Как да се грижим за хибискус на закрито: характеристики на отглеждането на "китайска роза"

Хибискусът ни беше донесен от Мала Азия. В природата расте под формата на малко дърво или храст с красиви лъскави листа и изразителни големи цветя. През последните години това стана много често в културата на закрито. Много хора го познават под друго име - „китайска роза“. Каква трябва да бъде грижата за вътрешния хибискус у дома, така че растението да зарадва с буйна зеленина и изобилен цъфтеж? Има ли тънкости на напускането?
Червен хибискус

Хибискусът се счита за доста непретенциозно растение. Той неутрализира нивото на осветеност, редовността на напояването, температурните крайности. Ето защо може да се препоръча на начинаещи градинари като една от най-красивите и неусложнени при отглеждането на култури.

Как изглежда?

Хибискусът не е често срещан само в Мала Азия. Често се среща в Америка, Африка. На влажни ливади в заливни части образува гъсти гъсталаци, богато украсени с цветя. Той много обича водата, заради което в родината си е получил името „блатна малуна”. У нас хибискусът често се нарича китайска роза.

Хибискусът принадлежи към големия род от семейството малвацеи. Информацията за родовото изобилие в източниците се разминава. Средно родът има от 150 до 300 представители. Има диви и култивирани видове, различни по вид растеж и цвят. Родът включва тревисти едногодишни и многогодишни растения, храсти и дървета.

Листата на хибискус са с дръжки с назъбени ръбове. Почти всички видове цъфтят в големи красиви цветя. Цветята са много елегантни, характеризиращи се с ярък цвят на корола. След цъфтежа плодовете узряват - кутия с изобилие от семена. След узряване плодът се разпада на пет крила.

В зоните на естествен растеж на хибискус се използва не само като декоративно растение. Младите издънки и листа се считат за зеленчукова култура. За медицински цели се използват корени, плодове, семена и листа. Цветята се използват за производството на естествено багрило. Изсушени листенца от хибискус - основата за готвене чай "Karkade"

Вътрешни сортове

За домашно градинарство се използват предимно маломерни видове. Не толкова отдавна в закрито цветарство беше известен само един вид хибискус с червени двойни цветя. Сега има много по-голям избор - въведени са нови видове, развъдени са хибридни сортове с различни цветове.

 • Китайски хибискус. Едно възрастно растение не надвишава два метра височина. Лесно понася резитбата - можете да оформите по-компактно растение. Расте бързо в ширина - подходящ е само за просторни помещения.
 • Хибискусът е разчленен. Този сорт ни донесе от Бразилия. Различава се в оригинални цветя на изисканата форма. Тръбната чаша е разделена на венчелистчета. Венчелистчетата силно разчленени, огъване назад. Цветът е червен и оранжев. Pestle стърчи силно напред.
 • Хибискус микс. Отнася се до вечнозелени храсти. При добри условия расте малко над метър. Цветята са големи, двойни или прости. Цветът е разнообразен. Има сортове с бели и наситено червени цветя. Широка гама от междинни нюанси.
 • Хибискус Купър. Различно се нарича пъстра. Основната характеристика на сорта са необичайно оцветените листа. Разнообразните листа хармонично съчетават зелено, бяло и червено.Цветовете са едри, но обикновени - розови или червени.
В зависимост от вида на хибискус, грижата за него може да има свои собствени характеристики. Например, разноцветните сортове са много чувствителни към осветление. В силна сянка те избледняват, стават не толкова изразителни. На слънчево място те стават непредвидимо пъстри.

Какво да правя след покупката

Донасяйки хибискуса у дома, внимателно го изследвайте - стъблата, листата отвън и отвътре. Потърсете вредители, признаци на болести. Внимателно го извадете от саксията и инспектирайте кореновата система за гниене и коренен червей. Обикновено хибискусът се продава в пластмасови саксии, лесно се отстранява и се връща на мястото.

Ако забележите нещо подозрително - точки, петна, грисове, паяжини, неравномерно пожълтяване на листата, лекувайте със специални лекарства като превантивна мярка. Инсектициди от вредители, фунгициди от гъбички и болести.

Дали е необходима трансплантация на хибискус след закупуване, е спорен въпрос. Почти всички дървета на хибискус идват при нас от Холандия. Производителите ги настройват на необходимите параметри - обилен цъфтеж, листа с наситен зелен цвят, кореновата система напълно се увива около земната буца. Растенията се засаждат в торф с много високо съдържание на торове и стимуланти на растежа. Ако рязко преместите цветето в по-малко хранителна среда, то може просто да умре.

