Лайка лечебна: ползи, приложения, лечебни свойства

Фармацевтичната лайка (лечебна лайка, обелена лайка, Романова трева, цветни романи, бански, руж, руж, малко фиданка, маточна трева) е най-популярното лечебно растение с добре проучен състав. Използва се като противовъзпалително, спазмолитично, холеретично средство за вътрешна употреба и външни компреси, вани. Може да се използва в детска възраст, нетоксичен, няма противопоказания.
Дейзи цветя

Лечебните свойства на аптеката от лайка са формулирани за първи път от древногръцкия лекар Хипократ през пети век преди Христа. До четиринадесети век растението остава най-търсеното лекарство. След това започва период на забрава, свързан с търсенето на нови форми на наркотици. Интересът към него се събуди отново през XIX век. И през двадесет и първата се признава за най-проучваната и често използвана сред лечебните билки.

Каквито и опции за името на това растение да попаднете, ромашка не е опция. Латинският даде на това растение името Matricāria chamomīlla. Съцветията му съдържат високо активни химикали, които могат да имат противовъзпалително, леко обезболяващо, антисептично действие върху тъканите и общо успокояващо действие върху цялото тяло, което го прави едно от най-популярните лечебни растения. И разбира се, трябва да знаем не само метода на приложение, но какви индикации за употребата му, как да го използваме като лекарство у дома и коя лайка е лекарствена?

Характеристики на лайка лекарствена

Изследователите свързват латинското име на растителната лайка? Lla с термините chamai и пъпеш. Първият означава "нисък", тъй като стъблата на културата растат малки. Втората е „ябълката“, тъй като съцветия в началото на цъфтежа наподобяват ябълки по вид и аромат.

Терминът matric? Ria се отнася до латинската дума matrix или матка. Въведен е от швейцарския ботаник фон Халер през осемнадесети век, вероятно защото растението традиционно се използва в народната медицина за лечение на гинекологични заболявания.

В Русия културата придобива име, адаптирано от латинското chamaemelon romana. Смятало се е, че растението е внесено от Рим, наречено Романова трева, роман. По-късно тя се трансформира в термина "римска лайка", който е синоним на аптечната култура.

Маргаритки в полето

описание

Лекарственото растение лайка е добре разпознато. Това е едногодишна трева с тънък, силен корен, разположен плитко в почвата. Тънка, закръглена, абсолютно права и неразклонена стъбло се отклонява от корена, от който се развиват странични издънки. Височината на стъблото е четиридесет и шестдесет сантиметра.

Върху него има редовни заседнали листа, нарязани на тънки, тесни сегменти. Те са светлозелени, често приличат на еластични нишки.

Периодът на цъфтеж настъпва в различно време, което зависи от климатичната зона и метеорологичните условия. В топлите райони и с началото на лятото, лайка цъфти през май, а до средата на юли избледнява напълно. Ако времето е прохладно, цъфтежът може да се забави до юли-август и да продължи до първата слана. Растението не цъфти едновременно, дори близките храсти цъфтят един след друг, постепенно.Затова полето или насаждението от лайка е покрито с елегантни бели цветя през целия топъл период.

Цветята на растенията не надвишават двадесет и пет милиметра в диаметър. Те са сложни, с бяла външна част и жълта вътрешна. Белите венчелистчета приличат на езици. В началото на цъфтежа погледнете нагоре, след това падайте хоризонтално. Когато цъфти, маргаритката „увисва“ белите венчелистчета надолу.

В централната част цветята са интензивно жълти, слънчеви, но толкова малки, че обикновено се възприемат като цялостен център. Те се отварят по-късно от външните листа, следователно през първия период на цъфтеж сърцевината на цветята изглежда вдлъбната, след това става равномерна, а когато белите езици падат надолу, централната част придобива обем, изглежда изпъкнала, конусовидна.

Полевата лайка се размножава изключително чрез семена. Растението носи "реколта" до август. На един храст се образуват до петстотин семена, така че културата се счита за изключително плодотворна. Разпространението на семената се улеснява от условията на околната среда: вятър, животни и дори хора.

Те са толкова леки, че се разпространяват ефективно на дълги разстояния, позволявайки на културата да населява нови райони. Но веднъж попаднали в земята, те не винаги се появяват, тъй като са доста взискателни към температурата и влажността на почвата. И не издържат на сенчестите области, където маргаритката почти никога не се появява.

