Болести и вредители на теменужки: как да се лекува и как да се спаси цвете

Теменужките са много чувствителни растения. Те са склонни да атакуват вредители, често се разболяват. Избягването на проблеми при отглеждането на теменужки може да бъде само добре регулиран режим на грижи, навременна профилактика на гъбични и инфекциозни заболявания. Производителят на цветя трябва да знае болестите на виолетовете и тяхното лечение, да може да различи загубата на декоративен ефект в резултат на неправилно избягване на атаката на вредители.
Виолетово цвете

Ако виолетовата се държи в благоприятни условия, получава необходимото количество хранителни вещества, честотата на заболеваемост не е толкова висока. Повечето проблеми са свързани с грешки в грижата. Можете да спасите виолетовата от смърт само с навременно лечение.

Основни вредители

Ако не се проведе превантивно лечение на теменужки от вредители, насекомите бързо атакуват цветето, което често води до неговата смърт. Опасността е съседни засегнати стайни растения, некачествена почва. Основните вредители на теменужки са следните.

клещи

Микроскопични насекоми, хранещи се с растителен сок. Има няколко вида кърлежи. Във всеки случай теменужката постепенно изсъхва, губи декоративния си ефект. Без лечение умира.

  • Паяк акара. Появата му се забелязва лесно от най-тънката паяжина, оплитаща растението. Листата стават кафяви, деформират се и изсъхват с времето.
  • Цикламен кърлеж. Централната част на изхода е засегната преди всичко. Младите листа са кондензирани, покрити с жълти петна. Зараства растежът, цъфтежът спира.
  • Отметка с плоско тяло. По-рядко се среща в паяжина и циклама, но бързо води до смъртта на цветето. При теменужки листата се извиват навътре, постепенно избледняват.

Методи на борба

Препоръчва се комбинирана терапия - едновременно пръскане и поливане на почвата с разтвор на акарицид. Единичната обработка не е достатъчна. Повтаря се три пъти на интервали от около седмица. Най-ефективните средства са Actellik, Fitoverm.

В ранните етапи, когато все още има много малко вредители, могат да се използват народни средства. Помага да избършете листата с памук, навлажнен с алкохол, или да напръскате лук лук с инфузия (100 г на 5 л вода).

Скеле и фалшиво скеле

Scutellum е малко насекомо с плътен защитен щит. В стадий за възрастни те изглеждат като плътни плаки по дръжките на листата и самите листа. Трудно се отделя от листа. Листата на виолетката започват да избледняват, покрити с лепкаво покритие. Появяват се кафеникави петна. Насекомите се хранят с растителния сок, което води до неговата смърт.

Методи на борба

Вредителите се отстраняват механично чрез избърсване на листата с памучен тампон, потопен в алкохол. Не забравяйте да напръскате с лекарството "Agravertin". С незначителна лезия е достатъчно едно лечение. С изобилие от насекоми те се лекуват отново след седмичен интервал.

Външно не е лесно да се разграничи краста от фалшива краста. Опитайте се да отворите щита. Ако след премахването на щита насекомото остане прикрепено към листа, това е щит. Лечението и в двата случая ще бъде едно и също.

дребно насекомо вредител

Thrips попадат в къща с градински цветя. Населете вътре цветята, унищожете прашниците. По венчелистчетата се появяват малки дупки, по листата се появяват кафяви петна. Виолетовете със сини цветя са най-засегнати от трипс.

Мерки за контрол

Всички части на растението, повредени от вредителя, незабавно се отстраняват. Цветето се напръсква с разтвор на Actellik, Fitoverm или Aktara.Трипсите се показват силно, едно лечение обикновено не е достатъчно. За надеждност напръскайте три или четири пъти с седмични интервали.

Цветарниците често трябва да се справят с нокти. Това са малки бели гъсеници от насекоми. Отпред се виждат малки антени. Размерът на опашките не надвишава 5 мм. Те живеят на почвата, понякога се появяват масово. В малки количества тези насекоми не причиняват вреда. В големи - малки виолетови корени са ранени. Можете да се отървете от ноктите, като поливате почвата с всякакъв инсектицид.

нематоди

Един от най-опасните вредители. Те живеят в почвата, увреждат корените на теменужки. Те приличат на микроскопични червеи. Можете да ги откриете само по време на трансплантация чрез характерно подуване на жлъчката по корените. Те изсмукват сока, предизвикват гниене на растенията. В началните етапи се появяват светлозелени петна. По-късно се появяват признаци на гниене.

Методи на борба

В началните етапи теменужката се трансплантира с отстраняването на всички засегнати части. Стара почва и саксия се изхвърлят. Новата почва се калцинира във фурната или в тиган. Ново, доста ефективно средство е нематикът Vidat. Справя се с всички видове нематоди - жлъчни, листни, стъблови. В по-късните етапи не е възможно да се реанимира виолетово помещение.