Ако решите да трансплантирате хибискус веднага след покупката, то само чрез прехвърляне с пълно запазване на земна кома. Но е по-добре да изчакате, докато цъфтежът приключи. През това време по-голямата част от доставката на хранителни вещества се изчерпва и цветето ще прехвърли трансплантацията много по-спокойно. Преди пресаждането напълно изсушете кореновата система, внимателно, с шишче, разплетете корените, почистете ги от остатъците от старата почва. Не е необходимо да изплаквате корените - хибискусът болезнено се отнася до тази процедура.

На втория ден след засаждането можете да излеете лекарството "Циркон". Понякога хибискусът реагира на стреса с летаргия на листата. Опитайте се да поставите прозрачна пластмасова торбичка върху растението и да я надуете, така че листата да не докосват филма. Когато тургорът на листата се възстанови, пакетът може да бъде премахнат. Един месец след засаждането, отрежете клоните възможно най-ниско - това стимулира страничното разклоняване.

От периода на адаптация, правилната трансплантация на хибискус след покупка, зависи неговият по-нататъшен растеж. Основното нещо е да не бързате, правете всичко замислено и обръщайте внимание на малките неща.

Функции за грижа за хибискус

Как да се грижим за хибискус на закрито? Това е бързорастящо, сравнително издръжливо растение. При добра грижа цъфти стабилно и изобилно, достига големи размери. Правилата за грижа за хибискус са доста прости.

 • Осветление. Растението е много фотофилно - младите растения се поставят на перваза на прозореца от изток или запад. Възрастните се поставят до прозореца. От северната страна тя се простира, избледнява, престава да цъфти.
 • Температура. Не обича екстремни жеги. Препоръчително е да се създадат условия за комфортни, умерени температури от около 20-22 ° C. През зимата почивката на прохладата е задължителна - 14-16 ° С. Хибискусът може да направи без застой период, но цъфтежът ще бъде рядък.
 • Поливането. Влаголюбиво растение. През лятото поливат обилно, но не го заливат - те позволяват на горния слой на земята да изсъхне. По време на поливането се уверете, че земната бучка е наситена напълно. Излишната течност от тигана се излива 10-20 минути след поливането. През есента честотата на поливането започва постепенно да намалява - след изсъхване на почвената повърхност изчакват два до три дни. През зимата интервалите между напояването зависят от температурата на съдържанието. Колкото по-студена е стаята, толкова по-рядко трябва да поливате хибискуса.
 • Влажност. Изисква висока влажност. Пръскането е задължителна процедура. По време на цъфтежа те се пръскат внимателно, опитайте се да избегнете получаване на влага върху цветята и пъпките.Проблемът със сухия въздух се решава с помощта на специални овлажнители, инсталиране на саксията в тава с влажен пълнител, пръскане на въздух около растението.
 • Почвата. Препоръчва се използването на неутрална, лека и питателна почва. Оптималният състав е листна почва, хумус, трева и пясък. Използвайте смеси без добавяне на торф. Полезна добавка е въгленът. От готовите магазинни почви можете да изберете смес за цитрусови култури.
 • Горна превръзка. Торовете се прилагат редовно, но умерено. През пролетта се препоръчва да подхраните цветето с лекарство с високо съдържание на фосфор и калий. През останалото време те използват балансиран минерален комплекс за цъфтящи култури. Например, Kemira Suite. Съдържанието на азот във всеки продукт трябва да бъде минимално.
 • Трансплантации. До три, четири годишна възраст хибискусът се трансплантира ежегодно. Тъй като растежът се забавя, интервалите между трансплантациите се увеличават до две до три години.
Как да подрязваме китайска роза? Направете го по-добре след цъфтежа. Премахнете всички издънки, растящи вътре в храста и успоредни на стволовете. Старите двугодишни издънки на скелетните клони се изрязват. Резените се правят под ъгъл, насочвайки външния ръб на скосяването към върха на короната. Нарежете на две стъпки, дайте на растението възможност да се възстанови. Премахването на голям брой издънки наведнъж отслабва растението, провокира развитието на болести.

Ако не цъфти ...

