Как да шиете спално бельо: шарки за чаршафи, покривало за одеяло, калъфки за възглавници и колко плат

Предвид широката гама от готови спални принадлежности на пазара, малцина се занимават с независимото му шиене. Но практичните домакини знаят, че решаването на такъв експеримент може да спести почти половината от цената на готовите продукти. Освен това, ако леглото е изработено по индивидуален проект, спалното бельо със стандартен размер просто няма да работи и ще трябва да се сприятелявате с шевна машина. Как да шиете спално бельо със собствените си ръце?
Многоцветни възглавници на леглото

Решението сами да направите спално бельо има няколко предимства. Три аргумента подкрепят това:

 1. Перфектно прилягане, Всички елементи от комплекта ще бъдат точно подходящи за леглото и спалното бельо, което не винаги се отбелязва по отношение на закупеното бельо.
 2. Перфектен комплект, Можете да шиете толкова калъфки за възглавници и завивки от същия цвят, колкото е необходимо. В готовите комплекти количеството е стандартно.
 3. Перфектен дизайн, Можете да изберете плат от всякакъв цвят, който идеално се вписва в интериора на вашата спалня.

Изборът на материал: какво спи по-добре

След като сте решили независимото производство на спален комплект, е необходимо на първо място да решите от коя тъкан е най-добре да шиете спално бельо. Материалът трябва да е безопасен, щадящ тялото и в същото време издръжлив. Има няколко най-подходящи варианта.

 • кретон, Сравнително евтина материя, която има голям избор от цветове. Материалът е лек и приятен за тялото, но достатъчно тънък. Разчитайте на трайността на памучното бельо не си струва.
 • американ, Плътен материал с огромно разнообразие от цветове, които не избледняват с времето. Особеността на тъканта е, че по време на работа тя става по-мека, без да губи сила.
 • бархет, Приятен материал за тяло, който обикновено се използва за шиене на бебешки памперси. Като се има предвид, че свойствата му са подобни на калико, той може да се използва и за спално бельо.
 • памучен сатен, Той е мек и лек, но много издръжлив. Като се имат предвид тези характеристики, цената му е доста висока.
 • лен, Има ограничена гама от цветове, тъй като е трудно да се оцвети. Независимо от това, платът е скъп поради своята здравина, безопасност и хипоалергенност.
 • коприна, Красив на външен вид, гладък на пипане и доста плътна материя. Такъв материал не предизвиква алергични реакции и съдейки по прегледите е много издръжлив.
Важно е не само от какво и как да шиете спално бельо, но и как да шиете. Синтетичните нишки, изработени от полиестер, са най-подходящи за тези цели. Те са много издръжливи и много удобни за използване.

Колко плат ви трябва

Качествената материя за спално бельо е скъпо удоволствие. Ето защо е важно точно да определите размера на бъдещите модели, за да не преплащате за допълнителни сантиметри. В същото време количеството материал трябва да отчита всички квоти и евентуално свиване. Консумацията на материал зависи от това какво ще бъде рязането, с изрез отдолу или в средата, 2 спални или една и половина. Не е трудно да отворите спалното бельо, особено ако погледнете майсторския клас на вече опитни занаятчии.

Диаграма на стандартен размер

Ако леглото и спалното бельо са напълно в съответствие със стандарта, таблица с размери спално бельо ще ви помогне да определите количеството плат.

Маса - Стандартни размери на спално бельо

типПараметри, cmлистПокривало за одеялокалъфка
единичендължина20020070
широчина11013550
1,5 спалнядължина20022070
широчина15016050
двойнодължина21021070
широчина17518070
Размер в евродължина24022070
широчина20020050
Семеен (с две завивки)дължина20021070
широчина18015070
бебедължина13813560
широчина12012040
За яслите (новородено)дължина14013545
широчина11010035
Европейските стандарти са малко по-различни от вътрешните. В допълнение, в такива комплекти листове, като правило, върху еластична лента.

Шиещ комплект с ножица, метър и плат

Как да изчислим количеството

На първо място, трябва да изчислите колко плат трябва да шиете спално бельо. Независимо дали използвате стандартни размери или сами правите измервания, има определени формули. За удобство начертайте скици на модели с размери на подписа.

