - 50-100 IU. Но дневната нужда от вещество се увеличава в следните случаи:

 • с липса на витамин Е в организма;
 • по време на бременност;
 • по време на период на силен физически и психически стрес;
 • със стрес и емоционален шок;
 • с липса на селен;
 • ако диетата съдържа много храни, съдържащи полиненаситени мастни киселини.
ME е мерна единица за вещество, изчислено въз основа на неговата биологична активност. 1 IU витамин Е е равен на 2/3 mg d-α-токоферол.

Капсули с витамин Е

Как да посрещнем нуждите

Има два начина за снабдяване на организма с необходимия обем материя: чрез диетата и лекарствата.

Диетическо укрепление

Експертите смятат, че при балансирана диета, здравият човек получава необходимото количество витамин Е с храната. Съвременният ритъм на живот обаче често не ви позволява да организирате оптимално вашата диета, така че умишленото обогатяване на менюто с ценни вещества ще бъде от полза за организма.

Сред храните с най-високо съдържание на витамин Е са:

 • нерафинирани студено пресовани растителни масла (ленено семе, маслина, пшеничен зародиш, царевица, соя);
 • ядки (орехи, фъстъци, бадеми), слънчогледови семки итикваленени семена;
 • покълнали зърна от пшеница и ръж, овес, ориз;
 • трици;
 • бобови растения (зелен грах, боб, леща, царевица);
 • зелени (зелена салата, спанак, магданоз, листа от малина, глухарче, мента, коприва, целина);
 • броколи, аспержи;
 • шипки.

Говорейки за това кои храни съдържат витамин Е, не трябва да забравяме за храни от животински произход: черен дроб, месо, масло, яйца. Но е важно да се разбере, че веществото не се синтезира в бозайниците: животните получават витамин А, точно както хората правят с храната. Ето защо концентрацията на веществото в месните продукти и млечните продукти е незначителна, както се вижда от таблицата.

Таблица - кратък списък на продукти с витамин Е

продуктПрогнозно съдържание на витамин Е (в mg на 100 g)
Масло от пшеничен зародиш100-400
Соево масло50-160
Слънчогледово масло40-70
Царевично масло40-80
Пшенични кълнове20-25
грах9-10
грис от ечемик3-4
яйца2
бяла риба1-2
масло1-2
Парадоксално е, че растителните масла, богати на витамин Е, увеличават нуждата от него. Това е така, защото ненаситените мастни киселини, когато се окисляват, отделят свободни радикали, които антиоксидантите, включително витамин Е, са предназначени да неутрализират.

Кулинарни трикове

Отивайки в кухнята, за да приготвите здравословно ястие, трябва да вземете предвид няколко точки.

 • Добавете мазнини. Витамин Е е мастноразтворимо съединение, поради което за по-добро усвояване на веществото в ястия с продукти, които го съдържат, трябва да добавите малко количество мазнини.
 • Не се страхувайте от различни начини на готвене. Веществото се съхранява в продуктите след консервиране, кипене, сушене и всяка друга термична експозиция. Вярно е, че други ценни съставки в готвеното ястие могат да бъдат унищожени.
 • Съхранявайте храната правилно. Съединението се разрушава от слънчева светлина, кислород и химически окислители. Затова продуктите с витамин Е трябва да се съхраняват на тъмно място.
Полезно по отношение на попълване на витамин Е салата може да се приготви от глухарчета. Трябва да накълцате краставицата с кубчета. Добавете ситно нарязани листа от глухарче към зеленчука (50-100 г). Смесете супена лъжица зехтин с горчица, соев сос, винен оцет и мед (по една чаена лъжичка от всеки компонент) и подправете със сместа приготвените съставки. Добавете супена лъжица слънчогледови семки и ръжени бисквити на вкус.

Хапчета витамин Е

Приемане на фармакологични препарати

В лабораторни условия получавате токоферол. Съединението е синтезирано за първи път от биохимик Пол Карер през 1938г. Полезните свойства на витамин Е, съдържащи се в храната, са по-силни от свойствата на изкуствено създадени вещества. Въпреки това, при някои заболявания и състояния, когато тялото се нуждае от повишена доза токоферол, лекарят може да предпише аптечни лекарства. И така, показанията за прием на фармакологични средства (като част от комплексното лечение) са:

 • лечение и профилактика на недостиг на витамин Е;
 • период на възстановяване след заболяване;
 • повишен умствен, емоционален и физически стрес;
 • небалансирана диета;
 • менструални нередности;
 • мускулна дистрофия;
 • амиотрофична латерална склероза.