Ако хибискусът е спрял да цъфти, просто трябва да анализирате условията на задържане. Не цъфти по различни причини - топла зимуване, неправилно поливане, твърде голяма саксия, липса или излишък от микроелементи. За да стимулирате цъфтежа, опитайте следния алгоритъм:

 1. През октомври отрежете всички стари издънки, оставяйки само три очи на всеки. Ако саксията е твърде голяма - трансплантирайте в по-малък съд.
 2. С настъпването на зимата подредете цвете през периода на почивка при ниски температури от около 15-16 ° C. Ограничете осветлението; вода само при необходимост за поддържане на лека влага на почвата.
 3. В самото начало на март малко поливане. Подсушете добре земята.
 4. Върнете саксията с растението на топло, добре осветено място. Прекарайте първата превръзка.
 5. Когато навън стане по-топло, отстранете три сантиметра почва и я заменете с нова. Оптималният състав е градинска почва, сухи водорасли и добре изгнил компост.
Как да се грижим за вътрешния хибискус по време на цъфтежа? Редовно хранене и вода, поддържане на висока влажност. Не позволявайте пряка слънчева светлина да пада върху растението, опитайте се да го намерите не горещо място. Пръскайте внимателно, избягвайте влагата върху цветята. Извадете веднага увяхналите цветя, така че да не пречат на отварянето на нови пъпки.

Хибискус в саксия

Как се размножава хибискус

Хибискусът може да се размножава чрез семена или резници. Резниците са по-прост и бърз метод. Разсадът расте бавно, не винаги запазват майчините черти.

Отглеждане на семена

Отглеждането на хибискус от семена у дома е трудна и трудна задача. Семената могат да се събират от вашето растение или да се купят в магазин. За здрави разсад, следвайте тези стъпки.

 1. Пригответе лека почва - смес от пясък и торф. Напълнете нейния плосък контейнер.
 2. Навлажнете повърхността на почвата със спрей бутилка, покрийте контейнера със стъкло. Стъклото може да бъде заменено с обикновен полиетилен или залепващ филм. Поставете контейнер под флуоресцентната лампа, поддържайте температурата на 25 ° C.
 3. След появата на третата истинска листовка, разсадът може да бъде връх в отделни контейнери.

Хибискусът от семена цъфти най-рано през година, често през две. Това напълно зависи от качеството на грижите и условията на задържане.

graftage

Размножаването на хибискус чрез резници е по-лесен и бърз начин. Апикалните резници бързо се вкореняват и растат.За успешното вкореняване се придържайте към следната схема.

 1. Нарежете апикални резници с дължина 5–8 cm.
 2. Третирайте филийките с разтвор на средство за вкореняване - "Kornevin", "Heteroauxin".
 3. Пригответе лека торфено-пясъчна смес, напълнете я с малки саксии.
 4. Поставете дръжката в центъра, покрийте съда със стъклен буркан или пластмасова чаша. Проветрявайте ежедневно, следете влагата на почвата.

Подслонът се отстранява само след появата на трайни признаци на растеж. За да изкоренят хибискуса от стъблото за кратко време - корените се появяват в рамките на около месец, след още три до четири месеца първите цветя цъфтят на младото растение.

Интересни са композициите от хибискус с различни цветове, изразени в една саксия. Например комбинация от бял и жълт, червен и розов цвят. Съставите се формират дори на етапа на присаждане, вкореняване на резници от различни растения в една саксия.

Основни проблеми

Доста често се налага да се справяте с пожълтяване, изсушаване на листа, падащи пъпки. Има и други проблеми. Причината не е непременно скрита в атаката на вредители или конкретна болест - проблемите могат да бъдат причинени от елементарни грешки в грижите. Можете да се запознаете с основните проблеми и техните причини в таблицата.

Таблица - Трудности при отглеждането на хибискус

ПроблемВъзможни причини
Листата пожълтяват- Болести на корените;
- вредители;
- листна хлороза;
- сух въздух
Листата пожълтяват и падат- Твърде влажна почва през зимата;
- ниска влажност;
- стресови ситуации;
- вредители
Хибискусът пуска листа- сух въздух;
- стресови ситуации;
- липса на пръскане
Съветите на листата избледняват- липса на хранителни вещества
Листата се къдрят- листни въшки или други вредители
Хибискусът избледнява напълно- топлина;
- сух въздух;
- пълно изсушаване на почвата
Пъпките падат- липса на калий;
- топлина;
- жлъчен мост

Цвете на хибискус

Типични вредители

Атаките на вредители не винаги могат да бъдат избегнати. Отслабените, болни растения са по-податливи на атаки от насекоми. Несъответствието между параметрите на условията на задържане се отразява на изискванията - твърде сух въздух, неправилно или прекомерно напояване. Типичните вредители по хибискус и начините за борба с тях са дадени в таблицата.

