Каустична сода: какво е това, методи за безопасна употреба в апартамент и в селска къща

Сода каустик е най-агресивната от всичките си „роднини“ (печене и сода). Въпреки това човек се е научил да използва опасно вещество в полза на себе си. И въпросът не е само в индустрията. В домакинството алкалът помага за почистване на запушен водопровод, измиване на съдове от упорита мазнина и дори отърване на дрехи от много трудни петна. Използването му в ежедневието обаче изисква спазването на предпазните мерки.
Каустична сода в консерви

Сода каустик, каустик, натриев хидроксид са различни имена за сода каустик (NaOH). Това е мощен алкал. Прахообразното вещество представлява малки люспести гранули с бял цвят, без изразена миризма. Те са хигроскопични и имат способността да се разтварят добре във вода с отделянето на голямо количество топлина. Сода каустик се предлага в течна и прахообразна форма. Каустикът се използва в такива индустрии като:

 • химически;
 • автомобилостроенето;
 • лесно;
 • желязо и стомана;
 • газ;
 • Oil.

Разлики на сода каустик от други видове сода

Въпреки факта, че каустикът, содата и содата за хляб принадлежат към една и съща група натриеви съединения, все още има разлики.

 • Според химичната формула, В калциниран е Na2CO3, а в храната - NaHCO3.
 • Със сила, Най-меката е сода за хляб, втората е калцинирана, а безспорният лидер е разяждащ. Каустикът е в състояние да се справи с най-тежките замърсявания и блокажи. Калцинирана и храната не е сила.
 • За безопасност, Каустичната сода е много по-агресивна от всички „роднини“ и има повишен клас на опасност, поради което при работа с нея трябва да се спазват предпазни мерки за безопасност.
Сода каустик има сравнително по-кратък срок на годност - не повече от 12 месеца от датата на издаване, вижте инструкциите. След като губи характерните си свойства. В същото време каустикът трябва да се съхранява в добре затворени контейнери, на тъмни и прохладни места.

Управление на канализационни тръби

Къде се използва такава каучукова сода и как да се отглеждате у дома? Преди да започнете работа, трябва да се уверите, че контактът с каустик преминава без последствия. Гумени ръкавици, очила, защитна маска са задължителни атрибути. Натриевият хидроксид има способността незабавно да разтваря мазнините, без значение колко време има. В допълнение, той е по-евтин от внесените почистващи препарати. 1 кг прах каустик за техническо почистване ще струва средно 80 рубли (данни за юни 2018 г.). Каустикът може да бъде намерен в основата на формулата на готовите продукти, например като част от "Къртицата".

Ако живеете в частна къща, тогава за елиминиране на блокажи са ви необходими 3 кг прахообразен каустик, а в жилищна сграда са достатъчни 2 кг. Ще ви трябва и пластмасова кофа с дебели стени с обем 10-12 литра и удобна лъжичка или лъжичка.

Процесът на приготвяне на разтвора е както следва. Изсипете нужното количество алкал в кофата. Внимателно напълнете със студена вода, но не до самия връх, а малко повече от половината (6-7 литра), разбъркайте добре. Веднага след като химическата реакция приключи, съставът е готов.

За разтвора използваме само студена вода. Каустикът се разтваря и отделя топлина. Следователно горещата течност може да заври и да се разпръсне. Cool ще достигне максимум 70оC.

разтвор

Черти. Желязото и стоманата могат да издържат на този метод на обработка, но не и пластмасови тръби - каустикът може просто да корозира повърхността на материала. Ако блокирането е малко, достатъчно е да извършите процедурата веднъж. В напреднали случаи манипулациите трябва да се повторят след две седмици.

Вашите действия

 1. Внимателно изсипете около половината от общото тегло на получения разтвор на каустик в отвора за източване.
 2. Уверете се, че продуктът не се напръсква върху повърхността на пода или мивката - каустикът може да корозира емайла.
 3. Изчакайте около два до три часа (не използвайте водопровод).
 4. Изсипете останалата част от разтвора, изчакайте същото време.
 5. Включете водата и я изсипете в канала с максимална мощност за 10-15 минути.
 6. Ако живеете в обикновена жилищна сграда, тогава не е необходимо решението да бъде разделено на две дози - попълнете всичко наведнъж. В противен случай манипулациите са еднакви.

Сух метод

Черти. Методът е един от най-ефективните, но изисква максимална точност. Подходящ за профилактика и дезинфекция, както и след обработката на канализацията с киселинни агенти - по този начин можете да неутрализирате агресивния ефект на киселината. Имайте предвид, че при „сух“ метод на почистване тръбите могат да се повредят.

