Как да избършете супер лепило как да премахнете, изплакнете, почистете от пръсти

При незначителни ремонтни работи у дома често се използват лепила "Втори", "Момент" и други подобни. Прилагат се с помощта на пистолет за лепило или директно от тръба. Така можете да спестите най-различни продукти - счупена ваза, изоставащи подметки за обувки, мебелен обков. Предимството на смесите е бързата настройка и сушенето. Но когато капчици попаднат върху кожата ви, дрехите и различни повърхности, които не сте планирали да залепите, това предимство се превръща в значителен недостатък. Какво да направите в този случай и как да премахнете лепилния момент от ръцете, предметите от гардероба и интериора бързо и ефективно?
Течно лепило тече от тръба

Superglue - наименованието на адхезивни съединения, в основата на които е цианоакрилат, който отдавна се е превърнал в име на домакинството. Това е руска адаптация на името на марката Super Glue, въпреки че нашето суперзалепване няма нищо общо с това лепило.

Съставът е изобретен още през 1942 г., когато химик от Америка до Хари Куверу работи върху подобряването на оптичните мерници. В хода на изследванията беше възможно да се получи необичайно вещество, което има отлични адхезивни свойства. Но веднага на страничния продукт не му беше отделено внимание. И едва през 1958 г. цианоакрилатът ще бъде оценен и започва да се произвежда под формата на лепило.

По време на войната във Виетнам американските лекари използват средство за залепване на войнишки рани: те спират кървенето, спасяват части от тялото. Технологиите са се разпространили по целия свят. В страните от бившия СССР смесите, които се състоят от цианоакрилат, се наричаха суперклей. Днес суперклейът е представен от такива марки като "Момент", "Слон", "Втори", "Монолит".

3 правила за "чиста" работа

Дори ако внимателно работите с лепило, все още има голям риск той да падне върху ръцете и работните ви повърхности - маса или под. За да избегнете това, трябва да спазвате три правила за използване на моментално лепило.

 1. Внимавайте за защитата на ръцете. Носете гумени ръкавици преди залепването. Памукът и вълната няма да работят. Когато такива материали влизат в контакт с цианоакрилат, е възможна езотермична реакция - образуването на топлина. И в резултат на това огън и изгаряне. По същата причина не можете да лепете хартия, тъкани със супер лепило.
 2. Покрийте повърхността. Покрийте масата или пода, където ще залепите целофан. Ако постоянно се занимавате с ръкоделие у дома и често лепете някои детайли, тогава голяма силиконова салфетка е полезна в домакинството.
 3. Сложете престилката. Изберете и полиетилен. Това ще предпази дрехите от лепило. Препоръчително е като цяло да се преоблечете в "дом" и да скриете косата под забрадка.

Как да премахнете лепилото Moment от ръцете и да премахнете супер капки от кожата

Ако горните мерки се игнорират, бъдете готови да почистите. На първо място, маникюрът ще трябва да спаси от лепило. Какво да използвате?

Специален "Античен"

Черти. Хардуерните и строителните магазини продават специални препарати за отстраняване на лепило. Често производителите ги наричат ​​"Antikley". Цената на 5 g туба варира от 30 до 40 рубли (данни за август 2017 г.). Инструментът ви позволява бързо да почистите мръсотията, не предизвиква алергична реакция.

Какво правим

 1. Взимаме "Antikley" и поставяме на сайта, замърсен с лепило.
 2. Чакаме един час (времето е посочено в инструкциите на производителя).
 3. Остатъците се отстраняват в топла вода със сапун и прах.
Можете да приложите "Antiklay Super moment" на немския производител Henkel, китайската "Strength", швейцарската "Second". Ако почиствате пръстите си от лепило, тогава не е необходимо да държите състава в продължение на един час. В този случай е възможно да премахнете суперклея по-бързо от ръцете, ако допълнително използвате не-твърда гъба.

Нежен разтворител

Черти. По-малко безопасни, но можете бързо да измиете суперклей от пръстите си, като използвате разтворители. По-специално, съдържащ ацетон (средство за отстраняване на лак за нокти). Не трябва да се използва бензин ("Galosha") или бял спирт. Това са продукти за мебели и дрехи, но не и за тялото.

Какво правим

 1. Вземаме памучна подложка и я навлажняваме в средство за отстраняване на лак за нокти.
 2. Избърсваме супер капки.
 3. Изплакваме кожата с топъл сапунен разтвор.
Ако кожата е деликатна, повредена от драскотини и пукнатини, тогава този метод не трябва да се използва категорично. По-добре е разтворителят да се замени с амоняк. Процедурата с него се състои от същите действия.

"Dimexidum"

Черти. Димексидът се предлага в аптеката. Инструментът е не само ефективен, но и бюджетен. Лекарството е полезно в домакинството не само за война с лепило - това е антисептик, който може да се използва и в грижата за лицето и косата.