Токоферолът за промишлено производство е представен под формата на:

 • капсули - активното вещество е токоферол ацетат;
 • мултивитаминни комплекси - съдържат алфа-токоферол (Vitrum, Centrum от A до цинк, Aevit, Triovit).

Терапията с токоферол трябва да започне само след консултация с лекар: лечението на сериозни заболявания изисква интегриран подход. Приемането на което и да е фармакологично лекарство трябва да се подчинява на препоръките на инструкциите и на лекуващия специалист.

Лечението с токоферол е противопоказано в случай на индивидуална непоносимост, едновременна терапия с лекарства, съдържащи желязо (веществото пречи на абсорбцията на желязо) и антикоагуланти. С повишено внимание токоферолът се използва при ревматични сърдечни заболявания, инфаркт на миокарда, кардиосклероза, високо кръвно налягане и тромбоемболия.

Полезните свойства на витамин Е са очевидни, но не бива да го считате за панацея. Можете да приемате веществото под формата на фармакологични препарати само според предписанието на Вашия лекар: самолечението може само да влоши ситуацията. Множество отзиви показват ефективността на рационалното използване на витамин Е в полза на здравето и красотата.

Отзиви: „Нормализира налягането, подобрява зрението ... доволен съм“

След раждането имам стрии по корем. Използвам витамин Е, както следва: Първо нанасям малко лосион върху кожата, след това пробивам капсулата с витамин и намазвам отгоре. Така че е по-лесно да разпространявате продукта, тъй като витамин Е е мазен и гъст. Една капсула (200 mg) е достатъчна за 1 път на стомах. Разбира се, той не премахва стрии и нито едно средство за защита, дори много скъпо, не може да се справи с тях, но след употреба на витамин Е, кожата става по-еластична, придобива кадифен вид, стрии са по-малко забележими. Освен това съм в процес на отслабване и е хубаво да видя, че кожата на корема ми изглежда добре поддържана и не провисва.

Dashiki1984 http://irecommend.ru/content/pri-rastyazhkakh-pomogaet

Мисля, че почти на всички се предписва витамин Е по време на бременност. Когато дойдох да се регистрирам, моят гинеколог ми предписа витамин Е и фолиева киселина и трябваше да приемам тези витамини до шестнадесет седмици! И тогава казаха, че след 16 седмици и преди раждането (можете дори след раждане) да приемате витамини Elevit. Витамин Е в капсули е опакован в картонена кутия, а вътре е буркан. Тези капсули са в буркан. Те са толкова тъмночервени, полупрозрачни, не много малки по размер, но като цяло средни. Удобно е да ги поглъщате и не създава затруднения. Не знам какъв вкус имат тези капсули, защото веднага ги погълнах и ги измих с вода. Но много ми хареса появата на тези „рубинени“ цветни капсули - като скъпоценни камъни =)) Разбира се, че е трудно да се каже еднозначно дали има ефект точно от тези витамини и какво би станало, ако не ги приемах. Но едно ще кажа, че нищо лошо (поне не се вижда за окото) също не се е случило от тези витамини. Във всеки случай считам, че са полезни и необходими, и не само за бременни жени. Затова ви съветвам и тези витамини.

LyubaGrom http://otzovik.com/review_2369882.html

Приемам витамин Е от 10 години. Всичко започна с факта, че често имах кръвотечения от носа. и EN ми даде Вит Е. Бременност при дъщеря ми не спрях да го приемам по 3 капсули на ден. Нормализира кръвното налягане, подобрява зрението, младостта и красотата на лицето. Доволен съм.

гост http://www.womenhealthnet.ru/nutrition/177/page-7.html

Актуализиран статия: 26.12.2018 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (33 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Грахово пюре по стъпка по стъпка рецепта със снимка

Шиш кебап на скара според рецептата стъпка по стъпка photo със снимка

Ткемали: рецепта за домашен грузински сос от сливи, класически, пикантен, слива, без готвене

Фурни кюфтенца с ориз: стъпка по стъпка рецепта 🍚 със снимка

красота

мода

диети