Вашите действия

 1. Налейте 2-3 литра гореща вода в канала. Това се прави за затопляне на тръбите и повишаване на ефективността на процедурата.
 2. Две или три супени лъжици прахова или гранулирана сода каустик (в напреднали случаи можете дори да вземете една чаша), изсипете в канала. Уверете се, че веществото не се разпръсква по повърхността на мивките, тоалетната чиния и ваната.
 3. След това налейте гореща вода (достатъчно е само 200-250 мл).
 4. Изчакайте два или три часа химичните реакции да преминат напълно.
 5. Включете крана с пълна мощност и промийте разтвора.

гел

Черти. Течният каустик е по-малко ефективен за контрол на блокажите, но е по-безопасен и по-удобен за използване. Идеален за превантивни цели. Достатъчно е да повторите почистването веднъж или два пъти месечно.

Вашите действия

 1. Разклатете добре гела, без да отваряте.
 2. Изсипете в канализация около чаша или малко повече (внимавайте за емайлирани повърхности).
 3. След него напълнете чаша гореща вода и изчакайте два до три часа.
 4. Отворете крана до максимално налягане, изсипете в канала 10-15 минути. Това време ще бъде достатъчно, за да смекчи остатъците от измитите мръсотии.

Почистване на котлона

Черти. Попадането на каустик в почвата влияе отрицателно на почвата. Следователно ямата трябва да е абсолютно херметична и да има работеща вентилационна система.

Вашите действия

 1. Пригответе хоросана по същия принцип като описания по-горе за канализационните тръби. В зависимост от размера на ямата ще са необходими 2-4 кг сода каустик.
 2. Изсипете сместа в отпадъчната яма.
 3. По правило периодът на активност на лекарството продължава около четири минути.
 4. Цикълът трябва да се повтори два пъти.

Сода за почистване на тоалетната

Домашна употреба

В ежедневието каустикът често се използва за отстраняване на замърсители. Той има способността да неутрализира дори най-старите мазнини.

Почистваме чиниите

Черти. Не използвайте тефлонови или алуминиеви съдове за готвене. Но емайлираните, чугунени и стоманени съдове след подобни процедури изглеждат като нови.

Вашите действия

 1. Вземете голям метален съд и изсипете в него поне 10 литра вода.
 2. Изсипете около 200 г каустик в течността.
 3. Добавете стърготини от сапун за пране, получени от един бар.
 4. Налейте 150 g "течно стъкло" (нарича се още клерикално лепило).
 5. Разбъркайте всичко това старателно и поставете в чиниите с разтвора, които изискват почистване.
 6. Поставете на бавен огън, изчакайте, докато разтворът заври и задръжте още няколко часа.
 7. След определеното време извадете съдовете и изплакнете обилно с вода.
Същият метод може да се използва за борба със стари мазни петна върху чинии, само те трябва да се варят в продължение на десет минути.

Гответе сапун

Черти. Самостоятелно получен продукт не е по-лош от скъпите аналози: пени се добре и има отлични почистващи свойства.Трябва да се използва само каустик с най-висока степен на пречистване с маркировките ChP и ChDA (съответно „химически чисти“ и „чисти за анализ“). По правило той се продава в магазините за сапуни и може да струва от 150 до 500 рубли за 1 кг (данни за юни 2018 г.).

Вашите действия

 1. Загрейте малко 0,5 л растително масло.
 2. Смесете дестилирана вода (150 мл) и сода каустик (70 г).
 3. Комбинирайте сместа с масло.
 4. Разбъркайте добре разтвора с дървена шпатула, изчакайте, докато каустиковата сода се разтвори напълно и получите гъста консистенция.
 5. Добавете две до три супени лъжици от всякакви ароматни билки или пет до шест капки от любимите си ароматни етерични масла за миризма.
 6. Изсипете гелообразната субстанция в правоъгълен съд и я оставете на мира четири дни на сухо.
 7. След това време нарежете сапун с остър нож на парчета с необходимия размер и, ако е необходимо, оставете получените продукти да узреят.
Определете, че сапунът е готов за употреба чрез появата на бяло покритие на повърхността. Това е доказателство, че каустичната сода се е отделила и взаимодейства с въглеродния диоксид от атмосферата. Това може да отнеме от ден до четири до шест седмици. По желание можете да експериментирате с разтвора. Например, добавете груба сол, морски водорасли или малко мед.

Други области

Обхватът на приложение на натриев хидроксид поради уникалната му способност да корозира всякакви замърсявания и да остави след себе си стерилна чистота е доста обширен: както у дома, в лятната си къщичка, така и в животновъдството.