Какво правим

 1. Намокрете памучна подложка в антисептик.
 2. Задържаме го в замърсени райони за няколко минути.
 3. Изплакваме третираната зона с топла вода.

Сапунен разтвор и сол

Черти. Един от най-ефективните и прости начини да се отървете от петна от "Момент" са физиологичните или сапунените разтвори. Процесът не е бърз, така че трябва да проявите търпение.

Какво правим

 1. Накиснете парчета сапун в топла вода или разтворете трапезна сол (три супени лъжици в една чаша вода).
 2. Накиснете ръцете във ваната за 10-15 минути.
 3. Изплакваме с вода.
За по-голям ефект срещу лепилото използвайте гъба, кърпа. Можете също така да добавите малко оцет към банята, но само ако няма дразнения и рани по кожата.

Хранителни масла

Черти. Въпросът как да изтриете суперклея от кожата на ръцете може да бъде затворен с тези храни. Това е бюджет и най-простото решение на проблема. Освен това е абсолютно безопасен за кожата.

Какво правим

 1. Плътно намажете местата, замърсени с лепило с масло или растително масло.
 2. Оставете за пет до седем минути.
 3. Изплакнете ръцете си в сапунена вана.
По същия принцип козметичните кремове действат срещу лепилото. Но е важно да има мазна, гъста консистенция. Подходящи например за деца.

Лепило за капак

Механично събличане

Черти. Методът е труден. Препоръчва се предпазливост, за да не се навреди на кожата. Използва се пемза, пила за нокти, шкурка. Страхотно, ако на повърхността на ръцете са останали няколко слоя лепило.

Какво правим

 1. Взимаме шкурка, пила за нокти или пемза.
 2. Нежно почистете изсушеното петно ​​от лепилото.
 3. Отмийте останалото в топъл сапунен разтвор.
По-добре е да изберете шкурка - "nulevka", а пила за нокти трябва да бъде със средна твърдост. Това ще предпази кожата от увреждане. Категорично е невъзможно да се разкъсат пръсти, залепени с лепило един от друг с резки движения.

Как да спестите тесни материи и обувки

Как и по какъв начин е възможно да измиете лепилото на Moment от дебели дрехи и обувки е въпрос, който възниква, когато защитата не е била поставена при използване на продукта. Дори малко място може да бъде прощален акорд за любимите ви дънки или чехли. Но няма нужда да се отказвате и да изпращате нещата в кошчето. Описаните по-горе методи ще помогнат. Разтворители, Antikley, Dimeksid, масла са подходящи за елиминиране на замърсяването от лепило. Принципът на работа е същият: ние прилагаме продукта върху петна от лепило. Но има и други също толкова ефективни решения на проблема.

студ

Черти. Преди да премахнете суперклея от дрехите по този начин, трябва да се уверите, че той не е намазан върху тъканта, а е фиксиран върху него с плътен слой или гъста капка. Ниските температури са най-подходящи за справяне с лепило "петна".

Какво правим

 1. Поставяме продукта във фризера.
 2. Чакаме няколко часа преди появата на петна по повърхността на лепилото от малки пукнатини.
 3. Изваждаме нещото от фризера и три замърсявания с метална четка, докато лепилото се раздробява.
 4. Изтриваме нещо ръчно или с пишеща машина.
Преди да поставите продукта във фризера, се препоръчва да го поставите в найлонов плик. Но проблемната част трябва да остане отворена, например, на място, където има замърсяване от разкъсани кристали. Останалото лепило може да се изтрие с помощта на инструменти за маникюр, игли.

Желязо в ръцете на жена

желязо

Черти. Преди да премахнете изсъхналото лепило Moment от дрехите, трябва да знаете, че сместа се страхува от не само ниски, но и високи температурни условия. При 80 ° C омеква и се разтопява. Горещо желязо е перфектно. За деликатните тъкани методът не е приложим.

Какво правим

 1. Отвътре и отвън на нещото поставяме обикновена памучна тъкан, която не избледнява, или хартия.
 2. От двете страни гладете петна от лепило.
 3. Гладете, докато мръсотията се отпечата на памучна кърпа или хартия.
Температурният режим се задава според вида на материала. Лепилото от стикери, стразми, джобове с лепенки и други аксесоари може да бъде премахнато възможно най-просто, но може да остане тъмно петно. Мръсотията бързо залепва на мястото. Може да се отстрани по време на нормално измиване или с препарати за отстраняване на петна.

вода

Черти. Можете просто да опитате да премахнете лепилото „Момент“ от дрехите, но само ако все още не е имало време да изсъхне.