Най-близкият роднина на аптечната култура е лайка жълто. Отличава се с по-дебела стъблена и цветна структура. Външни раздели липсват, пъпките са интензивно жълти. Цъфти през юли, дава плод през август. По-рядко се използва за медицински цели, прилага се само външно.

Момиче с букет маргаритки

География и разпространение

Точни данни откъде идва растението не съществуват. Смята се, че той е дошъл в Русия от Северна Америка. През XIX век първото му организирано засаждане е победено в Петербургската ботаническа градина. Почти едновременно областите на разпространение на дивите култури възникват в Далечния Изток, където вероятно са били докарани с кораби.

Културата се разпространява лесно и свободно, тъй като семената й са много леки. Само за няколко десетилетия тя „завладява“ европейската част на Русия и тръгва по-нататък, на север и юг. Той расте навсякъде, особено предпочита слънчеви площи и култивирани земеделски площи. Затова се среща върху обработваеми земи - между полета, в или в близост до зеленчукови градини, по поляни, в градини и паркове.

Той се адаптира добре към различни видове почви, така че растителните колонии могат да се наблюдават на не най-благоприятните места, например в кулоарите на пътищата и железниците. В градовете расте като плевел в озеленени площи, тревни площи.

Тъй като лечебните свойства на лайка са признати за съвременна медицина, тя се отглежда в специализирани ферми. Те са разположени в Далечния Изток, в предградията, в южните райони.

Възможно е и самоусъвършенстване на растение в личен парцел. Семената се разпръскват върху уплътнена, оплодена почва, предотвратявайки тяхното засяване. Подходящо време за сеитба е средата на есента, преди замръзване. Първите издънки с обилно поливане и достъп до слънцето се формират в рамките на десет до двадесет дни. До пролетта розетката, която се е образувала, премина в активен растеж и цъфтеж се наблюдава в ранните етапи. Пълният цикъл на годишното развитие на тревата отнема четири месеца.

Сухи цветя от лайка

Събиране и прибиране на реколтата

Основната лечебна ценност са цветята на растението. Използват се като част от билкови препарати, приготвяне на инфузии за вътрешна употреба и външно лечение. Коренът от лайка не се събира.

За събиране на аптека от лайка се избира първоначалният период на цъфтеж, когато белите листенца-езици гледат нагоре или са разположени хоризонтално. Ако прескочите този период, суровините ще са с лошо качество: по време на процеса на сушене в него ще се образува много боклук.Важно е да се събира в добро слънчево време, като се избягва намокрянето на суровините.

Събирайте кошници с цветя, като ги отрязвате от дръжки. При събиране се улавят дълги крака, които трябва да бъдат отстранени преди изсушаване. На всеки квадратен метър култури е важно да оставите три до пет цветя непокътнати, за да не унищожите популацията на лайка.

Прясно набраните цветя от лайка се изсипват в кошници и се транспортират до мястото на сушене. Те се поставят под навес, поръсвайки се върху циментова или дървена основа с тънък слой. За да изсъхнат добре съцветия, на всеки квадратен метър не трябва да има повече от килограм суровини. Периодично набраният материал се натъпква с ръце или с гребло.

Можете да проверите готовността, като усетите съда. Те трябва да станат жилави, кожени. Важно е да премахнете навреме изсъхналите цветя, като не им позволявате да изсъхнат, тъй като в този случай те стават крехки, чупливи, се разпадат на прах.

При сушене в електрически сушилни температурата се задава на четиридесет градуса. Проверете наличието на суровини по същия начин.

Момиче гледа маргаритки

Състав и свойства

Съставът на лечебните суровини включва етерично масло. Обемът му не надвишава един и половина процента. Маслото е наситено в синьо, което се свързва с присъствието в него до петнадесет процента хамазулен. Около половината от обема на активните вещества в маслото са сесквитерпени, малка част е заета от а-бисаболол. Сушените суровини съдържат флаваноидни гликозиди и апигенин в количество не повече от осем процента.

Каротин, горчивина и слуз, органични киселини без практическа стойност също се подчертават. Основната активна съставка, която определя полезните свойства на лайка, се разпознава като хамазулен в комбинация с а-бисаболол.

През последните години въпросът за това колко полезна лайка е изучавана от науката. Бяха проведени редица експерименти, използвайки различните му лекарствени форми: течен екстракт, тинктура, отвара от сухи цветя. Бяха идентифицирани следните видове излагане на лекарствени суровини.