Таблица - вредители по хибискус

насекомодоказателстваборба
листна въшка- Лепкавост на листата и пъпките;
- усукване на върховете на издънките на хибискус, младите листа;
- многобройни колонии от малки зелени насекоми
- Ако се намерят единични насекоми, те се измиват със сапунена вода;
- когато се образуват големи колонии, засегнатите издънки се отрязват, напръскват се с инфузия на фитоверм или тютюнев прах
Паяк акара- В ранните етапи - жълти точки;
- при последващи - големи площи от изсушена тъкан;
- черупка от тънки паяжини на гърба на листа
- Увеличете влажността;
- измива се със сапунена вода;
- напръскани със средства "Акарин", "Светкавица"
белокрилка- лепкавост на листата;
- пожълтяване на листата;
- малки бели молци на растение
- закачете лепкави капани върху възрастни насекоми;
- напръскани със средства "Бизон", "Искра", "Актара"
- измива се с калиев сапун
щитоносни въшки- Белезникав восъчен секрет по дръжките и вените;
- изсъхват хибискус
- Засегнатите части на растението се избърсват с минерално масло
въшки- Кафяви, златисто кафяви плаки- Механично премахване на вредители с четка за зъби;
- избършете засегнатата зона с памучен тампон, навлажнен с алкохол или керосин;
- третирани с инсектициди
мушичка- пожълтяване на листата;
- пъпките не се отварят, отпадат;
- мост снасяне на яйца вътре в пъпките
- Отстранете засегнатите пъпки
- обработвайте почвата с инсектициди
В прегледите опитни производители на цветя съветват новодошлите периодично да провеждат превантивно лечение с ниски дози инсектициди и фунгициди. Това помага да се защити растението от нападения от вредители.

Възможни заболявания

Не винаги е възможно да се избегне инфекция с вирусни или гъбични заболявания. Заразяването става чрез вектори на насекоми, замърсена почва, от други растения. Диагностицирайте заболяването по редица признаци. Всички признаци, имена на заболявания и тяхното лечение са описани накратко в таблицата.

Таблица - болести на хибискус

ЗаболяванетосимптомиМетоди за лечение
Бронзов лист от хибискус (вирус)- Жълти петна и малки сълзи по листата на хибискус;
- сгъстяване и набръчкване на листата
- Болните растения унищожават;
- те ще се опитат да изолират хибискуса и да го третират с фунгициди няколко пъти
Забелязване на хибискус пръстен (вирус)- Пръстеновидни жълтеникави петна по листата- Резниците се изрязват от здрави клони;
- майчиното растение е унищожено
Кафяво гниене на хибискус (засяга само младите растения)- пробиване и изтъняване на основата на стеблото на хибискус;
- падане на листа;
- нишковиден мицел в почвата
- Превантивно разсадът и резниците се напръскват с Rovral
Бактериални зацапвания- Гнили жълти петна с мазна граница- Третирани с фунгициди "Euparen", "Fundazol"
Трахеомикотично увяхване (гъбички)- Изсушете върховете на издънките на хибискус;
- постепенно гъбата покрива цялото растение;
- хибискусът умира
- Нарежете болни клони на здрава тъкан;
- многократно третиран с фунгициди

Правилно организираната грижа за хибискус (китайска роза) в саксия ще помогне да се избегнат повечето проблеми. Хибискусът е дълголетно растение. При добра грижа може да расте и цъфти редовно повече от 20 години. Перфектно се вписва в интериора на просторни стаи.

Статията е актуализирана: 28.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (39 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Цитати за красотата 100 силни поговорки за женската красота, красивите момичета, афоризмите на велики хора

Как да се отървете от акне по гърба, причините за появата им, преглед на продукти за лечение на кожата + отзиви

Как да готвя вкусно месо - стъпка по стъпка рецепта със снимки

Салата с патладжан 🥗 и домати стъпка по стъпка рецепта със снимка

красота

мода

диети