Какво правим

 1. Накиснете нещо в топла вода.
 2. Облечи петна от лепило и три от сапуна му за пране.
 3. След като отстраните мръсотията, изплакнете дрехите.
За най-добри резултати във водата може да се добави оцет или лимонена киселина. Основното нещо е да действате своевременно. Народните средства са ефективни, но с правилния подход. Възможно е почистване на лепило от плътни и груби тъкани в много гореща вода (80 ° C). Нещото трябва да се задържи няколко минути, докато лепилото омекне. Процедурата трябва да се извършва внимателно, за да не се получат изгаряния.

Какво ще помогне на деликатните продукти

За коприна, кадифе, вълна и други деликатни материали не се препоръчва използването на химикали, механично натоварване. Тези методи могат да повредят деликатната тъкан. По-добре да изберете по-нежен вариант. Въз основа на прегледите е ефективен разтвор на лимонена киселина и вода. 20 g прах трябва да се разрежда в 200 ml топла течност. Продуктът трябва да се нанесе върху петното, разтрийте малко. След това нещото трябва да се измие.

Можете да измиете суперклей от тъканта с вода и сапун, прах. Този метод е подходящ само ако замърсяването е прясно и не е имало време да изсъхне. Задължително е предварително проучване на етикета и определяне на допустимата температура и вида на измиването.

Ако петното от лепило върху скъп и деликатен продукт не бъде отстранено за първи път, тогава се препоръчва да дадете предмета на облеклото на специалисти, които ще извършат професионално почистване.

Жена избърсва мебели

Как да мия мебели

Качествените мебели са скъпи. Следователно появата на всякакви, дори несъществени петна, щети върху нея е изпитваща. Бързо и ефективно отстранете суперклея от мебелите по няколко начина. Изборът им зависи от какъв материал са изработени интериорните елементи.

пластмаса

Черти. За премахване на петна от лепило върху пластмасови изделия са подходящи универсални обезмаслители, бял спирт. Те работят бързо и без драскотини.

Какво правим

 1. Взимаме белия спирт и го поставяме върху памучна подложка, парче парцал.
 2. Три места, замърсени с лепило.
 3. След отстраняване на петното, избършете повърхността с влажна гъба.
След като решите да премахнете лепилото „Момент” от мебелите от пластмаса, не е необходимо да използвате ацетон. Инструментът може да доведе до деформация, промяна в цвета на материала. Преди употреба е най-добре да нанесете разтворител върху мебел, който е скрит от гледката и да проверите реакцията.

стъкло

Черти. Лепилото може да се разтвори с растително или слънчогледово масло. Достатъчно е да избършете стъклената повърхност със салфетка, потопена в мазнина.Тук не можете да направите без вода и перилен препарат: повърхността ще трябва да бъде старателно измита. Можете също така да използвате бензин, керосин, ацетон. Но най-популярната рецепта с амоняк.

Какво правим

 1. Вземете течност за миене на съдове (чаена лъжичка) и я смесете с амоняк (супена лъжица).
 2. Три петна от лепило и изплакнете остатъците с топла вода.
Ако петното от лепилото е свежо, тогава може да се откъсне от стъклото чрез механично действие. За това се използват неостри предмети, например пила за нокти, пластмасов нож. За да омекотите състава, можете да го поръсите с чистачка.

MDF, дървесни частици, дърво

Черти. Как и как бързо да премахнете "второто" лепило от мебели, изработени от дърво, дървесни частици, MDF е често срещан въпрос. Интериорните елементи, изработени от тези материали, са много популярни и присъстват в почти всеки дом. Интересно е, че в къщата със сигурност има и обикновено средство за почистване на такива продукти.

Какво правим

 1. Вземете отстраняващия лак за нокти и избършете повърхността.
 2. След отстраняване на мръсотията, избършете областта с мокра парцал или гъба.
Препаратът за отстраняване на лак за нокти не трябва да се използва върху лакирани мебели, изработени от MDF или други подобни материали. По-добре е да го замените със специален "Antikley". Алкохолните съединения не се препоръчват за употреба върху неполирани, покрити с гланц повърхности.

„Момент“, „Слон“ и подобни средства са в състояние да ви помогнат в ежедневието. И не изоставяйте този метод на ремонтни работи поради неговите „странични ефекти“. Те се елиминират лесно и за много кратко време: имате нужда от десет минути до час. Основното е да вземете под внимание съветите как внимателно да премахнете суперклей от кожа, плат и различни повърхности.

Статията е актуализирана: 23.08.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (40 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Maranta: домашни грижи, сортове, размножаване, борба с вредители и болести

Как да готвим кнедли в тиган колко минути са необходими за приготвянето им

Синузит при деца: симптоми и лечение (препоръка на лекар)

Пюре от леща: рецепта стъпка по стъпка със снимка 🍲

красота

мода

диети