Таблица - Изчисляване на количеството плат на комплект легло

предметДължини на компонентите на шаблонаКомпонентите на ширината на шаблона
лист- 1 дължина на матрака;
- отпуск за шев от 3-5 cm
- 1 ширина на матрака;
- 2 височини на матрака;
- 20-40 см във вратата;
- отпуск за шев от 3-5 cm
Покривало за одеяло- 1 дължина на одеялото;
- отпуск за шев от 3-5 cm
- 2 ширини на одеялото;
- отпуск за шев от 3-5 cm
калъфка- 2 дължини на възглавници;
- 20-30 см за клапана;
- отпуск за шев от 3-5 cm
- 1 ширина на възглавницата;
- отпуск за шев от 3-5 cm
Измийте и гладете плата добре, преди да отрежете бъдещия спален комплект. Това ще ви спести от ненужни изчисления, свързани с процента на свиване.

Как да шиете спално бельо със собствените си ръце. Нека анализираме стъпка по стъпка

На пръв поглед шиенето на спален комплект изглежда проста и разбираема задача. Но, като започнете, става ясно, че процесът има много нюанси. Следователно начинаещите майки на игли просто се нуждаят от стъпка по стъпка инструкции как да шият спално бельо.

Чаршаф

Схемата за шиене на лист е най-простата. Ето защо се препоръчва да започнете с този елемент. Процесът включва четири етапа.

 1. Сгънете тъканта два пъти с 1,5 см и вържете.
 2. За удобство на по-нататъшна работа гладете подгъва.
 3. Зашийте 0,2 см от сгъвката.
 4. Повторете алгоритъма на останалите три страни.

Покривало за одеяло

За да шиете правилно спално бельо, а именно покривало за одеяло, ще ви е необходимо известно умение. Производството включва шест етапа.

 1. Сгънете детайла наполовина по ширина отпред.
 2. Решете къде точно ще се намира дупката за одеялото и направете подходящи маркировки върху плата с химикалка от филц.
 3. Зашийте страните на продукта до знаците. От ръба трябва да отстъпите 1,5-2 cm.
 4. Двойно накланяне, както в случая на листа, обработете краищата на отвора за одеяло.
 5. Гладете всички шевове, развийте продукта и отново обикаляйте краищата с ютия.
 6. За да скриете необработени секции и да фиксирате шевовете, зашийте продукта, 0,5-0,7 см отстъп от краищата.
Ако нямате под ръка писалка с молив или филц, можете да използвате таблетка с ацетилсалицилова киселина или сух сапун за маркиране.

калъфка

Направата на калъфки за възглавници у дома е може би най-трудната задача. За да направите продукта перфектен, ясно следвайте инструкциите от пет стъпки.

 1. Зашийте краищата по ширина с двоен подгъв.
 2. Сгънете тъканта „лице“ навън, така че клапанът да е между два слоя материал.
 3. На разстояние 0,3 см от ръба, зашийте продукта от двете страни.
 4. Обърнете продукта отвътре навън и шийте отново на разстояние 0,5 см от ръба, за да скриете неизрязаните участъци.
 5. Развийте и гладете шевовете отново.
Според подобен модел могат да се правят декоративни калъфки за възглавници. Те могат да бъдат украсени с дантела, ресни, мъниста, бродерия и друг оригинален декор.

Купуването на готово спално бельо е трудна и понякога безблагодарна задача. Дори и да успеете да намерите качествен комплект с красив цвят, не е факт, че той е идеален за вашето легло, одеяло, възглавница. Затова все повече и повече домакини нетърпеливи да научат как да шият комплект спално бельо. Дизайнът на ленена тъкан може да бъде избран от снимка в Интернет и да го шиете сами. Разбира се, ако шиенето е вашето нещо. Шевна машина плюс малко постоянство - и можете да разчитате на успех.

Статията е актуализирана: 27.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (31 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Лос сьомга пържола във фурната по стъпка по стъпка 🐟 рецепта със снимка

Строгановски черен дроб: стъпка по стъпка 🥩 рецепта със снимка

Бърз кекс във фурната по стъпка по стъпка 🍩 рецепта със снимка

Риба в марината в бавна готварска печка: стъпка по стъпка рецепта 🐟 със снимка

красота

мода

диети