 • Антисептично, противовъзпалително действие. Водно-алкохолните форми на лечебно растение потискат растежа и жизнената активност на патогенните микроорганизми: стафилокок, няколко разновидности на стрептококи (слюнка, мутани и група В). Активен срещу зелеви пръчици и бактерии, които причиняват лептоспироза. Етеричното масло активно инхибира развитието на сено бацил и Staphylococcus aureus. Инхибирането на индикаторите на възпалителния процес - простагландини и левкотриени - е експериментално потвърдено инхибиране чрез водни лекарствени форми на лайка.
 • Спазмолитичен ефект. Тя се осигурява от терпени съединения. Изборът им става само по време на нагряването на суровините, така че водната инфузия на лайка е многократно по-ефективна от сухата прах, приета през устата.

Проучвания за вътрешната и външната употреба на лекарството. Противовъзпалителната активност по време на вътрешна употреба е установена по време на лечението на плъхове и морски свинчета. При интрадермално интраперитонеално приложение на инфузия на лайка се наблюдава изразен противовъзпалителен ефект с висока температура, еритема. Установена е и известна депресия на централната нервна система: при животни двигателната и търсещата активност намаляват, а продължителността на съня се увеличава.

При външна употреба лечебните свойства на лайка се проявяват в намаляване на възпалението на кожата, стимулиране на регенерацията на тъканите. Тестовете са проведени върху пациенти след отстраняване на кожни участъци, с плачещи, лошо заздравяващи рани, с началния етап на възпалителния процес.

Екстрактът се прилага като крем върху засегнатите места. Лечението с лайка значително намалява възпалителния процес и по отношение на ефективността надвишава ефекта на хидрокортизон маз с концентрация на активно вещество 0,25%.

В друго проучване за лечение на еритема на ръцете и краката, ефективността на крем с екстракт от лайка е сравнена с действието на хидрокортизон, буфексамак, флуокортинов бутилов етер, традиционен кортикостероид. Ефективността на лечението с лайка не е по-ниска от лекарствата.

Инфузия на цветя от лайка

Използването на аптека от лайка

Инструкции за употреба на аптека от лайка съдържа редица терапевтични възможности. Препоръчва се да се използва при нарушения на стомашно-чревния тракт, фебрилни състояния, отвътре и отвън като противовъзпалително средство.

Инфузия за коремна болка

При заболявания на стомашно-чревния тракт се препоръчва да се вземе водна инфузия на лайка вътре. Използването на бульон от лайка, за приготвянето на който цветята трябва да се сварят, няма практическо значение. Основният активен компонент на хамазулен се разрушава по време на кипене. Суровините трябва да се заливат с гореща вода и да се настояват няколко часа.

подготовка

 1. Поставете две супени лъжици съцветия в съд.
 2. Изсипете вряща вода с обем 200 мл.
 3. Покрийте, оставете да вари за два часа.

Приемайте лекарствена инфузия три до четири пъти на ден на празен стомах в супена лъжица. Има дезинфекциращ ефект, намалява образуването на газове, инхибира възпалителния процес. Полезен е за стомаха, тъй като има спазмолитичен, обгръщащ ефект, помага при гастрит, при лечението на пептични язви и има лек холеретичен ефект.

Чай от лайка

Чай от лайка

Полезните свойства на чая от лайка са добре известни, затова го пият вместо обикновен чай, като често избират филтърни торбички за лесна употреба. Такъв чай ​​с лайка няма да донесе никаква полза, тъй като съдържа нискокачествени, смлени суровини. За да направите напитката едновременно здравословна и вкусна, трябва да изберете суровини под формата на цели кошници за цветя за приготвянето й и да го варите правилно.

Как да пием лайка, така че растението да се възползва? Цветята не могат да се сварят, но няма смисъл да се пие чай петнайсет минути след варенето. Хамазуленът се разтваря изключително бавно във вода, затова се препоръчва следната техника за приготвяне на чай.

подготовка

 1. Изсипете в термос изсушени, леко натрошени цветя със скорост чаена лъжичка на 200 мл вода.
 2. Налейте вряща вода и плътно корковайте.
 3. Оставете да влеят за 2-3 часа, като от време на време разклащате термоса.
 4. Пийте го топло.