Mealybug

Виолетовите изсъхват, пъпките изсъхват, растежът се инхибира. Декоративността на растението е намалена - изглежда болезнено, избледняло. Понякога по листата се появява белезникаво покритие. Боядисаният корен от боровинка живее в почвата, засяга кореновата система. При трансплантация на корените могат да се намерят бели бучки, наподобяващи памучна вата. Придава на присъствието на вермилиона характерна кисела миризма, идваща от почвата.

Мерки за контрол

Виолетката се трансплантира без провал. Корените се почистват от остатъчна почва, отстраняват се повредените участъци. Кореновата система се третира с разтвор на лекарството "Actara". Използвайте нова саксия и почва. За да се предотврати повторното появяване на червея, Bazudin се добавя към почвата за засаждане.

След заразяване с червей отслабените теменужки стават податливи на всякакви вторични инфекции. Трансплантираното и третирано растение е най-добре временно под карантина. Поставете виолетката в празен аквариум, покрийте със стъкло отгоре. Отстранявайте конденза от стените всеки ден. Наторявайте в по-ниски дози от обикновено.

листна въшка

Друга причина, поради която виолетовите листа се усукват навътре, е появата на листни въшки. Плините са най-често срещаният вредител на закрити и градински култури. Колонии от малки насекоми се заселват от вътрешната страна на листа, изсмукват соковете от него. Листата са покрити с лепкаво покритие, листенцата на цветята са деформирани, листата се извиват и изсъхват. Лепкавата плака често причинява вторична инфекция с гъбички от сажди.

Методи на борба

В ранните етапи на лезията, когато насекомите все още не са образували множество колонии, листата се обработват внимателно със сапунен разтвор. След няколко минути сапунът се отмива с чиста вода, останалата влага се отстранява със суха мека кърпа. Съдейки по отзивите, сапунното решение не винаги дава добри резултати. По-добре е веднага да пръскате виолетовата със специални химикали. Фондовете Mospilan и Actellik са се доказали добре.

Има интересен начин за превенция. Опитните производители на цветя твърдят, че ако поставите саксия с виолетово до ароматната пеларгония, не можете да се страхувате от появата на листни въшки.

Синьо виолетово

мокрици

Те обичат влажна, рохкава почва. През деня рядко се появяват насекоми. Активността се случва през нощта. Увредете листата и корените на теменужките. Младите растения често умират. Възрастните започват да болят, губят устойчивостта си към вторични инфекции.

Методи на борба

Най-ефективният начин е да използвате акарициди. Препаратите Envidor, Oberon и Vermitek са се доказали добре.

Комари и мошки

Ако почвата е редовно преовлажнена, се появяват мухи и комари. Те снасят ларви в почвата.С развитието на ларвите почвата постепенно се уплътнява и се развива гниене на кореновата система. На по-късни етапи листните дръжки изгниват. Особено голяма вреда нанасят ларвите на насекомите от младите растения със слаба коренова система.

Методи на борба

За да се унищожат ларвите, почвата се полива с разтвор на малатион. Възрастните се отърват, като напръскат всякакви средства срещу летящи насекоми (например "Raid"). Ако това не се направи, не се изключва повторното появяване на ларвите в почвата.

Малък трик - така че виолетовата да не привлича комари и мошки, купете обичайната пастел "Машенка". Кръгнете ръба на саксията с него - това е допълнителна защита не само срещу мухи, но и от други вредители.

белокрилка

Изглежда като много малка бяла пеперуда. урежда белокрилка на гърба на листата. Листата са покрити с блестящо покритие. Опасността не е толкова самото насекомо, колкото последствията. Зоните, покрити с плака, често са засегнати от гъбички от сажди. По листата на виолетовите се появяват тъмни петна, наподобяващи сажди, растежът спира, растението постепенно умира.

Методи на борба

Лечението е комплексно. Препоръчва се едновременно лечение с акарициди и системни инсектициди. Те се смесват преди употреба. Добра комбинация от "Akarin" и "Fitoverm". Обработката се повтаря, с интервали от 5-8 дни.

Болести и лечения

Гъбичните и инфекциозните заболявания представляват не по-малка заплаха. Много от тях са лечими само в началните етапи. Ето защо е необходимо да се лекуват виолетовете от заболявания своевременно и до пълно възстановяване.

Саксия за цветя с виолетова и поливаща

Fusarium

Опасно гъбично заболяване, което засяга кореновата система на теменужки. Корените и стъблата започват да гният. В началните етапи се появяват кафяви петна по дръжките на листата. Без третиране листата окапват, кореновата шийка почернява и се отделя от почвата. В повечето случаи растението умира.

Методи за лечение

Виолетката се трансплантира в свежа, стерилна почва. Предварително изгнили, засегнатите части се отстраняват и се третират с въглерод на прах. Стара почва и саксия се изхвърлят. Растението многократно се третира с фунгициди, комбинирайки поливане и пръскане.

Нито едно лекарство не дава 100% гаранция за възстановяване. Фузариевата болест е заболяване, което е просто предотвратимо, но почти невъзможно да се излекува. Като превантивна мярка почвата периодично се полива със слаб разтвор на лекарството „Фундазол”.