 • ръжда, За да възстановят първоначалния вид на тръбите, първо се обработват с киселинни агенти, а след това се прилага смес от сода каустик, формалин и амоний, разреден с вода (в равни пропорции).
 • Петна от мазут и упорити мазнини. За да избавите нещата от особено силно замърсяване, накиснете ги и ги оставете за два до три часа в разтвор от 2% каустик (супена лъжица на литър вода). След това измийте както обикновено. Особено смелите домакини дори използват каустик в автоматична машина. Три до пет супени лъжици се изсипват директно в барабана и цикълът започва при температура 50-100оВ. Ако ще миете на ръка, тогава пропорциите са три супени лъжици каустик на 10 литра вода. Не се опитвайте да почиствате вълнени и копринени тъкани по този начин - непоправимата вреда ще бъде причинена на деликатните материали.
 • чистач. За 10 литра течност се нуждаете от три супени лъжици прахообразно вещество. Избършете повърхността с разтвор, след което отидете с чиста вода и я избършете на сухо.
 • дезинфекция, В случай на заболяване на добитъка, 4% разтвор на каустик се използва за лечение на помещения, където се отглеждат животни.
 • Преработвателни предприятия. Градинарите, използващи сода каустик (пет супени лъжици на кофа вода), обработват храстите. Този процес няма да даде шанс на гъсениците, сивото гниене и брашнестата мана да оцелеят. Каустикът е в състояние да се натрупва вътре в почвата. Следователно подобни процедури не трябва да се провеждат редовно.

Почистване на плочки с четка

Правила за безопасност

Натриевият хидроксид е мощна основа, която може да корозира дори твърди материали. Трябва да се вземат предпазни мерки за поддържане на здравето и целостта на повърхността.

 • Носете предпазно оборудване. Преди да започнете процедурата, въоръжете се с очила и маска, гумените ръкавици трябва да стигнат до лакътя, дрехите трябва да са стегнати и да не оставят открити участъци на тялото. Това ще ви предпази от химически изгаряния.
 • Изчакайте реакцията да приключи. Тъй като каустикът, взаимодействащ с водата, е способен да генерира топлина, не бива веднага да започнете да провеждате процедури с него. Изчакайте няколко минути, докато химическите реакции приключат.
 • Не пръскайте продукта. Повърхностите, особено емайлирани, могат да бъдат засегнати.
 • Избягвайте контакт с кожата. В случай на контакт с открити участъци на тялото или очите, веднага изплакнете с течаща вода. След това третирайте с 2% борна киселина. Ако след половин час изгаряне, зачервяването все още не отшумява - потърсете медицинска помощ.
 • Съхранявайте правилно. Каустикът трябва да се съхранява в добре затворен железен или стъклен буркан.Той не трябва да бъде свободно достъпен, тъй като е токсичен и експлозивен.

Не забравяйте, че честата употреба на каустик може да унищожи повърхността дори на най-трайните материали.

Отзиви

Отдавна използвам сода каустик и родителите ми я използваха. За канализацията считам, че това е най-добрият вариант, основното е да не се стартира дотам, че е необходимо механично почистване. Дори използвам тази сода за профилактика, просто я изсипвам в канализацията и я разливам с гореща вода. Така изтичането не е замърсено, особено ако правите това поне веднъж на всеки два до три месеца. Между другото, сода каустик помага да се измият много мазни неща с машинно масло, например работно облекло. Купувам сода каустик на прах, така че ми се струва по-удобно да дозирам.

Нина Александровна, http://kvartirnyj-remont.com/primenenie-kausticheskoj-sody-dlya-chistki-kanalizacii.html

В нашата къща, всички тръби и цялата ВиК, всичко е много старо. В кухнята имаше постоянни блокажи, те вземаха рекламирани продукти като tyreth, разбира се, че помагаше, но не за дълго. Има ли нужда да обяснявам, че тези средства излитат доста стотинки. Тогава ни казаха за сода каустик. Купено, изпробвано, хареса ми. Основното е, че е достъпна. Все още има блокажи, но това се случва рядко.

Мария, http://postwater.ru/kanalizaciya/v-chastnom-dome/kausticheskaya-soda.html

Статията е актуализирана: 27.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (39 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Рецепти за вечеря 🍲 как да приготвите вечеря, бърза и лесна стъпка по стъпка рецепти със снимки

Месо във френски рецепти 🍲 как се готви месо на френски, бързо и лесно стъпка по стъпка рецепти със снимки

Как да измиете съдовете от неръждаема стомана до огледален блясък: народни средства за защита от мазнини, чернота, жълто покритие и люспи

Мезотерапия на лицето: отзиви, ползи, ефективност

красота

мода

диети