Каква е ползата от чая от лайка, приготвен по тази технология? Нормализира нарушените функции на стомашно-чревния тракт. Неговата противовъзпалителна активност се проявява при заболявания на бъбреците, при простатит. При цистит ваните с лайка ще бъдат по-малко ефективни от напитка, приета през устата. Леките му обвиващи свойства ще помогнат при кашлица, при възпаление на горните дихателни пътища.

Напитка за гърди

Инфузия за бебета

Световната здравна организация не препоръчва употребата на лайка при деца под три години. Но във вътрешната педиатрия бульонът от лайка за кърмачета е признат за безопасно и ефективно средство за лечение на колики, подуване на корема, чревни спазми.

Спомага за изхвърлянето на газове и има лек седативен ефект. Освен това според автора на книгата за лечебните растения V.I. Попова, значително по-ефективна, когато се използва за деца в сравнение с копър вода, други средства.

подготовка

 1. Изсипете чаена лъжичка изсушени цветя в термос.
 2. Изсипете вряща вода с обем двеста милилитра.
 3. Затворете плътно, оставете да вари за два часа, разклатете периодично.

Вземете инфузия на лайка за новородени трябва да бъде на половин - една чаена лъжичка половин час преди лягане. Полезен е при раздразнителност, намалява тежестта на дискомфорта на венците и болезненост при прорязване на зъби.

Отвара от лайка

Инфузия за изплакване, компреси

Препоръчва се използването на инфузията за лечение на слабо заздравяващи, плачещи рани. Ефективен за венците с гингивит, пародонтоза, тонзилит.Използва се за лечение на млечница в устата, на гърдите, в гинекологичната практика за измиване, задушаване. Лосионите се използват за конюнктивит, хемороидални фисури със съпътстващо възпаление.

подготовка

 1. Изсипете 50 грама цветя (четири пълни супени лъжици) в термос.
 2. Изсипете вряща вода с обем от един литър.
 3. Оставете да влеят за два часа, разклатете периодично.

За изплакване инфузията се използва в чистата й форма. За лосиони нанесете върху памучна кърпа, нанесете върху засегнатите места за 15-20 минути.

Отвара от лайка

Инфузия за бани

Заседналите вани от лайка се препоръчват в гинекологичната практика за лечение на инфекциозни и възпалителни заболявания на влагалището, гениталиите. Използва се при лечение млечница, колпит от бактериален характер, възпаление на тъканите на срамните устни поради цистит. Препоръчва се в детска възраст за намаляване на възпалението на кожата с изпотяване, атопичен дерматит.

подготовка

 1. Изсипете сухи цветя в термос със скорост пет грама суровини (чаена лъжичка) за всеки литър вода.
 2. Изсипете литър вряла вода.
 3. Оставете да влеят за два часа, разклатете периодично.
 4. Изсипете ваните в топла вода, разбъркайте.

Вземете вани, докато симптомите не са по-малко тежки. Според прегледите, те не изсушават кожата, така че могат да се използват за лечение на деликатни места и кожа на бебета.

Същата инфузия се използва за косата, за да й придаде сила и златист оттенък. Изплакнете косата им след измиване и нанасяне на балсама два до три пъти седмично.

Противопоказания

За външна употреба, лайка няма противопоказания. Може да се използва от ранна детска възраст за лечение на кожни заболявания. По време на бременност е разрешено духане с инфузия. Поглъщането не предизвиква отрицателен ефект върху детето, но има данни за абортивен ефект от инфузия на лайка.

Основното противопоказание за приемане на лекарството вътре е индивидуалната непоносимост.

Лайка е широко разпространено и достъпно растение. Можете да го приберете сами или да купите сушени суровини в аптека. Той има изразен противовъзпалителен ефект, когато се използва върху кожата не е по-нисък от традиционното кортикостероидно лекарство хидрокортизон. Приема се перорално, намалява възпалението, спазмите и нормализира работата на стомашно-чревния тракт. Може да се използва за кърмачета.

Статията е актуализирана: 29.05.2019 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на woman365pro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (37 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Барелови домати: рецепти за зимата от зелени, червени и кафяви плодове, в буркан, тиган, пластмасова кофа и торбичка

Рецепти за овесени ядки в мляко и вода

Торта със крем сирене 🥗 според стъпка по стъпка рецепта със снимка

Грижа за мазна кожа през зимата и лятото

красота

мода

диети