Брашнеста мана

Друго гъбично заболяване. Склонни към бързо разпространение. Първият признак на гъбичка е прашно бяло покритие върху виолетови цветя, листа. Провокиращите фактори са студ, висока влажност, лошо осветление или предозиране на азотни торове. Засегната е цялата въздушна част.

Методи за лечение

Лечение на брашнеста мана върху теменужки - еднократен спрей с разтвор на препарати Benlat или Fundazol. Ако признаците на болестта продължат след седмица, можете да лекувате отново.

Стар, доказан начин за справяне с брашнестата мана е синята витриола. На чаша гореща вода вземете 5 g меден сулфат, разтворете го добре. Отделно 10 г сапун се разреждат в литър топла вода. И двата разтвора са смесени. Полученият продукт се напръсква с виолетово три пъти, като се поддържат интервали от шест до седем дни.

Късен полъх

Опасно заболяване, причинено от спори на гъбичките. Прониква в растителната тъкан през повредените участъци от листата или корените. Причинява появата на кафяви петна по листата, гниене на кореновата шийка. Късната болест често засяга отслабените растения. Студът и високата влажност провокират бързото развитие на гъбичките.

Методи за лечение

Безполезно е да се лекува късна болест. Можете да опитате да напръскате виолетовата с фунгициди, но не разчитайте на положителен ефект. Правилно действие - болната теменужка веднага се изхвърля заедно с гърнето и се извежда от апартамента. Съседните растения се третират профилактично с фунгициди, въвеждат малко количество суперфосфат в почвата и добре проветряват помещението.

Ако съжалявате да изхвърлите теменужката, изолирайте я от други растения. Опитайте се леко да увеличите дозата на фунгицид, трансплантирайте в стерилна почва. Друг лек е разтвор на метронидазол (една таблетка на литър вода). Разтворът се напръсква с растение. Но шансовете за успех са тънки.

Сиво гниене

Сред болестите на виолетовите цветя появата на сиво гниене е опасна. Той може да бъде открит по сив или кафеникав пухкав слой върху всички въздушни части на растението. Гниенето се разпространява много бързо, буквално след няколко дни води до смъртта на теменужки.

Методи за лечение

Лечението започва, когато се появят първите признаци на заболяването. Засегнатите части веднага се отрязват. Препоръчва се трансплантация в стерилна почва с третиране на кореновата система и надземните части с фунгициди. Поливането е сведено до минимум, поддържайте стабилна температура без изразени колебания. Силно засегнатите растения се изхвърлят веднага - те няма да успеят да се спасят.

Опитайте допълнителна народна рецепта. В литър гореща вода се разреждат 10 г горчица на прах, настояват два дни. Полученият разтвор се разрежда с литър вода, болните растения се напръскват.

Лилаво хавлиено виолетово

ръжда

Характерно е появата на червени туберкули от външната страна на листа. С течение на времето засегнатите области се напукват, спорите се разливат от тях. От този момент болестта се разпространява бързо, причинявайки гниене на листата. Понякога изгарянето от калцит, което се случва при редовно напояване на виолетовата с твърда вода, може да бъде объркано с ръжда. На повърхността на почвата се натрупва слой от соли. Когато листата влязат в контакт с почвата, се появяват кафяви петна.

Методи за лечение

Виолетовата се поръсва със серен прах, напръсква се с разтвор на бордоска течност с концентрация 1% или някакъв фунгицид. Обработката се извършва в началните етапи на заболяването. След разпространението на спорите лечението става по-сложно.

Съдова бактериоза

Горещото лято са идеални условия за развитие на съдова бактериоза. Листата стават полупрозрачни, избледняват, постепенно умират. Лечението започва веднага.

Методи за лечение

Понижавайте температурата на съдържанието, редовно проветрявайте помещението. Виолетовата се напръсква с едно от лекарствата - Превикур, Фундазол, Циркон.

Защо виолетовите жълти листа? Промяната на външния вид на растението не винаги показва заболяване. Пожълтяването на долните листа е естествен процес. Те просто се отрязват, така че да не пречат на растежа на нови листа. Пожълтяването може да бъде причинено от изсушаване на почвата, липса на хранене. Бледите листа ще означават липса на светлина и хранене. Листата почерняват по краищата от измръзване.

Виолетова (повече за цветето) - капризно, нежно растение. Необходимо е внимателно да го наблюдавате, да създавате благоприятни условия за растеж и цъфтеж. Болестите и вредителите по виолетовете в повечето случаи са резултат от неправилна, неадекватна грижа.

Статията е актуализирана: 28.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (35 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Зебра кекс по стъпка по стъпка рецепта с 🍰 снимка

Логически пъзели 40 трудни пъзели за внимателност за деца и възрастни, интересни, забавни

Как се готви червена леща: стъпка по стъпка 🍲 рецепта със снимка

Защо разделени краища на косата: 10 причини за сухите краища

красота

мода

диети